2022. június 26., vasárnap

Gyorskeresés

Mac és az egér

Írta: | Kulcsszavak: mac . egér . kurzor lag . os x

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mióta Mac-re váltottam, egyik legnagyobb problémát a megfelelő egér megtalálása okozta. Nem, mintha a beépített Trackpad nem lenne jó, de grafikai munkához, pontosabb, finomabb pozicionáláshoz, egy egér nagyságrendekkel megfelelőbb választás.

Nem is beszélve a kényelemről. Bár ebbe nagyon nem akarok belemenni, hiszen embere válogatja, hogy kinek-mi a kényelmes. Kicsi, vagy nagy, alacsony, vagy magas, keskeny, vagy széles, stb., szóval egyelőre maradok a puszta funkciónál.


Az első összeállítás és az első egér.

Mint sokan mások, én is Windows-ról érkeztem az almás világba. Ezért azt gondolom, teljesen természetes reakció, hogy nagyjából ugyanazt a megszokott érzést vártam a kurzor mozgatása közben, mint amit a másik rendszer sokéves használata alatt megszoktam. Vagyis csak kerestem, mert nem találtam. Ugyanis a kurzor gyorsítása nagyban függ a mozgás sebességétől. Tehát ha lassan mozdítom, képes meg sem mozdulni, viszont ha rántok egyet az egéren, a szomszéd iroda környékén kell keresgélnem. Sokévnyi kiszámítható mozdulat után mondanom sem kell, mennyire zavaró ezzel szembesülni.

Tehát, az egerezés élményét nem adták a félmilliós gép mellé. Szerencsére helyette kaptam egy brutálisan jó tapogató padot…

Akik már használtak Mac-et, azok szinte kivétel nélkül szuperlatívuszokban beszéltek a beépített Trackpad-ről. Ez így is van… Kegyetlenül jó. A használatára rém könnyen ráéreztem, 1-2 nap alatt szinte valamennyi gesztust megtanultam, de sajnos az is kiderült, hogy a grafikai munkáimhoz, a hatékonyság növeléséhez mindenképpen kell egy jó egér.

Elsőként kipróbáltam azt, amelyet Windows alatt is használtam: Logitech Anywhere MX


A régi gépem...

Az egér nem egy gagyi darab. Minden felületen működő Darkfield érzékelő, nagy sebességű görgetés, extra gombok és saját szoftver, amellyel minden részletesen beállítható. Bár ez utóbbira sosem volt szükségem, hiszen a Windows natívan támogatta valamennyi funkciót…

Ahogy tapasztaltam, Windows alatt szinte minden egér tökéletes. Egyenletes a kurzor mozgása, határozott a görgetés, alapértelmezetten jól működnek az oldalsó gombok is, stb.

OS X alatt azonban egész másként éltem meg, még ezt az alapvető dolgot is. Konkrétan úgy éreztem, mintha gumiszalagra kötve cibálnám az kurzort. Érezhetően késik, laggol, időnként nagyobbat ugrik, mint mozdítom. Különösen igaz akkor, amikor külső kijelzővel használom a MacBook Pro-mat.

Hogy erre milyen megoldást találtam? Semmilyent. Vagyis valamelyest sikerült, de a végeredmény közel sem tökéletes.

Első körben próbálkoztam más vezeték nélküli egerekkel: Gigabyte, Microsoft és Logitech típusok mellett isten tudja milyen noname holmik is megjárták az asztalom felületét, de egyetlen típus és márka sem vált be. Miután vagy 60-80 ezer Ft-ot elköltöttem ilyen-olyan egerekre, úgy döntöttem belecsapok a lecsóba és rendeltem egy Razer Mambát 39.500 Ft-ért.


Az új szerzemény, látványos csomagolásban

Aki ismeri a márkát, tudja, hogy ez egy brutálisan komoly, minden földi jóval megáldott eszköz. A részletekbe nem megyek bele, rengeteg oldalon agyvelőig tesztelték… Azonban vezeték nélküli üzemmódban pontosan úgy viselkedett, mint azok az egerek, amelyek töredék árba kerültek.

Ekkor feladtam, hogy valaha is lesz egy jól működő wireless egerem a gyönyörű szettemhez, majd rányomtam a mellékelt USB-s kábelt és elkezdtem azzal használni. Itt ért a következő meglepetés, miszerint a mellékelt (Razer Synapse) szoftverben a görgetést nem lehet állítani. Az OS X-hez készített verzióban legalábbis így van.

