2020. október 29., csütörtök

Gyorskeresés

Logitech MX Master teszt

Írta: | Kulcsszavak: Logitech . MX Master . egér . apple . macbook . air . osx

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó

Ez az első cikkem. Úgy gondoltam, hogy ez a közösség adott eleget ahhoz, hogy belekezdjek.
Remélem, minőség tekintetében képes vagyok hozni a szintet.

Bevezető

Körülbelül két hónappal ezelőtt sejlett fel bennem az igény, hogy a MacBook Air (2014)-em mellé szeretnék valamilyen egeret. Megnőtt az irodában végzett munka mennyisége és habár OSX alatt kifejezetten szeretem a touchpad-et, mostanában elég gyakran kényszerülök a Microsoft környezetébe, ott bizony rémálom. Tudni kell rólam, hogy nem végzek professzionális tervezői, vagy grafikai munkát, inkább a sok párhuzamos szervezési, illetve programozási feladat az, amire a gépet használom.

Igény

Olyan egeret szerettem volna, ami vezeték nélküli, méghozzá Bluetooth technológiával, mert a MacBook Air 2 db USB portja közül egyet az egérnek áldozni bizony igen nagy luxus.
Az akkumulátor bírja sokáig, vagy adjon valamilyen alternatívát (pl. működjön vezetékről, vagy netán töltsön). A rajta található gombok lehetőség szerint adjanak lehetőséget az általam gyakran használt funkciók megvalósítására.

A piac

Az ár kevésbé fontos tényező, a napi használati tárgyaimon nem szoktam spórolni.
Nézzük, milyen lehetőségek vannak:

Apple Magic Mouse

MacBook mellé teljesen nyilvánvaló lehetőség az Apple saját egere. Bluetooth-on megy, elfogadható üzemidővel, és még gesztusokat is kezel.
Nos... Aki ismer, az tudja, hogy szeretem az Apple termékeit. iPhone-t használok (egy időben volt, hogy párhuzamosan kettőt), MacBook-ot, EarPods-t, Airport-ot, még egy Apple pendriveom is van.
Ez az egér viszont... Nem akarom bántani, de nem tudok elmenni mellette szó nélkül. A súlypontja a hátulján van, olyannyira, hogy alig lehet megmozdítani. Mintha ragadna. A szappantartó alak... Nos, tényleg rendkívül szép, és praktikus, ha el akarom vinni. Használat közben viszont egy rémálom. Nem is értem, hogy gondolták, hogy ez jó lehet.
Végül pedig a gesztusok... Nos, azok remekül működnek. De tényleg. Leszámítva azt az apróságot, hogy legtöbb esetben, a touchpad-hez képest pontosan egy, ritkábban viszont pontosan két gombbal kell kevesebb ugyanazon gesztus végrehajtásához. Gratulálok, ennél jobban nehéz lett volna összezavarni valakit.

Ezzel tehát kiesett, és vele együtt a hozzá hasonló szerkezetek:
Microsoft touch Mouse, Logitech tocuh mouse (, bár itt említsük meg, hogy még rosszabb a fogása), stb.

Razer Orochi

Remekül hordozható, fogásra meglepően kényelmes apróság. Hozza a Bluetooth-t, bár egy barátom tapasztalatai szerint üzemidőben kb. 1-2 nap. Viszont tud vezetékről menni. Igaz nem tölt rajta (Miért nem? Még DIY mod is van hozzá, nem is értem) Egész jól hangzik, de valami nem volt kerek, kutakodtam tovább.

Logitech G700 és Performance Mouse MX

A két termék kicsit kakukktojás, egyik sem Bluetooth-os, ám a Logitech software messze földön híres, és a Performance-ról rengeteg jót hallottam, így elkezdtem kutakodni. A fő kérdés, hogy kezeli-e az OSX az egerek funkcióit (egyébként igen)... Logitech honlap, és voilá, ekkor rátaláltam az alanyra...

