2022. december 4., vasárnap

Gyorskeresés

Az arcuk veled marad – They Shall Not Grow Old

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]


Sziasztok!
Aki nem hallott volna még erről a dokumentum/drámáról annak azt mondom kötelező megnézni!
Peter Jackson volt olyan bátor és felvállalta azt amit senki nem mert,vagy tudott,cenzúra és félremagyarázások nélkül mutatja be az 1.Világháború történéseit úgy ahogyan senki előtte.Már az is technikai bravúr amit véghez vittek:A korabeli filmeket digitálisan felújították HD minőségre,majd utószínezték,majd szájmozgás alapján utószinkronizálták és végül a háború hangjait is hozzá keverték.A végeredmény: Csodálatos még is iszonyú,az eddigi arctalan katonák megelevenednek ,többé nem csak arctalan katonai masszát alkotnak hanem minden ember a filmen olyan mint valójában is volt,érző lélegző egyéniség,és ez megrázó,hiszen az ember tudja hogy ott valódi emberek harcoltak,majd haltak meg,de igazából akkor érzi ezt át mikor a filmen vissza tekintenek ránk.A filmet azok a katonák narrálják akik valóban ott harcoltak,az ő érzéseik, és félelmeik elevenednek meg a film minden percében,attól a perctől kezdve amikor belépnek a seregbe, addig míg a háború után haza nem térnek.A film naturalista!Mind nyelvezetében,mind képi megjelenítésében, de nem úgy filmszerűen, hanem teljesen valódian.Ezért aki nem bírja a sokkoló jeleneteket az ne nézze meg mert,néhol egészen gyomorforgatóan valódi a látvány.Aki még is megtekint az készüljön fel,megrázóan valódi a film,én percekkel a stáblista után is csak magam elé tudtam meredten bámulni,annyira a hatása alá kerültem.Szóval szigorúan 18+-os film,bár én kötelezővé tenném minden felnőtt embernek hogy bepillantást nyerhessenek az IGAZI háborúba.
Alant a Trailer:

Hozzászólások

(#1) AxBattler


AxBattler
félisten

Köszi az ismertetőt, nagyon jónak tűnik! :R

Hardveraprón eladó: Nanoxia ventilátorok, Alföldi Bázis mosdó, IKEA Hemnes tükrös szekrény, stb. .............. "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."

(#2) tescodr válasza AxBattler (#1) üzenetére


tescodr
tag

Szivesen szerintem mindenkinek látnia kellene, hogy lássa milyen is valójában a háború

(#3) twollah1976


twollah1976
őstag

Sose ertettem a haboru parti embereket.

Voltam katona, kotelezo sorkatonai szolgalat egy ev.
Boven eleg volt.

A katonasag elott (19 evesen) se voltam az a veres haboru parti, utana meg foleg nem.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#4) tescodr válasza twollah1976 (#3) üzenetére


tescodr
tag

Én szeretem a katonai tematikát, de az értelmetlen verontast nem, erre is ramutat a film

(#5) vadkörte


vadkörte
addikt

Jackson egy őrült zseni... Az ahogyan a korabeli szaggató, ugráló, gyenge képminőségű, igencsak kezdetleges technikával készült filmrészleteket felújították, zseniális.
A trailer alapján erősen bejövős lesz a film. Kiváncsian várom.

(#3) twollah1976:
"Sose ertettem a haboru parti embereket."

A laikusokban lehet egyfajta romantikus képzettársítás a háborúhoz. Harc, heroikus küzdelem, hősies önfelááldozás, stb... Pedig semmi ilyen nincs benne. Nagyon jó példa erre a HBO Band of brothers minisorozata. Bár az nem ennyire naturalisztikus.

