2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Lesz idén tél?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A "régi" öregek szerint, az enyhe ősz után kemény lesz a tél. De hol vannak már azok az idők?

Gyermekkoromban, ami a hetvenes évekre, és a nyolcvanas évekre tehető, még voltak igazi telek. 20-30 centis hóban gázoltunk a befagyott tavacskák irányába, ahol letoltuk a jégről a havat, és már készen is volt a hoki pálya. Nem kellett attól tartani, hogy beszakad alattunk a jég, mert elég hideg idő volt.

Most mi van? A szánkó már évről évre csak porosodik a sarokban. A gyerkőcöt pár centis hóban húzogattam ide oda. Amikor véletlenül esett.
Manapság teljesen felborult ez a rendszer. Észak Amerikában méteres havak esnek, és 40 fok hideg van. Lassan olyan helyeken is ahol előtte még havat se láttak.
Milyen világ jön?
Nem is magamat féltem, hanem inkább a gyermekeimet, meg az unokáimat. Mire fognak felnőni?

Extrém időjárási viszonyok alakulnak ki. Özönvíz szerű esőzés, orkán erejű szél. Mi még talán összetehetjük a kezünket. De az alattunk levő országokra az utóbbi időkben nagyon rájár a rúd. Szerbia, Horvátország, Olaszország. Hidakat, utakat mos el az eső.

Mi jön vajon ezután?

Igazából már nem lehet nagyon előre tervezni semmit. Se egy nyaralást, se egy téli sítúrát, szánkózást.
Mondjuk tervbe van véve, hogy valahova elmegyünk a hegyekbe "csúszkálni". De mikor? Hova?
Ha olyan telünk lesz, mint amilyen nyarunk, akkor bizony bajba leszünk. De azért bizakodóak vagyunk.

Hozzászólások

(#1) szlovibuki


szlovibuki
(fanatikus tag)

Én ugyan a '90-es években voltam gyerek, de szerencsére azért elég sok téli élményre gondolhatok vissza. Kb. '95-től vannak emlékképeim a téli dolgokról. Amint leesett az első hó óvoda/iskola után mentünk a nagymamámmal, osztálytársakkal, barátokkal a közeli lakótelep dombjához és egész délutánokat eltöltöttünk ott, de volt, hogy az utcánkban maradtunk és ott szórakoztunk. '99-ben (akkor voltam 2. osztályos általános iskolás) esett egy nagyobb mennyiségű hó, akkor pár napra tanítási szünet lett elrendelve. Egész idő alatt kint voltunk az utcán, gyűjtöttük a havat, és mindenki a saját háza elé hóbunkert épített. Aztán a másik ilyen nagyobb hómennyiség 2002-ben esett le, akkor már 6. voltam. Ugyanígy hóbunkert építettünk, és az utcánkból konkrétan korcsolyapályát csináltuk, hordtuk ki a vizet, ahol volt jég ott még jobban kicsúszkáltuk.

Emlékeim szerint egyébként valahogy mindig úgy esett a hó, hogy délelőtt, mikor iskolában voltunk kezdett rá és valahogy hétvégére már csak a latyak maradt meg. Ilyenkor mindig rohantunk ki nagyszünetben, megfürdettük a lányokat, hazafele pedig több órán keresztül képesek voltunk őket űzni. :D

Persze mostanára szépen megkopott ez a dolog, mostanra van, hogy már teherként élem meg, ha esik a hó (lapátolás, balasetveszély stb...)

Az az egy biztos, hogy a mai gyerekeket már sajnálom, mert a 99%-ának nem lesz olyan gyerekkora, mint nekünk vagy a még tőlem idősebb korosztálynak volt (és itt most nem csak a hóval kapcsolatos élményekre gondolok).

Bízom benne, hogy idén erős telünk lesz, a nyár szerintem eléggé csapadékos volt, az ősz is enyhe, tehát minden adott, hogy télre bekeményítsen az időjárás.

[ Szerkesztve ]

(#2) sziku69 válasza szlovibuki (#1) üzenetére


sziku69
(senior tag)

A hóesés mindig nagy élmény volt nekem is. Ahogy az iskolapadban ültünk, kinn esett a hó, és alig vártuk hogy szünet legyen. Már rohantunk ki, és hógolyóztunk. :) Emlékszem, az iskolához közeli dombra jártunk néha testnevelés órán is. Akkor előtte nap szóltak, hogy jöjjünk szánkóval. Hmmm, micsoda emlékek. Most felnőttként persze másképp látom már ezt, de a téli időszak, és a hóesés mindig eszembe juttatja. Most is szeretem nézni ahogy esik a hó, annak ellenére is, hogy tudom. Előbb kell kelni reggel, mert lapátolni kell a havat. De ugyebár elég extrém időszakokban kellett az utóbbi időkben lapátolni. Ugye? Én a kos hónapjában születtem, és még sosem kellett a születésnapomon havat lapátolni. 2013-ban viszont igen. :)
Inkább lapátolnám már most novemberben, mint márciusban.

