2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

#Németélet - kiszámolós

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az előző bejegyzés a vártnál picit szélesebb körben szabadult el, azonban, hogy ne érhesse szó a ház elejét, hogy csak gúnyolódni könnyű, illetve, hogy picit konstruktív is legyek, összeszedtem, hogy nagyjából mégis milyen összeget lehet kifelé lapátolni a talicskából egy hónapban, amibe hónap végén vasvillázza bele az ember amúgy a milliókat minden munkahelyen (a legendák szerint).

Ennél a témánál számomra különösen érdekes, hogy míg több blog, oldal foglalkozik a külföldre költözéssel, a külföldön éléssel, addig a legtöbb alkalommal csak arányokkal dobálóznak, "jobban élek" - "több marad meg" kifejezésekkel, ám ezek egyike sem SI mértékegység legutóbbi ismereteim szerint (még), ellenben ami hasznos lehetne azoknak, aki külföld felé kacsintgat, az egy alapos, részletesebb leírás összegekkel, konkrét példákkal, de ugye ez a része már elmarad, csak a hangzatos lözungokat puffogtatják... #bezzegnyugaton

Ezért született ez a bejegyzés, áttekintés a főbb költségekről, amit elég nehéz kikerülni, később elképzelhető, hogy magát a kiutazásra felkészülést, kiutazást, életkezdést is memókba szedem picit történetmesélős jelleggel, ha van rá igény. :)

Természetesen ez a téma sem fekete-fehér, kismillió tényező van, ami egyénenként változik, az "igények" (meg ugye a közösség igénye, hogy mit kellene mutatni, höhö...)

Ha röviden szeretném jellemezni, akkor úgy definiálnám, hogy "normális" színvonal, nincs fillérbaszkurálás sem, tehát nem a legolcsóbb feltöltőkártyás telefoncsomag van, nem 3 közszolgálati TV csatorna betárcsázós internettel, és az áramot sem a szomszéd lakásról lopom lengőkábelen.
Erre is utaltam feljebb, hogy biztosan lehet találni a költségeken olyat, amin ki-ki tudna faragni, ha valaki olyan céllal érkezik, hogy egységnyi idő alatti maximális megtakarítást elérjen, akkor ez felülírhat több dolgot is.

Csapjunk bele:
Lakás/lakhatás:
(53 négyzetméter, 2 szoba, saját pincerész, nulla -még konyhai sem - bútorzattal) Frankfurttól ~10km-re egy kisebb városban.
Bérleti díj: 554€
Rezsi: 210€ (benne fűtés, melegvíz is. Átalánydíj, év végi kompenzációval)
Ez eddig: 764€
Ehhez jön még:
TV/Internet: 40€ (Unitymedia 3Play csomag - TV, "120 megás" internet, vezetékes telefon.)
Áram: 30€ (Előzetesen "megadott" fogyasztás alapján kalkulált átalánydíj, év végén "óraleolvasás", és kompenzáció.)
Ez összesen: 834€

Update:
Kimaradt a felsorolásból a "rádió és TV adó", aminek díja 17,50€ havonta, éves szinten tehát 210€, jellemzően két részletben kérik befizetni.

Bankszámlavezetési díj: 10€ havonta.
Mobiltelefon számla: 65,10€ (Telekom Magenta Mobil L, 6Gb adatforgalom EU-Roaminggal, korlátlan telefon és SMS forgalom, készülékkel együtt vásárolva.)

Háztartás:
Ez megintcsak egyénfüggő, esetünkben havonta jellemzően 250-300€ között hagyunk a közértben, tehát egy főre ~125-150€ / hónapból megoldható, mondjuk nem is posztolom ki mindennap gasztrokulináris felvágásból sem a reggeli petit´ kis kalács szeleteimet, sem a vacsora "gabonapehely-tej a´la Jómagam" kombómat, de nem kell aggódni, ki van alakítva a lakásban egy sarok, ahová minden este letérdelek szégyellni magam.

