2020. augusztus 14., péntek

Gyorskeresés

E6540 Tartósteszt

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Akkor szántam el magam egy üzleti gép megvásárlására, amikor a garanciaidő lejárta után egy héttel az alsó polcos AMD-s Lenovo-m (z50-75) feldobta a pacskert. Addig fillérprütykölésnek éreztem a használt gépet ami nem is csoda, hiszen nem nagyon volt nálam komolyabb lapos, így összehasonlítási alap nélkül maradtam.

Elsőként egy olcsó - óvatos gépet akartam, egy 3rd gen Intellel bíró E6330-at vettem. Meg sem néztem, postával jött egy HA-n is hirdető cégtől. A srácok (két fiatalabb fószer viszi a boltot) nagyon korrektek, jópofák. Nem nevesítek, hiszen azt nem illik, de annyit talán megsúghatok, hogy azóta az ismerősöknek és családnak elhozott üzleti gépek ára tart a hét számjegyű összeghez, és a gépek átlagára 63 ezres volt.

A 6330-as nagyon tetszett, hosszú üzemidő, korrekt billentyű és masszív váz tették első sorban a kiváló, mindennapi társammá. Ami nagyon hiányzott az asztalim eladása óta, az a minimális játék volt. Egy-két ezer éves címmel szórakoztam rajta, mint az ImperiumGalactica 2 vagy a ClashOfHeroes.

Amikor megláttam, hogy van a kínálatban kellemes áron E6540, azonnal lecsaptam rá. Ez a mostani gépem, amit be fogok mutatni. A felületes, inkább impresszionista ismertetés és tapasztalatok után pedig azt is kifejtem, miért hirdettem meg számtalan oldalon miután megvettem az utódot.

A döntés alapja: a specifikáció

Ami mellette szólt teljes mellbedobással, az a 4th gen i5-4310M és a combos (128bit) 8790M (2GB) GPU volt. Tudtam, hogy ez messze elmarad a 950m, MX150 - viszonylag kurrens notebook grafikus rendszerektől, de azt is be kellett látnom, hogy ilyen olcsón ennél több teljesítményt ilyen strapabíró és jó minőségű vázban nem kapok.

Felértékelődött a tartósság és az ár, és háttérbe szorult a teljesítmény. Az alapkonfig 8GB-os DDR3 modulja egyedül maradt, de a beszerelt 320-as HDD-t gyorsan száműztem egy belevaló optibaybe. A 120-as SSD-vel kiegészülve így már egy fokkal pörgősebb lett a gép. Amilyen a szerencsém, a jövő héten már kevesebb, mint a felét kellett volna a bővítésért leszurkolnom. Micsoda szerencse, hogy a Fukushimai katasztrófa után is pont merevlemezeket kellett vennem. Na nem baj, lenyeltük.

Volt egy olyan szerencsém is, hogy a 2018 áprilisában vett gépnek még idén májusig érvényes Dell service tagje volt. Ez csak utólag derült ki, de nagyon örültem neki. Ugyanitt megismertem a SupportAssist szoftvert, ami levette a vállamról a driverek naprakészen tartásának terhét. Eddig tetszik az üzleti szféra...

A kellemes meglepetések

Az olyan "üzleti finomságok" mint a használhatóbb billentyűzet és a matt IPS kijelző, már nem értek váratlanul a 6330 után. Itt a numpad jött nagyon jól, meg persze a modernebb hardver. Arról az üzleti gépeket ismerőknek nem kell beszámolnom, hogy milyen jó a stabilabb zsanér és a fémkáva a gép körül, illetve hogy mennyire esztétikus a matt fém fedlap. Az egész gép csak úgy lubickol a minőségérzetben.

Árnyoldalak

A 6330-hoz képest körülbelül 30%-al kevesebb akkuidő valós használat mellett. Ez nem az állapoton múlt, mert direkt ugyanazt az akksit használtam teszteléshez, és így pontosabb következtetést vonhattam le. A pontos üzemidő nagyban használatfüggő, de egy jó állapotú akkumulátorral és némi undervolttal nem elképzelhetetlen 4-5 órát produkálni (VBA fejlesztgetés). Ha nem feszülök bele az üzemidőkergetésbe, normál netezés mellett 2-3 órát így is elketyeg.

A gép ugyan nagyon szuper és nagyon masszív vázat kapott, de ettől nehéz is mint a sár. Sajnos, mivel kétlaki vagyok, nem teljesen DTR üzemmódban volt a gép, így elég sokat szállítottam. Amikor a nyári melóhelyre is ezzel kellett bejárnom, akkor elszakadt a cérna. A hátizsákom pántja vágja a vállamat, ha meg oldaltáska, akkor kétszeres négydimenziós térspirál csavarodik a gerincemre, nem holmi ferdülés. Súlyosbító tényező, hogy nagy géphez nagy táp kell. Az egész pakkot hurcolni maga volt a szenvedés.

A billentyűzet francia. Ez csak az én gépemet érinti ugyan, de az elején egészen zavaró volt. Ez nem mindenképp a hátrányok között kell, hogy szerepeljen, hiszen ez a kis vacak megtanított engem tíz ujjal vakon gépelni. De csak mert lusta voltam a matrica után járni. Hogy bebizonyítsam, ezt a bekezdést is vakon írtam. Most nem hiszed el, de hitt el, pontosan így történt.

