2019. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

G5 modding (frissítve: 2018.08.15.)

Írta: | Kulcsszavak: modding . casemod . vízhűtés . apple . G5 . worklog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2017.06.01.

Kedves Olvasó!

A következő blogbejegyzésben szemtanúja lehetsz egy asztali gép születésének.

Nem rég olyan szituáció állt elő (videó vágás), amely megkövetelte, hogy rendelkezzek asztali konfiggal, ráadásul olyannal, amelyen osx fut. Egyetlen mondatban összefoglalnám a személyes véleményem a helyzettel kapcsolatban: az osx (sierra) nagyon jó oprendszer, de irreálisan drága egy mac (és valljuk be, az utóbbi időben egyre silányabb a minőségük is).
Mit lehet ilyenkor tenni? Az ember vagy próbál venni egy használt mac-et, és rádöbben, hogy még így is irreálisan drága, vagy pedig épít magának egy pc konfigot és feldobja rá osx-et.
Én az utóbbi mellett döntöttem, ugyanis jelenleg már az a helyzet, hogy szinte bármelyik gépre fel lehet telepíteni a sierrát.
Miután össze dobtam egy 'low-budget' intel sandy-bridge konfigot az osx teszt végett, és konstatáltam, hogy tényleg működik, idővel nagyjából minden alkatrészt kicseréltem egy kicsit erősebbre. Itt jött a belső indíttatás, hogy ugyan, kellene már neki valami méltó ház is...
Pedig az elején megfogadtam, hogy nem, nem lesz semmi variálás. Veszek egy sima alap gépet, olcsón, és többet rá sem nézek. Csak be- és kikapcsolom.
A valóság persze az, hogy jelenleg már vízhűtést tervezem a házba, mert hát ugye vízhűtés nélkül lehet élni, de érdemes?!

Elnézést a kissé szentimentális és hosszúra nyúlt bevezetőért, jöjjenek hát a puszta tények a projekttel kapcsolatban. Kedves Olvasó! Ha a címből és a bevezetőből még nem találtad volna ki, a projekt alapjául egy apple powermac g5-ös házikó fog szolgálni. Sikerült egy elég szar állapotban lévő házat szerválnom. :)

A tervezett konfig "bele" egy m-atx méretű intel konfig ( jelenleg 1155, de ez még képlékeny, lehet akár 1366, vagy 2011, majd az adott hardveraprós kínálattól függ). Szeretnék bele full vízhűtést, az az procit is (, alaplapot ha van rá mód ) és videókártyát is ily módon hűteni. Sokan gondolkodtam a radik elhelyezésén. Apropó, radiátorok: egy dupla és egy tripla (120) szerintem bőven elegendő lesz a hűtésre. Elhelyezésükkel kapcsolatban az a terv, hogy a duplát a gép elejében, állítva, a triplát a gép tetejében, fektetve helyezem el. A radi szellőztetéssel kapcsolatban azt találtam ki, hogy mindkét radinal nyitok a ház oldalán szellőző réseket, ahonnan friss levegőt tudnak szívni a ventik a hőleadókon keresztül, semiképpen sem szeretném, hogy a ház belsejéből áramló meleg levegőt szippantsák át.
Mivel a g5 alapjában véve nem túl nagy ház, ezért egy kicsit sakkozni kell majd a hellyel is.

A hdd-ket, illetve a tartályt szintén a középső részben tervezem beépíteni. Az alaplapi tálca helyzetét is meg kell említeni. Mivel ez az alma ház eredendően nem kompatibilis a pc-s alaplapokkal, ezért dúrvább beavatkozásokat kell eszközölni. Arról van szó, hogy ki kell vágni a ház majdhogynem teljes hátsó felét azért, hogy az általam elképzelt helyre lehessen rakni az alaplapot. Az egész alaplapot, így a ház gyári pci(-e) kivezetéseit is egy kicsit a ház közepe felé szeretném elmozdítani kb 2-3 cm-rel, úgy hogy egy olyan alaplapi tálcát készítek a házhoz, amely a gyári "felfüggesztéssel" ellentétben nem a külső g5 héjjhoz tartozik, hanem a belső egységhez lenne csatlakoztatva valamilyen módon.


az alaplap "tálca", forrás: overclock.net

Azért szeretném ezt az átalakítást, mert így egyrészt keletkezik egy kis hely a ház mögött, ahol a kábeleket szépen el lehet vezetni, másrész sokkal könnyebben szerelhető, hozzáférhető lesz így a ház.


