2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Első, részenként összerakott PC-m

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Helyesírási hibákért elnézést, telefonról írom e bejegyzést :R

Üdv!

Mikor megismerkedtem az informatikával, otthon egy P4-es számítógép állt rendelkezésre XP-vel, sulinet keretén belül összeállítva, amit akkoriban szüleim egy PC bolt segítségével válogattak össze. Amiért áldom azt a boltot, az az, hogy egy mai napig működő konfigurációt raktak össze (és amiért egy 6600GT-t raktak be VGA gyanánt, sok kellemes Far Cry és NFS játékórát okozva ezzel ;] ). Talán nyolc éves lehettem a gép vásárlásakor, de már akkor érdekelt, hogy hogyan is működik, mit tartalmaz az a doboz az asztal mellett - ebből a kíváncsiskodásból pár kékhalál lett az eredmény :DDD .
Ahogy teltek az évek, idővel lett internet is, onnantól fogva pedig próbáltam belezökkenni e világba és nyomon követni a hardverek és az OS fejlődését. Nagyjából sikerült is, eljutottam arra a szintre, hogy már nem kellett szakit hívni, ha valami gond volt a géppel, hanem már nekem is sikerült megoldásokat találnom a problémákra.
Ugrunk egyet az időben, 2012. ilyentájt már 18. évemet tapostam és vészesen közeledett az érettségi, illetve az egyetem. Kellett egy gép, amin tudtam tanulni, de a CRT monitoros P4 már lassúcska volt, az XP sem volt már számomra az igazi, ráadásul a 75Hz-es monitort sem lehetett sokáig bámulni, kifolyt az ember szeme. szokásomhoz híven minden nyáron voltam valamerre dolgozni, így ebben az évben is, a megkeresett pénzből így egy laptopot vettem.
Újabb ugrás, 2014 tavasza. Elérkezett az a pont, hogy rájöjjek: számomra felesleges a laptop, a PC jobb választás. Elcseréltem hát egy i3-as konfigurációra és pár tíz darab Mátyásra az egyébként hibátlan és frissen portalanított és újrapasztázott Dellemet, amit nagy megelégedéssel használtam míg nálam volt. Ma, 2014.10.27-én azonban megérkezett a postás és hozott egy nagy, barna dobozt.
A régi gépet odaadtam öcsémnek, magamnak pedig életemben először, saját szájízem és józan eszem szerint egy új, remélhetőleg sokáig jól szolgáló konfigurációt raktam össze.

Hogy miket is vettem, azt az alábbi sorokban olvashatjátok, majd alább kifejtem az okokat is! Elöljáróban annyi hozzáfűzni-valóm lenne, hogy mivel nem egy olcsó beruházás volt ez számomra, próbáltam a körülményekhez képest legjobb ár/értékű hardvereket úgy összeválogatni, hogy a kék-fehér-fekete színek domináljanak majd a végeredményen - ez sikerült is szerencsére.

Alaplap: Asus Z77-A
Processzor: Intel Core i5 3570
CPU hűtő: DeepCool Gammaxx 400
Ház: Corsair Carbide SPEC-03
RAM: Corsair Vengeance LP 1,35V
Táp: FSP Raider
HDD: Seagate Barracuda 1TB

És persze a Sapphire R9 280X Dual-X VGA kártya, amiről már írtam pár sort :)

