2021. május 9., vasárnap

Gyorskeresés

Játék határok nélkül?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Érdekes, és mindenképpen fura játék tartja izgalomban az utóbbi hetekben Hessen tartomány lakosságának egy részét.

Az akciót két helyi rádió, a HR3 és a YouFM kezdeményezte, és amit 3 MINI kereskedés támogat, a neve pedig Hessen Legnagyobb Autóvadászata.

Egy játék, aminek nem minden részével tudok azonosulni, kíváncsi vagyok, hogy engem kábeleztek-e be rosszul annó az újszülött osztályon, hogy mi a Ti véleményetek erről?

A szabályok alapvetően egészen egyszerűek, adott egy műsorvezető, aki az „Informátort“ játssza, Ő az, aki egy általa választott közterületen(!!) „eldug“ egy, a szponzorok által biztosított vadonatúj MINI személyautót a forduló elején valahol Hessenben. Az autó teljesen jelöletlen, semmilyen extra matrica, egyéb ismertetőjel nem különbözteti meg az összes többi, magántulajdonban levő, utcán parkoló MINItől, valamint – bár ez az elején csak sejtés volt, de mostanra beigazolódott – minden alkalommal más, és más autó a célpont.

Ezt követően naponta 3-szor 7:40/ 11:40/ 15:40 intervallumban különböző tippeket tesz közzé a rádióban, és a játék weboldalán, ezen tippek hivatottak segíteni a játékosokat abban, hogy megtalálják az eldugott autót úgy, hogy a tipp a konkrét helyszínt nem jelölheti meg, pusztán a környékére, annak jellegzetességére, a környezetben található dolgokra utal. Ez lehet szóbeli utalás, kép, vagy akár hang is.

A vadászat minden nap reggel 6-tól este 6-ig tart (így irodistaként kb. ki is estem a mókából, de a buli miatt követtem az eseményeket), az autó ez idő alatt a rejtekhelyen parkol csukott ajtóval (tehát nem kitárva várja a szerencsést), de nem lezárt központi zárral. (Az ajtó a kilincset meghúzva nyílik.) Illetve a közelben ül egy másik autóban az Informátor/ kamerastáb is elbújva, erősen hesszölve a céltárgyat, hogy a nyertes beesése esetén rögtön akcióba léphessenek, vagy mielőtt tényleg elhajt vele valami vérmesebb hivatásos. :D Hiszen a játék címszavai is a „Beülni, indítani, elhajtani.“ Csodás!. :DDD

Estére/hétvégére – ha addig nem találják meg -/ ünnepnapokra egy biztos helyre parkoltatják, tehát a vadászat csak a fenti intervallumban lehetséges, éjszaka, hétvégén nincs mód keresni.

Aki kitalálja a tippek alapján az autó pontos rejtekhelyét, majd ezt a helyet felkeresi, az ott „eldugott“ parkoló autót megtalálja, az autóhoz lépve kinyitja az ajtót, beleül, majd beindítja a motort (az autók ugyanis „kulcs nélküli indítással vannak szerelve), az megnyeri az autót. Kész, ennyi az egész. :)

Itt ugye a hozzám hasonló Nyúlbéla már megejti az elsö cisszenést, hiszen eszerint egy zárt ajtókkal parkoló autóhoz kell odalépni, az ajtót kinyitva beülni, és beröffenteni. Ami ugye egy jelöletlen autó miatt sokakban okkal válthat ki ellenérzéseket, hiszen egy, a BTK-ban is szereplő cselekvést pusztán kettő darab pluszlépés választ ettől – a zár “feltörése”, és a végén az elhajtás. :)

Természetesen a rádió gondolt arra is, hogy a MINI egy egészen népszerű auto, és a legtöbb tulaj nagy valószínűség szerint nem lelkesedne érte, ha boldog boldogtalan az autójához lépve rángatná önkívűleti állapotban a kilincset, így az oldalukról letölthető egy plakett “Nem, ez NEM AZ A MINI!” felirattal. Hogy ennek mennyire van létjogosultsága, az hamar kiderült, ugyanis különböző csatornákon rendszeresen érkeztek a “Találtam egyet, de zárva van.” bejegyzések.