A görgetés megint borzasztó érdekes, mert hasonlóképpen működik, mint a kurzor mozgatása. Lassú gördítés esetén alig-alig mozdul a tartalom, ellenben ha meglódítom, több oldalt is szalad a böngésző ablaka. Ez sem túl kiszámítható.

Tehát ott ültem vagy százezer forinttal vékonyabban egy halom egér társaságában és egyet sem tudtam normálisan használni, így komolyan elgondolkodtam a PC-re (vissza) váltáson. Mivel a cégnél elég sok gépet használunk, az egereknek szerencsére meglett az új gazdája. Mondjuk egynek nem, mert azt mérgemben rommá törtem, de a Razer Mamba is vígan teszi a dolgát munkatársam keze alatt az Excel táblák és grafikonok világában.

Nem sokkal később épp volt dolgom Budapesten, beszaladtam egy Apple üzletbe és vettem egy Magic Mouse-t. Gondoltam ez mégiscsak házon belül készült, szóval nagy baj nem lehet. Utólag visszatekintve túl optimistán álltam a dologhoz.


Szép, csak sajnos nem praktikus

A Magic Mouse gyönyörű. Öröm ránézni. De tényleg. Részemről legalábbis ennyi volt az értéke, mert rettentő kényelmetlennek, pontatlannak, grafikai munkához teljességgel használhatatlannak bizonyult. Nagyjából 10 perc használat után feltettem az apróra, majd másnap - csekély 10.000 Ft bukta árán - el is vitték… Hurrá!

Hogy mi volt vele a probléma?

Egyrészt az, hogy lapos. Ami jó a gesztusok miatt, de ebből kifolyólag ha egy kicsit is hozzáér az ujjam, valami történik a kijelzőn. Vagy kissé megmozdul a böngésző ablaka, vagy véletlenül kattintok egyet, vagy aktivizálok egy lebegő ablakot, vagy akármi. Tehát az ujjamat nem érinthettem a felületéhez. Ez nem kicsit kényelmetlen.

A másik, az a fizikai kattintás. Az egér fogása amúgy sem egy csoda, de ha kattintani akarok vele, az szintén megér egy misét. A beépített kapcsolónak legalább 3mm-es útja van. Próbáld úgy lenyomni, hogy nem mozdul el a kurzor. Szinte lehetetlen.

Egész egyszerűen nem értem… Egy ekkora cégnél tényleg nincs senki, aki képes lenne egy olyan egeret tervezni, ami pontosan működik, kényelmes és nem csak jól néz ki? Hihetetlen.

Na mindegy, még mindig nem adtam fel a dolgot, mert a beépített Trackpad-nek van vezeték nélküli megfelelője. Tehát nem volt más dolgom, mint ismét bekocogni egy Apple üzletbe és leemelni egyet a polcról. Mit nekem megint huszonpárezer forint!


Aznap éjjel még be is állítottam az új Trackpad-et

Hazaértem, bekapcsoltam, működött. Pontosan úgy, ahogy a beépített is működik. Semmi gond, semmi probléma, csak valahogy mégsem állt kézre. A ferde felület közel sem olyan kényelmes, mint a teljesen sík, a burkolatba süllyesztett változat, ezért viszonylag rövid használat után megfájdult tőle a kezem.

Mivel azonban kiegészítőként egész jól megállta a helyét, nem adtam el, megtartottam.

Tehát megint ott ültem a baromi drága, csodaszép, letisztult munkaállomásom előtt, aminek mindenki a csodájára járt, azonban normálisan dolgozni még mindig nem tudtam.

Felkerekedtem és elugrottam egy közeli üzletbe. Rövid nézelődést követően - és az eladó javaslata alapján - vásároltam egy Razer Imperator vezetékes gémer egeret.


Végre működik, csak kár, hogy ott van az a fránya madzag...

A csomagból kivéve ezen az egéren végre kényelmes fogásra lelt a kezem, szépen illeszkedett a tenyerembe. Ergonómia pipa.

Miután csatlakoztattam a gépemhez, (végre!) minden lag megszűnt. Akadozás nélkül követte a mozdulataimat, nem ugrált a kurzor, nem hagyott ki, egyszóval úgy működött, ahogy egy egérnek kell. Azonban ennyire azért nem volt egyszerű a helyzet, mert a kurzor és a görgetés gyorsítására továbbra sem volt megoldásom.

Google a barátom, tehát hozzá fordultam segítségért. Némi keresgélés után meg is találtam a megoldást. Vagyis megoldásokat.

Elsőként a kurzor gyorsulást kellett megrendszabályoznom, amihez a SmoothMouse nevű alkalmazást használtam. Egy-két kattintás és tökéletes kurzor-egér párost kaptam.