Power limit throttling. Ez egy sajnálatos dolog volt, amire csak elég későn jöttem rá. Néhány játékban egy idő után elkezdte drasztikusan visszavenni az órajeleket, pedig minden a legnagyobb rendben volt a hőmérsékletekkel. A throttling néhány játéknál jelentkezett, néhánynál nem. Mivel nem játszom rengeteget, ez nem volt zavaró. De nem a töredék teljesítményért fizettünk ugye, hanem az egészért. Ez nem csupán bosszantó volt, de ez verte be az egyik utolsó szöget a koporsóba, hogy miért ne maradjon. Jó pár játéknál sikerült a turbó lockolásával és némi undervolttal sikert elérni, de sajnos nem mindenhol.

Mire cseréltem le?
Cseredarabként egy Dell E7240-est vettem. Ez a modell a Dell Latitude széria egyik első Ultrabookja, amiben mindössze egy ultra vékony (nem 9 meg 7mm hanem valami msata?) SSD van, és kész. Erősen lekorlátoztam ezzel a lehetőségeimet, mondhatni aszkétikus a hardver az előző hedonista nagygép után.
M-es Intel processzor helyett U-s, 12 coll kijelzővel. Az egész még mindig masszív, de már sokkal könnyebb. Ezt vidáman ciperészem, nyitom ki bárhol és veszem elő a munkámat, vagy a szabadidős tevékenységemet.

Többek között azért is volt ez fontos mert bejött a képbe egy új extra munka. Ez távmunka, amit bárhonnan űzhetek, és nem erőforrásigényes. Ha minden jól megy, nagyon jó kis útitárs lesz az E7240.

Miért jó ez bárkinek, aki kétlaki?

A notebookot egyszerű hátizsákba hányom be a könyvek közé, amikor ingázom. Otthon, és a Budapest szívében eldugott tanulószobámban egy-egy dokkoló vár, így a töltőt sem kell cipelnem. A hosszú üzemidővel pedig két vonatutat is kibírok, ha muszáj és közben végig dolgozhatok is. Ezeket sajnos a másik géppel kicsit nehezebben teljesítettem volna. A teljesítményről pedig hosszú távon nem tervezek lemondani, hiszen ha ez egyszer tovalibben, az árából egy asztali gépet szerzek. A perifériák már mindkét lakhelyemen adottak, így megoldható ilyen áron egy épkézláb konfig - azt még le kell magamban zongoráznom, hogy ez mennyire lenne pazarlás, hiszen a legújabb játékokat nem nyúzom. Némi Dirt Rally-hoz és Skyrimhez pedig nem kell egy olyan nagy eresztés...

Hozzászólások

(#1) Oldman2


Oldman2
(veterán)
LOGOUT blog

Köszi!

(#2) hcl


hcl
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Ez 1 éves időtartam? Az egy laza ismerkedés :D
Nálam 5-8 éveket szoktak lehúzni a gépek, és nem egy volt, ami tizenéves koráig volt nálam :D

Amúgy jók a Döll-ök, de különben amiket leírtál, azt nagyjából minden üzleti hozza (nálam Lenovo üzleti laposok vannak családszerte, használtan, T400...T430). Cégesnek használtam 6420, 6430-at, de volt 620-tól 72xx-ig mindenünk.

A 72xx már sokkal könnyebb, amúgy a 64xx 65xx kategóriájú Lenovok is valamivel, mert nem fémből van a házuk.
A 64xx nekem is nehéz volt, de ki lehetett bírni.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) kopi120


kopi120
(tag)

Az a 7420 szerintem E7240 akart lenni :)

(#4) mustang08


mustang08
(tag)

Köszi a cikket, nekem egy E6440-em van, de nem is hallottam még erről a SupportAssist alkalmazásról.
Én nagyon szeretem a gépet, engem csak annyi zavar rajta, hogy a képernyő körül a gumi borítás lassan de biztosan hullik le, ami elég csúnya benyomást kelt a gépről. Amúgy mindenben tökéletes. Kicsit nehéz, de nem igazán szoktam cipelgetni, szóval nekem tökéletesen megfelel.

(#5) hcl válasza mustang08 (#4) üzenetére


hcl
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Az a 6420-30-on is gond volt, de azon csak csík volt - párat cseréltettünk, de volt, amin levágtuk a megnyúlt gumit, felragasztottuk rendesen :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#6) mustang08 válasza hcl (#5) üzenetére


mustang08
(tag)

Hát ezzel is az lesz mert már fityeg rajta össze vissza. De ahogy látom olyan 20 USD körül lehetne is hozzá rendelni újat, csak a fene akar ilyesmire költeni :D

(#7) TheLázs válasza mustang08 (#6) üzenetére


TheLázs
(csendes tag)
LOGOUT blog

Ezek azok a problémák amit tartósan jó megoldani :)

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#8) mustang08 válasza TheLázs (#7) üzenetére


mustang08
(tag)

Az a baj, hogy ezt úgy lehetne tartósan megoldani, hogyha levágnám flexel a kijelzőt, mert máskülönben az új gumi is lassan kinyúlna :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.