Logitech MX Master

3 számítógépes kapcsolatot kezelni képes egér, ami Bluetooth 4.0 (energiatakarékos!) és unifying szabvány mellett is képes működni, tölthető, és a Logitech ígérete szerint az options software segítségével rengeteg funkció megvalósítható a gombjai segítségével. Egy álom.

Vásárlás, csomagolás

Az egér ára 32.000 Ft volt, ez elég sok egy egérért, ám azt kell mondjam, bőven megérte az árát. A csomag ennek megfelelően igényes. Nem szeretnék erről sokat írni, nézzétek meg az unboxing videót, az mindent elmond:

Logitech MX Master kicsomagolása

A csomag tartalma tehát maga az egér, egy használati útmutató, és egy (nano) Unifying receiver.

Megjegyzés: A videót nem én készítettem, ez volt az első találat...

Kialakítás

Az internet tele van képekkel, nem szeretnék senkit untatni vele, plusz, ha valaki ilyesmit vesz, az fogja meg. Ne higgye el, hogy azt mondom, kényelmes.

A súlya is vicces kérdés. Maga az egér érzetre, ha az ember megemeli, nem könnyű. Ám egy alkalommal otthagytam az egeret az asztalon, a gépem mellett, egy barátom pedig odaült elolvasni amire megkértem. Miközben nyúlt az egérhez, nem figyelt annyira, és épp hogy megérintette az egeret, ami az egérpadon végigcsúszás után egyszerűen leesett az asztalról. Szegény boci szemekkel rám nézett, és megjegyezte, hogy alig ért hozzá, miért ment ilyen könnyen? Teljesen meg volt lepve

Amire viszont időt szakítanék, az a gombok elhelyezése, kialakítása. Az egéren a két fő gomb között egy különleges görgő található, ami a Perfomance Mouse MX-el ellentétben nem dönthető oldalra, helyette sebességtől függően képes "kiakasztani" magát, és korlátlanul pörögni. Mögötte az alapból ezt a funkciót kapcsoló gomb, ám mint az később kiderül, ez lehet pl. DPI váltó is.
Bal oldalt érdekes elrendezés érezhető: Az egér jobb oldalán egy görgő, mögötte pedig 2 gomb található, egymás alatt. Egyesek szerint a két gomb csak egyszerre nyomható le, szerintem tévednek. A két gombra, ha az ember úgy helyezi rá a (hüvelyk)ujját, hogy a vége pontosan a második görgő felé legyen, akkor az ujj mozgatásával pont el lehet érni a két gombot. Szerintem kényelmes a kialakítása.
A "hajlatban" pedig, ahová az ember a hüvelykujját helyezi alapból, az alsó rész szintén egy gomb.
Nem messze tőle a 3 ledből álló töltöttségjelző, ami nem állandóan, hanem csak ki/be kapcsoláskor világít. A kikapcsoló csúszka, illetve a számítógép választó gomb az egér alján van.

Az érzékelő egyébként kb. bármilyen felületen hibátlanul megy, ez nem kérdés.

Szoftver és funkciók

Ez az a (kulcs)pont, amiben általában a Logitech nagyon erős. Most egy egész új szoftvert, a Logitech Options-t hozták be, ami remek döntés volt.

OSX problémák

Az elején felmerült egy vicces probléma, miszerint az egér nem volt hajlandó működni Bluetooth-on, Magyar nyelven. Angolul ment hibátlanul, de a magyar nyelvet nem hajlandó használni. A probléma részben megjavult, most, OSX 10.11 Beta alatt, ha be van kapcsolva az automatikus bejelentkezés, akkor működik magyar nyelven is. Amúgy nem... Írtam a Logitech supportnak, akik nagyon készségesek, és elvileg a következő kiadásban javítani fogják.

