2022. június 26., vasárnap

Gyorskeresés

Baj van a gépeddel? Segítünk!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hellosztok!

Az első gépem egy rokontól vásárolt 486os DX4 100Mhz-es S3 trio 3D videokártyás PC volt több mint 15 éve. Emlékszem a monitorra kellett venni egy "sugárzásvédő" üveglapot, hogy ne folyjon ki a szemem és a gép maga olyan hangos volt mint egy porszívó. Volt hozzá egy demo CD-m valami német magazinból lett kiszedve és az azon lévő dolgokat nézegettem. Volt egy eredeti Windows 95 CD-m is, ami azért maradt meg az emlékeim közt mert a rajta lévő hangokat hallgattam. Újdonság erejével hatott rám, persze telepíteni még nem tudtam. Sokszor elrontottam, rohantam is a szervizbe vele. 1-2 évre rá lecseréltük egy modernebb szerkezetre. Ha jól emlékszem egy Celeron 433 processzor volt benne és egy 3Dfx Voodoo 2-es 3D gyorsító kártya került az S3 mellé. Kezdődött a játékos korszak és az azzal járó gyorsabb, drágább fejlesztések. Ahogy fejlődött a gépem én is úgy szereztem a tapasztalataimat, saját magam telepítettem, raktam össze a gépeket, segítettem haveroknak ismerősöknek, ha gondjuk akadt. Volt egy eset ami kifogott rajtunk, és kiderült a szervizeseken is később. Első P4-em megvételekor a 2Ghz-es proci nem akart sehogy sem működni az alaplapban. Bekapcsoláskor megmozdult a venti, de már a boot folyamatig sem jutott el, kikapcsolt.
Vicc az egészben, elvittük szervizbe ott ment, haza hoztuk bekapcsolt, de másnap már megint nem indult. Hosszas kínlódás, huzavona után egy alaplapcsere megoldotta a gondunkat (cserélt lap másik procival indult). Új videokártyát is kapott, egy 8500-as ATi Radeon-t. Tapasztalataim folyamatosan nőttek, újabb dolgokat értettem meg, tudtam megoldani egyedül. A szervizek szerepe innentől számomra tabu lett. Következett már a modern korszak, egy Core2Duo-s géppel, hihetetlen teljesítményével, grafikai megjelenítéssel. Már gép összerakáson kívül, szereléseket, hálózati beállításokat, konfiguráció ajánlásokat, bármi hasonló jellegűt elvállaltam ismerőseimnek. Sok "hálóbulira" jártam, rengeteg időt töltöttem gép előtt.

Elérkeztünk a jelenbe, sokan kérdezhetik most miért is írtam le mindezt. Nos. Hosszú évek alatt sok mindent tanultam (tanulok most is). Azt hogy az emberek ezreket költenek feleslegesen gép javításra, tisztításra, telepítésre stb. Ahelyett informálódhatnának Interneten vagy ismerőstől. Aki engem ismer az tudja, ha gondja van kérdezhet bátran mert többségében tudok segíteni, ajánlani valamit. Ezzel nekik pénzt is spórolhatok. (max meghívnak egy pofa sörre :))

Ma az a fogalom, hogy (remélem kiírhatom) Facebook mindenkinek ismerős. Támadt egy ötletem amivel az ott levőknek segítség lehetnék. Egy oldal, ami segítene másoknak, ha gondjaik akadnának a gépükkel, legyen szó router beállítás, telefon, telepítés, bármi technikai vívmánnyal kapcsolatos gond. Ahelyett hogy szervizbe rohangálnának, idegeskednének csak felkereshetnék az oldalt, ahol bizonyos információhoz jutnának.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Jó ötlet, de nehéz lesz elterjeszteni.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) tal-garius válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


tal-garius
aktív tag

Nem is nagyon jönnek :( Sokan írták már, hogy maga az ötlet jó, csak elterjeszteni lesz szenvedés.

Topping D30 - Kercso Audio Presenter 3

(#3) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Ne haragudj, a szándék az nemes, de ezt a prohardver is tudja, méghozzá sokkal magasabb szakmai színvonalon. Minden hardverre jut legalább 3-4 szakértő, aki piszok mód benne van, és osztja az infókat tanácsokat a szaktopicokban, minden hardverre van külön "nem működik, mit csináljak" topic, valamint teljes, komplett eszközökre ugyanígy.

Ezt egy személyben (vagy akár öten) egy facebook oldalon akarjátok megoldani? Gyertek inkább ide segíteni, sokkal több emberhez eljuttok vele.

(#4) Geri Bátyó válasza tal-garius (#2) üzenetére


Geri Bátyó
őstag

Az ötlet tényleg jó, de nehezen fog működni. Személyes tapasztalat.
Évek óta foglalkozom számítógépek javításával. Nem hivatásszerűen, bár megtehetném (még papírom is van róla, hogy számítógép és hálózatszerelő vagyok). Az összes munkahelyemen, illetve az ügyfeleknél én csináltam/csinálom a karbantartást, fejlesztést.
Az az alapvető probléma, hogy az emberek (jelen gazdasági helyzetben ez különösen igaz) nem költenek szakemberre, mert mindig van egy haver/ismerős/rokon, aki "ért" a géphez és valami oknál fogva hisznek az ilyen kutyaütőknek, annak ellenére, hogy súlyos pénzeket fizetnek ki fölöslegesen, egy-egy jótanács okán.