a tervezett alaplaptálca átalakítás

Elsőként gyorsan atomjaira szedtem a házikót. A művelet közben pár menet megadta magát a külső héjjon (egy részük már kézhezvételt megelőzően sem létezett), ezeket majd vissza kell valahogy varázsolnom:

Szereztem egy donor lapot, amiért nem kár, bár elméletileg még működik. Kb. ennyi hely lesz majd körülötte:

A felső tripla radi xflow kialakítású lesz. Egyrész így könnyebb visszavezetni a vizet a tartályba, másrészt esztétikusabb.Egyelőre egy 45mm vastag alphacool 360 radi van kiszemelve,

erre megy még az átlag 2.5 cm vastag venti, pulsz kell még egy kis légrés, a beáramló friss levegőnek. Úgy számolok, hogy a ház telejében levő részből kb. 8-9 cm-re lesz szükségem. Az alsó részben igazából a táp lesz, ami megszabja a minimum helyigényt. Egy táp durván 9 cm (86mm a szabvány?) magas. Ha gyorsan után számolunk a dolgoknak, akkor kijön, hogy 43,8 cm magas házból lejön a matx lap mérete: -24.4 cm, illetve a fenti és lenti hely igény: -9cm és -9cm az így összesen: 14mm "szabad tilitoli" marad. - Na ezért írtam hogy sakkozni kell.

2017.07.27.

Eltelt egy kis idő az utolsó ide vetett gondolataim óta. Azóta történt pár dolog a házzal kapcsolatban (is :) ). Megjött néhány alkatrész:

Közben elkezdtem alakítani a gépházat is. Első körben objektum hátulját vettem kezelésbe:

A fenti képen látható, hogy a táp megfelelő (helyspórolós) elhelyezése miatt a ház hátulján-alján egy kicsit jobban bele kellett nyúlni a házba. Sőt, itt azt tervezem, hogy leviszem a tápot a ház alja alá 1-2 centivel és a következő képpen fogom a takaró lemezt elhelyezni:

Kezelésbe vettem a ház fix oldallapját. Úgy döntöttem, hogy az eredetitől teljesen eltérő nyitási mechanizmust építek be a házba. Gázteleszkópok segítségével mindkét oldallapot felfelé nyithatóvá szeretném csinálni. Szereztem is 60 Newton-os teleszkópokat mezei bútoralkatrész boltból. Egy kicsit erősnek tűnik így első blikkre, de majd a végén kiderül. Ja igen, ehhez ugye elengedhetetlen, hogy elválasszuk egyéstól a tálcás oldal oldallapját:

Máris sokkal jobban szellőzik a ház :) :

2017.08.17.

Az elmúlt néhány hétben bele-bele kezdtem a ház egyes részeinek alakításába, de sajnos készre nem tudtam semmit sem csinálni. Elsősorban azért, mert a terv a fejemben folyamatosan változik. De haladjunk szépen sorjában:

A tápsüllyesztős dolgot elvetettem, mert egyrészt nem esztétikus, hogy kilóg a gép "bele" a gépház alján, másrészt, annyit nem nyerek vele, mint amennyi idő átfarigcsálni a kuckót. Maradt a sima verzió a hátlapra. Készítettem másfeles acéllemezből egy próba hátlapot, saját magam hajlítottam meg, szerintem látszik is :). A végleges darabot szerintem majd műhelyben meghajlíttatom, mert nem áll rendelkezésemre olyan szerszám, amivel szépen lehetne dolgozni.

Csináltam egy próba elrendezést a házban, hogy kb mit hová tervezek rakni. A tartályt fektetve terveztem elhelyezni, hogy helyet adjak az (akkor még csak kiszemelt, de azóta beszerzésre került) igen csak hosszúra sikeredett vga-nak.

Elkezdtem kialakítani a felső radi rögzítését. Szerváltam alu 'L' profilokat és ezekből építettem meg a felső radi tartó vázát, nem utolsó sorban plusz merevítést adva a háznak. (a design-os csavaroktól nem kell megijedni, csak ideiglenes rögzítés) - Egyébként egy másfeles apple alu ház-váz elégé mocorog így csupaszon, persze mitől is lenne fix, semmi merevítés nincs benne és az aluminum meg nem egy morcos anyag.