Átlagosnak mondanám a fogyasztást, nincs "nagy lábon" étkezés, nincs libamáj, kaviár, extra dolgok, hagyományos étrend van (tehát semmi paleo-bio-hypo, SóherNorbiék se rajtunk fognak meggazdagodni), ásványvíz, üdítő, tej, pékáru, felvágott, sajt, csirke/pulyka/sertés hús, gabonapehely, gyümölcs, zöldség, nem célozva egyikből sem a legdrágábbat, átlagos árú, illetve "megszokott" termékeket véve, tisztálkodószerek, papíráru.

Emellé hozzászámolhatjuk a munkahelyi étkezésem is ( a.k.a ebéd ), ami napi ~4€ a céges étkezdében, amit a bérből vonnak le, ez havi ~80€.

Elö a szorobánnal, ´asszondja:
(Lakás+bankkontó+mobil+háztartás+céges kaja+rádió és TV adó)
834€+10€+65,10€+150€+80+210€=1349,1€.

Közlekedés:
Ez bizony egy elég komplikált pont, az "egyszerűbb út" itt számolás szempontjából a tömegközlekedés, nézzük előbb azt.
Frankfurton belüli havibérlet felnőtteknek: 87,40€ (Stadttarif Monatskarte )
Frankfurton kívülről Frankfurtba utazásnál pedig a "várostól-városig"-ot kiválasztva kapunk ajánlatot:
Általam lakott város - Frankfurt Főpályaudvar havi bérlet ( Monatskarte ) 133€
Tehát összesen: (133€+87,40€) = ~220€/hó.

Az autóval való számolás már bonyolultabb, és rendkívűl összetett, szintén kismillió tényező befolyásolja, de érzékeltetésképpen álljon azért is néhány kiadás, csak, hogy miként hussanhatnak el még a bankjegyek abból a talicskából.. :)

Üzemanyag:
Összesen havonta: ~150-200€
Ebböl a kizárólag munkába járás: 84€
(-> Lakás-Cég táv úton: 15 km, 20 munkanap alatt: 600km. Mivel petrolhead ( =irracionális ) elven vett autóm van, ennek 10 L az átlagfogyasztása - azaz 60L, számoljunk ~1,4€/L átlaggal.
A többi a bevásárlás, kirándulni mászkálás, Németország felfedezése, V6 hang hallgatással fűszerezve, stb. )

Biztosítás:
720€/ év ( 2-es Bónusz osztály, "rész"-Casco, 2 részletben fizetve ).

Szervízköltségek idén:
Az évi futásteljesítmény ~40e Km, én olajat 10 ezrenként cserélek, mert csak, szóval évi 4 alkalom van, alkalmanként ~150€, olaj/szíjak/szűrők/gyertyák egyben, ez így 600€ egy évben.
Vásárlás utáni "nagyszervíz": 400€ ( kisszervíz 150€+vezérléscsere 250€ )
Évi időszakos szervízek így ( 600€+400€)= 1000€
Esetemben ehhez jött még idén:
TÜV vizsgáztatás: 120€,
Egy szelepfedéltömítés csere: 250€,
Új nyári gumi szett: 450€,
Új téli gumi szett: 400€,
Az autóra fordított összeg ebben az évben: (1000€+120€+250€+450€+400€+720€)=2940€

Nyilván ezek sem minden évben esnek be, de amolyan "Worst Case" esetként jól mutatja, milyen az, ha egyazon évben kell mindezt biztosítani az autónknak, emellett fontos, hogy semmilyen komolyabb hiba nem ütötte fel a fejét, tehát ha beköszön még az is, akkor az szintén további címleteket jelent.
Továbbá ne felejtsük el hozzávenni a fogyasztást, plusz ugye meg is kell venni az autót, át kell íratni.. :)
Nyilván egy kisebb, olcsóbb autónál a költségek is kevesebbek lesznek, ha meg kell a villantós autó, akkor meg sokkal több is lehet, mégegyszer hangsúlyoznám, hogy ez csak az én esetem... :P :)

A lista természetesen nem teljes, emellett van még kismillió egyéb is, ruházkodás, szórakozás, a lakás berendezésére szintén kell kreditet csepegtetni, és a sort lehetne még folytatni, amik ugyancsak szippantják lefelé a bankókat a számláról, ezeket szintén figyelembe kell venni, de ezek szintén már teljesen egyénfüggők, így ezeket nehéz számszerűsíteni.

