2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Egerek a sufni tövén™ II. – Razer Krait (2006)

Írta: | Kulcsszavak: razer . krait . 2006 . avago adns-3088 . egér . gaming . bemutató . blog . synthwave

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrégiben a 2006-os (tehát az eredeti) Razer Kraittal funolgattam, és azt kell mondjam, hogy korosodó voltát nem meghazudtolván még mindig patika egérke. A DiamondBackekhez (2007-ben egy leharcolt Magma volt a második komoly mausom, és csíptem a drágát) és Copperheadhez hasonlatos formavilágú eszköz már régóta piszkálta a fantáziámat, mert azon kevés "old school" apparátusok egyike, amelyek a 80 grammos lélektani súlyhatár alatt maradtak, s a mérsékelt tömeg mellé a spártai megközelítést alkalmazza; hiába, tizenéve sem díjaztam a százgombos féltéglákat, viszont sajnos akkoriban nem volt szerencsém a narancsban parázsló sziszegőhöz, és mire odakerült a sor, hogy megvehettem volna, teljesen eltűnt a boltok polcairól, de még eBayen is ritka madárnak számított, nem épp mérsékelt (jellemzően gyűjtői) árral kísérve. Ezért sírtam magam alá az áhítattól, mikor full dobozosan (csak a Rájzer™ matrica hiányzik) 3000 magyar valuta ellenében vándorolt a birtokomba, makulátlan egészségben. HÁROMEZER. És ebben benne van a posta is... Gondolom, már sejtitek, hogy kitől van. <3

Széljegyzetként említést érdemel, hogy a cókmókot mellesleg még MMO és RTS játékosoknak marketingelték az echte FPS pedigré ellenére; úgy látszik, hogy akkoriban ehhez nem kellett a rágcsáló oldalára tárcsázós telefon, elég volt a hangzatos "1200 APM" szlogen is. Még abból a korszakból származik, amikor a Razer logója így nézett ki:

Mennyivel gusztább, mint a mostani... Vad, lázadó, izgalmas és individualista, nem pedig áramvonalasított konformizmus (értsd megtestesült unalom). Azok az idők voltak ezek, amikor nem csak a dobozok voltak nyálcsorgatóbbak, de a Synapse még kósza gondolat sem volt a túlfizetett programozók fejében, és a ketyeréknek normális, standalone drivereik voltak, ahogy azt kell.

A teljesen szimmetrikus jószág 120 mm hosszú, 60,5 mm széles és 37 mm magas, a mérlegen 77 grammot nyom. Össz-vissz három gombja van, és a belsejében a jó öreg, 6400 fps-es, 16 bites adatsávval dolgozó Avago ADNS-S3088 szenzor munkálkodik, ami az MX518-ban lévő A3080-as egy derivációja. Két felbontás közül lehet választani: 400 és 1600 cpi található a menün, eltérő perfect controllal (~4 m/s vs. ~1,8 m/s) és némi angle snappinggel, ami a magasabb léptéken kevésbé hangsúlyos. A LoD igen magas, így tapefixet alkalmaztam, s ez meg is oldotta a dolgot. Ami vicces, hogy a specifikációs listán itt még külön kiemelték az Always-On módot. : > Ha nem telepítesz meghajtóprogramot, az 1600-as lépcső az alapértelmezett; ne aggódj, a Synapse-szal ellentétben EZ nem fog közvetlenül a POST képernyő elhagyása után, még a Windows betöltődése előtt :W felugró ablakokkal zaklatni, és a monitor előtt elpazarolt idődről sem gyűjt "anoním" adatokat...

A driver utolsó, 1.04-es verziója 2007 áprilisában jött ki, de gond nélkül működik 64 bites Windows 10 Home alatt. A lényegesebb paraméterek zömében beállíthatók benne, az egyedüli kivételt a polling rate jelenti, ami sztenderd 125 Hz, a megnöveléséhez manuális USB hack/overclock szükséges (500 Hz-ig ajánlott húzni). Akad lehetőség on-the-fly cpi váltásra is, de ezt csak a három gomb valamelyikére (vagy a lefele/felfele scrollra) lehet bindolni, szóval körülményes, és kissé okafogyott – meg amúgy sem jó állandóan megtréfálni az izommemóriát a folyamatos variálással.

A 2,1 méteres, aranyozott USB-ben végződő, haranggal ellátott madzag sima műanyag/PVC a kifejezetten vékony és rideg fajtából (a la DiamondBack), viszont a magam részéről legalább annyira csipázom, mint a paracordot, mert rendkívül könnyű. A talpak 100 százalékos PTFE-ből készültek, szóval eléggé jól csúsznak.