Ezek után nem lennék meglepődve, ha a játékot néhány alkatrészkereskedő ugyancsak szponzorálta volna, esetleg MINI szerviz, ugyanis a játék után biztosan megugrik a kereslet a klincsekre, kilincsben levő rugókra a folyamatos rángatások miatt. :D

Természetesen az online világban a játék indulása után röviddel készült egy FB csoport is, ahol a játékban résztvevők megoszthatják egymással a tippekből leszűrt gondolatokat, ötleteket, lehetséges helyeket, hiszen sokan vannak, akiknek egy-egy lehetséges rejtekhely többórás, többszáz Km-es távra van, amit Ő ugyan nem vállal be, de hátha másnak közelebb esik. Később WhatsApp chatcsoportok alakultak, sokan próbáltak összeállni másokkal a maguk által “tuti tippnek” vélt helyszín birtokában, hogy aztán a nyereményt kavicsra váltva majd osztozzanak… Az önjelölt Indiana Jones-ok száma hamar 6-7-8 ezerre duzzadt a csoportban.

Az első kör ezek után meglepően hamar lepörgött, az autót hétfőn eldugták, érkeztek is a tippek (“Zöld levelek”, műanyagzacskó zörgés, tál Csevapcsicsiről készült kép, stb.), majd kedden délelőtt derült égből villámcsapásként jött a bejelentés, röviddel utána pedig a videó is, hogy az első autót már gazdára is talált. Egy park/ kutyafuttató – innen a műanyagzacskós hang a kutyapiszokhoz való zsákról – melletti bekötőúton fekvő földes parkolóban volt “eldugva”, mint az a videóból kivágott képen is látszik:

Öröm, bódottá, a csoportban is emelkedett volt a hangulat, bár ott is páran megjegyezték, hogy azért egy teljesen hétköznapi autót csak úgy kinyitni, majd beleülni valóban hagy némi kívánnivalót maga után, de mindenki együtt örült Viviennenel, aki immár egy új MINI boldog tulajdonosa lett.

Ezek után a második kör következő hét hétfőjén indult, és többek között én is biztos voltam benne, hogy némiképp nehezítik a bulit, hiszen nekik az a jó, ha egy-egy autót minél tovább keresnek az emberek, hiszen annál többet hallgatják a rádiót, követik az oldalukat, bízva az egyéb morzsákban. Érkeztek a tippek, természetesen teljesen semmitmondó tartalommal – ahogy azt sejteni lehetett -, aminek az eredménye az lett, hogy kedd estére, a 6. Tipp után sem lehetett semmi konkrétat tudni, így engedve a feszültebb hangulatnak egy extra tippet is elsütöttek a fiúk, ami arra tökéletesen alkalmas volt, hogy – mint utóbb kiderült – teljesen vakvágányra tegyék a társaságot a keresésben. :D

A tipp németül “Stadt, Land, Fluss” volt, ami egyúttal az Ország-város nevű, gyerekkorunkban vérre menő játék német neve is, viszont, a vadászat szempontjából magyarra legjobban a “Város, Föld(kerület), Folyó” fordítás stimmelne, amit egy hosszú FFFF… hang követett a tippben.

Erre sokan azt a fonalat vették fel – mondhatjuk teljesen helytállóan -, hogy melyik város lehet az, ami mindhárom kategóriába passzol, innen egy lépessel az FFFF-ből indulva hamar megszületett, hogy kb. csak Fulda stimmelhet, hiszen van Fulda nevű város, ami Fulda “kerület”-ben található, és a Fulda folyó szeli ketté. Badumm,tsss! Ezen a mezsgyén haladt a kombinálás, sokan járták be a várost csalódottan.
Ezek után a szerdai tipp mindegyike is csak só volt a játékosok szívén ejtett sebbe, sőt a csütörtöki napra annyira elharapódzott a reménytelenség, hogy a rádió újabb extra tippet adva igyekezett irányba terelni a közösséget. Ugyancsak váratlanul jött a hír még aznap, hogy az autót megtalálták.

