2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Mi is az a AGPS?

Írta: | Kulcsszavak: agps . A-gps gps

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az AGPS (=Assisted GPS) olyan GPS vételi módszer, mely földrajzi helymeghatározásra képes, de a műholdak helyzetének pontos számításához segédprogramra és adatokra van szüksége, melyet a mobilszolgáltatón vagy WiFi hálózaton keresztül kap meg (megkapja a következő 7 napra a műholdak pontos helyzetét). Ezt az információt a vevő adatbázisában tárolja, így a koordináták pontos meghatározása pár másodpercet vesz igénybe. Ha nem használunk segédprogramot, akkor is megtalálja a műholdakat a vevő, de akár 30 percet is igénybe vehet a folyamat, míg kiszámítja a helyzetet.
Működése a telefonban lévő GPS és a mobilszolgáltató szervere közötti adatcserén alapul. A mobiltelefon a navigációs adatokat nem csak a műholdaktól, hanem a mobilszolgáltató szerveréről kapja meg. Ugyanis a hagyományos GPS-vétel időigényes (bekapcsolás után 2-3 perc is lehet), ráadásul jó rálátás szükséges az égbolt irányába – ami egy sűrűn beépített városi környezetre nem jellemző. Ezek kiküszöbölésére találták ki az AGPS-t.
Az eljárás lényege a következő:
a készülékbe épített GPS néhány másodperc alatt egy durva, kezdeti műholdpozíciót határoz meg, amit elküld a mobilszolgáltató felé
a szolgáltatónak a műholdas vétel szempontjából előnyös helyen, stabilan kiépített GPS-vevője van, valamint elegendő számítási kapacitása, ami a telefontól kapott információ alapján gyorsan kiszámítja a műholdak helyzetét
a készülék a szolgáltatótól megkapja a műholdak pontosan kiszámított adatait
a készülék kiszámolja a szolgáltató adatai alapján a helyzetét
Az eljárás előnye, hogy a készülékbe elegendő egy egyszerűbb GPS-vevőt és kisebb kapacitású processzort beépíteni, ugyanakkor a szolgáltató biztosítja a telefon pozíciójának számításához szükséges számítási kapacitást és a pontos adatokat.
Ez a szolgáltatás általában fizetős, mert a szolgáltatón keresztűl kéri le az adatokat.
Ezzel szemben Sirf star chippel ellátott pda viszont "zabálja" az akksit, de nem kell neki a szolgáltató!

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.