2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Villanymotor butítás - jelleggörbeszabályzás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nos! Már el is készültem elméletben az egyik csodálatos tervvel, ami egy gyári, előre elkészített ESC RC-szabályzót lát el jellel. Ez elvileg ha nem is a legpontosabb, te kielégítő eredményt fog adni.

A rototest-research.eu oldaláról lementettem, majd excelbe felvittem teljesítmény-fordulatszám görbék mérési pontjait. A mérési pontokra egy negyedfokú polinomot illesztettem, melynek x tagjai a fordulatszám, y pedig a teljesítmény.

A kapott függvény y értékéből tovább számolok: az ESC -nek továbbított jelbe innen már "csak" két szorzóval kell, hogy belenyúljak: a gáz jel, és egy faktor. A maximális teljesítmény beállítására szeretném a faktort használni, így nem teljes kapacitáson pörög majd a szabályzóm, hanem a megadott értéken. E faktort valószínűleg empirikus úton határozom majd meg (állítgatom, miközben játszok).

A probléma a jel formátumával van. Még nem volt nálam az arduinohoz servo-shield, de leírások szerint - már amiket gyorsan ki tudtam hámozni - nem is kötelező. Elég a szervónak adni egy 5V tápot, egy földet, és egy tetszőleges aljzatról az arduinon jelet. Sajnos eddig jutottam ma, de folytatom a kalandozást, és persze amint megérkeznek majd a hardverek, amint elmúlik a vizsgaidőszak, a tényleges fejlesztésbe is belevetem magam.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.