2020. július 4., szombat

Gyorskeresés

Prestigio RoadRunner 520 autóskamera teszt

Írta: | Kulcsszavak: autóskamera . prestigio . roadrunner . kamera . akciókamera . Prestigio Roadrunner 520

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető:

Az autós fedélzeti kamerák magyarországon még gyerekcipőben járnak, ám tőlünk keletre már bevett szokás hogy minden második autóba telepítenek. Elnézve a feltöltött videókat és a közlekedési morált ez nem is meglepő. Magyarországon szerencsére kulturáltabbnak nevezhető a közlekedés,(természetesen vannak kivételek) ezért még csak pár autóban véltem felfedezni ezeket a "kütyüket", és leginkább csak a fővárosban találkoztam velük. Bár nem tagadom néha énis órákat töltök el ezekkel a videókkal és nem csupán szórakozásból, hanem nagyon sokat is tanulhat belőle az ember.
Aktív résztvevője vagyok énis a forgalomnak ezért pár éve elhatároztam hogy kipróbálásként kamerát rakok a kocsiba. Ebay-ről rendelt kulcstartó kamera volt, VGA felbontásban és szinte nézhetetlen minőségben(tudom ezeket nem is erre találták ki). Mivel körülményes és értelmetlen volt ezt hamar elvetettem. Viszont az ördög nem alszik, elég sok olyan szituációm volt mostanában ahol igen is nagy hasznát vehettem volna, ezért elhatároztam hogy befektetek egy kifejezetten erre a célra kitalált kamerára.

Választék:

Csak az üzleteket tekintve 10eFt-tól indulnak az árak, már nem sokkal többért "HD" kamerákat kapunk(nem véletlen az idézőjel). Viszont úgy gondoltam hogy hosszú távra tervezek és jó lenne ha minőségi kamerára dobnám ki a pénzt amit esetleg ha tényleg olyan helyzetbe kerülök fel is tudok használni. Ráakadtam a Prestigio RoadRunner szériájára. Most nem szeretném az összes típust leírni 20-25eFt körül nézegettem, választásom az 520-as szériára esett.

Csomagolás:

Kulturált, szép, minőségi dobozban kaptam meg a kis eszközt(nem mintha ez bármit is számítana), de tetszett. Tartozékokból azért nem árasztottak el, van maga a kamera, egy autóstöltő(végre normális hosszúságú), autós tartó tapadó korongal(erről később), USB kábel, HDMI átalakító kábel, audio/videó kábel és egy leírás. Panasz nem lehet rá, minden megvan benne.

Kamera:

Első ránézésre szokványos akciokamerának tűnik, és másodikra is. A mérete pedig igen baráti 67 x 50 x 32 mm és erre még egy 2,0"-os kis kijelzőt is kapunk. Az optika mérete pedig egész kulturáltnak tűnik. Az összeszerelés minősége azért egy kicsit elmarad a várakozásoktól, került rá 7 funkciogomb, egy kis HDMI csatlakozó, egy USB csatlakozó és egy RESET gomb(ezt később tapasztaltam is hogy miért). MicroSD vagy MicroSDHC kártyával tudjuk bővíteni(ez alapból nincs a csomagban). Került bele még egy mikrofon és egy hangszóró is. Az egész kamera súlya 52 gramm. A dizájnról, és az egészról nem is írnék több szót, mert nem érdemes.

Funkciók:

Térjünk is a lényegre. Kifejezetten a videó részét taglalnám. Kameránk látószöge 120° ami a tapasztalatok alapján elegendő. 1080p felbontást is tud az eszköz 30fps-el, de 720p-ben tudja a 60-at is. Tapasztalatok alapján a 120°-os látószöget 720p-ben teljesíti FullHD-ban kb 100° lehet. Én inkább 1080p-ben használom, és a teszt felvétel is ebben a felbontásban készült. A menüben mindenféle beállítást megtalálunk. Képminőség, hang, fényerő, videók hossza stb. Azt azért már az elején megemlíteném hogy minimum 16GB-os kártyát kell bele rakni, mert egy 10perces HD videó mérete 1GB fölött van. Térjünk ki arra miért is kifejezetten autós kamera. Tettek bele mozgás érzékelőt és G szenzort is. Be tudjuk állítani hogy csak akkor kapcsoljon be ha érzékeli hogy elindultunk vagy ha parkolunk és a kocsi körül történik valami. Gyakorlatilag hozzá sem kell nyúlni az autóban, automatikusan teszi a dolgát, tudjuk állítani többek közt a mozgás érzékelés erősségét illetve a szenzorét is. Pár perc tesztelés után gyakorlatilag tényleg be lehet úgy lőni hogy magától tegye a dolgát. Ha betelik a kártyánk akkor automatikusan a legrégebbi videót írja felül. Funkcionalitásban nekem nagyon tetszik, van még sok apróbb beállítás amire nem térnék ki, de hasznosak.(kijelző kikapcsolás, hangfunkciók, mozgásérzékelés utáni felvétel hossza stb.).
Alapból bekapcsolt állapotban egy kék led világít a kijelző felett, ez felvétel esetén villog. A felvételt lehetőségünk van manuálisan is elindítani, vagy ha automatikus felvételt akarunk akkor bekapcsolás után a felfele nyíl gombját megnyomva aktiváljuk a mozgásérzékelőt és a szenzort. Továbbá van lehetőség a kijelző automata kikapcsolására felvétel után, akit esetleg zavarna vezetés közben.
Éjszakai felvételt is tud, bár én nem dobtam tőle hátast. Városon belül közvilágításnál még elmegy, de városon kívül már nem teljesít olyan jól. Azt azért megjegyezném hogy nekem sötétben Automata módban jobb felvételt készített mint éjszakaiban...
Kezelése egy kis gyakorlás után nem okozhat gondot szerintem. Tetszik hogy gyakorlatilag nem igényel kezelést, teljesen automata. Az akkumulátor nem túl tartós, tehát célszerű állandóra szivargyújtóra kötni.
Fényképezni is tudunk vele 12MP-t tud, természetesen ez jól hangzik, de 5MP-es az optika. A képek minősége átlagos.
Felvételeinket az eszközön is vissza tudjuk nézni, hangszóró is került az eszközbe, így hanggal együtt.