Akkor vegyük szépen sorjában:
Az alaplapnál az a kritériumom volt, hogy Asus legyen, ne legyen fapados, legyen hűtőbordája (csupasz lapot nem akartam), jó legyen a tápellátása és ha kell, tudjak benne tuningolni. Nézegettem a H97/Z97-es lapokat, de utóbbiak elég drágák voltak számomra, illetve a szorzózármentes processzorok sem az én pénztárcámhoz lettek szabva. Így alakult ki az i5 4590 és Asus H97-Plus páros, de idő közben belém nyilalt egy ötlet. Ahogy régebben olvastam, elméletileg a 1155-ös szorzózáras processzorok tuningolhatóak a Z-s alaplapokban egy kicsit, illetve ahogy utánanéztem - és itt most rátérünk a CPU-ra is - processzorerőben egy 3570 egyáltalán nincs elmaradva a 4590-től, sőt. Pláne ha még a kis tuningot is számolom. Azonban mindennek két oldala van, így döntenem kellett: vagy az új chipsetes, drágább (~73e), nem tuningolható, de még egy generációt fogadó páros, vagy pedig a már ””elavult””, olcsó(bb) (~66e), tuningolható 1155-ös konfiguráció. Mivel elég hosszú ideig nem tervezek cserét, illetve mire cserélek addigra biztosan egy újabb foglalat fog következni, ráadásul a pénz is nagy úr és erőben sincs különbség a tuning lehetőségét leszámítva, így én utóbbit választottam. Ha esetleg a későbbiekben nagyobb CPU erőre lesz szükségem, még mindig ott lesznek az i7-ek ;)
Hűtő, hűtő, hűtő. Először nem terveztem, de gondolva a későbbi tuningra, beszereztem a leírt típusú, sokak által dícsért hűtőt, majd meglátjuk, hogyan teljesít. Kék ledes ventillátor van rajta.
Menjünk tovább, jöjjön a ház. Két szempont volt, plexi és jó szellőzés. Plexi az jó nagy, szellőzést pedig elöl két fehér ledes 12cm-es, hátul pedig sima 12cm-es ventillátor segíti, úgyhogy ezt ki is pipáltuk. (Szerk.: azóta került bele 3db Arctic F12 PWM-es ventillátor is).
Kábelmenedzsment - hála a szélesített oldallemeznek - kitűnő, rengeteg a hely. Amit még szerettem volna, hogy az alkatrészek egy-egy márkából kerüljenek ki, egységesebb képet alkotva, ne pedig csak összevissza márkák legyenek. Természetesen ez sokadlagos szempont volt.
Memóriák...olvastam, hogy az intel szereti az alacsony feszültségű ramokat, a magasakat pedig nem annyira. Így lett a fehér Corsair, ami a ház márkája is egyben (mondjuk ez a kiválasztásnál pont fordított idősíkban volt, valahogy így: CPU - ALAPLAP - RAM - HÁZ - HDD und so weiter..). Ez egy 8GB-os, alacsony feszültségű kit, amiben feszemeléssel elég szép tuningpotenciál lakozik. Hűtőbordás, felette pont elfér a processzorhűtő, mást nem tudok róla mondani.
Táp, ez az, amiből mindenféleképp minőségit akartam. FSP már régebben is nagy tápgyártónak számított, mindig is ilyen tápot szerettem volna, hát ez most teljesült is.
Merevlemezből egytányérosat akartam, a hőtermelés és a zaj miatt. Sok jót hallottam a Seagate DM003 végződésű, 1TB-os tányérral rendelkező HDD-ről, így rá esett a választásom.

Ami még beépítésre került:
Nemrégiben olvashattátok, hogy jó áron jutottam hozzá egy Sapphire R9 280X Dual-X hűtésű kártyához, na ő itt most biztosan jól fogja érezni magát.

Ami a perifériákat illeti..
..két éve, a laptopomhoz kaptam karácsonyra barátnőmtől egy Ozone Xenon egeret, ami a mai napig tökéletesen működik, csak én hül#%$@&$^"^$*@($^#/ asztalon használtam, egérpad nélkül és a gyári teflon talpak elkoptak. Szerencsére hardveraprón rátaláltam Jaffa kollégára, aki készített nekem hozzá új talpakat, amiket idő szűkében nem volt időm felrakni még, de ránéztem és nagyon komolynak tűnnek. Az elmúlt hónapokban így beszereztem egy egérpadot, ami - ha már az egér is - egy Ozone márkájú darab lett, méghozzá a Groundlevel legkissebb tagja, az S. Ezen felül beszereztem egy fehér Ozone Rage 7HX fejhallgatót, úgyhogy már csak a billentyűzet nem Ozone, de az nem is lesz az. Teljes megelégedéssel használom a fél éves Genius Slimstar i222 típusú gombsort, laptopnál nagyon rászoktam erre a szigetes, lapos kialakításra. Hangfal gyanánt egy szintén fél éves, 2.1 rendszerű Arctic S362 szolgál, ami számomra megfelelő élményt nyújt, az árát teljesen megérte. A noname joystick pedig csak meg van említve.
Monitor, mint olyan, nincs, a tévémet használom már a laptop óta, ami egy Sharp gyártmány. Rengeteget filmezek, amit az olcsóbb monitorok sajnos élvezhetetlenné tesznek a színek invertálódásával, fakulásával, sötétedésével már kis fejmozdítás esetén is - pláne, ha ágyból akarok filmezni. TV-t pedig már pár éve megvettem, azóta se használtam ki, csak az F1 ment rajta :D Így most ő van befogva.

Gondolom már páran el is kezdték begépelni a bűvös, 3 betűs szót, ami S-el kezdődik, D-re végződik és van valahol középen még egy S betű, de szeretném, ha ezt nem írnátok e bejegyzés alá, a következő okoknál fogva:
a, számomra fajlagosan még drága egy 120-as SSD
b, játékokat úgysem arra telepítenék, netezni pedig elég a HDD
c, viszonylag gyors elhasználódás, még nem győztek meg engem
d, ha esetleg egy garanciális, 120-as 100/100%-osat akarsz hozzám vágni 5-6ezer forint körüli összegért, na arról nyugodtan tájékoztass :D

Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és végigolvastad a bejegyzést, majd alkotok még mihelyt beindítottam a gépet..
Khmm, igen, sajnos összerakás után egyből el kellett mennem otthonról, így csak arra volt időm, hogy az új merevlemezt betegyen a régi gépbe, a régi adataim másolását az új HDD-re elindítsam és eljöjjek. Tehát tesztek, képek várhatóak még, valószínűleg egy újabb blogtermés formájában. További nyugadalmas éjszakát, én most látom csak, hogy már másfél órája pötyögök :D A jó munkához idő kell, a rosszhoz pedig még több!

