2021. október 21., csütörtök

Gyorskeresés

Alcatel 918(D/N/M) INT2EXT cronmod (data partíció a microSD kártyán)

Írta: | Kulcsszavak: alcatel_ot_918 . Alcatel 918D . Alcatel 918N

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megjegyzés: Kérlek, ne írj privát üzenetet! Ha kérdésed van, használd a fórumot (link a cikk végén)! Ott más is tud segíteni, a kérdésed pedig más számára is érdekes lehet. Nem vállalom telefonok rootolását, javítását!

Az Alcatel 918(D/N/M) készülékek talán legnagyobb hiányossága, hogy nagyon kicsi a felhasználói adatterület, vagyis a data partíció mérete. Alig 160 MB használható, ami nagyon hamar betelik.

Egy megoldás a problémára a Link2SD használata, ami a programfájlok (apk) helyett csak egy symbolic linket helyez el a data partíción, maguk a fájlok viszont a microSD kártya második partícióján vannak. Nyerhetünk vele egy kis helyet, de csak ideiglenes megoldás.

A problémára tényleges kiküszöbölésére is van szerencsére megoldás, mégpedig az, hogy a belső flash memória helyett a microSD kártyát használjuk data partíciónak, így mi választhatjuk meg, mekkora részt szánunk az adatoknak.

Erre több nagyon hasonló megoldás is van, az alapelv hasonló, csak a pontos megvalósítás más. Ezek összegyűjtve az xdadevelopers fórumon találhatók.

Az alábbiakban bemutatott módszer az INT2EXT-et telepíti. Azért esett erre a választásom, mert a készülék teljes mértékben a microSD-n lévő partíciót látja, és az INT2EXT+ megoldással szemben nagyon kevés adatot tárol a belső memórián.

► Video bemutató a rootolás folyamatáról
(Gyakorlatilag ugyan ez az eljárás, csak ki kell kapcsolni a zip aláírásának ellenőrzését)

Az INT2EXT telepítése

Mielőtt belevágnánk, néhány dologra felhívnám a figyelmet:
- A scriptet én raktam össze, elsősorban saját használatra, és semmilyen felelősséget nem vállalok érte!
- Az alábbi módszert Alcatel 918D-as készülékkel és 2.3.5 v23AAM0 és 2.3.6 update 2 (felismerhető az sms-t jelző LED-ről és a hibás SIM kezelésről) gyári firmware-ek alatt próbáltam.
- Az INT2EXT át fog mozgatni adatokat a készülékről a memóriakártyára, és annak eltávolítása után a készülék nem fog elindulni.
- A Link2SD és az INT2EXT ugyan úgy a második partíciót használja a memóriakártyán, ezért Link2SD használata mellett módosítás nélkül nem telepíthető a script.
- A telefon menüjéből ez után nem lehet a felhasználó adatokat törölni ("hard reset" / gyári állapot visszaállítása). Azt CWM recovery-ből kell megcsinálni a data partíció törlésével, és a lent leírt sd-ext formatálóval.

0. Készítsünk mentést!
Mielőtt a módosításba belevágnánk, készítsünk mentést a rendszerről! Erre a Titanium Backup nevű program az etalon, nem véletlenül! Az ingyenes változat is tökéletesen elég lesz.

1. A microSD kártya partícionálása
Első lépésként elő kell készíteni a memóriakártyát (ami lehetőleg legalább Class 4-es legyen). Két partícióra kell osztani a kártyát. Az első egy elsődleges (Primary) FAT32, ami a szokásos külső memóriaként funkcionál majd. A második pedig egy szintén elsődleges (Primary) ext2 partíció kell hogy legyen. Ez lesz az a terület, amit felhasználói adatterületként fog kezelni a készülék. Érdemes legalább fél gigabájtosra méretezni.
A partícionáláshoz ajánlott program az otthoni felhasználásra ingyenes MiniTool Partition Wizard Home Edition).

2. Clockwork Mod Recovery flashelése
Ezt a lépést teljes mértékben a Az SP Flash Tool használata című írás alapján kell végrehajtani, a "Clockwork Mod recovery - 592zn.com (GTC) változat" kell majd.

