2023. június 9., péntek

Gyorskeresés

Miért nem a Safari?

Írta: | Kulcsszavak: Safari . Firefox . Apple . macOS . OSX

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Adott a teljes Apple ökoszisztéma. Fizetős iCloud Drive felhős tárhely (200 GB), Mac Mini 2018-as számítógép, iPhone X telefon és iPad táblagép. Teljesen természetes lenne a Safari böngésző használata minden eszközön. Ám én mégis a Firefoxot preferálom. Miért?

Pár „apróság“, ami miatt számomra a Firefox használata kényelmesebb a Safarinál:
- about:config szerkesztés.
- Be lehet állítani, hogy az utolsó lapfül bezárásával ne zárja be a programablakot.
- A kedvencek sávon (könyvjelző eszköztár) látszanak a Faviconok.
- A könyvjelzők közé lehet elválasztó vonalat tenni, ezzel rendszerezve, csoportosítva a könyvjelzőket egy mappán belül.
- YouTube videók FullHD feletti felbontásban is mennek (1440p, 4K)
- YouTube kiegészítők - például az Enhancer for YouTube - amivel az egérgörgővel tudom „tekergetni“ a hangerőt, kiválaszthatom milyen minőségben induljanak a videók stb., stb.
- Profilkezelés - konténerek. Ha pl. egy oldalt több azonosítóval szeretnénk használni. Mondjuk két gmail fiók. Vagy a bankolási oldalakat el szeretnénk szeparálni a „hétköznapi“ böngészéstől.
- Sütikezelés - nem csak két véglet létezik (mindent beenged, vagy mindent kizár). Plusz kiegészítőkkel (pl. Cookie Auto Delete) nagyon precízen szabályozható.
- Weboldalon kijelölt szöveget egérrel felhúzhatom a címsorba, azzal megnyitva (ha pl. sima szövegként, nem pedig linkelve jelenik meg az oldalon a cím), vagy keresést indítva.
- Swift Selection Search kiegészítővel a kijelölt szövegre felbukkan egy komplett (szerkeszthető) eszköztár. Szöveg másolás, link megnyitása, különböző oldalakon (google, wikipedia, imdb stb.) való keresés stb.
- A weboldalak egérrel való görgetése vaj simán történik, Safariban pedig iszonyat darabos, mintha valami fogaskerekes cucc mozgatná. YouTube (Egyik megoldás? SmoothScroll nevű program, ~10€/év WTF?!)
- A Safari reklámblokkolója (pl. AdGuard) nem igazi böngészőkiegészítő, hisz a böngészőtől függetlenül kell futtatni (önálló app). Az igazi böngészős blokkolók (pl. uBlock) megszűntek működni, valószínű valami spéci, böngészőn belül történt "fejlesztés" miatt.
- Nagyon szűkös a bővítmény kínálat, és azok nagy része is fizetős. Alapvető, Firefoxon (és Chrome-on) ingyenes dolgok (pl. Translate tab) csak fizetősben vannak Safarira. És sajnos gyakran ezen fizetős modulok sokkal kevesebbet tudnak, mint a konkurencia ingyenes megoldásai.
- A címmező jobb szélén található eszközökkel egy kattintással lehet képernyőkép mentést készíteni, akár a teljes weboldalról.
- Állomány letöltésekor igény és beállítás szerint menteni vagy megnyitni tudja a fájlkiterjesztés szerint hozzárendelt alkalmazást. Safariban csak egy közös kapcsoló van, a „biztonságos“ állományok megnyitására. Ennyi. Nincs mód kiterjesztés szerinti egyedi megoldásra, például hogy a docx-et töltse le, de a zip-et nyissa meg, vagy fordítva...
- Több keresőmotor állítható be, amik közül a címsávba beíráskor könnyű választani.
- Nem utolsó sorban, a Firefox platformfüggetlen böngésző, Windows-on, Linuxon, Androidon is azonos tudással és tulajdonságokkal (beállítások, bővítmények stb.) használható.