Egy példa pár nappal ezelőttről. Panelházban lakom és véletlenül hallottam meg egy beszélgetést. A srác azt taglalta egy másik lakónak, hogy az unokatestvére mennyire nagy zseni és neki is tudja ajánlani. Vacakolt a gépe (fagyott, újraindult). Először vetetett vele a rokon egy új VGA-t ( :F ), de mivel nem oldotta meg a problémát, jött egy új vinyó ( :O ), ezután pedig egy új alaplap ( :W ). Igaz, hogy a gép még mindig nem megy, de az unokatesó nagyon tudja, hogy mivel lehet a gond!
Én csak annyit fűztem hozzá, hogy vegyen egy új tápot és a régi alkatrészeket akár vissza is rakhatja a gépbe.
Nos, a gép azóta működik, de a régi alkatrészeket kidobta, mert "azok már tönkrementek"! :((( :W

Szóval nehéz lesz elterjedni, de nem lehetetlen! Kitartás hozzá és sok sikert! :)

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#5) DeFranco válasza Geri Bátyó (#4) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ha jól látom itt ingyenes közösségi segítségnyújtásról, tanácsadásról van szó. (Persze nem vagyok naív, csak próbálok a leírtakhoz ragaszkodni)

(#6) Geri Bátyó válasza DeFranco (#5) üzenetére


Geri Bátyó
őstag

Én is így értettem. Nem írtam le egyértelműen, hogy a szakember akár pénzbe kerül, akár ingyen van felejtős, mert ingyen ott van a rokon/ismerős. Nehéz erről leszoktatni az embereket.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#7) tal-garius válasza DeFranco (#3) üzenetére


tal-garius
aktív tag

Prohardveren sok segítséget adnak, én is napi szinten rengeteg topicba beleolvasok, még ha nem is írok mindenhova, de aktív tagja vagyok a közösségnek. Amit írsz helytálló, de mint minden oldalt előbb ezt is meg kell ismertetni az emberekkel. Rengeteg pckel foglalkozó magyar oldal van, de sajnos kevés az igazán jó. Prohardver az más, évek alatt kialakult itt egy fa**a közösség, de tudom vannak akik még nem ismerik, vagy a bizalmuk nincs meg benne. Sok olyan ember van sajnos kik gépet, mostanában Facebook, Skypera használják. Ők ha én nem mondom, nem is jönnének rá, hogy ide jöjjenek. Na arra is jó az én Face oldalam. Ha csak annyit segítek, hogy itt nézzen szét. Eddig kik írtak ott nekem, ha megnézitek próbáltam átjárni a problémájukat, hogy ha lehet ne költsenek feleslegesen. Oldalon mint írtam eleinte én vagyok mint segítségnyújtó, de ha többen lennénk, több mennyiségű levélre kéne válaszolni, akkor újabb segítőknek adnék jogokat. Ez egy öncélú kezdeményezés, szeretem ha sikerül valamit megoldani.

Topping D30 - Kercso Audio Presenter 3

(#8) Eastman


Eastman
őstag

Az ötlet nem rossz, de én egy picit másképp' csinálnám.

1. kell egy kérdőjel a face-cím végére, mert ez így kijelentés:
Baj van a gépeddel A lájkolók csak ezt látják, ha posztolsz, a fejléced még nem.

2. a poénos képek helyett mellett írhatnál konkrét eseteket, hibajelenségeket amiket megoldottatok. Rövid leírás, hogy mit mire cseréltél, mi mitől gyógyult meg. Ebből láthatják a látogatóid, hogy mit várhatnak Tőled és nem a poénos képek posztolása a cél. ;) ...szerintem.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#9) tal-garius válasza Eastman (#8) üzenetére


tal-garius
aktív tag

Köszönöm az észrevételeket! :)
Március 29-e előtt cikkeket írtam, de nem sok embert "érdekelt". Én se akarom teleszennyezni az oldalt hülyeségekkel, csak az a baj hogy erre figyelnek fel :( Az a pár kép több like-ot hozott, mint előtte. Más ötletem nem volt. Lehet írok pár bejegyzést amit mondtál, régi klasszikus eseteket. Jókat lehet rajtuk derülni, okulni.

Reméljük később több "aktívabb" tagunk is lesz. Eddig kb. 8 kérdés érkezett. Olvasható az oldalon is.

Topping D30 - Kercso Audio Presenter 3

(#10) tal-garius


tal-garius
aktív tag

Helyzet változatlan :( Nem nagyon akar terjedni :(

Topping D30 - Kercso Audio Presenter 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.