Meg szeretném még említeni a fórumot, ahol a ”milyen ... vegyek” keresőszóra rengeteg segítő ember és sok hasznos iromány bukkan elő, így ha nem vagy biztos a dolgodban, ott nyugodtan kérdezhetsz! Nyugadalmas jó éjszakát!
Uff!

Hozzászólások

(#1) Szoszo94


Szoszo94
őstag

MiérthagytadkiazSSD-t? Ez ma már ALAP! ;]

Ez a poén lelőve, nem kell elsütni többet :)

Nyílj meg :))

[ Szerkesztve ]

Lexus IS250 Sport Mark Levinson

(#2) nakos1212 válasza Szoszo94 (#1) üzenetére


nakos1212
senior tag

korrekt gép, SSD hol van? ;]

(#3) mqm válasza nakos1212 (#2) üzenetére


mqm
senior tag

Grat a géphez!

[ Szerkesztve ]

Btag: mqm#2215

(#4) Szoszo94 válasza nakos1212 (#2) üzenetére


Szoszo94
őstag

A gépedben? :P
Köszönöm mindkettőtöknek :R

Lexus IS250 Sport Mark Levinson

(#5) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Jó kis gép ez :R

Elég sokat kerestél a nyáron ;]

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#6) joysefke


joysefke
veterán

a, számomra fajlagosan még drága egy 120-as SSD

Akkor vegyél 250-est :) az fajlagosan olcsóbb...

b, játékokat úgysem arra telepítenék, netezni pedig elég a HDD

pedig azok is meg tudják hálálni...

Az olyan multi FPS-ekben ahol az lép be először a pályára (és viszi el a tankot/helikoptert, éri el az első zászlót) akinek gyorsabban tölt be a játék, ott megfizethetetlen. Némely /szarul megírt/ játéknál pedig csökkenti a mikrolaggolást.

Én azt mondom, hogy ideális esetben annak a játéknak amivel aktuálisan játszik az ember, az SSD-n a helye..

Amúgy jó gép, magamnak én is valami ilyet raknék össze, ha most kéne. Értelemszerűen SSD-vel...
J.

[ Szerkesztve ]

(#7) Szoszo94 válasza Ed3r_X_ (#5) üzenetére


Szoszo94
őstag

Köszönöm :R
Azt nem mondanám :DDD Kézbe 70-et kaptam egy hónapra, Merci gyár...többet oda sem megyek, száradjon le a kezük, még le is húztak egy munkanappal és négy szombattal, majd a beígért prémiumot (40e a három havi melóra) úgy adták be, mintha a túlórákra kaptam volna :(((
A pénz nagy része még az egyetemi tanulmányok melletti munkából lett meg, aztán a nyári melóból visszatörlesztettem az első félévi diákhitelem egy részét.

joysefke:
a, Igaz, hogy az már fajlagosan olcsóbb, de a pénztárcámhoz mérten roh@dt drága :D
b, Nem egy játékkal játszok, hanem sokkal (F1 haverokkal hetente egyszer, én magam pedig kedvfüggő, van, hogy autós játékokkal, aztán ha ráunok akkor FPS, esetleg beizzítom a multis steames játékokat is (nem a rendszermeghajtón vannak), így nem lenne elég egy 120-as a játékokhoz is. Programok közül is sok van telepítve, van, ami hobbi céljából, van, ami a tanulmányokhoz kell, úgyhogy a játékok SSD-re való pakolása nálam nem megoldható.

Ahány felhasználó, annyi szokás, ahogy pedig írtam is, mihelyt viszonylag olcsóbban hozzájutok egy SSD-hez, beszerelem, de számomra nem éri meg a mostani, új árát, használtat pedig SSD-ből nem nagyon szeretnék. Talán az új fejlesztések lenyomják az árakat, na akkor jövőre beépítek én is egyet, ígérem ;)

Lexus IS250 Sport Mark Levinson

(#8) Ed3r_X_ válasza Szoszo94 (#7) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Vicceltem persze :R

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#9) Szoszo94 válasza Ed3r_X_ (#8) üzenetére


Szoszo94
őstag

Éreztem az iróniát, pláne azzal a szmájlival ;) Csak leírtam, hogy hogyan is lett meg rá a pénz :)

Lexus IS250 Sport Mark Levinson

(#10) Ed3r_X_ válasza Szoszo94 (#9) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr
LOGOUT blog (1)

A 70k nem is olyan sok, én a Güntnernél 23 napra kaptam 93-mat. De nekem ez nyári gyakorlat is volt :R

Az más tészta, hogy el is ment a szemműtétre :D

[ Szerkesztve ]

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.