Ezek másoknak jelentéktelen apróságok, de nekem mégis fontosak, úgyhogy kérem, hanyagoljuk az olyan kommenteket, hogy „erre-arra nincs is szükség“… De igen, nekem szükségem van ezekre. :B

Hozzászólások

(#2) #50192640


#50192640
törölt tag

Na, én pl ezért várom az új IOS-t, ugyanis azt rebesgetik, hogy lehet majd default appokat választani bizonyos feladatokra, pl Safari helyett alternatív böngésző legyen a default, Mail app helyett, tegyük fel, Spark... Ez jelenleg sajnos kényelmetlen.

[ Szerkesztve ]

(#3) peter9228


peter9228
aktív tag

Én főleg Chromeot használok, de lehet ideje lenne váltani mert végtelen memóriát meg tud enni. Most is éppen 8 GB-ot eszik úgy, hogy a teljes memóriahasználat 27 GB... Az XCode kevesebbet használ buildelés közben. :DDD

Milyen egeret használsz? Nekem soha nem volt ilyen problémám a Safarival (Magic Mouse és Magic Trackpad használatával)

(#4) totron válasza #20749568 (#1) üzenetére


totron
őstag

p+lusz egy1

(#5) Syl válasza #20749568 (#1) üzenetére


Syl
nagyúr

Egyébként a Chrome Mac-en ugyanolyan darabos, mint a Safari.

(#3) peter9228

Logitech G300s (van egy M705 is - de azt nem szeretem)
A Magic mouse a kialakítása miatt szóba sem jöhet, a Trackpad meg az ára miatt.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#6) UnA


UnA
Korrektor

Az AdGuard az miért lenne külön app? Mondjuk én sohasem láttam macOS-en, de Linux és Windows esetén egyszerű mezítlábas kiterjesztésként működik. Sőt Androidon is.

(#7) Syl válasza UnA (#6) üzenetére


Syl
nagyúr

> Az AdGuard az miért lenne külön app?

Mert külön app. Külön app az Applications mappában, külön indítóikon. És a böngészőtől függetlenül külön kell elindítani. És a kis ikonja beül a tálca jobb szélére az óra mellé. [kép], [kép]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#8) Sweet Lou 6


Sweet Lou 6
addikt

Nekem Firefox-szal sajnos a Chromium elterjedtsége miatt egyre több kompatibilitási problémám van.
desktop: MEGA-n nem megy a fájlletöltés, céges IDM-et nem tölti be és nemrég egy blogot is szétcsúszva, olvashatatlanul jelenített meg
mobil (Firefox Preview): index főoldalon a portfolio illetve napi.hu lenyíló menüje nem működik, illetve itt pl. nem működik a zoom. Ilyen hibákból elég sok van, itt gyűjtik őket: webcompat.org
Chromium alapú böngészőkön ezek persze működnek.

sweetlou6.wordpress.com

(#9) Syl válasza Sweet Lou 6 (#8) üzenetére


Syl
nagyúr

Ott vagyunk mint 20 éve, amikor az egész ipar egy böngészőre fejlesztett, a többiek meg szenvedtek ha nem akartak beállni a sorba... :(

A MEGA letöltés pedig megy Firefoxszal is. Egyedül a nagy (2 GB vagy nagyobb) állományokkal van gond, a javascript motor memóriakorlátozása miatt.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#10) Silεncε válasza Syl (#9) üzenetére


Silεncε
őstag

Ezért is sajnáltam, hogy a Microsoft dobja a régi Edge-et, pedig nekik aztán lett volna lóvé fejleszteni. Gyakorlatilag az egész internetet a Chromium uralja, ahogy anno az IE, és ugyan open source, de azért mégiscsak a Google-nek van ráhatása, merre haladjonak a dolgok (lásd QUIC protokoll, vagy hogy a YT egy Chrome-only API-t használ, ezért lassú FF alatt)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.