2021. január 25., hétfő

Gyorskeresés

Vakáció tervezése az USA-ba.

Írta: | Kulcsszavak: USA . vakáció . terv . árak . legszebb helyek

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez csak egy röpke kis bevezető. Úgy tervezem, hogy majd mindegyik államról írok pár sort, kiemelve az érdekességeket. Az 50 állam közül kb 30-ban voltam már, de azokat az államokat is szeretném bemutatni, amelyikekben még nem volt szerencsém megfordulni.

Az utóbbi években a magyarok rutinos túristává váltak és a tehetősebbek még Dubaiba, (Egyesült Arab Emirátus), a Caribbean szigetekre, Közel Keletre, Indiai Óceánhoz, Afrikába ..stb, stb is eljutottak.

Az USA-ban is van látnivaló, még tán meglepetés is, amiről sok utikalauz és film is beszámol. Katt a képre, hogy megismerd egy viszonylag új módját az utazásnak és üdülésnek.

Sokan gondolják azt, hogy az USA egy leáldozóban levő ország, vajon milyen meglepetéssel, vagy milyen újdonsággal szolgálhat egyáltalán egy világot-látott embernek (pláne egy büszke magyarnak :DDD)? És ez részben igaz is, hiszen a médiának és internetnek köszönhetően a western mítoszról lehullt a lepel és a hatvanas években sokaknak elérhetetlen "tejjel, mézzel folyó kánaán" ma tárt karokkal várja vendégeit, az USA-ba immár vízum nélkül utazhat boldog, boldogtalan. Szóval irány darány. :)

Manapság, amikor minden elképzelhető specialitást saját maga is elkészíthet az ember, miért ne próbálhatná ki ezt az USA-beli utazással is? ...kihagyva az utazási irodák 1kaptafára készült programjait, és inkább választva a saját tervezésű túrákat. ;) :D Tapasztalatból tudom, hogy így sok pénzt meg lehet takarítani.

Persze ide nem érdemes csak egy hétre jönni... szerintem. Kb olyan, mintha egész Európát egy hét alatt akarná vki megnézni. ..vagy még olyanabb.. Minimum 1 hónap kell ahhoz, hogy nagyjából fogalma legyen vkinek erről a csodálatos országról...és megtérüljön az utiköltség. (látványban, élményben ...meg esetleg máshogy is)

Kicsit a repülődíjon is lehet spórolni, ha valaki szemfüles. Csak érdekességképpen említem meg, hogy a magyarok Magyarországról sokkal olcsóbban repülhetnek ide, mint az amerikaiak Magyarországra, mégha ugyanazzal a járattal utaznak is. Rendszeresen kell figyelni, böngészni a jegyárakat, akárcsak a stockokat... :D

A köztudatban az áll, hogy egy USA-nyaralás nagyon költséges, (a nem létező) átlag embernek szinte megfizethetelen, elérhetetlen álom. Ezzel a cikkemmel ezen a szemléleten szeretnék egy kicsit változtatni, -- néha saját példánkat is fölhozva.

Ez a Pensacola Beach. (Saját kép)

Sokféle ember van. Mindegyik típusnak más-más program-ajánlat lesz megfelelő)

# 1) akinek pénz nem számít. Mindig mindenből a legjobbat..
# 2) Nem pazarló, de nagyon igényes, mindenből a legjobbat.
# 3) Szelektálva spórolós, Mindenből a legjobbat a legolcsóbban. (Igényes, de kicsit spórolós is)
# 4) Igényeit időnként az abszolút nullához tudja igazítani, utazni, tudni vágyó. (Az igazi spórolós)

Az 1. és 2. kategóriába tartozó emberek valószínű, hogy nem tőlem várnak segítséget, mert csukott szemmel is rábökhetnek az utazási irodák bármelyik legjobb ajánlatára, és már meg is van oldva a gondjuk.

A 3. és 4. kategóriába tartozóknak viszont lehet, hogy tudok néhány hasznos 5tlettel szolgálni.

Ezek saját képeim a Pensacola Beachről és egy két virágról az udvarunkban.

Melyik kategóriabeli program-ajánlatra lenne igény segítségre? 1, 2, 3, vagy 4. ? :)

Felmérésem második kérdése az, hogy mire tippeltek, mennyiből lehet kihozni egy 1 hetes, 2 hetes, 1 hónapos vagy egy 2 hónapos USA vakációt utiköltséggel együtt? Természetesen az ár erősen program-függő is, mert pl Disneyland-del, Universal Studio-val, meg hasonlókkal együtt egy-két százassal több lesz. Szerintem nagyon hasznos lenne egy ilyen összevetés. A DisnesLand most viszonylag olcsó, úgy látszik, kedveznek a magyaroknak:)

A floridai Universal Studió, ahol a filmkészítés kulisszatitkaiba tekinthetünk be, egy kicsit drágább, mint a kaliforniai. Mindegyik nagy élmény, szerintem érdemes rá gyűjteni.