Nemrég futott Hadtörténeti Intézet és Levéltár valamint Budapest Főváros Levéltára közös projektje, ami a vidéki levéltárakra is kiterjedt, I. világháborús veszteséglisákat állítottak össze a halotti anyakönyvek alapján.
Az adatgyűjtésben én is résztvettem, nálunk öt fő végezte. A rám eső rész cirka 50-60E rekord volt, ebből kb. 1.200 találatom volt, a többieké +-10% eltéréssel ugyanennyi. Számoljátok ki kb. mennyi átnézett halotti anyakönyvi bejegyzés és mennyi találat volt, csak a mi intézményünkben.
Mire végeztem, érezem, hogy valami megtört bennem. 15-16 éves gyerekek harcoltak és haltak meg a frontokon, hadifogságban. Ismétlem 15-16 évesek!!! Előttük volt az élet, álmaik terveik voltak de elvették tőlük még a lehetőségét is, hogy megéljék őket. Jelentős részük nem is a harccselekmények miatt, hanem betegségekben.
De akadt 45-55 éves is, akit elvittek a nagy háborúba...

Üdv. V. Körte

(#6) tescodr


tescodr
tag

Egyet kell értenem bennem is ez fogalmazódott meg miközben a filmet néztem. A végére bennem is eltort valami...

(#7) Lenry válasza vadkörte (#5) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

ha esetleg Londonban jártok, ajánlom az Imperial War Museumot, amit még az I. VH alatt hoztak létre, hogy bemutassák a háború valódi arcát.

elképesztően hatásos, bennem ez hozta el a "megtört valami" érzést. úgy jöttem ki onnan, hogy civilizált ember ilyet nem csinál

nem utolsósorban - sok más brit, állami fenntartású múzeumhoz hasonlóan - ingyenesen látogatható, az 5GBP-s itiner megvásárlásával lehet őket támogatni, de nem kötelező

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#8) updog


updog
senior tag

Egy fekete-fehér, pattogós, gyorsított, némafilm az legfeljebb "csak" egy dokumentumfilm. Aki nézi, összeköti azzal, hogy ez régen volt, talán igaz sem volt.

De Jacksonék ezeket a felvételeket megcsinálták olyanra, hogy ha ránézel, ezek az emberek visszanéznek rád, a lelkedbe, és azt mondják, öcsi, lehet hogy egyszer te is egy ilyen felvételen fogsz majd vigyorogni, lehet hogy utoljára. Hátborzongató a trailer.... biztosan meg fogom nézni a filmet (bár engem nem kell győzködni, hogy az erőszak hülyeség, és mindenkit aki mást mond, fel kéne pofoztatni a Szabó bakterral)

"Sose ertettem a haboru parti embereket." A háborúpártiak a kényelmes főhadiszállásról osztják az észt, egészen addig, amíg van alattuk emberanyag.

A Five Finger Death Punch-nak van egy idevágó dala (No one gets left behind)

Play your war games
With other people's lives
It should be you
On the front line

ex: doeeg | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#9) tescodr válasza updog (#8) üzenetére


tescodr
tag

Pont ezt éreztem a film alatt,ezek már nem fekete fehér arctalan egyen alakok, hanem érző, lélegző, emberek voltak mint mi is vagyunk. Nem arctalanok többé, és soha el nem felejthető emberek,akár melyik oldalt is nézzük. De a filmben is említik hogy a hadifogsagba esett Bajorokat/Németeket az Angol katonák is megsajnaltak, hisz semmiben nem különböztek egy Angol embertől,csak a nyelvben, ezért mikor ezt felismertek elszallt minden gyuloletuk es csak sajnalatot tudtak erezni az ellenség irant, hisz gyilkolni kellett oket még is aldozat volt minden résztvevő.

(#10) mephi666 válasza vadkörte (#5) üzenetére


mephi666
veterán

nagyszüleim közül egyedül mamámról vannak emlékeim (sajnos ő sem él már lassan 15 éve): egyik nagyapám a 2. vh alatt halt meg (rövid időre hazatért: összehozták fateromat, majd visszament és többet nem jött haza) ...másik nagyapám meg háborús szökevény, de róla sincsenek emlékeim... csak amiket meséltek, hogy másik falubelivel együtt szöktek, ami után haláláig minden nap leültek meginni egy pohár bort... a faluban van egy emlékmű a háborús áldozatok emlékére: nem kevés név... ha jól rémlik 4-5 hasábban... :( egy alig 2000fős falu férfi lakosságának nagy %-a

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.