A szoftver gyakorlatilag megegyezik Windows, és OSX alatt, bár Windows alatt néhány funkció nem elérhető, általában ezek a funkciók nem is léteznek Windows alatt, így fájni senkinek sem fog (pl. ablakváltás).

OSX Felhasználóknak: BE LEHET ÁLLÍTANI A GÖRGETÉSI IRÁNYT!!! (Külön az egérre)

Funkciók: Minden gomb beállítható bármilyen műveletre. Legyen szó alkalmazás megnyitásáról, billentyűkombinációról, dupla klikkről, vagy hangerőszabályzásról (, ezt az oldalgörgő is tudja). Tényleg minden beállítható. Nyugodtan kérdezzetek, hogy milyen funkciót szeretnétek, és megmondom, hogy van-e, nincs értelme mindet leírnom.

Amit kiemelnék, az a Gesture Button. Ez a gomb, ami alapból a hüvelykujjad alatt van, természetesen átállítható, hogy melyik legyen. Na de mi is ez?
Ez a kis gomb lehetővé teszi, hogy miközben nyomva tartod, valamilyen gesztus (jobbra-, balra-, fel-, le) mozgatás alatt valamilyen (külön-külön állítható) műveletet hajtson végre.
Windowson pl. a jobbra művelet az ablak jobboldali félképernyős módját aktiválja nálam, ugyanez balra.
OSX-en a jobbra-balra görgetés van beállítva erre a gesztusra.

A tapasztalat az egyébként, hogy ezzel együtt már túl sok gomb van, nem nagyon van mire használni őket. Egy barátom pl. Copy + Paste gombnak használja a görgő mellettit, mert minden mást tudnak a gesztus gombok.

Az oldalgörgő limitáltabb funkciókat tud, hang- és fényerőszabályzás, horizontális vagy vertikális görgetés, alkalmazás-, illetve OSX alatt ablakváltás.

Akkumulátor idő

Használattól függően 1-2 hét, és persze menet közben, a mellékelt Micro USB kábellel (vagy bármelyik másikkal) tölthető.

Összegzés, vélemény

Szerintem elképesztően jó egeret kaptunk a Logitech-től. Részemről OSX 10.11 Beta alatt rögtön az egérről tudok olyan műveleteket végezni, mint az ablakváltás (oldalgörgő mögötti gombok), Mission Control (felfelé gesture), oldalra lapozás (gesture balra és jobbra), kilépés az alkalmazásból [CMD+Q] (gesture lefelé) illetve a jegyzetek app elindítása, ami maga a gesture gomb, ha semmi mást nem csinálok. A felső gomb a project tervezőt indítja.
Ilyen beállítások és képességek mellett a mindennapi szervezés, és teendők ellátása jelentősen lerövidül, és sokkalta kényelmesebbé válik.
Windows alatt főként programozok, ott a Copy+Paste lehetőségét emelném ki, illetve a Print Screen gomb beállítását.

Külön kiemelném, hogy az egeret Bluetooth kapcsolaton használom mindkét esetben, és a párosítást követően egyetlen gombbal tudok váltani, újrapárosítási mizéria nélkül.

Mindent egybevetve, szerintem ez az egér azoknak készült, akik tudnák mire használni, és megengedhetik maguknak az igencsak borsos árát.

Hozzászólások

(#1) vamzi


vamzi
őstag

Na, végre van már alternatívája az MX Revolutionomnak? Évek óta várok már egy ilyenre!

Köszi a cikket, utána nézek én is.

(#2) Zolli77


Zolli77
csendes tag

Én is egy ilyen egeret használok már megjelenés óta (Első nap kézhez kaptam amikor megjelent :) ) Hasonló megelégedéssel használom mint te. Én is mindenhol azt olvastam hogy milyen hátul vannak a navigációs gombok, ami igaz is, de könnyen rááll az ember keze, bár tény hogy ez a performance MX-en jobban volt elhelyezve, meg persze több hely volt neki.

Használd egészséggel.

Üdv.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.