2019. július 17., szerda

Gyorskeresés

Éljenek a kócsing-könyvek...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Amikor elkezdtem az előző félévemet a Műszaki Egyetemen, kicsit féltem a rám váró feladatoktól. Az utolsó félév már részben önálló mérnöki munka végzését feltételezte. Zoli, egy közeli barátommal pedig egy albérletbe költöztünk, hiszen neki is ez volt terv szerint az utolsó féléve. Az ő jóvoltából került a kezembe életem első kócsing-könyve, amit csak az iránta érzett tiszteletből nem hajítottam gyorsan és messzire.

A könyv címe A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása (Stephen R. Covey). A cím rettenetesen béna ahhoz képest, amit a tartalom képvisel. A két fő fejezetre és hét alfejezetre bontott mű első fele az egyénnel foglalkozik. Szépen, logikusan vezet végig a filozófiai és elvi alapoktól a gyakorlati megvalósításig. Itt már látszik, hogy nem szokásokról van szó, hanem elvekről, amiket a gyakorlatba átültetve kiléphetünk abból a mederből, amibe a modern társadalom és a kapitalizmus működése során könnyen belesodródunk. Nem így fogalmazza meg a szerző, de szerintem ez is következménye az elvek követésének.

Az érintett témák spektruma is igen széles. Az érzelmek kezelésének megkönnyítését célzó technikától kezdve túl a paradigmák hatalmán, a beszéden, gondolatok megfogalmazásán, proaktív működést, hatékony teendő-osztályozást és időmenedzsmentet is érint. Nagy hangsúlyt fektet a belső mentális és az egyének közötti egyensúlyra is, amit az első fejezetekben részletesen tárgyal. Szemléletes példákkal próbál érzékeltetni, de ezt néhol kicsit soknak, teleshop-szagúnak éreztem.

A második fejezet a maradék pár "szokással" az emberi kapcsolatokra és a kommunikációra helyezi a hangsúlyt. Itt már nem csak az első részben kergetett siker a cél, hanem a jobb partnerré, munkatárssá, emberré válás. Rámutat, hogy mennyire bele vagyunk sokszor szorulva a megfelelésbe és az udvariasságba úgy, hogy a nagy PC-skedés közepette elsikkad a valóság, és mélyre temetődnek a problémák amik később felszakadva mély sebeket okoznak.

Hasznos olvasmányként értékelem, és mindenképpen ajánlanám a korombeliek számára. Sajnos a béna anekdoták, furcsa címadás sokakat már az elején eltántoríthat, de bátorítanék mindenkit, hogy lapozza fel. Volt olyan ismerősöm, aki elvből nem nézett felé sem. Ez a fajta szemlélet korunk kormánypárti médiumaira is jellemző: a kérdésfelvetést, a megoldandó problémát utasítják el, vagy tagadják le és így esélyt sem adnak egy jó megoldás megszületésére és elterjedésére.

A Covey könyv hasznos megállapításai tankönyvszerűen összefoglalt életvezetési minimumot képeznek, azonban a műnek van egy nagyon nagy hiányossága, amin egy másik könyv elolvasása segíthet, amire Reddit-en akadtam. Mivel ez a 7 szokásnál is százszor izomszagúbb és marketingnyáltól fröcsögőbb fingvihar helyenként, ezért egy külön bejegyzésben fogok megemlékezni róla.

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Csak a lényeget nem írtad le. :D Szóval a 7 dolog:

1. Légy proaktív!
2. Már kezdettől lásd a célt!
3. A fontos dolgokkal kezd!
4. Törekedj a win-win szituációkra!
5. Először értsd meg a másikat, utána értesd meg magad!
6. Teremts szinergiát!
7. Élezd meg a fűrészt!

Avagy a coach 7 parancsolata leegyszerűsítve nagyjából kb:

1. Ne panaszkodjál!
2. Ne a mának élj!
3. Ne légy lusta!
4. Ne légy önző!
5. Ne élj véleménybuborékban!
6. Ne légy törtető!
7. Ne sajnáld az időt a hasznos dolgokra!

Ezek egyébként jól hangzanak, bár számomra fura, hogy ezt mind tanítani kell. A legsúlyosabb amúgy az első pont, itt a kis országunkban az emberek 99%-a már itt megbukik, csak panaszkodni meg mártírkodni tudnak, semmi többet.

A coachokkal az szokott lenni a baj, hogy általában a 4-5-6 pontok valahogy kimaradnak / háttérbe szorulnak s valójában csak egyfajta ezoterikus szektavezérek, akik számára a siker = pénz = boldogság, így rengeteg embert anyagilag sikeres, öntelt szociopatává nevelnek. Nem mondom, hogy mind ilyen, de pl egy Szabó Péter vagy Oravecz Nóra tipikusan ez. Az ilyen coachok meglehetősen destruktívak, kb mindent lebontanak rólad, s csak és kizárólag az egó marad.

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#2) kemotox


kemotox
(PH! addikt)

Egyik ismerősöm volt ilyen szabós előadáson. Fel volt hypeolva neg minden. Na szóval végigülte.
Azóta Ő is azt mondja, hogy ez egy új vallás, az az ember meg egy sarlatán :D

Isten útjai kifürkészhetetlenek, de a tieid nem kellenek, hogy azok legyenek. Használd az indexet nyugodtan.

(#3) UnA válasza kemotox (#2) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Ezért jobb a könyv – azt könnyebb letenni, ha mégsem tetszik.. :)

(#4) TheLázs


TheLázs
(újonc)
LOGOUT blog

Igen, a könyvet legalább el lehet dobni. Mondjuk a nagyon erőltetett írásokban hiába van igazság, ha nem jut el addig az olvasó.