3. Zip fájl telepítése CWM alatt
Ha a telefonunkon fent van a ClockworkMod Recovery, akkor másoljuk a kártya FAT32 partíciójára a legfrissebb su_bb_ext2_int2ext_multipack_unsigned zip fájlt, illetve opcionálisan a format_sd-ext_ext2_unsigned.zip fájlt (ez akkor kell, ha az második ext2 partíción van adat, és ezt egyszerűen szeretnénk formatálni).
Ez után indítsuk el a CWM Recovery-t (hangerő fel + bekapcsolás gombbal). Lépjünk be a "Flash zip from sdcard" menübe (más CWM verziónál más, hasonló neve lehet ennek a menüpontnak). Navigálni a hangerőgombokkal, menüpontot választani pedig a bekapcsoló gombbal lehet.
Mivel a zip fájlok nincsenek aláírva, először a "Toggle signature verification" opcióval ki kell kapcsolni az aláírás ellenőrzését, majd a "Chose zip from sdcard" menüponttal lehet kiválasztani a kártyára másolt zip fájlt. Ez után a szintén a bekapcsoló gombbal lehet jóváhagyni a telepítést.

A telepítés első lépése a system partíció mountolása, ami néhány esetben (főleg frissen flashelt rendszeren) akár egy percet is igénybe vehet, utána viszont pár másodperc alatt lefut a script.

4. Utolsó lépések
Ha sikeresen lefutott az script, nincs más dolgunk, mint újraindítani a rendszert (illetve ha van adat a második, ext2 partíción, akkor a format_sd-ext_ext2_unsigned.zip fájlt is le kell futtatni).
Az első indítás igen sok időt vehet igénybe (akár 10 percet is!). Ilyenkor ugyanis minden adatot átmozgat a telefon a belső memória data partíciójáról a microSD kártyára, ami lassú folyamat. Teljesen tiszta rendszer esetén először a belső memóriára hozza létre a telefon a megfelelő fájlokat, és utána kezdi el átmásolni, tehát ez is sok időt vesz igénybe.

Ha minden jól ment, akkor indulás után a rendszer ugyan úgy fog működni, mint azelőtt, azzal a különbséggel, hogy a szabad terület lényegesen nagyobb lesz (a beállításokban ellenőrizhető).

Egyéb információk, tippek

* Nem érdemes túl nagy partíciót készíteni a microSD kártyán, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy attól lassulhat a telefon. 3-400 MB-os terület a legtöbbször bőven elegendő.

*A su_bb_ext2_int2ext_multipack_unsigned zip, ahogy a neve is mutatja tartalmazza a rootoláshoz szükséges SU binárist (3.0.7) és a Superuser alkalmazást, benne van a Busybox 1.20-as változata, az ext2 támogatáshoz szükséges modul, illetve az init.d támogatás és az INT2EXT cronmod.
Tehát tartalmaz mindent, ami csak szükséges ahhoz, hogy egy teljesen tiszta, gyári állapotból külső memóriát használó rendszert hozzon létre.

* Ha valakinek az INT2EXT nem tetszik, és valamelyik másik cronmodot szeretné használni, egyszerűen le kell cserélni a zip fájlban lévő system\etc\init.d\40int2ext fájlt. Az xdadevelopers topicban lévő fájlokon csak egy dolgot kell (elvileg) változtatni. A fájl elejére, a megjegyzések után a következő sort kell beszúrni:
insmod /system/lib/modules/ext2.ko
E nélkül nem fogja a telefon felismerni az ext2 partíciót, és nem fog elindulni!

* Ha nem a második, hanem mondjuk a harmadik partíciót akarjuk használni a kártyán (mert a második foglalt a Link2SD számára, és egyelőre nem akarjuk törölni, akkor szintén a system\etc\init.d\40int2ext fájlt kell módosítani, a "/dev/block/mmcblk0p2" bejegyzést kell értelemszerűen "/dev/block/mmcblk0p3"-ra módosítani.

* A script elkészítésekor belefutottam pár hibába. Egyrészt az su binárisból nem érdemes újabbat használni, legalábbis a 3.1-es nálam nem működött.
Illetve megpróbáltam a gyári /system/bin/toolbox binárist lecserélni a Busyboxra, de így nem működött a Wifi és a Bluetooth. Ezért meg kell tartani a Toolboxot, de a Busybox kompatibilis programokhoz érdemes symlinket létrehozni (ahogy a scriptemben szerepel).
Végezetül megpróbáltam átmozgatás helyett átmásolni az adatokat az új partícióra, de nem figyeltem a fájljogok megtartására, ezért szintén jó pár dolog nem működött (wifi, alkalmazás telepítés stb.). A "cp -p" parancs segíthet ezen.

A telefonhoz tartozó fórumtéma itt található

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.