Korszakok találkozása az asztallapon

Az USB hackkel nem álltam le vesződni, 125 Hz-en tologattam, de így is jóféle, és azt vettem észre, hogy klasszik Doomban mintha könnyebben SR40/SR50-znék vele, mint az itthon kallódó másfél tucat másik patkánnyal (talán a forma miatt). A másik fura dolog, hogy mintha könnyebbnek érezném, mint a Ninox Aurorát, noha ~3 grammal nehezebb annál. Képmanipulálásnál a 1600 cpi-s szetting nagyon finoman dolgozik, valamiért igen simának érződik, bár talán csak placebóról van szó (meglehet, hogy a néminemű prediction is közrejátszik; talán vissza kéne térnem hozzá?).

A bal és jobb katt alatt kínai Omron D2FC-F-N kapcsolók figyelnek; magasabb tónusú, közepesen öblös hangú, közepes taktilitású switch-ekről van szó. Egészen kellemesek. A fő klikkek óriásiak és gumiszerű anyaggal vannak bevonva, míg kétoldalt egy-egy kitüremkedő gumicsík segíti az emelgetést/repozicionálást, melyek mögül nem homogén fényű, narancssárga LED-ek pislákolnak – de a fotonzápor a puhán járó, "recsegős", gumis görgő felől (aminek a fokozatai viszonylag jól elkülönülnek egymástól) is ostromolja a retinát. Egy fekete ferrit gyönggyel megspékelt, narancs parakábellel biztosan veszettül mutatna a dög, viszont a csavar a hasi matrica alatt tanyázik (és speckó, TA 2.3 x 50 csavarnyúzó kell hozzá, ami egyébként sincs a sufnim tövén™), szétbarmolni meg nem akarom, ha már olyan állapotban van, amilyenben... Az összeszerelési minőség mellesleg remek, nincs flex, recsegés-ropogás vagy hézagos illesztések.

A kezem 20,2 x 10,5 cm-es, főleg csuklóból játszom egy kevéske alkari támogatással, a fogásom pincer claw grip, ami a finom korrekcióknál átcsúszik fingertipbe, és olyankor gyakorlatilag javarészt a tenyerem alatt lökdösöm ujjbegyekkel a cincogót. Kedvenc formák a Zowie EC2/Pulsar Xlite, a Vaxee Zygen NP-01, a Ninox Aurora/Logitech MX 300/Logitech G305 trió, a Cooler Master MM710, az Endgame Gear XM1 és a Razer Salmosa, de kedvelem a G-Wolves Hati HT-M-et/Logitech G PRO Wirelesst vagy a G-Wolves Hati HT-S-t/SteelSeries Kinzu Opticalt/MS WMO 1.1a-t is. Ezekkel a paraméterekkel nem volt rossz a komfort, mindazonáltal nem bántam volna, ha legalább egy jó 20 grammal könnyebb a kicsike, de ez már erősen szubjektív sirám.

Az biztos, hogy eladva nem lesz a cucc, permanens helye van a gyűjteményben, ráadásul a mai napig tökéletesen használható, s emellett nem csak guszta, de ritkaság is (pláne ennyire megkímélten). Már csak egy Mantis Control kéne alá – és ezúton el is morzsolok egy férfias könnycseppet a hajdani Razer oltárán...

Synthwave aka Fluuschoen/Freiya

Hozzászólások

(#1) #90088192


#90088192
törölt tag

Javaslom ezen eszközök használatát. ;]

Microsoft rágcsáló nincs?
Azt hallottam 2004 környékén annál jobb nem is létezett játékosoknak. :K

(#2) Synthwave válasza #90088192 (#1) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Van. Egy fehér MS IMO 1.1 SteelSeries Edition és egy fehér MS IME 3.0 SteelSeries Edition, mindkettő paracordozva, japán D2F-01F kapcsolókkal és Corepad teflonnal. Azok is sorra kerülnek majd, valószínűleg egyben, mert csak a burkolat méretében, formájában és a tömegben különböznek egymástól.

