2022. május 28., szombat

Gyorskeresés

Egy Geforce 8500GT újjászületése

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kb. egy hete írtam tanácsért a fórumon az "Azonalli VGA-s kérdések"-hez, mivel flashvideó nézés közben szépen elcsúszott és színes lett a kép, és már csak resetleni tudtam, semmi mást. Reboot után se a Windows se a Linux nem tudott normálisan bebootolni, legalábbis a vizuális megjelenítés pár színes pacában és vonalban kimerült.


Reboot után kissé megváltozott a Grub színe

Nem igazán volt még ilyen tapasztalatom, de fórumitáktól hamar megtudtam, hogy a videokártyámnak reszeltek, vásárolhatok egy újat. Egy Asus gyártmányú Geforce 8500GT szolgált 3 évig, direkt azért vettem Asust, mert gondoltam az tovább bírja. Elkezdtem nézelődni neten az új kártyák között, kb 10000 forintot szántam rá. Javasolták, hogy ezért a pénzért akár használtan vehetnék egy valamivel jobb kategóriás videokártyát is. El is kezdtem böngészgetni hardveraprón, és ez volt a szerencsém. Itt találtam rá ugyanis levi1108 hirdetésére, miszerint VGA javítást vállal. Pár PÜ váltás után le is beszéltünk egy személyes találkát, egy nap alatt megjavította a kártyámat 2000Ft-ért. Most hogy ez sok vagy kevés volt érte azt nem tudom, szerintem mindenképpen jobban megérte, mint venni egy új kártyát, magamnak meg biztos nem tudtam volna megcsinálni.


A haldokló kártya

Levi elmondása szerint túlmelegedés volt a kártya problémája. Megmérte, és üresjáratban 70 fokon üzemelt. Javasolta, hogy a legolcsóbban úgy jövök ki, ha teszek rá egy szimpla 80mm-es ventillátort. Ahogy neten néztem, kb. 1000Ft körüli áron adták őket, ezek után csodálkoztam, mikor 500Ft-ot kértek el érte a számtech boltban. Kisebb gondba voltam a ventilátor rögzítésével, de miután feltúrtam a fél házat, a végén találtam két csavart egy másik régi 8 centis ventilátorban, amik pont passzosan illeszkedtek a passzív hűtés hűtőbordái közé, ezzel tökéletesen rögzítettem.


Újjászületve, felturbózva

Az tatarozott kártyát sikeresen üzembe helyeztem, méréseim szerint alapjáraton 52-53 fokon üzemel, aminél biztos lehetne alacsonyabbat is elérni, de szerintem ez is pár plusz évet jelent a kártyának. Futtattam valami játékot, hogy kicsit terheljem a kártyát, közbe nézegettem a hőmérsékletet, a 60 fokot nem tudtam elérni. A zajszint abszolút nem változott, sosem volt túl halk, kb. mint egy átlagos PC.

Ahogy a fórumokon néztem, a 8500GT-re rengeteg ember tákolt már valamilyen hűtést sőt más kártyákra is. Kis utánanézés után az jött le, hogy általános népbetegség a passzív hűtéses kártyáknál a túlmelegedés. Csak azt nem bírom megérteni, hogy akkor miért nem tudnak rádobni egy ventilátort? Vagy ezzel biztosítják, hogy időnként az ember vásároljon új alkatrészt? Korábban csodálkoztam is, hogy miért foglalkoznak ennyien a CPU, HDD, VGA, vagy akár a notebookok hőmérsékletével, nekem sose volt gondom ezekkel. Ezek szerint csak szerencsém volt, hogy megúsztam eddig, de ezentúl én is jobban odafigyelek erre, és inkább megelőzöm a bajt (ha meg tudom).


Silent Magic - Silent Hell

Összegezve, szerintem a helyzethez képest a lehető legolcsóbban és legjobban jöttem ki az egészből, figyelembe véve, hogy mennyire nem értek ezekhez a dolgokhoz. Kicsivel kevesebb szerencsével, már egy új videokártyára kidobtam volna biztos vagy 12-13000 forintot. Ezzel az írás részben magamnak szolgál emlékeztetőként, részben pedig jótanácsként szánom azoknak, akik hasonlóan hozzám, nem túl járatosak ezekben a dolgokban. Érdemes egy kicsit utána olvasni, megelőzni ezeket a bajokat, sok pénzt meg lehet vele spórolni.

Hozzászólások

(#1) molnarpeter


molnarpeter
veterán

Egyszerű, nagyszerű :D Ajánlom ezt a totyikot :)

(#2) danih


danih
addikt

Várjál, szóval egy arc 2e HUF-ért megjavította, ill. mondta, hogy a túlmelegedés volt a probléma, és tegyél rá ventit?
Részleteznéd, hogy mit javítottak rajta (beb*szta a sütőbe :) ), vagy a tanács (hogy tegyél rá ventit 'oszt jó lesz) volt 2000?
Nem akarom kétségbevonni senki hozzáértését, csak szeretnék tisztán látni :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3) Probber válasza danih (#2) üzenetére


Probber
őstag

Nekem is ez a része szúrja a szemem. Csinált is vele valamit (pl. reball), vagy csak tanácsot adott 2e-ért?

[ Szerkesztve ]

"Rendben, mi a munka? Reklám! Egy kelet-európai üditőnek amit Splort-nak hívnak. A világ első cékla ízű kólája!"

(#4) Raucher válasza Probber (#3) üzenetére


Raucher
tag

Reball?
Sütő lesz az inkább.

Az tudni kell, hogy a GF8xxx kártyák forrasztás technológia hibával készültek. A mobil GPU-k esetében el ismerte az Nvidia. Az asztali GPU-k meg kibírják a garancia végéig, tehát nem "ügy".
A memóriák forrasztását nehéz hagyományos módon javítani, mert a lábak a chip alá vannak hajtva. Marad a reball, csak ezzel az a baj, hogy drága mulatság.
Marad ez a megoldás. De ez koránt sem tökéletes eljárás. Vissza fog jönni a hiba egy idő után. Ezen még az extra hűtés sem segít.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#5) ther válasza danih (#2) üzenetére


ther
aktív tag

Rakott rá egy új biost, meg megpucolta normálisan (én is megpróbáltam, nekem utána is szar volt), meg még valamit cserélt rajta. Mondom totál nem értek hozzá, az én szemszögemből meg jó, hogy egy nem működő kártyából működőt csinált.

Aálírás

(#6) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

direkt azért vettem Asust, mert gondoltam az tovább bírja.

ilyen alapon nem szabad vásárolni, főleg nem asust....

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B IX | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#7) danih válasza ther (#5) üzenetére


danih
addikt

Ja, valszeg pasztát is cserélt rajta...
Így már korrektebb a dolog azt hiszem.

(#8) Tibor_560sec


Tibor_560sec
aktív tag

Jól / olcsón kijöttél a helyzetből ... gratulálok illetve örülök , hogy működik a VGA-d ;)

Ne játszd el a bizalmad , főleg előttem !™

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.