2021. október 21., csütörtök

Gyorskeresés

Alcatel 918(D/N/M) rootolás

Írta: | Kulcsszavak: alcatel_ot_918 . Alcatel 918D . Alcatel 918N

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megjegyzés: Kérlek, ne írj privát üzenetet! Ha kérdésed van, használd a fórumot (link a cikk végén)! Ott más is tud segíteni, a kérdésed pedig más számára is érdekes lehet. Nem vállalom telefonok rootolását, javítását!

Az egyik legalapvetőbb igény, ami andoridos telefonoknál felmerül, az a "rootolás", vagyis az, hogy rendszergazdai jogokat szerezzünk a készüléken. Ez szükséges például a gyári alkalmazások eltávolításához, illetve olyan rendszerközi alkalmazások futtatásához, mint például a Titanium Backup, illetve a Link2SD.

Ehhez két dologra van szükség. Egyrészt egy megfelelő su binárisra, ami futtatható jogosultságokkal a /system/bin könytárban van, illetve a Superuser alkalmazásra.

Ez utóbbit nem nagy probléma telepíteni, és tulajdonképpen csak arra szolgál, hogy a felhasználó kezelhesse, milyen programok futhatnak root jogosultsággal. A nagyobb probléma az su telepítése a megfelelő helyre. A system partíció ugyanis védett, vagyis csak root jogokkal lehet írni bele. Tehát elvileg amíg nincs root jogunk, nem tudjuk a root jogokhoz szükséges fájlt telepíteni. 22-es csapdája.

Szerencsére viszonylag könnyen orvosolható a helyzet. A ClockworkMod Recovery ugyanis root jogokkal fut. Vagyis ha ezt elindítjuk, akkor már írhatunk a system partícióra. A lépések tehát a következők.

► Video bemutató a rootolás folyamatáról

1. ClockworkMod Recovery flashelése

Ezt Az SP Flash Tool használata cikkben leírtak szerint kell végrehajtani. Gyakorlatilag bármelyik CWM változat megfelel.
Több fajta érhető el. Az egyik az információi szerint az 592zn.com-ról került ki, és a logó szerint egy HTC recovery alapján készült. Ezt azért kedvelem, mert a Nandroid backupjában ki lehet választani, melyik partíciókat mentjük el, illetve lehetőséget ad arra, hogy ha a készülék USB kábellel csatlakoztatva van a számítógéphez, akkor megosszuk a microSD kártyát, tehát lehet rá másolni.
Rootolás szempontjából mindegy, hogy 2.3.5-ös, vagy 2.3.6-os rendszerünk van-e, viszont 2.3.6-on bekerült egy új, custpack partíció, amit a régebbi recovery-k cache-ként kezelik. Vagyis ha a cache partíciót töröljük recovery-ből, akkor valójában gyári adatokat törlünk. Viszont ha nem indítunk cache törlést, akkor nincs semmi gond!

2. CWM-ből flashelhető Superuser csomag másolás a microSD kártyára

A CWM lehetőséget nyújta arra, hogy megfelelően összeállított zip fájlt lefuttassunk, és ezzel módosítsuk a rendszert. Létezik megfelelő zip fájl rootoláshoz is, néhány közülük innen tölthető le. Nem a legújabb, de a legelterjedtebb a Superuser-3.0.7-efghi-signed.zip. Ezt érdemes a microSD kártyára másolni.

3. ClockworkMod Recovery indítása

A telefont kapcsoljuk ki, majd a hangerő fel gomb nyomvatartása közben kapcsoljuk be. Amint megjelenik az Android logó, el lehet engedni a hangerő gombot. Rövidesen elindul a CWM Recovery. Esetenként (de elég ritkán, rendszerint új telepítés után) csak lassan jön elő a menü, türelemmel kell lenni.

4. Zip fájl telepítése

Attól függően, hogy melyik változatú CWM recovery van fent, a megfelelő menüpont lehet "Flash zip", vagy "Install zip". Itt választható ki a microSD kártyára másolt zip fáj. A Superuser-3.0.7-efghi-signed.zip fájl esetén nincs rá szükség, de ha a telepítés signature hibával áll le, akkor ki kell kapcsolni az aláírás ellenőrzését ("Toggle signature verification", vagy hasonló).

Ezzel kész is vagyunk, a telefon immár rootolt! A Superuser alkalmazást elindítva lehet frissíteni az su binárist, ha erre szükség van.

A telefonhoz tartozó fórumtéma itt található

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.