Hozzászólások

(#1) Anaren91


Anaren91
senior tag

Lassan 3 éve élek Münchenben és egyet tudok érteni a cikkben leirtakkal. Nincs itt se kolbászból a kerítés, meg minden hónapban penzszoras. Többet keresünk de vannak dolgok amik jóval többe kerülnek mint otthon. Viszont egy pl gyári munkával is élhetőbb körülményt lehet kialakitani mint otthon. Nameg munkát ha tényleg akarja az ember 1-2 napon belül talál. Olyan dolgokra is össze tud spórolni az ember pár hónap alatt amiről otthon csak álmodozott stb. Én egyáltalán nem vágyok haza, már csak azt bánom hogy nem léptem le hamarabb otthonról...

(#2) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

40€ az internet? 10€ a bankszámlavezetés?
65€ a mobilszámla?

Én azt hittem, hogy ott ezek jóval olcsóbbak, nem számítottam, hogy többszöröse a magyar áraknak.

(#3) t72killer


t72killer
titán

Ez mind apróság, hol vannak a bölcsis-ovis korú gyerekek :D?

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#4) Fizzie válasza Krugszvele (#2) üzenetére


Fizzie
nagyúr

Csak nem mindegy, hogy ezt nettó 300-500€-ból, vagy 1800-2000€-ból kell kifizetni.

You can run around in circles but it always ends the same, You'll be swinging from the end of a deadman's chain.

(#5) Szada85 válasza Krugszvele (#2) üzenetére


Szada85
aktív tag

Ahogy írtam is, az otthoni vegyes 40€-s csomagban benne van minden, TV ( százsok csatorna ), az Internet és a vezetékes telefon is. Amennyire átnéztük a szolgáltatókat idekint nagyjából hasonló áron mennek mindnél.
Megnéztem otthon is, a Diginél 6000 Ft körül van elvileg azonos paraméterekkel csomag, a Telekomnál pedig 12 ezer Ft, van szórás.

A mobilcsomag a második legnagyobb csomag, önmagában a csomag ~48€ lenne havonta, erre jön rá a telefon "törlesztöje" pluszban, így áll össze a 65€ havonta.
Ugyanezekkel az opciókkal, telefonnal összerakott csomag otthon havidíja ~16 Ezer Ft (55€) a magyar Telekomnál.

Számlából pedig azóta több bank is kínál ingyenes számlacsomagot is, amiknél általában több feltétel szükséges ( adott mennyiségü € érkezése, stb. ), illetve vannak olyan Feature-ök, amik miatt szimpatikusak, így maradtunk ennél.

Természetesen ezek miatt is emeltem ki, hogy nem a " minimálisan ennyiböl jössz ki mindenben " témára épült a bejegyzés, mindböl lehet találni "minimalista" megoldást itt kint is, ha valakinek az a célja. :)

@t72killer:
Igazad van, ezért is írtam a végén, hogy ezek csak az "alap" kiadások, amikkel egyedülállóként is számolni kell, a listát lehetne bövíteni böségesen. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) Krugszvele válasza Szada85 (#5) üzenetére


Krugszvele
aktív tag

Igazad van, átnéztem a részleteket.
Csak mellbevágott, hogy nekem a havi telefonszámlám internettel együtt 3€ (feltöltőkártya), az internet+tv+telefon a diginél 15€ (96+20 hd csatorna, 100/100 net, nem ratyi 120/10) a bankszámla pedig éves 20€ a kártyadíj, havidíj nincsen (gránit bank)

De ezeknek közük sincsen az általad leírtakhoz, ha nekem is hasonló lenne, itt is ennyibe kerülne!