Méghozzá, egy Kassel városában lévő Egyetemi Kórház parkolóházában, az első emeleten a sor majdnem legvégén parkolt egy, az elsőtől eltérő színű, és ez esetben Cabrio MINI. :D

Néhány combos kérdőjel vágódott az éterbe, hogy a megadott tippek, azok közül is leginkább a “Város, Ország(Kerület), Folyó”-ba miként passzol Kassel városa, amire a válasz önmagában megér egy misét.
“Kassel a város, Kassel a kerület is, a folyó meg Fulda...” magyarázat érkezett. Tökéletes válasz, nehéz is lenne belekötni…oh wait… :D

A másik, sokak által aggályosnak tartott dolog, hogy egy kórház parkolóháza mennyire tekinthető közterületnek, ahol kizárólag vendégek, dolgozók, hozzátartozók parkolnak. Ahova eltévedve csak úgy gyalog nem szalad be az ember lánya (leszámítva a nyertest), aki az első szinten bandukolva egy furgon mögött megpillant egy Minit, amihez halál nyugodtan odasétál, kinyitja, és hopp, tied. :DDD Főleg annak fényében, hogy – persze ez a rádió rafkóssága vall ugyancsak - egy könyv és egy gyerekülés is el volt helyezve az autóban, ami megint csak nehezen vesz rá valakit arra, hogy rápróbáljon, elvégre tisztes család négykereküjének tünik. Nem úgy a második nyertes lánykát, akit ez sem tántorított el, feltépte az ajtót, és tojva mindenre beült, majd indított… :)

A rádiótól erre válasz nélkül maradt a hallgatóság, de sebaj, már péntek volt, a hétvége hamar elszaladt, hétfőn pedig jöhetett a következő kör. Annak rendje módja szerint, elsőnek újabb semmitmondó tippekkel indított Informátorunk, mint a “Nincs sorompó”, “Nem cabrio”, és “Kék eget mintázó kép”, amiből annyit mindenképp le lehetett szűrni, hogy nem parkolóház, és valószínű szabad ég alatt álló autóra megy a hajtóvadászat.

Ezt kedden egy “Kedvelem Hessen sokszínűségét”, és egy “Kattogó hangról készült felvétel” követte, majd egy “ Ahová ember néz, Autók!” morzsa hivatott célra vezetni a kis Indiket. A sikertelenség miatt kedden este újabb tipp, méghozzá a “Áram alatt”, majd másnap “Egy mozgó vonatot ábrázoló kép”, és “Újszülött” szavak érkeztek, innen egészen sokan ügyesen meg is fejtették, hogy a város nagy valószínüséggel Marburg lehet, ott pedig nem sok olyan tér van, ahol sok autó van, így többen is posztolták a “Messeplatz” nevű helyet, hogy érdemes lehet megnézni. Bátor kalandoraink közül többen is ellátogattak a helyre, azonban mindannyian csalódottan pötyögték be, hogy néhány kamionon és pár személyautón kívül (ami nem MINI), nincs más ott sajnos.

Aztán 4 óra magasságában az elmaradt 15:40-es tippből sejteni lehetett, hogy helyzet van, 4 után pedig megjelent 1-2 poszt, miszerint tényleg megtalálták az autót Marburgban a Messeplatzon mégis (höhh, LOL). Az egyik posztoló fotót is rakott fel, amint épp a nyertessel készül a video, ami képet aztán hamar leszedték, ugyanis az látszik rajta, hogy egy felépítményes( körben zárt ) autószállító utánfutó tréleren áll a MINI. :DDD

Aztán előkerült még pár kép korábbról is, ahol szintén lefotózta valaki ezt a trélert teljesen zárt állapotban, tehát nem látszott, hogy van-e benne valami/ mi lehet benne. Illetve meg is jegyezték- ami akár a képen is látszik -, hogy ugyan elhajtottak a tréler mellett, de egy csukott trélert eszükbe sem jutott volna kinyitni.

Egy negyed órával később pedig landolt a videó is a nyertesről, amin látható, hogy szerencsésünk odabattyog a valóban full zártan pihenő utánfutóhoz, fütyörészve kinyitja az oldalán található ajtócskát, picit visszanéz, majd pattintja a MINI-t, beül, és pöcröff… Így lett Lars boldog tulajdonosa a harmadik nyereményautónak, a közösség pedig már szövögeti a tippeket, hogy legközelebb esetleg a Rendőrség autótelepére a lefoglalt autók közé, netán egy tó fenekére is lehetne rejteni, vagy megkérdezni Elont, nincs-e még egy felesleges rakettája, letennék az autót a Hold sötét oldalára. :DPersze, ilyenkor elgondolkoztatja az embert, hogy ezek a nyereményjátékok vajon milyen mértékben cinkeltek, megrendezettek, ami viszont engem nagyon zavar ebben, hogy vajon mennyire erkölcsös/ etikus egy játékban ilyen cselekvésre bíztatni/ ilyen helyzetbe állítani az embert, ami tényleg nem sokban különbözik a lopás/betörés tevékenységétöl?

