2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

A Latitude E7450 megdolgozása Aidával

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy mobil gépezet

Hosszas bevezetővel nem untatnám a kedves olvasókat. Nemrégiben a Dell Latitude 7000-es sorozatával hozott össze a jószerencse, és az első érintkezés után úgy néz ki, tartós barátságnak nézünk elébe. A kölsőről részletes beszámolót nem írnék, a notebookcheck-es kollégák már megtették, az enyémnek is pont ilyen kijelzője van - ergo a külcsín egyezik.

A konfiguráció:
CPU: i7-5600U
VGA: GT 840M
RAM: 2x8GB DDRL3 1600MHz
Hynix SH920 256GB SSD
Kijelző: fullHD ips matt

Röviden, hogy miért választottam ezt a gépet? Egy notebook mindíg is kompromisszum az erő és a mobilitás közt. Az erő oldaláról nálam alapkövetelmény, hogy akadás nélkül menjenek a Matlab cuccaim és a Starcraft 2 fullHD-n míg a mobilitás oldaláról töltővel együtt a 2 kilót nemigen akartam meghaladni. Az előbbihez sok kommentár nem szükségeltetik, a SC erősen prociigényes játék, akciódús jelenetekben jó, ha van alatta 2db i5-i7 mag 2+GHz-en. Emellett fHD-n már dVGA kell neki. A mobilitás viszont érdekes kérdés: a gép mobil "elődje" egy eeePC-volt, ami töltővel együtt kb másfél kilót nyom. Mivel azért egy lepkénél nagyobb teherbíró képességgel áldott meg a sors, +fél kiló hallatára nem kezdem tárcsázni a legközelebbi gerincsebészt - ergo 2 kiló körül húztam meg a határt. - Amint kézhezvettem a gépecskét, rögtön ment is mérlegre, 2053g lett a végeredmény 90W-os töltővel. A mobilitás szintén fontos része az akksiidő - anélkül, hogy 40 kilós mezőgazdasági akkut vigyen magával az ember.

Ki mit tud?

Kíváncsiságból végigteszteltem a környezetemben fellelhető gépeket CPU-teljesítmény szempontjából, ugyanis U-sorozatú procihoz még nem volt szerencsém. Az Aida64 tesztcsomagját és a Cinebench R15-öt futtattam le. Az Atom-os eeePC kivételével minden gép kétcsatornás RAM-mal volt ellátva. Az E7450-et egycsatornás módban is teszteltem, de ezt csak a Photoworxx pontszám szenvedte meg durvábban, 7800 pontot produkálva a 12000 helyett. Illetve ha már kéznél volt, lefuttattam a Cinebench OpenGL benchmarkját is, a Latitude GT 840m-je 57, a 8770W K3000m-je 67fps-t produkált, nem rossz arány a kicsi GPU-tól.

A történethez hozzátartozik, hogy a teszt alatt a procik a következő frekiket tartották fixen:
N450 - 1666MHz - Erre a rendszerre 32bites win8.1 volt telepítve, ezért nem kínoztam a 64 bites Cinebench-el.
i7-5600U - 3.1GHz
3610QM - 3.3-3.1GHz (az FPU teszteknél már picit throttlingolt)

Fogyasztás: Mivel az egyik fontos célként a hosszú akksiidőt tűztem ki, a fogyasztást az eeePC-hez mértem. A méréshez egy Voltcraft konnektoros töltőt használtam, ergo az értékek a gyári töltőn keresztül konnektorból felvett teljesítményt jelzik.

A melegedést tekintve 25°C-os szobában egyedül a Furmark CPU+GPU-burn tesztjében ment 80 fok fölé a processzor és a GPU. A kevésbbé terhelő Aida és 3DMark tesztek alatt 70 fok alatt tudott maradni a rendszer.

Röviden, tömören

Tetszik a kis méregzsák teljesítménye, igaz, nem veszi fel a versenyt egy jól behűtött 4magossal (8770W), és nem játszik egy ligában az erősebb asztali megoldásokkal, de hordozható kategóriában teljesen vállalható kompromisszumot képvisel az erő és a hordozhatóság között. Az egymagos Atom előd még abszolút fogyasztás téren se tudott szépíteni, lévén a nagyobb kijelző ellenére sem fogyaszt többet a Broadwell-U-s kisnotebook. Tény, az árcédulák sem hasonlítanak egymásra, de valamit valamiért.

