2020. június 6., szombat

Gyorskeresés

Asztali PC konfigom - 2018.05.

Írta: | Kulcsszavak: asztali konfiguráció . pc . windows 7 . konfig

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Korábbi Blog bejegyzésekben virtuális géppel és régi számítógép hardverekkel foglalkoztam. Szerencsére nem csak 10 éves PC konfigokkal rendelkezem, így megosztom az asztali számítógépem teljes specifikációját. Ez a konfig 2013 óta folyamatosan bővül és fejlesztve van, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Jelenleg VHS, D8-miniDV digitalizáláshoz használom, így videovágásra van nagyobb részben használva (Sony Vegas, TMPGEnc, Ulead DVD Movie Factory DVD készítéshez). Néha előkerül egy kis Fortnite Battle Royale, de már nem nagyon szoktam játékokkal játszani.

Alaplap: Asrock N68C-S UCC (2x2db DDR2 és DDR3 memóriák támogatása, együtt nem lehet őket használni)
CPU: AMD Phenom II x6 1055T 2.8 GHz 95W TDP
VGA: Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X 1GB
RAM: RAMMAX 2x4GB 1600MHz
HDD: WD Blue 1TB (WD10EZEX) SATA3 - OS, fontosabb adatok és HD filmek
WD Blue 1TB (WD10EZEX) SATA3 - Digitalizált nyersanyagok
Samsung 500GB SATA2 - Játékok
Samsung 400GB IDE - Ideiglenes fájloknak (Telepítők, konvertált és tömörített felvételek)
Samsung 1TB USB3.0-SATA3 - Külső merevlemez
Samsung 250GB SATA2- Linux Disztribúciók tesztelésére, viszont nincs beszerelve a gépházba
ODD: LG HL-DT-ST GSA-H12L DVD-RAM (Kamera felvételeket legtöbbször DVD-n kérik, ezért visszakötöttem a DVD írót)
Monitor: ASUS VW202SR 16:10 LCD (1680x1050) - Csak VGA bemenettel
Tápegység: FPS Hyper 600W (Nem moduláris)
Gépház: Régi 12 éves Mercury
OS: Windows 7 Home Premium 64 bit

Az utolsó fejlesztés a CPU és a memóriák voltak, előtte Phenom x3 8650 + DDR2 3 GB memóriákkal használtam. A VGA lecserélésre kerül még idén egy Radeon R9 380-ra. Nagyon gondolkodok azon, hogy átállok Linux rendszerre (Ubuntu), de ezt majd csak akkor, ha a Windows 7 támogatása lejár.

Mindig azon voltam, hogy az alaplapomból kihozzam a maximumot, de a videokártya csere után új PC-t szeretnék építeni új alkatrészekből. Mindenképp maradnék AMD fronton, elég jó a felhozatal a Ryzen platformon. A processzort és a videokártyát mindig használtan szereztem be, eddig nem volt gondom ezen a téren.

Hozzászólások

(#1) Redneck


Redneck
(veterán)

A helyedben elvetném azt a VGA upgradet és a következő konfigba tolnám a lóvét. :U

Szerk:
Bár most olvasom hogy nem játékra kell. Akkor passz, bár ha fejlesztenék, valószínűleg akkor sem az R9 380-at választanám, hanem valami alacsonyabb fogyasztású és modernebb darabot.

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#2) Zicokuka


Zicokuka
(senior tag)
LOGOUT blog

SSD-t nem olvastam,vagy csak elkerülte a figyelmem :D Volt R9 380-am,a mostani árához képest egy jó kari.

(#3) tghwinner válasza Redneck (#1) üzenetére


tghwinner
(csendes tag)

Nálam a fogyasztás és melegedés a legkisebb probléma. Azért ezt választottam, mert ezen még van Analóg DVI átalakítási lehetőség. GTX-nél nem is néztem, de Radeonnál maradok. Egyébként ha új konfigom lenne, akkor a videokártyát ugyan úgy vihetném tovább :D
És igen, nincs SSD-m.

[ Szerkesztve ]

(#4) Redneck válasza tghwinner (#3) üzenetére


Redneck
(veterán)

Gondoltam hogy valami hasonló a helyzet. Ezesetben logikus lépés, bár én akkor is inkább az új konfigra fókuszálnék. Az SSD pedig jó dolog, a régi vasak is megtáltosodnak tőle. :K

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#5) tghwinner válasza Redneck (#4) üzenetére


tghwinner
(csendes tag)

Reggel felkelek, bekapcsolom a gépet, megiszok egy kávét és utána használható a gép. Most, hogy 5 másodperccel később jön be a böngészőablak, az nem zavar. Heti szinten töredezettség mentesítem a rendszervinyót, így a sebességgel nincs gondom. Az alaplap így is SATA2 sebességgel fut SATA3 vinyóval.

