2020. július 13., hétfő

Gyorskeresés

AMD as its finest...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

"Régi" laptoppal (E6540) vettem elő régi játékot (Skyrim). A képkockaszám némi idő eltelte után - ez általában bizonyos grafikus terhelés alatt körülbelül ugyanannyi idő - leesik, drasztikusan.

HD 8790M a kártya, mellette intel HD4600 egy 4300m- széria i5-személyében.

Ezer és ezer módon próbáltam megfogalmazni angolul, de megoldást a problémára sehol nem találtam.

A kötelező köröket már lefutottam, 80°C-ot nem éri el a GPU, és amikor a jelenség beüt, akkor nem csak a framerate esik, de a GPU használat is, 100% környékéről 1-35%-ra. Ez a hűlést is magával vonja, simán leesik 65-70 fok köré a szenzor által mért érték.

A mérést MSI Afterburnerrel végeztem, és először arra gyanakodtam, hátha a Skyrim csak ennyire Bethesda.
Aztán beugrott, hogy teljesen ugyanezeket a tüneteket megkaptam már COD4 (eredeti) alatt is.

GPU usage drop, framerate drop. Skyrim esetén 60, COD esetén 125 volt a képkockaszám korlátozás, mindkét esetben használtam olyan beállításokat is, ahol ennek a kétszeresét is simán elbírta a masina, de akkor is jött a borzalom.

Az integrált GPU felhasználása ugyanakkor nem ugrik meg, marad ugyanúgy 1-2% közelében. Értetlenül állok a jelenség előtt. Mit lenne érdemes szerintetek még megmérnem? Korábbi Win telepítés és grafikus driver sem segített, különböző szoftverkörnyezetben visszatérő hibáról van szó.

Update - Hát gyerekek, ez kemény, mint a tarzan sarka. Teljes újrapaszta (rettentő maximalista módon a hűtőt tükörre is políroztam), a hőmérsékletek kicsit (3-4 fokot) estek, de még mindig ugyanaz a jelenség.

Viszont a ThrottleStop segítségével kaptam egy hibaüzenetet: GPU POWER THROTTLING - dióhéjban, a jelenség a cpu+gpu együttes áramfelvételének maximalizálását úgy oldja meg, hogy ahogy terhelem a GPU-t, úgy vesz el a CPU-tól. Ez 20 perc alatt oda vezet, hogy a rendszer szorzónként lelépked 800 MHz-ig, a Skyrimbe' meg megfagy a sárkány a levegőben.

Nem csak a turbo-t nyomtam ki a TS-ben, hanem találtam egy "Intel Power Balance" nevű beállítást is. Ez azt hivatott - angol fórumbejegyzések tippjei szerint - elérni, hogy a csodálatos Intel CPU-nkat a GPU rovására (IGP) jóllakassuk, vagy éppen fordítva.

Mivel én nem szeretnék diavetítőn tojást sütni (Intel IGP <3), ezért a 0-31 skálán a CPU-nak 27-et, GPU-nak 4-et adtam.

Ez sem oldott meg semmit, amikor is odáig jutottam, hogy talán érdemes a TS-t adminként futtatni. Egy kiadós facepalm után kisérleteztem azzal, hogy csökkentsem a processzor órajelét és feszültségét addig, amíg egy dülöngélő kártyavár dzsunka lélekvesztő kínpadon nem akarok etch-a-sketch formátumban skyrimezni.

Ahogy ezeket a sorokat írom, és megy a stressz teszt, kidobta ismét ez a szeretetcsomag a "GPU POWER" piros hibaüzenetet a "limit reasons" ablakban, szóval ismét elbuktam. Légy átkozott Dell, inkább skyrimezek a Texas Instruments számológépemen.

Hozzászólások

(#1) Silεncε


Silεncε
(őstag)

Akksiról megy? Esetleg előfordulhat, hogy a táp gyengélkedik. Bár annak szerintem nem szabadna ilyeneket csinálni. Régebbi (3th) TP-knél előfordult, hogy ha nem volt benne akksi, lecsapta a CPU sebességét a felére. Még lehet ilyen irányba is keresgélni.

"God's in his heaven. All's right with the world" - NERV

(#2) bazsi83vp


bazsi83vp
(senior tag)

Hali,
véletlen nem esik le a CPU 800 MHz-s órajelre és azért laggol be az egész? Nekem az i7-es variáns azt csinálta, ha együtt volt terhelve a CPU és a GPU. Alulfeszeltem a procit és játék alatt korlátozom az órajelét is.Úgyse kell a teljes kakaó ahhoz a videóchiphez.

(#3) TheLázs válasza bazsi83vp (#2) üzenetére


TheLázs
(csendes tag)
LOGOUT blog

Kiváló irányba igazítottál! Meg is lett a probléma: a proci, szépen, szisztematikusan 3,3 GHz-ről lépked lefelé pár percenként, amíg el nem éri a használhatatlan szintet. Ekkor 896 MHz. Most jön a szakirodalom, és a probléma megoldása!

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#4) Dave™


Dave™
(veterán)

at its finest helyesen, ha arra gondoltál

(#5) bazsi83vp válasza TheLázs (#3) üzenetére


bazsi83vp
(senior tag)

Én ezt a szoftvert használom a leszabályozáshoz, de vannak egyszerűbbek is.
Egyébként a tiéd is turbós, nálad az alapórajel 2.6 GHz. Első lépésben lekorlátoznám arra, hisz a turbó üzemmód meredeken megdobja a proci fogyasztását és ez mégis csak egy üzleti és nem gamer laptop, ha a hűtést nézzük.
Ezt a korlátozást részben a Windózzal is meg tudod oly módon tenni, hogy csinálsz egy olyan energiagazdálkodási profilt, ahol a maximális teljesítményt leveszed 100-ról 99 százalékra. Kilövi a turbó üzemmódot. Aztán ha lesz kedved, időd, el lehet játszani a 3rd party szoftveres alulfeszeléssel is. :)

(#6) Csapoati válasza bazsi83vp (#2) üzenetére


Csapoati
(nagyúr)

Tehát akkor Intel at its finest. ;]

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#7) bazsi83vp válasza Csapoati (#6) üzenetére


bazsi83vp
(senior tag)

Mint kiderült: igeeeen :D
Egyébként jó kis laptop és én is játszom rajta. ezzel együtt ez mégis inkább egy masszív üzleti/ipari lapos,nem pedig gamer gép. A tervezőprogramok (mindenféle CAD/CAM ) egyáltalán nem akasztják meg, csak néha 1-1 galád ember nem rendeltetésszerűen használja... velem az élen. ;]

[ Szerkesztve ]

(#8) lezso6 válasza TheLázs (#3) üzenetére


lezso6
(HÁZIGAZDA)

Nagy valószínűséggel újra kell pasztázni.

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#9) solfilo válasza Csapoati (#6) üzenetére


solfilo
(veterán)

:C ;]

Fura is lett volna, ha a HD8790M lett volna kevés, mert az A8-7600 IGP-je (szintén 6CU, csak alacsonyabb GPU órajel és nagyon szűkös memsávszél) is viszi a játékot 1080p low-med beállításon, ilyen bezuhanások nélkül. :)

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#10) TheLázs


TheLázs
(csendes tag)
LOGOUT blog

Rájöttem a megoldásra. Eladom, veszek egy kisebbet, meg mellé egy 3rd-5th gen asztalit és minimum egy 1050ti-t.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.