2021. október 21., csütörtök

Gyorskeresés

Alcatel 918(D/N/M) Tudástár

Írta: | Kulcsszavak: alcatel_ot_918 . Alcatel 918D . Alcatel 918N

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

* Milyen változatok léteznek a telefonból?
A készülék egy (918N) és két SIM kártyás (918D) változatban is kapható. Néhány helyen olvastam 918M-ről is, de sajnos nem tudom, ez a változat miben más a többitől.
Kiadás szerint pedig van normál és MIX is. A MIX az, amelyik több hátlappal érkezik, de sajnos a készülék szoftvere is más. A 918D MIX változatra megjelent 2.3.6-os szoftver, a sima 918D-re csak módosítás után telepíthető ez.

* Elfogyott a tárhely a telefonomon, mit csináljak?
Sajnos a készülék belső memóriája nagyon kicsi, ezért ez egy általános probléma, hogy néhány program telepítése után elfogy a tárhely. A legegyszerűbb (és ideiglenes) megoldás a problémára a Link2SD nevű alkalmazás használata. Ennek a lényege, hogy a helyett, hogy a belső memóriát használná a rendszer az alkalmazás fájljainak tárolására, ún. symlinkeket hoz létre, a fájlok viszont valójában a microSD kártya második partícióján vannak, így helyet spórolhatunk.
A működéshez szükség van root jogokra, illetve a microSD-n egy második aktív partícióra. Alapesetben a telefon nem támogat ext2-t, így érdemes FAT32-re formatálni ezt a partíciót (legegyszerűbb és ingyenes megoldás erre a MiniTool Partition Wizard Home Edition). Ha ezek megvannak, lehet telepíteni az alkalmazást, és linkelni a telepített alkalmazásokat.

A másik megoldás az int2ext (és hozzá hasonlók) cronmod telepítése. Ami szintén a microSD kártya második partícióját használja, de teljesen egészében ezt használja data helyett, így maga a telefon is nagyobb tárhelyet mutat. Telepítése viszont körülményes, root jog, ext2 támogatás és init.d támogatás is szükséges (leírás később).

* Hogyan lehet a gyári alkalmazásokat eltávolítani?
Ehhez mindenképp root jogokra lesz szükség. A gyári alkalmazások a /system/app, illetve 2.3.6-os rendszeren még a /custpack/app/ könyvtárakban találhatók. Innen kell őket törölni ahhoz, hogy eltávolítsuk őket.
Az eltávolítás lehetséges egyszerűen törléssel (valamilyen root jogot támogató fájlkezelővel, pl. Total Commander), vagy valamilyen célprogrammal. A már említett Link2SD kiválóan megoldja ezt, illetve léteznek kifejezetten erre készült alkalmazások, de nem teszteltem őket.

* Nagyon lassú a híváslista, mit lehet tenni?
Az Andoid 500 bejegyzést őriz meg a híváslistában, ami láthatóan túl sok a telefonnak. Érdemes a Call Log Trimmer nevű alkalmazást használni, amivel be lehet állítani, hogy minden hívás után megadott számú hívás legyen csak a listában, ezzel látványosan gyorsul a híváslista kezelése. A törölt bejegyzéseket az alkalmazás egy txt fájlba menti el a microSD kártyára, így nem vesznek el.

* Lecseréltem a hívás / SMS kezelőmet, de nem működik a dual SIM kezelés, mi a gond?
Sajnos hiányzik a dual SIM támogatás az Android rendszerből, ezt minden gyártó külön valósítja meg. Ezért nem lehet lecserélni a fent említett alkalmazásokat, mert ezek oldják meg a két kártya kezelését. Bár nem próbáltam, de elvileg úgy működhet a kártyák kezelése, ha nem minden hívásnál választjuk ki, hogy melyik kártyát akarjuk használni, hanem előre választjuk ki az alapértelmezettet.

* Mi az a One Touch Upgrade (OTU)?
Ez az Alcatel hivatalos szoftver frissítő programja. Letölthető a hivatalos honlapról (download fül). 2.3.5-ös rendszernél ez az egyetlen módja a szoftverfrissítésnek, illetve néha egy teljesen elrontott telefont csak ezzel lehet életre kelteni. Törli a felhasználói adatokat, ezért használata előtt mindenképp menteni kell!
Kellemetlen tulajdonsága, hogy nem mondja meg, hogy milyen verzióra fog frissíteni, illetve minden egyes flash-elés előtt letölti a telepítendő csomagot (ca. 250MB).

* Frissítettem a telefonom OTU-val, de nem kapcsol be, mit tegyek?
A tapasztalatok alapján a One Touch Upgrade futtatása után a készüléket teljesen áramtalanítani kell, vagyis le kell húzni USB-ről és az akkumulátort is ki kell venni, csak ez után lehet bekapcsolni.

* Mi az a rootolás?
A rootolás azt jelenti, hogy adminisztrátori (root) jogokat szerzünk a telefonra, így módosítani (és elrontani...) lehet védett elemeket (pl. gyári alkalmazások eltávolítása).

* Mi az a recovery?
A telefonnak van egy szerviz része, néhány alapvető funkciót lehet végrehajtani (pl. adatok mentése, vagy gyári állapot visszaállítása). Ezt a recovery-t lecserélve például a ClockworkMod-ra a gyárinál lényegesen több lehetőséget kapunk.

* Mi az a ClockworkMod recovery (CWM)?
Ez egy olyan recovery, amelyik az eredeti recovery-nél sokkal többet nyújt. Például ezzel lehet zip fájlokban kiadott módosító csomagokat telepíteni a rendszerre (pl. a root jog megszerzéséhez szükséges Superuser csomagot). Lehetőséget ad a Nandroid mentés és visszaállítás futtatására, ami a teljes rendszerről mentést készít az SD kártyára. Illetve CWM recovery-ben ADB-n keresztül root jogokkal lehet módosítani a rendszert.

* Dual SIM-es (918D) változatom van, de nem látszik a második kártya?
Nagy valószínűséggel egy 918N-es szoftver van a telefonon, újra kell flashelni 918D-vel.

* Hol találok Android 4.x (ICS / JB) firmware-t a telefonhoz?
Sehol. És várhatóan nem is lesz. Ugyan ezzel a chippel (MT6573 vannak telefonok, amire azt írják, hogy 4.0-s Androiddal érkezik, de ezeken valójában csak a felület van átrajzolva, a rendszer maga 2.3-as.

* Milyen alternatív firmware-ek vannak a telefonra?
A teljesség igénye nélkül, természetesen az alábbiakból lehetnek újabb változatok.
- PUZZLE S.B.H BLUE VER 2.2 FINAL - "a spanyol"
- Andread 3.0 - "az olasz"
- ICS 2.3.6v3 - "a filippínó"
- GingerBlaze v1.1
- egyebek

* Hol találhatok további információt, letölthető fájlokat a telefonhoz?
Nincs garancia rá, hogy frissíteni fogom, és nem vállalok felelősséget az anyagokért, de a saját magamnak összeszedett fájlok Dropbox megosztásomban találhatók.

Ajánlott külföldi fórumok és oldalak:
- Spanyol fórum
- Filippínó fórum
- bluerain28 oldala

A telefonhoz tartozó fórumtéma itt található

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.