2021. május 13., csütörtök

Gyorskeresés

Segítsetek PowerMac G5-öt éleszteni

Írta: | Kulcsszavak: apple . powermac g5 . mac

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hozzájutottam egy tökéletes állapotú PowerMac G4-hez, ezzel nincs is semmi gondom, viszont szeretném felfejleszteni reális határokon belül. Ez egy PowerMac3,4 (Digital Audio) modell. Kapott már gyári Airport kártyát és 1.5GB ramot (ennyi a maximum, amit kezelni tud), ezen felül 120GB HDD-n dübörög az OSX Tiger.

Ezzel kapcsolatban egy kérdésem lenne, mégpedig az, hogy melyik az a processzor, amit még megeszik? Próbáltam én keresni, de mindenhol más válaszokra bukkantam és mivel elég drága dolgok ezek ezért nem szeretnék feleslegesen rendelni. Jelenleg egy 450Mhz-es proci van benne, de ha minden igaz megeszi a 733-ast (de lehet, hogy az 1Ghz-est is). Valaki megerősítene ebben? Mi a maximum, amit bele tudok pakolni? Mit kell figyelnem ebay-es rendeléskor? Még alakra is máshogy néznek ki az egyes CPU kártyák, ezért vagyok ennyire elveszve. Új terület még nekem a Mac úgyhogy inkább kérdezek.

A nagyobb gondom viszont a tesóval van, ez pedig egy PowerMac G5, ráadásul a folyadékhűtéses modell. Elég barátságos konfig lenne... ha bekapcsolna. 8GB ram, 160GB HDD, dual CPU és minden egyéb földi jóság.

A tünet: Bedugom a konnektorba, kettő kattanást hallok a tápegységből, a power led pedig folyamatosan világít az előlapon. A bekapcsológombra nem reagál, akár hosszan nyomom, akár röviden. Ha kihúzom a gépet, akkor ismét két kattanás.

Első körben darabokra szedtem, mert annyi volt benne a por, hogy nem láttam tőle a belsőségeket. Kivettem az alaplapot is, a tápot is, mindent szépen alaposan kitakarítottam és most olyan, mint új korában. A probléma viszont sajnos továbbra is fennáll. A tápra gyanakodtam, ezért levettem a burkolatot, hátha találok púpos kondit vagy olvadást/folyást, de a brutális koszon kívül semmi gyanús. Rákerestem, hogy normális-e áram alá helyezéskor ez a két kattanás, de azt írták, hogy igen. Az alaplapon se látszik semmi ami gyanúra adna okot. Itt pedig megakadtam.

Ha valakinek van ötlete, akkor ne tartsa magában. Nagyon szeretném feléleszteni ezt a gépet is, mivel régi álmom volt egy ilyen konfig. Ha meghozza az ötleteléshez a kedvet a "nyeremény", akkor felajánlok egy jelképes összeget annak, aki rávezet a megoldásra. Bármit megnézek, letesztelek, kipróbálok. Remélem nem halott teljesen a rendszer.

Hozzászólások

(#1) The DJ


The DJ
addikt

Help!

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#2) MineFox54


MineFox54
őstag

Próbáltad pc táppal?

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#3) The DJ válasza MineFox54 (#2) üzenetére


The DJ
addikt

A PowerMac 600 Wattos tápja így néz ki:

Szóval esélytelen lenne :)

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#4) MineFox54 válasza The DJ (#3) üzenetére


MineFox54
őstag

Mert? Sztem egy 24 pines plusz egy négy vagy nyolc pines csatival elindulna

[ Szerkesztve ]

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#5) The DJ válasza MineFox54 (#4) üzenetére


The DJ
addikt

Nem kompatibilis egymással a kettő, ha jól tudom mások a pinek kiosztásai is.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#6) total90 válasza The DJ (#5) üzenetére


total90
veterán

Igen, mas a kiosztas, de YouTube-o van fent video mire kell figyelni :K

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#7) The DJ válasza total90 (#6) üzenetére


The DJ
addikt

Egyelőre még nem szeretnék ennyire belemerülni a hackelésbe. Esetleg ha biztosan ki lehetne deríteni, hogy a táp a rossz akkor elgondolkodnék ezen (bár akkor már rendelnék bele ebayről egy másikat), de egyelőre még fogalmam sincs, hogy itt van-e a gond. A kattanásokból én is erre gondoltam rögtön, de direkt rákerestem és Apple fórumban írták a tulajok, hogy áram alá helyezéskor ez a normális viselkedése. (Valaki meg tudja ezt erősíteni az itteniek közül is?)

Na meg ugye szét is szedtem és semmi olvadás, folyás, púpos/durrant kondi, minden normálisnak tűnik benne.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#8) pet007


pet007
aktív tag

Probalj meg lehuzni minden usb-s eszkozt, es a vinyot/kat! is.

(#9) ervinke2


ervinke2
csendes tag

Nekem ugyan nem PowerMacem, hanem Mac Prom van, és nálam csak olyankor kattan a táp, ha bekapcsolom a gépet. Esetleg nézz rá az előlapi panelra, de szerintem azzal a táppal valami nem stimmel, ha áram alá helyezéstől kattan, és elkezd világítani a power led, és közben a gép mégse kapcsol be.

(#10) ^Boss


^Boss
őstag

bekapcsgomb jól van bekötve az alaplapra?
memória ha több van, érdemes kiszedni és csak eggyel kipróbálni

https://vivid.money/r/istvanBCN - vivid 5 euro bónusz + óriási visszatéritések!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.