Ezután az extra gombok beállítása következett. Két programocska jöhetett szóba: BetterTouchTool és USB Overdrive. Mivel utóbbi támogatja a görgetés beállításait is, emellett döntöttem. Igaz nem ingyenes, de ekkor már nem érdekelt az a pár ezer forint, amit a tökéletesség érdekében ki kellett fizetnem.

Tehát végre volt egy egerem, ami kényelmes és pontosan követi a mozdulataimat. Mondanom sem kell, mekkora örömmel töltött el, hogy sikerült idáig eljutnom…

Telt-múlt az idő. Egerésztem, dolgozgattam és úgy fél évvel később azt vettem észre, hogy az egér rendesen görgője nyikorog, valamint a beépített világítás is megadta magát.

No problem. Visszavittem az üzletbe, ahol megnyugtattak, hogy megoldják, de néhány nap türelmet kértek a javítás végett. Nem aggódtam, ezek után egy hetet fél kézzel is kibírok.

Pár nappal később kaptam az értesítést. Az egerem nem javítható státuszba került, visszakapom az árát, vagy levásárolhatom.

Fakk. Most mit vegyek?! Ezt a típust már nem forgalmazzák, tehát kezdődik az egész tortúra elölről…

Nézegettem a Logitech oldalát és rábukkantam az általam régen nagy becsben tartott Anywhere MX utódjára, az MX Anywhere 2-re. Frankón megnéztem vagy 20 teszt videót és leírást, amelyben az előnyeit ecsetelték, így lesz ami lesz alapon megrendeltem potom 27 ezer forintért.


Logitech MX Anywhere 2 az asztalomon

Néhány nappal később kézhez is kaptam. A fogása ismerős, szinte semmit nem változott az elődhöz képest, leszámítva a színét és a súját. Nekem jobban tetszik a sötétebb matt felület, de nyilván ez nem olyan lényeges.

A Logitech szoftver is megújult, mostantól Logitech Options névre hallgat és azt kell mondjam, egész jól teszi a dolgát. Minden más kiegészítő alkalmazás nélkül állítottam be és szinte elsőre sikerült tökéletesen belőnöm. Igaz, minimális lag itt is észrevehető, de közel sem olyan durván, mint bármely más általam tesztelt egér esetén.

Szóval mostanra lett egy majdnem olyan jól működő egerem, mint amilyen a PC-s korszakom alatt volt. Igaz, “kissé” többe került és nem kevés utánajárást igényelt, de a lényeg, hogy sikerült.

Hát ennyi.

Előzmények:
Váltás Mac-re, avagy élet a Windows után

Azóta történt...

2 napja megérkezett a Razer DeathAdder Chroma. Klassz, kényelmes, pontos, működik. Azonban a Synapse szoftver egy borzalom, konkrétan le is töröltem, majd a BetterTouchTool segítségével mindent beállítottam, szóval van élet a Razer saját alkalmazása után is.

Azonban a görgetés továbbra sem megoldott, így hát keresgéltem, keresgéltem, mígnem találtam egy kimondottan erre a célra kifejlesztett vezérlő programot. Úgy tűnik oké, de még tesztelem pár napig...

Na, teszt megvolt, a szoftver nagyon klassz, bátran ajánlom mindenkinek, aki utálja az OS X béna görgetését: SmoothScroll

Hivatkozások:
Apple fórum, kurzor lag
SmoothMouse
USB Overdrive
BetterTouchTool
Logitech MX Anywhere 2
Logitech Options

Hozzászólások

(#1) #73173120


#73173120
törölt tag

Sok külföldi youtubeosnál láttam ezt az egeret. Nagy részük mac mellé használja :) megért volna egy próbát.

(#2) TigerCat válasza #73173120 (#1) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Köszi a tippet! Próbáltam. Egyrészt ugyanúgy laggol, másrészt nekem nem jön be a forma. Túl nagy, a hüvelykujjam nem ér le, ami pedig kell a megfelelő pozicionáláshoz.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#3) gery2123


gery2123
őstag

Csak gratulálni tudok a kitartásodhoz. Nekem tuti nem lett volna idegrendszerem ahhoz, hogy ennyit szórakozzak vele plus ennyi pénzt öljek még bele.....
De ha jól olvasom akkor megérte a végződés.