A másik oldalról pedig hol van az a határ az embereknek, amire már nem hajlandó?

Mert az én értékrendembe sajnos túl van a határon már az, hogy eleve egy számomra idegen autót megpróbáljak nyitogatni, nemhogy egy teljesen zárt utánfutót, aminél a legkisebb jelzés sincs arra, hogy ez nem valaki másé.

Elfogadom azt is, hogy lehet én működök rosszul, szóval jöhetnek az oltások, vélemények, Ti mit gondoltok erröl?

Hozzászólások

(#1) Gdi


Gdi
senior tag

Bátraké a szerencse.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#2) Bozodi János


Bozodi János
aktív tag

nekem az nem jön össze, hogy a kulcsnélküli indítás sem úgy megy, hogy nyomsz egy gombot azt mész, kell hozzá, hogy a jeladó nálad legyen - ezek szerint a kocsiban van a "kulcs" is?

Tűzoltósááág!

(#3) puttputt


puttputt
őstag

Simán tehetnének valami apró matricát (ami egyben a rádió/játék akár szignált logója) a kocsi kevésbé látványos felére, elkerülve a véletlen "baleseteket". :)

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#4) Ceree válasza puttputt (#3) üzenetére


Ceree
senior tag

Igen nekem is ez jutott eszembe. Vagy 2 reszbol all a feladvany: a helymeghatarozas es valamilyen kodfeltores, a kocsiban lehetne a greengohoz hasonlo szerkezet, amit app-al lehetne nyitni. Vagy kodfeltores sem kell, csak az app eleg. Azzal egy mininek se artananak ha mellette probalnak buveszkedni az appal. :-)

Az otlet amugy jo, szeretem a kincskeresest (bar a munkaido miatt en is kiesnek).

Amugy a korhaz meg csak-csak, de a trailer szerintem is nagyon cinkes.

Másolat_eredetije

(#5) Hieronymus válasza Bozodi János (#2) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Benne van a kulcs. Az ideiglenes forgalmi engedély és minden, ami ahhoz kell hogy elhajts vele.
Münchenben tavaly a Gong 96.3 reggeli műsora, kb 15 Smart autót szórt szét a városban. Naponta 1-2 talált gazdára..

A kincskeresők problémája volt, hogy sok autó nem volt lezárva. Sorra nyitották ki az akción kívüli kocsikat.
Van egy másik gond. A hallgatottság nagyon meg nő. Megemelik a reklám blokkok számát és hosszát.
Csak az nyer, aki tényleg elvisz egy autót. A többiek meg élvezhetik a hasznos információkat. Le is szoktam az adóról.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#6) KISDUCK


KISDUCK
őstag

Bedőltem a "clickbaitnek" :) . A címet olvasva azt hittem a régi Játék határok nélkülről van szó.

(#7) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Semmi rosszat nem látok a dologban, inkább jópofa.

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#8) puttputt válasza Ceree (#4) üzenetére


puttputt
őstag

Pontosan, plusz akár lehetne valami QR alapú azonosítás, az még kevésbé feltűnő és kevésbé problematikus, egyedibb is.
Sőt, akár a parkolóhely közelében egy póznára is elhelyezhetnék a QR-t, így egy arra járó véletlen is beleakadhat, a telefon pedig szól, hogy pár méterre odébb üljön be egy kocsiba és hajtson el vele. :DDD

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#9) Szada85 válasza Bozodi János (#2) üzenetére


Szada85
tag

Elvileg van ezeknek a kulcsoknak némi hatótávja, de valószínűleg a kulcs el van rakva az autóban, hogy nyitható-indítható legyen. Elhajtani nem kell persze, ahogy kiállnál az autóval, addigra odasiet a közelben rejtőző informátor, szóval csak kinyitni, beindítani kell elvileg.

(#10) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Semmi kivetni valót nem találok abban, hogy valaki meghúzza valamelyik autóm kilincsét, hogy nyitva van-e?

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.