Elöljáróban annyit, hogy véleményem szerint jelenleg a kaja itt kicsit olcsóbb, mint Magyarországon, vagy ugyanannyi, a benzin pedig sokkal olcsóbb, mint "otthon".. (Részletekről igény szerint később.)

Szállás:
Floridában a legolcsóbb motel, ami még kultúrált körülményeket biztosít, az napi 39$ körül van kuponnal. Kupont a visitor centereknél lehet kapni ingyen. (Ez a kupon dolog azt jelenti, hogy a szállodák reklámújságjaiban gyakran van árengedményes ajánlat, és, ha azzal a bizonyos újsággal mész be abba a bizonyos hotelba, akkor pl egy átlag 60$-os szállást megkapsz 37-39$-ért. Ehhez nem árt egy kis hely-ismeret, hogy az ember tudja, hogy mit, hol talál.

Amerika egészére ráillik a vadnyugat jelző az "élénk" állatvilágát illetően.
Ezt a képet nem elrettentésként mutatom, nem jellemző, de Key West környékén előfordulhat ilyesmi is. Erdőben, mezőben ezért nem tanácsos letérni a kijelölt utakról.

A fun a fő jellemző mindenütt. :-) Az amerikaiak keményen dolgoznak, de munka után szeretnek lazítani. Magas fokon művelik a kikapcsolódást. Az éttermekben hétköznapokon is teltház van. A tengerparti pihenés ingyenes a lifeguard-dal szolgáló helyeken is.

És egy-két felhőkarcoló:

Chicago:

Manhattan:

Los Angeles:

Ezt az írást csak gondolatébresztőnek szántam. Folyt. köv...

Hozzászólások

(#1) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

Kellene egy 5. kategória, vonatonalvós, kolbász+zsömlezabálós turistaféle (mint én :DDD)

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#2) tibi666


tibi666
senior tag

engem az érdekelne, hogy az autóbérlés milyen áron valósítható meg.
mi azért szeretnénk kimenni, hogy végigjárjuk a 66-os utat.
ugye ez chicagotól megy egészen a nyugati partig.

nekünk valami régi nagy amerikai dög kellene, lehetőleg kabrió. mondjuk egy cadillac eldorado a 70es évekből.

és az megoldható-e, hogy chicagoban bérelek egy autót, és mondjuk la-ben meg leadom? bár lehet, hogy oda-vissza megjárnánk, fene tudja.

[ Szerkesztve ]

(#3) talmida válasza Mr.Csizmás (#1) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Ha, hiszed, ha nem, a megélhetés szinte semmiből is kihozható, csak az utiköltség, szállás, meg az extra szórakozás kerül viszonylag "fájdalmas" fix összegbe. Jó barátok nálunk eddig ingyen alhattak, de az akkor a hozzánk való igazodást (időegyeztetéseket, jó magaviselet, stb :DDD ) is maga után vonta. :DDD

Strand (tenger) mindenütt ingyenes és tiszta, nincs a homokban szemét. A Pensacola Beachre vezető hídon 1$ az áthaladási tarifa. Ennyi az össz költség.

Az all you can eat éttermekben jelenleg átlagosan 6,99$ az ebéd vagy vacsora hétköznaponként, de az olyan bőséges, hogy szerintem vétek minden nap ott enni. Vasárnap ill ünnepnapokon 7,99 $. A legolcsóbb a Burger King WHOPPER® JR./ja Whopper Junior. 99C 1 db. Ráadásul jobb, mint a McDonalds hamburgerje.

Tibi666 Ja, igen, Chicagoból indul Kaliforniába (érintve Illinois-t, Missouri-t, Kansas-t, Oklahoma-t, Texas-t, New Mexico-t, Arizona-t, végül Californiaban Los Angelesben végződik. Összesen 2,448 miles (3,940 km). Most néztem meg. :B
Mi, amikor még Magyarországon éltünk, akkor úgy utaztuk keresztül kasul az USA-t, hogy vettünk (pontosabban a New Jerseyben élő barátunkkal vetettünk..a mi pénzünkön) egy jól működő, de olcsó lakóbuszt 3000 dollárért, saját nevünkre irattuk, stb, aztán nyakunkba vettük az országot 2 hónapra. Az azért volt jó deal, mert ugyanannyiért el is tudtuk adni (illetve a barátunk adta el nekünk, miután mi visszamentünk Hungarisztánba Bp-re.) Hamar megvették, így az út szinte ingyen volt. Akkoriban még 79 vagy 76 cent volt 1 gallon (!) benzin. Ez tudom, hogy kicsit HáryJánososan hangzik, de igaz. :DDD 1 gallon kb 4 literrel egyenlő)
Autóbérlés

A használt autóvétel OK, de az eladás nagyon pang, mert Obama hozott egy olyan törvényt, hogy aki új autót vesz az azt hiszem egy évig ( vagy valami hosszú ideig...pontosan nem emlékszem) ingyen benzint kap. :Y Szóval emiatt sokan inkább új autót vesznek. Használtat meg mostanában igen nehéz eladni.

