2019. július 22., hétfő

Gyorskeresés

PC biztonság(?) - Avagy van-e élet vírusirtó nélkül?

Írta: | Kulcsszavak: vírus spam kémprogram spyware

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A legtöbb embernek, akivel ilyesmiről beszélek, problémát okoznak a spyware-ek, spam-ek és a vírusok és sok esetben eljutnak oda, ahol ugyan nem egyedüli megoldás (valószínűleg) a rendszerük újratelepítése, de a leggyorsabb. Ugyanakkor a kívánt eredményt nem hozza meg, hiszen a problémák előjövetelét a felhasználói 'magatartás' okozza, ha ez nem változik, akkor a végeredmény szükségszerűen ugyanaz marad.
Ez az írás tehát azoknak kíván tippel szolgálni, akik hajlandóak felülvizsgálni az aktuális szemléletük/hozzáállásuk.

Részemről a következőképp törekszem jó eredményre:

Passzív védekezéshez:
PeerGuardian 2 - edu/gov/spy/ad/p2p szerverek (IP-k) blokkolása
Spybot Seek & Destroy (Immunizálás funkció)
Ezek ha lassítják is a gépet, azt bootolásnál és nem pedig állandó jelleggel teszik.
Továbbá: semmiféle toolbar-t nem telepítek egyik böngészőbe sem.
Tűzfal: nincs(!)

Aktív védekezés:
MailWasher - a levelek letöltése nélkül ellenőrizhető a postafiók, a kéretlen v. rosszindulatú programot tartalmazó leveleket még azelőtt el lehet vele távolítani, hogy a számítógépre töltené a levelezőprogramunk.
Firefox, Opera, stb. böngésző,lényeg, hogy nem Internet Explorer v. azon alapuló. Firefoxnál különösen ajánlott az adblock v. adblock plus plug-in használata, amivel a sávszélesség-faló , kéretlen reklámok kiirthatók (gyorsabb böngészés), és bármilyen böngésző esetén a szkriptek, aktív tartalmak lehetséges mértékben korlátozása.

Az itt leírt/felsorolt programok használatával a víruskereső használatát évek óta mellőzöm - méghozzá sikerrel - mind az otthoni, mind a munkahelyi gépeken (ami jelentős cpu-időt szabadít fel, az anyagiakról nem is beszélve).
Véleményem szerint a spyware-/spam-/vírusmizéria csak humbug, céljuk a félelemkeltés ill. az általa keresetté tehető / eladható "biztonság", miközben e 'kártékony' programok valódi gondokat nemigen okoznak, míg a régi időkben az igazi vírusok némelyike pl. legyalulta a gépről az összes .exe fájlt, valóban használhatatlanná téve azt. A maiak csak lassítanak, de valljuk be, a lassulás garantált akkor is, ha újabb windowst kezdünk el használni (pl. XP helyett Vista).

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Azért a végén ott a csattanó. ;]

Én sajna gyakran töltögetek nagy mennyiségű képet ill. videot másoknak, és eközben keresés jelleggel ellátogatok olyan oldalalkra, ahol bizony fel-felugrik a Nod, h ne tovább. :P

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.