Azért akkoriban már 2 éve piacon volt az MX300, én azt választottam volna (de ma is) . Az MX500 már nehéz volt nekem régen is, plusz a szimmetrikus a világom. Az MX310 2003-as, a Razer Diamondback 2004-es, illetve az MX510 szintén. Mindenesetre az MS-ek még sokáig top kategóriás cuccoknak számítottak, kvékerek között 2018-ban is nagyon gyakori volt a WMO 1.1a. Az első komoly egerem amúgy egy "mezei" MS IME 3.0 volt 2007-ben egy QcK Minivel, de hamar Diamondback Magmára és Everglide Titan MonsterMatra váltottam, utána meg WMO 1.1a-kat nyúztam jóideig.

A 8 bites adatsáv miatt az MX300/MX500/MS WMO 1.1a/IMO 1.1/IME 3.0 vonalon ha az alap 125 Hz-es polling rate-et manuálisan felhúztad 500/1000 Hz-re, akkor brutális perfect control javulást értél el; 1 m/s-ról 3,91/3,91/1,5/1,5/1,5 m/s-ra növekedett. Az MS-eknél is rengeteget számított az a + 50% (és a malfunction rate ezzel együtt felkúszott 2 m/s környékére), de a Logiknál konkrétan mintha egy új egeret vettél volna kézbe, ami a jövőből jött.

Amúgy ezekben a régi cuccokban lévő, 400 cpi-s Avago ADNS-A2020 és STMicroelectronics OS MLT 04 szenzorok a mai napig kb. az egyik legnyersebb egérkezelési feelinget adják (annak ellenére, hogy az Avagóban van némi angle snapping).

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#3) b.


b.
félisten

Én nem szerettem ezt a formavilágot, állandóan leért az ujjam róla a padra,de viszont az biztos, hogy ezzel már lehetett és lehet aprítani a mai napig,
Főleg annak akinek nem lapát kezei vannak, mint nekem.
Amúgy itt még erős Logiteches voltam, aztán mikor elcsúsztak abba az extravagáns formavilágba és ontották ki a jó szar egereket Razer és Steel is bejátszott. Mai napig használom mindkét márkát vásárolgatok belőlük, de a Krait nem volt a kedvencem sajnos.
most Razer Lancehead, Mx 518 ( új) és a G603 van porondon, egyelőre a G603 mindent is ver nálam kényelemben.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#4) Synthwave válasza b. (#3) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Nekem gyakran leér effektíve mindenről a kisujjam hegye a padra. : > Legtovább egyértelműen a Ninox Aurorát használtam (~5 év), utána kb. fej-fej mellett a Razer Salmosát és a WMO 1.1a-t.

A magam részéről azt várom, hogy mikor jön egy G305 refresh üresen 47-48 grammal (úgy 54-55 gramm Energizer Ultimate Lithium AAA-val). Hosszú távon valószínűleg sok pénzt megspórolna.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#5) #90088192 válasza Synthwave (#2) üzenetére


#90088192
törölt tag

Sajnos már a kinézete sem jut eszembe ennyi év után.
Arra emlékszem CS Source amivel rengeteget játszottam vele. :(((
Kb 1 hónap alatt jutottam el oda, hogy a gép nem volt ellenfél semelyik szinten sem, sőt egymagam gyakorlatilag le tudtam nyomni akár 4-5 tagú bot gyülekezetet.
Rég volt talán igaz sem volt.

(#6) Synthwave válasza #90088192 (#5) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

"sőt egymagam gyakorlatilag le tudtam nyomni akár 4-5 tagú bot gyülekezetet."

Beware, a boss is on the server!

:DDD

IM 1.1a és IME 3.0 SS Edition:

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#7) #90088192 válasza Synthwave (#6) üzenetére


#90088192
törölt tag

A villódzó fények, és az hogy beszélünk róla, beindította az emlékező tehetséget. :DDD

Ilyenem volt.

Ja boss, :DD Tengeri betegséggel különösen jó élmény játszani. Meg ugye sosem játszottam az életemért mint a mai profi eSportolo, csak azért küzdöttem vele, mert LAN Partyra hivtak az osztálytársak, én meg sosem játszottam vele azelőtt. 80fps max egy 7800GT társaságában, amit egy X4800 AMD proci hajtott :DDD
Régen volt már.

(#8) Zaied válasza #90088192 (#7) üzenetére


Zaied
addikt
LOGOUT blog

A fölső képeken látható egér normál verziója.

(#9) #90088192 válasza Zaied (#8) üzenetére


#90088192
törölt tag

Köszönöm ezt nem tudtam. :R

(#10) Synthwave válasza #90088192 (#9) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Pedig elég csak ránézni. Még a neve is ugyanaz. :F

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.