Utóirat - avagy mire jó a helyszíni garancia

Sajnos ezt az elegáns drágaságot is utolérte a végzete: meghibásodott az alaplap. Felhívtam a szervizt, másnap már nálam is volt a szaki, helyben rögtön kicserélte a hibás lapot - poén: a cserelap is hibás volt! Másnap jött is vissza - akkor meg a billentyűzet nem működött. Harmadnap pedig újra bekrepált az alaplap, úgyhogy kicserélték az egész notit, 3hetes átfutási idővel:U (update 2017.10.28: a kis harcos azóta is kiválóan teszi a dolgát!)

Hozzászólások

(#1) JoeYi


JoeYi
őstag

én megvárom a 7460-at, hátha abba már lesz USB 4.0 :)

(#2) t72killer válasza JoeYi (#1) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

LoL :C Ha jól tudom, az csak majd a 7461-ben lesz;)

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#3) kmisi99


kmisi99
addikt

Egy teszt erejéig elfogadnám én töltővel együtt 4kilós gépet szoktam hordozni bár nincs vele bajom igaz 15 percnél tovább nem szoktam vinni mert nem megyek messzebb távra.

(#4) t72killer válasza kmisi99 (#3) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Az előd eeePC-t hurcoltam mindenhova, vonaton, buszon, repülőn, nyaralásra, üzleti útra. Némileg a helyigény is fontos, ha repülök, akkor van, hogy a kézipoggyász (=kisebb hátizsák) az összes cuccom - ergo egy 15+"-os noti már létfontosságú szalámisszendvicseket vagy pótzoknikat szorítana ki:).

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#5) kmisi99 válasza t72killer (#4) üzenetére


kmisi99
addikt

Én nyáron fogok repülni majd meglátjuk, végülis valami 10-12kg mehet fe la gépre akkor még marad 5+ annyit az életbe nem rakok egy hátizsákba pláne kajából meg ruhából max :D ha nyers krumplit viszek.

(#6) t72killer válasza kmisi99 (#5) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Jól bírod akkor:) Én 14" és ~2kiló fölé nem akartam menni, még két kilót azért megéreznék. Van olyan is, hogy teletele vagyok cuccal, és nagyon nem hiányzik egy teljes laptop az egész tetejébe - vagy amikor az egész család utazik, vagy amikor búvárkodni megyek - utóbbi esetben a kézipoggyász maxra van tömve fotós és egyéb felszereléssel +legutóbb még egy sokzsebes mellényt is bevetettem.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#7) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Tegnap éjjel kicsit megmozgattam Starcraft HOTS-al a gépezetet, fullHD medium, közepes csetepaték (kisebb kőművesmunka az ellenséges bázison) közben 40fps-re esik vissza a tempó, máskülönben 50fps felett tornázunk. Viszont játék közben fűtés van, 70fok fölé melegedett a CPU+GPU.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#8) JoeYi válasza t72killer (#7) üzenetére


JoeYi
őstag

sztem 1 éven belül a 24 órás garit igénybe fogod venni ha ezt a vasat játékra használod :) Simán megsüti önmagát egy "gamer ultrabook". Javításnál meg az a baj hogy renewed alaplapot raknak bele....

(#9) kmisi99 válasza JoeYi (#8) üzenetére


kmisi99
addikt

Miért? Ha nem megy kritikus hőmérsékletre akkor elviekben baj nem lehet, vagy igen?

(#10) t72killer válasza JoeYi (#8) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Meglássuk. 75 foknál többet csak prime alatt láttam a gépen, úgyhogy "hivatalosan" nem szabad, hogy baja legyen. A renew lapban se vagyok 100%-ig biztos, mert nagyon ritka példány a dVGA-s e7450 főleg európában. Amúgy leginkább hétvégi LAN-partikon kapna játékot, otthonra van asztali.

Apropó hőfokok: az aidában valahogy lehet logolni/grafikonon ábrázolni a hőfokokat? masszív gpu-nyúzásnál az a bajom, hogyha leteszem tálcára a játékor, akkor azonnal visszahűl és pár fokkal alacsonyabb értéket látok.

#9: Nem kéne, hogy baja legyen. Az eeePC-m 4éves, folyamatosan nyúzva van és a procija állandó jelleggel 80 fok felett pörköl, mégse játszott fukushimát.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.