Pro/Kontra:

Hngsúlyoznám hogy a személyes véleményemet és tapasztalatomat írtam/írom le, nem kell megkövezni ha esetleg másnak más a véleménye.
Van pár negatívumom is. Az autós tartó nagyon silány minőségű. Konkrétan az első napon el is tört a gumitalp tartója. A bölcső amibe az eszközt kell illeszteni vékony műanyag ami össze vissza hajlik. Csak a szélvédőre van lehetőségünk felhelyezni, bár én ezután egy kis barkácsolással ráragasztottam a műszerfal tetjére. Visszajátszásoknál kis zörgés néha hallattszik, de stabil. A másik része, hogy nálam már két alkalommal 1hét alatt lefagyott.(ezek után meg is értettem a reset gomb létjogosultságát). Illetve hogy az akku időtől nem vagyok elájulva. Értem én hogy kicsi és könnyű a szerkezet, illetve autóban van értelme használni ahol rá tudjuk kötni szivargyújtóra, de azért mégis... Az éjszakai mód is egy kicsit zavar, de lehet hogy egy kis bütykölés után sikerül olyan beállítást találnom ami megfelelő.
Ami viszon tetszett: széles körű beállítási lehetőség. Bár összehasonlítási alapom nincsen, de sok hasznos funkció van benne az autós számára. Létezik belőle GPS-es verzió is amely rögzíti sebességünket és tartózkodási helyünket is. Végre valamihez értelmes hosszúságú autós töltőt adtak. Akár a csomagtartóig is elér, így nem foglalja a helyet a műszerfalon lévő szivargyújtóban. Kicsi, ezért nem takar ki nagy területet ha műszelfalra rakod. Ezek apróságnak tűnhetnek, de pont emiatt válik hasznossá.

Végszó:

Eltekintve pár apróságtól én meg vagyok elégedve vele, és szerintem ár/érték arányban jó választás volt. Aki sokat közlekedik annak úgy gondolom nem árt a biztonság kedvéért ha üzemel egy ilyen eszköz a műszerfalon, az ördög nem alszik ki tudja mikor lehet rá szükség. Balesetmentes közlekedést!

Hozzászólások

(#1) vamzi


vamzi
(őstag)
LOGOUT blog

Nekem évek óta egy gagyi kínai van, amit anno <10.000 ft-ért vettem.A mai napig megy, igaz már vannak hibái, mert nyaranta azért kapta a 70+ fokos meleget. 32 gigás kártya van benne, amire kb 10 órát tudok rögzíteni. Ezt fontosnak tartottam vásárláskor, mert ha olyan környéken parkolok, akkor bekapcsolva szoktam hagyni és végig rögzíti a parkolást. Szerencsére még nem volt rá igazán szükségem. Lassan le is kellene cserélni valami komolyabbra.

És az ötlet nekem is a keleti irányból jött :)

(#2) deske76


deske76
(csendes tag)

Üdv

Jó a cikk, és őszintén megvallva inkább elkél a kamera, mert annyi az őrült az utakon és néha szükségeltetik ha véletlen szemtanúja vagyunk egy balesetnek, netalán mi magunk szenvedjük el azt, sok kétes kérdésről kapunk választ a videó alapján, ha a hibázó fél mást állít, mint ami történt. Így is sok a jelzés nélküli sávváltás, az értelmetlen előzési manőver, főleg a kanyarokban, az átkozott rohanás ami felesleges, hisz maximálisan 1-2-5 percet nyerünk, de ha az életünk múlik rajta, akkor már nem olyan jó.

Édesapámnál is egy hasonló eszköz dolgozik: HD DVR-207

HDDVR Dobozban

HDDVR Eszköz

Tulajdonságai:
- 2,5" kijelző,
- Magyar menü,
- VGA 640x480-tól Full HD 1080p-ig való rögzítés,
- Fényképfunkció 5mpx-ig,
- sztereó hang,
- 32GB-ig bővíthető,
- H.264/Avi formátumú rögzítés,
- Nappali és éjszaki használat,
- 120 fokos látószög,
- Folyamatos felvétel, és szakaszos felvétel,
- elforgatható kijelző,
- videó lejátszás, esetleg filmezéshez.

Tapasztalat nagyon jó, szép képminősége van, a hangok is tiszták, nincs torzulás, a hirtelen fényviszony változások sem okoznak neki gondot.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 7 4/64 -PFGEUXM - MIUI Global 11.0.7.0 Stabil

(#3) domel válasza deske76 (#2) üzenetére


domel
(tag)

A kamerád egy kacat, csak nem tudod (nekem is ilyen volt). És akkor jön a kritika: van egy irtó nagy hibája, a kimentés!!! Lehet állítani, hogy 5-10-15 perces felvételeket csináljon, de ezt saját memóriába menti, majd mikor letelt mondjuk az 5 perc, elkezdi kimenteni az SD kártyára 8! másodpercen keresztül (addig semmit nem rögzít). Ha mondjuk 15 perces felvételekre van állítva, és letelik a 15 perc, akkor 24 másodpercig vak, addig menti kártyára, addig az ideig simán lehet baleset, vagy kétszer pofán vernek, nem vesz semmit.

http://www.spessart.hu/04kamera/index.php

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.