2019. július 22., hétfő

Gyorskeresés

Mac Mini, FileVault és a külső kijelző

Írta: | Kulcsszavak: Mac Mini . kijelző hiba . nincs kép . no signal . macOS . Apple . thunderbolt . display port . FileVault . bug . hiba

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég céges gépnek vásároltam egy új Mac Minit. Combos i7 processzor, 16GB memória, 256GB SSD, szóval úgy gondolom két-három évig nem lesz gondom vele. Kijelzőm már volt, 34 colos LG UltraWide, 3440x1440-es felbontással, ami szintén elegendő a mindennapi munkámhoz. Egyedül a kábel hiányzott, hogy összekössem a kettőt...

Mikor megkaptam a gépet, beüzemeltem, elvégeztem az első beállításokat, majd belaktam a rendszert. Közben volt egy-két újraindítás, de különösebb fennakadást nem tapasztaltam, szóval boldogan teltek a napjaim az újabb almás terméknek köszönhetően.

Aztán eljött az első hétvége... Kikapcsoltam a Minit, kinyomtam a monitort és két napig felé sem néztem. Hétfőn reggel megnyomtam a Mini hátulján lévő power gombot, bekapcsoltam a kijelzőt és leültem, hogy begépelem a belépési jelszavam. Igen ám, de a monitorom közölte, hogy "nó szignál", majd fogta magát és visszaaludt. WTF?! Mini világít, kezdi termelni a hőt, billentyűzet, trackpad és egér aktív, villany van, szóval miért nem kap jelet a monitor? Ki-be kapcsolgattam a monitort, kihúztam-bedugtam a kábelt, semmi. Más választásom nem volt, mint kinyomtam a gépet és újra elindítottam. Ilyenkor a szokásostól eltérően egy biztonsági protokoll lép életbe, mert a rendszer úgy érzékeli, hogy nem tudom a jelszót, ezért csak ennek megadását követően enged újra a bejelentkezési képernyőre. Természetesen volt kép, a monitorom tökéletesen működött, de nyilván nem megoldás, hogy minden leállítást követően ezzel kel molyolnom.

Felhívtam az Apple-t, elpanaszoltam a bánatom és kíváncsian vártam, mit javasolnak. Némi várakoztatást követően megkértek, hogy vigyem be egy hivatalos Apple szervizbe és vizsgáltassam ki a készüléket, mert ez nem normális működés, valószínűleg VGA hiba lesz. Így is tettem. Felautóztam Budapestre és egy hétre beadtam az iStyle szervizébe.

Mikor elkészült, kaptam az értesítést, hogy mehetek érte. Bizakodva várakoztam a pultnál, azonban javítás nem szükséges kísérőlevéllel visszaadták a gépem. Kissé csalódottan jöttem haza, de ez van, biztos benéztem, én fogtam rosszul, vagy a monitorom rossz.

Eltelt egy hónap, a gépem hétvégére sem kapcsoltam ki, újraindítást követően szintén nem volt gond a képpel, azonban villanyszerelési munkálatok miatt áramtalanítottam. Persze ismét előjött a probléma, szórakozhattam a recovery menüben. Ekkor gondoltam jobban utánajárok a problémának...

Beállítottam egy PC-t, rákötöttem a kijelzőre, valamint újra csatlakoztattam a régi MacBook Pro-mat is, hogy kiderüljön, miként viselkedik a monitor. Gyakorlatilag minden helyzetben megállta a helyét, csakis és kizárólag a Mac Mini-t nem szerette. Oké. Gondoltam biztos az összeköttetéssel van valami. Ja, ezt is az Apple-től rendeltem: Moshi Thunderbolt 3 - DisplayPort kábel, 17.000 Ft.

Mivel a kijelző hivatalosan támogatja a Thunderbolt 2 csatlakozást, rendeltem egy Thunderbolt 3 - Thunderbolt 2 átalakítót, szintén az Apple oldaláról. Nem volt olcsó, 20 ezret fizettem érte, de hát egyszer élünk, meg aztán a régi gépem tökéletesen működött ezen konnektoron keresztül, szóval gondoltam ennyit megér.

Nem jött be. Maradt a hibajelenség, azaz "No signal" és kikapcs.