[ Szerkesztve ]

IN GOD WE TRUST!

(#4) Dany007


Dany007
veterán

Na, látom csak sikerült! Csak így tovább! : )

(#5) Gergő_


Gergő_
őstag

:D
én lennék igazán bajban ha az USA-ban kellene étkeznem, mivel se a gyorséttermi kaját sem pedig a génmanipulált élelmiszereket nem veszi be a gyomrom

"illetve a barátunk adta el nekünk, miután mi visszamentünk Hungarisztánba Bp-re"
ez gondolom nem az előző rendszerben volt :) .

(#6) Dany007 válasza talmida (#3) üzenetére


Dany007
veterán

Ez azért így nem gyenge... Egy évig ingyen benzin? : o Ezt nem is hallottam... Az szép.
Remélem nem ad több pénzt az autógyáraknak. És ha ezek után is szarban vannak, akkor menjenek szépen tönkre azt kész.

Az a 7$-os ebéd is komoly. Itthon annyiért egy Big Mac menüt kapsz... Abból meg kell nekem 2 hogy jóllakjak ebédre, de akkoris csak a 2x fél liter kóla miatt érezném jóllakva magam.
Burger Kingbe sajnos már régen nem voltam... vagy 6-7 éve... Itt a közelben nincs. De múltkor voltam KFC-ben, az egész teccetős volt : )
Tényleg, ha már Florida... micsinálsz ha jó a hurrikán? : o Volt mát h menekülni kellett?

(#7) tibi666 válasza talmida (#3) üzenetére


tibi666
senior tag

nálunk csak valami régi amerikai dög jöhet szóba. azt meg gondolom még nehezebb eladni, ráadásul nem igazán van kint olyan ismerősöm, aki segíthetne.
ez a jövő zenéje, egy ekkora útra nem indulunk csak úgy el, mint mondjuk spanyolországba.
2-3 éven belül esedékes csak az út, előtte meg úgyis feltúrjuk az internetet.

(#8) talmida válasza Dany007 (#6) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Hála Istennek, a hurrikánok nem olyan gyakran olyan erősek, hogy menekülésre késztetnének, és ritkán is érnek földet...az óceánban szoktak csalinkázni. :DDD

Idén például egyetlen egy sem volt errefelé. :Y Se erős, se gyenge!! ..meg az előző évben sem..

2004-ben viszont elmenekültünk Dallasba a hurricane Ivan elől. Szerencsére , illetve Istennek hála (!) a mi portánkon semmi komoly kár nem keletkezett, csak a garázsunk eresze szállt el, de az kicsit gyenge volt, nem csoda, hogy leszakadt. :U ugyanakkor viszont Florida nagy része katasztrófasúlytott övezetté vált.

Azt hallottam, hogy Bill Gatesnek van egy hurrikán-elhárító találmánya. :D Még nem verték nagydobra. Állitólag azon az elven alapszik az egész, hogy valamivel valahogy lehűti a hurrikán keletkezési helyén a tenger víz felszínét, ami gátolja a hurrikán további fejlődését, ill megsemmisíti azt. Jó lenne, ha bejönne!

Az egy évig járó ingyen benzinnel kapcsolatban itt az egyik forrás a scambusters.org-ból:

Question: I've been reading a lot about the new promotions where you receive free gas for a year when you buy a car. Are these for real or are they just another car buying scam?

Answer:
Mitsubishi Motors began the trend of "free gas for a year" when they announced their "Gas Comes Standard" campaign. The idea was that they would give a year's worth of gas to all buyers of new 2005 Mitsubishi cars.

Of course, there are restrictions. Mitsubishi is NOT simply giving new car buyers unlimited free gas for a year. ;-)
Instead, they offer a pre-paid debt card that can be used to buy gas at many major oil companies' gas stations. Depending on the model, the debt cards will have a value of $1500 to $2500. The amount is based on the amount of gas required to drive the car 12,000 miles, based on EPA combined ratings and a gas price of $2.95 per gallon.

