2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

Last minute felsőoktatás

Írta: | Kulcsszavak: felsőoktatás informatika

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

10 év sok idő. Repülni viszont úgy repül, hogy észre se veszi az ember. Egy évtized talán elég szemléletek megváltozásához. Ezen felül cinikusan dörgöli az orr alá: ez itt az utolsó utáni lehetőség!

Így jutottam el oda újra, hogy a felsőfokú oktatásba vágyjak. Vagy, hogy is mondjam. Szeretnék érteni végre valamihez, de ott a félsz a múltból.

10 éve betrappoltam a Szegedi Tudományegyetem Programtervező infó szakára. Eddigre annyira voltam rottyon lelkileg, hogy el se hittem, hogy oda felvettek, semmi se motivált, folyamatosan függtem bármin, amin csak lehetett, csak ne kelljen szembenéznem magammal, az előttem álló feladatokkal. A várt hatás nem maradt el, folyamatos halogatások, utolsó napon világmegváltós, majd az egészbe sírva beleroppanós vizsgaidőszakok, passzív félévek, Mindentudás Egyetemét teljesítős potya 2 kreditek, szégyenek és gyalázatok, szükségszerű megfutamodások.

Na de majd most! Jelenleg olyan állásom van, ahol forintban mérhető lenne a felsőfokú végzettség, így többszörös a motiváció azon felül, hogy egy diplomát kinézek azért magamból.

Azonban az iskolák kérdésében tanácstalan vagyok. A pontjaim szépen szűkítik a kört, 309 van mindösszesen, illetve a munka miatt levelező szak jöhet csak szóba, az is állami támogatós konstrukcióban (röghöz kötéssel együtt).

Alapértelmezésben arra gondoltam, hogy a kortársaim útját járom végig:
Kibuktál Szegedről? Irány a Gamf!

De az tényleg annyira ergya, hogy álláshirdetésnél félresöprik az önéletrajzot, ha az szerepel benne, vagy ez ilyen urban legend?

Ha igaz, akkor lehet, hogy egy kicsivel jobb sulit kellene választani? Tanulni itt is-ott is kell, akkor kifizetődőbb lenne a plusz ráfordított idő?

S a legnagyobb dilemma kimaradt! Programtervező-infó, vagy mérnök-infó? Tudom, a programtervező-infón végtelen sok a matek, nekem az annyira azért nem feltétlenül barátom, így talán jobban húznék a mérnök infó felé.

Kigyűjtöttem a sulikat, ahova a tavalyi ponthatár szerint lenne esély bejutni:

Programtervező-infó:
Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar – 284
Nyíregyházi Főiskola – 286
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar – 290

Mérnök-infó:
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar - 280
Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar - 281
Dunaújvárosi Főiskola - 282
Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar- 282
Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar (Veszprém) -282
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar -286
Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar – 300

Most légy okos, Domokos!

Ki merre indulna, ki mit hallott/tud ezekről a sulikról, amiért érdemes kerülni/odamenni?

Szegedet lehet hanyagolnám az első találkozás miatt, illetve jó lenne valami olyan, ahol nem professzorrá avatnak, csak "simán" értek a végére valamennyit az informatikához.

Minden ötletet, tanácsot szívesen meghallgatok és egyben előre köszönök is szépen!

Hozzászólások

(#1) Blasius0704


Blasius0704
tag

Én egy másik alternatívát javasolnék, a Gazdinfót. Elég alacsonyak a ponthatárok, és a végén egy két piacon is használható diplomád lesz (gazdaságtudományi és infós). És most kicsit hazabeszélnék, BGE-PSZK. a legjobb döntés, nagyon sok cégnél a pszk-t nem félresöprik hanem felkerül a kupac tetejére. :)

Ha bármi kérdés merülne fel keress nyugodtan:

Peti
BGE-PSZK HÖK

(#2) nzozz


nzozz
aktív tag

Vagy gyere gépészmérnöknek! :K

(#3) Bocaa válasza Blasius0704 (#1) üzenetére


Bocaa
senior tag

Hat a ket valasztott szak alapjan a bgf nem tunik opcionak. Mert valoszinuleg programozàssal fogalalkozna inkabb mint irodai informatikaval. A csodalatos gazdinfo szak amugyis eleg gyenge szerintem.

Time87: Mernok infoval talan jobban jarsz Szeged es Györ eleg jo ahogy hallottam.