(#6) Redneck válasza tghwinner (#5) üzenetére


Redneck
(veterán)

Eltérő felhasználói szokásaink vannak, efelől semmi kétségem. Szeretem ha "azonnal" megy az indított program, de nyilván ez nem mindenkinek fontos.

Ez így van rendjén, nem vagyunk egyformák. ;)

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#7) TheLázs


TheLázs
(csendes tag)
LOGOUT blog (1)

Szerintem most király dolog "közepesen friss" gépet vadászni, a VGA-árakat leszámítva.

Én egy i5-2400-at adtam el, amit tavaly ilyenkor vettem (33k, komplett PC használtan, corsair táp), ebbe bővítettem még 8 GB memóriát (10k) és egy 1050Ti-t (fórumtárstól új, 3 év gar 39k).

A gépet nem tartottam meg, a hetekben adtam el, egy forintot nem buktam, sőt egy kicsit még kerestem is rajta. Nem látom értelmét fenntartani, hiszen annyit nem játszom, viszont egyszerre ledöglött a notebookom/motorom/telefonom, ezért az erre elfogyasztott krediteket vissza kellett némileg pótolni.

Ha maradt volna a gép, akkor valószínűleg a videokártyán és az extra memórián kívül fejlesztettem volna alaplap+processzor vonalon, mert az i5-2400 nem tűnt valami jövő-biztosnak (bár hozzá kell tennem, hogy szerintem nagyon ellaposodott a processzorfejlesztés-vonal, kettő-két és félszeres különbségnél nincs nagyobb a 6-7 éves átlagfelhasználói processzorok között, a játékok esetében szintén inkább a videokártya igény változott, bár a néhai csúcskártyák sok generációval ezelőttről még mindig körülbelül kielégítik a felhasználói igényeket, itt a 7870 és felette lévő kártyákra gondolok)

Most egy üzleti laposom van (Latitude E6430) amit botrányosan olcsón vettem, SSD-vel, és imádom. A sebesség tényleg brutális, mivel hurcolom is, és dolgozgatni is szoktam rajta, ezért nagyon jól esik, hogy kezesebb a gép.

Arról ne is beszéljünk, hogy az új laptopokat egy bizonyos szintig körberöhögi a 70%-os akksi a 4+órás üzemidejével. Ha nekem mondják, el sem hittem volna.

Persze, ha teljesítmény kell, akkor jobban jársz a dobozos kazánnal, stabil, használt konfiggal :)

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#8) tghwinner


tghwinner
(csendes tag)

Példaként én is mondhatom, hogy egy Core 2 Quad még mindig jó átlagos felhasználásra (Online filmnézés, netezés, Facebook, Skype...), csak ugye sokan figyelnek a fogyasztásra és inkább megvesznek újonnan egy olyan belépő szintű processzort, ami kevesebbet eszik, viszont az ára drágább, mint egy használt Core 2 Quad. Nincs ezzel gond, aki éjjel-nappal használja a gépet és célja az energiafogyasztás csökkentése, annak jobb befektetés, tényleg. Itt van a Phenomm II x6 1055T. 2 variánsa van: 95W és 125W. Az alaplapom csak a 95W TDP processzorokat támogatja, így más lehetőségem nem volt. 4 éve szolgál az alaplap nálam. Ha már lehetőségem volt 3 mag után 6 magra menni, akkor így volt a legolcsóbb. Meg vagyok vele elégedve, játékteszteken is láttam, hogy a mai játékokhoz bőven elég.

(#9) Redneck válasza tghwinner (#8) üzenetére


Redneck
(veterán)

Az utolsó mondatot azért ne terjeszd nagyon, mert sajnos nem igaz. :(

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#10) Zicokuka


Zicokuka
(senior tag)
LOGOUT blog

Persze ízléses ės pofonok. Anno engem se ėrdekelt ha akár 8 filmnek is vėge lett mire bebootolt a gép, de ahogy a világ ėn is változtam. Mindkét Pc-mbe van Ssd de így is ėszreveszem a különbséget egy 775(1) ės egy haswell I7 között :) Meg tėny a jót könnyen meg lehet szokni egy ssd még akkor is jó dolog ha csak netezel stb. Manapság az ára se mondható magasnak. A fogyasztás egy mai divat szüleménye amikor már a fėl bolygó haldoklik.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.