So, is this promotion real or a scam? On the plus side, you do get the pre-paid debt card you can use to buy your gas. And if you don't drive more than 12,000 miles and gas prices don't go up, you probably will get free gas for a year.

A kajára és az árakra térve: szerintem tényleg nagyon olcsó. Különösen a hús. Persze tudni kell, hogy hol, mit kell venni. :B

(BTW az "igazi" amerikaiak közül sokan abszolút nem nézik az árakat, de nem is vásárolnak a WalMartban és ehhez hasonló olcsóbbnak mondott áruházakban. :N Ők a FoodWorld-ben, Publix-ban stb helyeken vásárolnak, ahol persze sokkal nagyobb a választék, de ott az árak is szárnyalnak ám rendesen.)

Gondolom észrevehető, hogy én most nem az "igazi" amerikaiaknak írok, hanem nektek, mert úgy látom, hogy vannak, akiknek egyáltalán nem mindegy, hogy mi mennyibe kerül. Mi is odafigyelünk az árakra, mert nem szeretjük fölöslegesen szórni a pénzt. :)

Amikor sok a pénzünk, akkor is igyekszünk megtalálni a legjobb áron kapható árukat. :B

Szóval nem mondom, hogy minden egyes cikkre igaz az, hogy a FoodWorld-ben minden drágább lenne, mert pl ki lehet fogni, hogy a Salmon (az egyik legjobb hal) ott olcsóbb, mint bármely más helyen, viszont a nagy átlagot tekintve, mégis igaz az állításom.. Az utóbbi időben a WalMart is kezd "lesöprődni" az "alacsonysági árversenyben", mert kicsit megdrágult náluk szinte minden.

Tegnap voltunk hétvégi bevásárláson, 70$-t fizettünk: ami azt jelenti, hogy ezért az összegért kaptunk (megpróbálom mind fölsorolni) 2kg húst, 1kg csont nélküli csirkemellet, meg 1 kg BBQ stake-nek való szép marhahúst, mindenféle zöldséget, 3kg krumplit, 2brokkolit, fél kg kelbimbót, 1 kg hagymát, 1 cs zöldhagymát, 1 doboz gombát, fél kg paradicsomot, 3 zpaprikát, 2 uborkát, zellert, sok sárgarépát, salátát, avokádót, 5 cső főzni való kukoricát, gyümölcsöt, sok őszibarackot 25 cent volt fél kg :Y , 2 dinnyét, sajtokat (mexikói, swiss meg valami név nélküli), túrót, tejfölt, joghurtot, 1 gallon aludttejet (buttermilk), 1 gallon 100%-os narancslét, 1 gallon jó fajta vörös bort, :B , kenyeret, meg valami speciális mexikói szószt fiesta sg.. :F (nem jut eszembe a neve :U , a konyha lent van, ezért nem megyek le megnézni, sorry)... Lehet, hogy legközelebb csinálok a bevásárlókosárról fotót is, hogy egyszerűbb legyen az összehasonlítás. Úgy érzem, hogy elég jól vásároltunk. :)

Ha igény lesz rá, esetleg külön külön is leírhatom, hogy mit mennyiért kapható.

Mindez természetesen üzletenként és államonként is változó.

Gergő_ Az 1995-ben volt. Szerintem nem olyan vészes a kaja. Biztos te is találnál fogadra valót. ;)

tibi666
nálunk csak valami régi amerikai dög jöhet szóba. azt meg gondolom még nehezebb eladni,
Hát, ha olyan antik, :DDD akkor azokat kipofozva nagyon is drágán lehet eladni.

Sok sikert, de, ha véletlenül kell egy kis segítség, ha majd aktuális lesz, akkor, ha élünk, és..., akkor lehet, hogy mi is tudunk segíteni nektek. ;) A férjem a nagyobbik fiammal már sok autót vettek auction-on, szeretik és értik is a dolgot :K Persze eléggé oda kell figyelni. Tényleg nagyon sok autót vettek már (..időnként ez a mellék-kereset), és csak egyszer fürödtek be.., akkor se túlzottan, csak épp nem érte meg.. :(

[ Szerkesztve ]

IN GOD WE TRUST!

(#9) Psychonaut


Psychonaut
addikt

USA mániás vagyok, bár kijutni valószínűleg 3 éven belül nem fogok, de már csak azért elolvasom ezt a cikket, mert az Egyesült Államokról szól. Köszönöm. :R

Amúgy Egyesült Arab Emirátusok, nem Emírségek.

(#10) talmida válasza Psychonaut (#9) üzenetére


talmida
Közösségépítő

Thx, hogy fölhívtad a figyelmemet a hibára!! :B Mindjárt javítom.

Kívánom, hogy nagyon jól sikerüljön az utad, meg minden!! ;)

IN GOD WE TRUST!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.