[ Szerkesztve ]

-- PSN_ID: GerY2123

(#4) greenlizard


greenlizard
csendes tag

Szia, en augusztusban valtottam macre (linux es windows hasznalata utan), es en is meglepodtem az egerkezelesen (nekem foleg a gorgetes volt fura).
Gyorsan kikotottem az USB Overdrive mellett. Ha valaki hasonlo cipoben jar, akkor nezze meg a keszito weboldalat, ott le lehet ingyen is tolteni, es hasznalni, annyi a limitacio benne, hogy a beallitasok ablakban 20 masodpercet varni kell.
Ami nallam problema meg igy is, hogy neha "beragad a gorgo". Asztalon nem koveti a dock az eger mozgasat, a menukben csak kattintassal lehet valtani, jatekban pedig egyertelmuen latszik, hogy nem engedte fel a gorgot. Ilyenkor ki kell huzni az usb portbol az egeret, es visszadugni, ami azert bosszanto. Te talalkoztal esetleg hasonlo jelenseggel?

(#5) TigerCat válasza gery2123 (#3) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Köszi szépen!

Az a helyzet, hogy eléggé bejön az OSX. Főleg a szép felület és az apró kis megoldások, amelyek megkönnyítik az életem. Azonban rengeteg bosszantó hibával találkozom nap mint nap, szóval nem egyszerű a váltás.

Most hellyel-közzel rendben van az egér, de néha meg-megakad azért, szóval nem egy vezetékes fíling. Mindegy, egyelőre marad. Jobbat úgysem tudok.

Egyébként kerestem az idevágó cikket is (angolul), hogy mi okozza és mikor jelentkezik, de sajnos nem találtam meg. Majd később belinkelem. A lényeg, hogy csak külső kijelző csatlakoztatásakor jön elő a probléma és csak wireless egerekkel.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#6) TigerCat válasza greenlizard (#4) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Baromi jó az USB Overdrive, ezért is linkeltem, de a görgetés OS X alatt akár alkalmazásonként is más lehet. Pl.: iTunes-ban ha 3 sorra állítva görgetsz, alig megy, viszont böngészőben rendesen. Ez az egész úgy sz...r, ahogy van A Windows ablakkezelése messze sokkal jobb, mint az OSX megoldása. Erre az egyik legjobb példa, ha e-mail írása közben kihúzom a kurzort a bezárás gombra. Nem vált vissza a kurzor nyíl alakú nézetére, hanem marad az íráskor megjelenő függőleges vonal. Gáz.

Kérdésedre a válasz, igen. A régebbi egerek használata közben találkoztam a jelenséggel, de ezzel tényleg semmi gondom, úgy működik, ahogy kell. Leszámítva a megakadásokat külső kijelzővel, de ha nincs csatlakoztatva, akkor ez sincs. Tehát erősen ajánlott. A menüjében mindent testre tudsz szabni, de akár alkalmazásspecifikus beállításokat is létrehozhatsz.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#7) Honkydoo


Honkydoo
őstag

Tényleg gratula a kitartásodhoz! (És hogy végül sikerült megoldást találni)

Mindenféle hitvita nélkül:
Én linux-ot használok, és ott is vannak "bosszantó apróságok".
Néha windows-t is használgatok, ott is van pár, de teljesen más nézőpontból.
Pont azon gondolkodtam hogy az OSX a tökéletes rendszer? De megnyugtattál hogy nem. :D

Egyébként használd egészséggel! :)

"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."

(#8) TigerCat válasza Honkydoo (#7) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Tenkjú!

A következő bejegyzésem erről fog szólni, hogy mik azok a hajkitépős apróságok, amelyek az áttérés során kiakasztottak. Lesz néhány...

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#9) Krugszvele válasza TigerCat (#8) üzenetére


Krugszvele
aktív tag

OSX-re váltás előtt állok, nagyon várom a következő cikket is!
Nem lehet egyébként, hogy kötéllel összekötve minden egér működött volna, csak a vezeték nélkülieknél megy ilyen nyögvenyelősen?

(#10) TigerCat válasza Krugszvele (#9) üzenetére


TigerCat
nagyúr

A Razer Imperator tökéletes, nem laggol, frankón működik. Vagyis működött. Kíváncsiságból előkotortam egy gagyi Logitech vezetékes egeret és rányomtam. Hiba nélkül működik, leszámítva a görgetést, ami viszont rettenetes, de az USB Overdrive vagy a BetterTouchTool ezt is megoldja, bár nem lesz olyan jó, mint a Logitech saját programja. Az tényleg jó. Kár, hogy nem tudom megmutatni, mert nagyon simán, finoman és szépen görget... Viszont fontos, hogy a régi Logitech alkalmazás, a Control Center nagyon gáz, nem ajánlom a feltelepítését.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.