Leültem és elgondolkodtam... Miért csak akkor jelentkezik a probléma, amikor nulláról indítom a gépet. Újraindításkor és recovery menüből miért nem? Miben más ilyenkor az indítás és miért nem kap jelet a kijelző?

Eszembe jutott valami... Néhány verzióval korábban, indítást követően még volt betöltő csík és csak ezt követően jelent meg a bejelentkezési képernyő. Mojave óta (lehet hogy előtte is, csak nem tűnt fel) viszont első a bejelentkezési képernyő és csak ezt követően töltődik a rendszer.

FileValult

Ez felel az adataim biztonságáért. Rendszer szinten titkosítja a felhasználói fiókom tartalmát és csak a jelszó beírását követően férek hozzá. Ezért csak a login screen után van betöltő csík, hiszen amíg nem adom meg a jelszavam, konkrétan semmi nem indul el.

Ismét felhívtam az ügyfélszolgálatot, elmondtam nekik, hogy a kijelzőm hibátlan, teszteltem több eszközzel, több kábellel, csak a Minivel van gond. Felvetettem az ötletemet is, miszerint talán a FileVault miatti eltérő rendszerindítás lehet a ludas, szerintem azt kikapcsolva nem lesz gond, de mondjanak valamit, hogyan tovább?

Csóka jó fej volt, éreztem a hangján, hogy szeretne segíteni, megkért, hogy várjak. Vártam. Tartottam vagy 20 percig a vonalat, mikor visszajött és közölte: - Ez egy ismert probléma, a FileValult kikapcsolásával megszüntethető. A készüléket javítani nem lehet, sajnos ez van.

Bakker! Miért nem ezzel kezdtétek az elején? Jövök-megyek, szervizeltetek teljesen feleslegesen, meg amúgy is, kinek hiányzik mindez? Megköszöntem a segítséget, ő is elnézést kért, nincs harag. Naná! Az új átalakítót, amit 20 ezerért rendeltem, még visszavetettem vele. Átkapcsolt máshoz, kettő perc alatt lezongoráztuk, visszaküldtem, visszakaptam a pénzem. Pörfekt.

Most minden oké. A fiókom részemről FileVault nélkül is kellő védelemmel rendelkezik, talán kicsit gyorsabb is lett, de nem vagyok maradéktalanul elégedett. A hiba, egy alapvető biztonsági funkció kikapcsolásával oldódott meg és ez aggasztó. Főleg úgy, hogy tudnak róla és mégsem javítják. Bár a szupportos szerint idővel érkezik rá folt. Ebben bízom...

Hogy miért írtam le mindezt? Hátha valakinek hasonló gondja van az új Mac Minivel...

i ❤ mac

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

Mellékszál: A monitorodon nincs HDMI2.0?
Mert én azzal kötöttem össze a 4K 32" monitort és pörfekt. Igaz nem használom a páncélszekrényt.

Words cannot express how much i don't care

(#2) TigerCat válasza Syl (#1) üzenetére


TigerCat
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Thunderbolt 2, Display Port, HDMI van csak. De most oké, marad ahogy van, nem küzdök vele...

Kanapékirály Bútor és Lakberendezési Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#3) Syl válasza TigerCat (#2) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Nálam is van két DisplayPort (egyik mini a másik "normál") és két HDMI. És mivel a Mini-n van HDMI port, evidens volt hogy azzal használom. :B A gyári Apple átalakítóra sajnálom a pénzt, ócska, kínai vackot meg nem akarok venni.

Words cannot express how much i don't care

(#4) TigerCat válasza Syl (#3) üzenetére


TigerCat
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A kijelzőmön van, de őszintén szólva sosem használtam. Egyszer teszteltem talán valami PC-vel, működik, de ennyi. Még normális kábelem sincs hozzá, csak egy 5 méteres valami extra, de az túlzás 50 centire...

Kanapékirály Bútor és Lakberendezési Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#5) Syl válasza TigerCat (#4) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Én a monitorhoz kaptam minőségi HDMI és DisplayPort kábelt. (Ez utóbbi egyik vége "normál" a másik mini) Az LG kispórolja a dobozból a tyúkbeleket? :(

Words cannot express how much i don't care

(#6) TigerCat válasza Syl (#5) üzenetére


TigerCat
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem, kellett egy munkatársamnak.

Kanapékirály Bútor és Lakberendezési Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.