Egyébként itthon szerintem bármelyik véletlenül kiválasztott 3-4 fős család rezsiköltségét 20%-al lehetne csökkenteni egy kis ésszerűsítéssel. Annyi öt évig fizetett plusz 2db médiabox, meg tizenezres havidíjú tíz éves mobilcsomag horrorsztorit láttam már.

Az autót nagyon szépen összeszámoltad. Amit még bele szoktak számolni, az az autó kezdeti költségének elmaradt haszna, ha azt a pénzt befekteted. Mivel jelenleg a laikusok által elérhető hozam nulla százalék, így ez nem befolyásolná a végeredményt :D

(#7) total90 válasza Anaren91 (#1) üzenetére


total90
veterán

Üdv müncheni :P

(#2) Krugszvele

Mert mindenki azt hiszi. Azt hiszik az emberek, hogy itt 2000 euró alatt nem keres senki és minden olcsóbb mint Mo.-n. Dabammmtsss: NEM:

(#3) t72killer

Van segély, gyerektartás stb., de az akkor is egy valag pénz még.

(#4) wesder

Azért azt megsúgom, hogy 1300-1500 euró körül van az átlag kereset.

____________________

Szerintem itt sokkan jobban megtanul az ember spórolni mint Mo.-n. Valahogy jön a német mentaitással, mert nekik épp azért van, mert jól tudnak a pénzzel bánni.

A cikkhez még, Frankfurt jó példa, mert eléggé átlag érték. Én is írtam pár cikket már, de Münchenről... jó 30%-t dobsz az árakra és kb. fedi a müncheni árakat.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#8) Hieronymus válasza Krugszvele (#2) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Fogalmazzunk úgy, hogy a költségek nem optimalizáltak.

Ha valaki Németországba jön, gyorsan kell neki munka. A munkához gyorsan kell bankszámla, lakcím, ...

Ingyenes számlavezetés például DKB-Cash, norisbank, 1822MOBILE, o2 Banking, ....
Aki folyamatosan mínuszban áll, annak nem előnyös ez a forma. De a többi bank se, mert húzós kamatot számolnak a folyószámla mínuszra.

Telefonra megoldás lehet 3GB LTE nettel, németországi telefon és SMS Flatrate, 9,99 euró/hó. (winSIM LTE All 3 GB), Számtalan más ajánlat is van hasonló szinten.

Viszont kimaradt a kötelező tévéadó.
Rundfunkbeitrag für Wohnungen
Elméletileg önbevallós, de rendszeresen lekérik a lakónyilvántartás változást.
Ha nincs tévé,rádió, telefon, számítógép a lakásban/autóban és a kenyérpirító sem szolgáltat audiovizuális tartalmat, akkor elméletileg nem kell megfizetni, előzetes bejelentés - egyezkedés után.

A áram, telefon, gáz, szolgáltatók szabadon cserélgethetőek. Időnként szükséges is, mert az új ügyfél kap kedvezményeket. A régi meg árspirált.

ruszkik, haza!

(#9) dabadab válasza total90 (#7) üzenetére


dabadab
titán

"Azért azt megsúgom, hogy 1300-1500 euró körül van az átlag kereset."

A Wikipedia szerint 2200 EUR, ami reálisabbnak látszik, még az ex-DDR-rek együtt is.

Mondjuk az tényleg súlyos félreértés, amikor valaki egy ALDI szórólapból levonja azt a következtetést, hogy Németországban az árszínvonal pont ott van, mint Magyarországon.

"Szerintem itt sokkan jobban megtanul az ember spórolni mint Mo.-n. Valahogy jön a német mentaitással"

Én mondjuk ezt alapvetően bírom bennük, de a saját skálám szerint azért néha túltolják :) (Úgy, hogy mellette meg néha meglepően nagy összegeket adnak ki számomra majdnem értelmezhetetlen dolgokra)

DRM is theft

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.