"itt olyan vihar van hogy elfújja az fps-em "

(#4) greenity válasza Blasius0704 (#1) üzenetére


greenity
aktív tag

Nem tudom hogy a bgf-en milyen a gazdinfó, de amikor az egyik vezető oktató mondja azt, hogy pl adatbáziskezelésből kevesebbet kér számon egy gazdinfóstól mint egy informatikus fizikustól vagy egy progterv infóstól... akkor az jelent valamit...

Progterv infó Pécs, Mérnökinfó Pécs sztem

"Egy mosolynál jobb a több"

(#5) time87


time87
csendes tag

Blasius0704: Köszönöm a gazdinfó szak ajánlást, s bár rám férne némi pénzügyi kultúra, leginkább az informatika kézzel fogható részét (is) szeretném megismerni, hálózatépítés, szerver üzemeltetés, miegymás.

nzozz: A gépészmérnökihez való affinitáshoz történet: okj cnc forgácsoló után elmentem álláshirdetésre, elém raktak egy csomó szerszámot, majd megkérdezték, hogy melyik micsoda. Megfogtam egyet, azt bemondtam fúrónak. Kérdezték, hogy még valami esetleg? ööizé. Nem tudok. Volt ott még maró is.
Ehhez képest felvettek, el lehet képzelni a felhozatalt, illetve az okj (s az általa átadott tudás) értékét , amit kaptam.
De alapjáraton a cnc/esztergagéptől leginkább tartok. Mit van mit tenni, panelban nőttem fel, távol repült tőlem az olajos kalapács. Viszont csodálok mindenkit, aki keni-vágja az ilyen dolgokat, biztos felemelő érzés lehet mondjuk szétszedni egy kocsit, meg összerakni úgy, hogy utána még megy és nem csak akkor, ha tolják. Hát még tervezni valamit, amiben nagy az erő, sok az olaj és életre is kel!

Bocaa: Szegedet kicsit félve közelíteném meg újra, jó lenne valamit a legnehezebb-legkönnyebb/büfészak (már ha van ilyen ezeknél a szakoknál) között találni, Győr meg sajnos a szolnoki bázishoz képest igen távolinak tűnik.

greenity: Pécs hasonlóan távoli, ahogy látom, majd 5 óra lenne vonattal, kicsit necces.

Köszönöm szépen a tippeket, kedves tőletek! :)

Gamfról esetleg hallottátok, hogy kutya egy valami?

Ide kéne egy ötletes aláírás, gondolkodnom kell még rajta! -- kulagép -- kulatelefon

(#6) oszi666


oszi666
őstag

levelezőn van állami támogatás?

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#7) time87 válasza oszi666 (#6) üzenetére


time87
csendes tag

Én itt úgy értelmeztem: http://www.felvi.hu/bin/content/vonal15a/html/szer/szer_245.html
De még most derüljön ki, ha nem! :D

Ide kéne egy ötletes aláírás, gondolkodnom kell még rajta! -- kulagép -- kulatelefon

(#8) lev258 válasza time87 (#7) üzenetére


lev258
veterán

"Az állam ugyanannyi félévet és ugyanolyan feltételekkel finanszíroz levelező tagozaton, mint nappalin. Ugyanakkor a levelező tagozatos hallgatói jogviszony a nappalival ellentétben nem jár egészségbiztosítással, a levelezősök nem kapnak ösztöndíjat és szociális támogatást, a diákigazolványuk pedig csak a lakóhelyük és a főiskola közötti utazáshoz biztosít félárú kedvezményt."

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#9) time87 válasza lev258 (#8) üzenetére


time87
csendes tag

Köszi az infót! Az utazás támogatásnak nagy hasznát veszem majd!

Ide kéne egy ötletes aláírás, gondolkodnom kell még rajta! -- kulagép -- kulatelefon

(#10) kuntics


kuntics
tag

én is most gondolkodom továbbtanuláson,5 év munka után.Sok időm nincs a leadási határidő végéig,csak múlt héten szóltak melóhelyen duális képzéssel kapcsolatban.
Fémipari technikummal +5 év gyakorlattal én gépészmérnökin és mechatronikai mérnökin gondolkozom.Pedig én is panelban laktam mindig is,mégis sikerült megtanulnom a gépészet egy kis részét.Sajnos a matek sosem volt erősségem,attól eléggé tartok.Ha esetleg van itt valaki,aki Pécsett gépészmérnők,írhatna pár sort róla.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.