A legtöbb baj mindig a szélsőségekkel és az elvakultsággal volt, legyen a téma a trénerkönyvek világa, vagy akár vallás, politika, bármilyen értékrendszer. Nem is csoda tehát, ha néhány embernek nem csúszik olyan jól a kócsing-mócsing, hiszen a Szabó-Oravecz tengely csak beletaszít egy - a sajátodtól némileg különböző - véleménybuborékba, ahol csak objektív felelősség van.

Nehéz is ezért bármilyen bölcsességet megfogalmazni. Vagy nem érvényes általánosan, vagy nem igaz teljes mértékben - legalábbis ez a megítélésem. A műfaj formai követelményeit ezért Oravecz teljesíti, de a tartalom elsikkad. A tréner-anyagok nem csak arról kellene, hogy szóljanak, hogy a pofádba üvöltik, hogy nyomás pedálozni a dolgaidért. Ezért jó a Covey-könyv, mert kiemelten foglalkozik az interperszonális kapcsolatrendszer ápolásával.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#5) nemlehet


nemlehet
(őstag)

Alapvetően az a baj a coaching könyvekkel szerintem, hogy főképp amerikai, de minimum a nyugati társadalmak és azok sajátosságai alapján íródtak.

Amerikában teljesen más a céges és vállalkozói kultúra, szerintem nagyon kevés dolgot lehet hasznosítani az ottani coaching dolgokból. Ha lecsupaszítjuk az egészet szimplán az alapelvek szintjére akkor meg tulajdonképpen semmi újat nem kapunk, csak azt amit már a hinduk is 5-6 ezer évvel ezelőtt kitaláltak. Ettől nem lesz kevésbé valós vagy igaz persze.

Legjobb példa: Itthon az egyik legnagyobb alkalmazó az állam. Az állami szférában a kompetencia és proaktivitás nemhogy nem elvárt vagy hasznos, kifejezetten árt az ember karrierjének.
De mondhatnám az általános letargiát és búval b*szottságot is. Pl az egyik exem nővér, kifejetten vidám, pozitív természet. Bekerült egy szülészeti osztályra ahol csupa kiégett nyugdíj felé kacsingató munkatársa volt. Kb fél óra után megkérdezték tőle, hogy "Te mi a f*sznak örülsz ennyire?".... Gyakorlatilag azért volt indult be a munkahelyi mobbing, mert ő nem vett részt a panaszkodásban és mindenki fikázásában. Persze lehet mondani, hogy ez egy elszigetelt eset, de sokakat hallottam már mondani, hogy a panaszkodás a magyar nemzeti sport. Persze ez nem jó, de azért érdemes észben tartani mielőtt valaki kicsattanó attitűddel robbanna be a szociális körébe.

Nem a kifogáskereső akarok lenni, tudom, hogy sok ember segít a coaching ilyen-olyan módon. Csak azért érdemes egy kis fentartással és józan ésszel állni hozzá, belátni, hogy nem feltétlen lehet alkalmazni a leírtak többségét, mert egyszerűen a szoció-ekonómiai körülmények teljesen mások mint ahova ezt eredetileg szánták.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#6) UnA válasza nemlehet (#5) üzenetére


UnA
(Korrektor)

"Persze lehet mondani, hogy ez egy elszigetelt eset, de sokakat hallottam már mondani, hogy a panaszkodás a magyar nemzeti sport. "

Ez részben még igaz is, de ebben csak az új generációk hozhatnak változást. Viszont ha panaszkodsz a panaszkodás miatt, akkor még te sem lépsz előre... ;)

(#7) Agyturbina


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Kellet egy kis idő mire rájöttem mik azok a kocsing könyvek... Kb mint a lájk :DDD

Egy listát írhatna valaki a fonetikusan leírt import szavakról, mert sokszor csak nézek mint a luki tepsi füles :N

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#8) UnA válasza Agyturbina (#7) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Ez nem igazán épült be a nyelvbe ;)

De szerintem nagyon egyszerű bármit felismerni, csak ki kell mondani - a szavak ismeretlen formában olvasása sokszor nehezítheti a megértést.

Egyébként mi az a luki? :)

(#9) Agyturbina válasza UnA (#8) üzenetére


Agyturbina
(tag)
LOGOUT blog

Hát nem hallottál a gonoszról a csúf kopasz Luki-nyúlról ?

'Nézett mint a luki-nyúl'

A somogyiak által használt kifejezés az értetlenül(elcsodálkozó módon) néző emberre :R

De szerintem nagyon egyszerű bármit felismerni, csak ki kell mondani - a szavak ismeretlen formában olvasása sokszor nehezítheti a megértést.

Ezt én értem, csak nem mindig esik le elsőre :) ezert tartott sokáig :P

[ Szerkesztve ]

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#10) nemlehet válasza UnA (#6) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Én éltem épp eleget nyugaton ahhoz, hogy lássam sehova sem vezet a "magyar mentalitás". Nem szeretek ilyen k*rva okos megmondó ember lenni, de azért azt be kell látni, hogy nem én egyedül fogom megváltoztatni a magyar néplelket. Részemről próbálom a megfelelő hozzáállást megtanítani a barátaimnak, családomnak, de nem érzem úgy, hogy ennél többet kéne tennem.

Főképp azért írtam amit írtam, mert sokakat látok felfedezni ezeke a kócsingós vagy akármilyen újhullámos önsegítő cuccokat aztán szociális öngyilkosságot követnek amikor elkezdik terjeszteni az igét, mert persze a könyvek és tanfolyamok arra nem hívják fel a figyelmet, hogy lehet nem mindenki vevő rá úgy és olyan mértékben mint az adott delikvens.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.