2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Acetal - Polyoxymethylene 1

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Vettem egy gitárpengetőt. Wenger, drága. Vékony, 1.4 mm csupán, de méreg drága volt. A hangja nagyon tetszett, és mint az egyszeri vegyészmérnök hallgató, elkezdtem kutatni. Azt találtam, hogy ez egy POM nevezetű műanyag. A lágyítókról illetve egyéb adalékokról - nyilván, hiszen kereskedelmi termék - semmit nem lehetett találni.

Elhatároztam, hogy amennyit tudok, az alapján egy közelítő minőségű batch-et készítek, amennyiben tudok. Két irány volt, amerre elindultam az alapanyagkereséssel: pom extrudált rudak, és lemezek. A rúd problémája a bonyolultabb megmunkálás és a nagyobb anyagveszteség, a lapok problémája, hogy "prototípusként" nem tudok különböző vastagságú darabokat készíteni. Mondjuk, a vastag a cél, hiszen az eddigi kedvencem a Dunlop Jazz tone pengető volt a maga ~4 mm vastagságával. Kár, hogy már nem igazán elérhető sem ő, sem a hasonló forma clear-tone széria.

Nos, találtam is beszerzési forrásokat, de csak rúdhoz. Annyira azért nem akartam farigcsálni, úgyhogy megkiséreltem bekuncsorogni a Műegyetemen a kedvenc tanszékemhez, és segítettek. Körülbelül 40 db 2.5mm vastagságú pengető előállításához elegendő lapot préselhettem POM-H granulátumból. A pontos típus is fel van írva valahol, de ami kiemelendő, hogy a H jelölés homopolimert takar, ami a (kevert monomerből azaz kevert alapanyagokból) C jelölésű kopolimereknél némileg kevésbé vegyszerálló, de a mechanikai tulajdonságai, a kopásállósága jobb.

A lapokat kézipréssel, 200°C-os pofahőmérséklettel és 150kN nyomás alatt végeztem, 3 perces présidővel. Az utolsó lap sajnos egy kicsit hiányos lett, de még így is bőven elegendő anyagom van a kisérletezéshez. A forma nagyobb volt, mint a kész lapok, mert az anyag hűlés közben némileg zsugorodott. 9.8*9.8 cm a lapok mérete, a szerszám 10*10 cm volt.

A megformázást, a fotókat a következő részben csatolom, amint a szerszámaimhoz jutok, otthon.

Hozzászólások

(#1) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
(fanatikus tag)

Régen sokat dolgoztam POM-al és ismerek is egy céget akik mindenféle vastagságban és többféle színben árulnak jó minőségű POM lemezeket. Most nem jut eszembe a neve, de majd holnap biztos beugrik. Egyébként elég könnyű vele dolgozni más műanyagokhoz képest. Nem szőrösödik, hámlik és kenődik úgy mint például a PVC.

(#2) TheLázs válasza Kisgépkezelő (#1) üzenetére


TheLázs
(újonc)
LOGOUT blog

Én a hangjába szerettem bele. Furcsán hangozhat, de más a hangja egy gitárnak ha ezzel van megpengetve. Persze ott van az erős kopásállóság is, a Dunlop - Delrin műanyagból készített pengetője - 1 db - már évek óta megvan, és csak mostanság mutatkoznak felületi erózió jelei... :)

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.