(#3) adrian360 válasza sziku69 (#2) üzenetére


adrian360
(őstag)

96-ban vagy 97-ben mentünk márciusban ausztriába, és bécsben hó volt mindenhol. 98ban január-februárban vizsgáztam vezetésből, nulla hóesés volt, február közepén egyszál pulóverben mentem a vizsgaközpontba.
Régebben is voltak ilyenek, csak az idő mindent megszépít :D

https://initiativeq.com/invite/SGzEayC3Q

(#4) Doze


Doze
(senior tag)

Vitatkoznék, mert az abszolút Rekord Magyarországon: "Hazai abszolút minimum-hőmérséklet: -35 °C Miskolc-Görömbölytapolca, 1940. február 16"

Nagyapám volt olyan "szerencsés" hogy átélte, le is fagyott vagy három lábujja... amputálták is neki. Pedig a történethez az is hozzátartozik, hogy kapcarongy+szalma a csizmába, de nem segített semmit.

A másik, hogy pont ezen a "fasza" télen tudtak háborúzni is..

(#5) sziku69 válasza Doze (#4) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Hi Doze! De rég láttalak! :)

Hát ezen nem vitatkoznék, mert nem jártam utána. :) Apám is részt vett abban a nevezett háborúban. Mesélt róla párszor, hogy milyen hideg volt. Aztán elvitték egy még hidegebb helyre. Szlovákiában fogságba esett, és sokáig az oroszok vendégszeretetét élvezte. Kropotkinban volt hadifogoly.

De azt hiszem egy kicsit elkalandoztam. :D

(#6) Pr3ciSioN válasza sziku69 (#5) üzenetére


Pr3ciSioN
(fanatikus tag)

Emlékszem kiskoromba olyan 99 körül ( akkor voltam elsős de lehet egy évvel korábban) mikor még faluba laktunk volt hogy befogtuk a kaukázusi medveölőmet ( sajnos panelba már nem tarthatok ilyet :D ) a szánkó elé , anyám meg én felpattantunk rá és mentünk el a boltig :DD apám ( akkor még élt ) meg csak nevetett :D témához kanyarodva én is mindig örültem a hónak de én már barátnőmnek kb 2 évvel ezelőtt is mondtam hogy a mi gyerekeink már nem fogják tudni sajnos hogy milyen az mikor igazán esik a hó :(

\HTC ONE M8 ----> Más nem is kell\ A Reszkessetek Betörők a gyerekek Die Hardja

(#7) sziku69 válasza Pr3ciSioN (#6) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Legyünk egy picit optimisták. Reméljük talán még látnak, és legalább annyira örülnek majd neki, mint mi anno.
Ámen. :)

(#8) Pr3ciSioN válasza sziku69 (#7) üzenetére


Pr3ciSioN
(fanatikus tag)

Legyen igazad :)

\HTC ONE M8 ----> Más nem is kell\ A Reszkessetek Betörők a gyerekek Die Hardja

(#9) RexMaximus


RexMaximus
(senior tag)

Szerintem nem az emlekekkel van a baj. 30as eveim elejen jarok, es ugy kb jo 10 eve valtozik ez a dolog. Azaz egyre kesobb esik a ho es ritka az az igazi "hogolyos" alapanyag :).

Amikor suliba jartunk - foleg altalanosra gondolok itt - teli szunet alatt mindig csavarogtunk, csuszkaltunk, szankoztunk stb... a lenyeg, hogy volt ho. Kozepiskolas idoszakban is, sokszor a vonat is tobb orat kesett emiatt, amit nem bantunk :). Suliba/sulibol batyogva is van havas emlekem, konkretan, hogy esik a ho kozben :).

Mostanaban meg ha esik az inkabb unnepek utan van es az sem az igazi...

Kovetkezo generacioknak meg ez az allapot lesz a normalis. Nem lesz hianyerzetuk. Csak nekunk :)

(#10) sziku69 válasza RexMaximus (#9) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Ha majd együtt nézegeted az unokáddal a régi fényképeket, majd megkérdezi: "Papa, mi az a fehér? :P

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.