2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Éljen a megbízhatóság

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Köszöntök minden kedves olvasót.

Ezúttal egy laptopos-boltos történet kis részét szeretném Veletek megosztani. Elvileg több hónapja van egy Lenovo ThinkPad T500-am, gyakorlatilag meg jó, ha összesen másfél hónapot tudtam használni, ráadásul az írás alanya már a második példány. De ez most mellékes.

Hétfőn kaptam meg a gépet, még aznap nekiálltam telepíteni szépen. A kiszemelt rendszer egy 64 bites Win7 Ultimate volt, mivel anno sikerült olcsón hozzájutnom egy legális példányhoz. Telepítő pendrivera ki, programok detto, induljon a móka. Szépen ment is a dolog, egészen az első indításig. Itt ugyanis kapásból 2 alkalommal is kékhalált kapott a gép. Gondoltam egyszeri hiba, valami nem sikerült. Utána ezt még párszor eljátszotta indulásnál, majd meguntam, jött a reinstall. Továbbra is fennáll a galiba. Egészen a mai napig próbálgattam, de ugyanez. Vagy 6x csináltam újra a telepítőt is, az eredeti lemezről is megpróbáltam, de semmi sem változott. Mígnem beugrott, hogy én hülye nem állítottam át a BIOS-ban semmit. Lehet ott van gubanc. Oké, gép bekapcs, F1-et vadul nyomkod, és... semmi. Fekete képernyő, majd leállás. Oké... Többszöri kísérletezés után sem akart elindulni, én meg már meg akartam kínálni az ablakot egy laptoppal. Gondoltam nézzük meg, mi történik, ha a boot menüből próbálkozom. És valóban, innét be tudtam lépni. Megnéztem a BIOS verziószámát. Vagyis csak a helyét, mivel üres volt a sor. Na ilyet sem láttam még, de gondolom ennek nem így kéne lennie. Már jött is le szépen a BIOS Update lemez. Remegő kézzel, de végigmentem a folyamaton. Teszem hozzá, a Lenovonál is vicces kedvükben lehettek a készítők, mivel a végén olyan sípkoncert fogadott, hogy azt hittem a kukám átalakult R2-D2-vá. Na de jött az újraindítás, és... Minden príma. Működik a BIOS, és van verziószám is. Na akkor jöjjön a telepítéses teszt. Négy alkalommal is hiba nélkül feltelepedett a Windows...

Ebből is tanultam. Hiába a "megbízható" üzlet, ha csak viszonteladók, és kétes állapotú gépeket is lehet kifogni, mint ahogy ezt nekem sikerült egymás után kétszer is megtennem. Nem mellesleg megtudtam, hogy az első hibás gépemet valószínűleg némi berhelés után el fogják adni, mint alig használt, szép állapotú gép. Abba meg inkább bele se gondolok, hogy egy laikus mit csinált volna a helyemben.

Hozzászólások

(#1) rdt89


rdt89
addikt

Az a legszomorúbb az egészbe, hogy lehet a te géped is a zsír új készülék, használt vagy rosszabb esetbe a leselejtezett alkatrészekből összerakott termék. Oly sok szemét kerül mostanában a boltok polcaira "új" címszó alatt és oly kevés a tényleg megbízható eladó (jelzem: Magyarországon)! Sajnos ez nem csak a laptopra korlátozódik, mert az autóknál is képesek új ként eladni leamortizált/összetört kikasztnizott szarokat!! A pofátlanság felső foka amit ebben az országban megengednek maguknak az eladók! Szerintük a vevő van az eladóért és nem fordítva, majd szomorúan huzzák a szájukat, ha csődbe mennek és be kell zárni az üzletet. Bocs a hosszú írásért, de ez kikívánkozott. Remélem nem lesz semmi baj a mostani gépeddel. Használd egészséggel! :)

(#2) tDr1v3r válasza rdt89 (#1) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Nálam ha ezt hiszik magukról az eladók akkor elkérem a panaszkönyvet, felkeresem az üzletvezetőt és kettőjük társaságában felhívom a fogyasztóvédelmet.

最低だ、俺って。// PSN: nokedli-chan - Xbox Live: tDr1v3rHUN

(#3) rdt89 válasza tDr1v3r (#2) üzenetére


rdt89
addikt

Igen ezt kellene csinálni midnen esetbe, hogy észbe kapjanak már, hogy honnan is van nekik a pénzük.

(#4) padrone


padrone
csendes tag

Szerintem érdemes készülék vásárlása előtt bekapcsoltatni a notebookot, és minimum belépni a biosba, több okból is.
Egyáltalán elindul.
Egyáltalán belép-e a biosba.
Megnézni a halott pixeleket.
Ezt bárki meg tudja csinálni, még a nem hozzáértő is, megkéri az eladó tegye ezt meg.
Ha nem nem veszi meg az ember és kész...

Ha valaki kicsit műveltebb informatika terén, egy live linuxot is elindíthat, kb 2 perc.

(#5) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

rdt89: Szerintem ez a gép is a javítottak közül való, holott "alig használt, kitűnő állapotú". Szó se róla, szép állapotban van, de ez csak a külső. Sajnos én is tapasztalom, hogy egyre több dolgot hamisítanak, adnak el újként lepukkant, összetákolt holmikat, és a többi. Nem volt hosszú, és örülök, ha vélemény is kerül ide. Én is remélem, hogy kibírja, bár most már kap egy kis szoftveres felújítást, mivel ezek után nem bízom benne. És köszi. :)

tDr1v3r: Azt hiszem ezt a módszert eltanulom tőled, már beleuntam a csendes, kompromisszumképes, mindennek örülő vevő szerepébe.

padrone: Az volt a gond, hogy elfelejtettem a hülye fejemmel, mivel aznap már vagy 2 órát utaztam emiatt, mivel kétszer mentem be. Örültem, hogy majd' két hónap után végre nem az asztalimat kell használjam, vagy a mobilom, hogy tudjak dolgozni. Szóval az az én hibám, hogy félig tesztelve hoztam el a gépet. Csak azért ezt nem vártam volna. A Linux nem jutott eszembe, mivel az kevésbé érzékeny tapasztalataim szerint. Így a telepített Win7-et indítottam, az meg ment.

Nyugodj békében Integra!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.