Erre jött rá egy 3mm vastag alu lemez, amin fog majd a radi csücsülni:

Apropó, radi:

2017.08.27.

Egy gyors helyzetjelentés: Összeállt a konfig. Aki esetleg korábban nézegette a guglis galériát, annak feltűnhetett, hogy megérkezett az alaplap. Hosszú utat tett meg a drága EVGA X99 Micro2 jószág a messzi Svájcból, hála a hazánkban gördülékenyen működő logisztikának és vámhivatalnak, röpke 5 hét alatt megtette a csaknem 500km-es távot! Az alaplappal kapcsolatban lesz még egy kis meglepetés, de nem akarom előre lelőni a poént. Egy kicsit fel kell pörögnöm a következő hetekben, mert hirtelen minden alkatrész be fog érkezni: proci (6800k), ssd (evo 850 500GB), a memóriát egy szombathelyi kollégával fogom bizniszelni remélhetőleg :).

Ezen a héten elkezdtem a dupla radi rögzítésével foglalkozni. Szintén 'L' alu profilból megcsináltam a tartó szerkentyűt,

majd 3-as alu lemezből kivágtam a radit tarto lemezt:

Hiába vettem spéci fémvágó fűrészfejet a dekopírba, úgy ugrált szerencsétlen a vágás közben, hogy a drága jó édes anyukája nagyon sokszor csuklott. Itt elgondolkoztam, hogy lehet elég lenne 1.5-es acél lemezre rögzíteni a radiátorokat, főleg a duplát, csak aztán ha lesz bennük víz, meg csatik, azért 1-2 kilót egy vékony, ráadásul a ventik miatt részben ki is vágott lemez nem tudom mennyire tartana "atombiztosan". Részben emiatt, részben pedig nem volt több időm, a ventilyukak kivágása jövő hére marad.

2017.09.13.

Végre szabaddá tudtam tenni magam 1-2 órát és a házzal foglalkozni.. A mai napot az alaplap tartó tálcának szenteltem. Néhány nappal (héttel?) ezelőtt vettem egy aerocool házat donornak. Igazából a kihúzható alaplapi tálcája kellett belőle, mivel szép, könnyű, hajlított aluminium darabról van szó. Ennyit nekem bőven megért, mivel szerintem csináltatni sem tudtam volna sokkal olcsóbban. A felső keresztkonzolra felszegecseltem egy 20 centis profil darabot fordítva, így lényegében meg is kaptam a 2 centis elhagyást a ház oldalától. Az alsó részre is eszkábáltam egy oda illő alu darabot, majd arra is megcsináltam a kis 20 centis profilt szegecselve. Azért vettem kisebbre a tartókonzolok hosszát, hogy ne lógjanak ki az alaplap mögül, ergo kb olyan hatást kelt az egész így, mintha lebegne az alaplap.

Az alsó képen látni talán jobban, hogy szépen lesz helye a kábeleknek a tálca mögött. Telvezek egy hajlított plexi darabot az alaplaptálca és a táp közé, amely "L" alakban besimult a dupla radi elé. Remélem hamarosan be tudom építeni. Egyébként ez a vámkezelés borzalmas, kaptam ugyanis USÁból egy alkatrészt, pontom 1 hete ül a nav a vámkezelésen, holott ajándék, nincs értéke. Bürokrácia ...

2017.12.08.

Nos, ismét eltellt egy kis (sok) idő. Jelentős érdemi előrelépés nem történt, viszont sokat agyaltam a ház belső kialakításán és arra a döntésre jutottam, hogy megváltoztatom a kezdeti elképzeléseimet. Egyszerűen muszáj volt változtani az elrendezésen, mert akár hogyan sakkoztam az egységekkel, nagyon-nagyon neccesen fértek volna el egymás hegyén-hátán. A (jelenleg :D) véglegesnek tűnő terv szerint a tripla radi bekerül a ház aljába. Ésszerűnek tűnik a döntés, hiszen a "leghidegebb" levegő a lenntről jön illetve nem tudtam volna elszeparálni a házban a radikat a hardverektől, tehát így a fő hőleadó egység az egész ház által felmelegített levegőt kapta volna meg, és ezt nagyon nem szerettem volna. Szóval a radi lenntre került. Ez a része meg is van a dolognak:

Felmerül a kérdés, hogy hová fog kerülni a tápegység. Úgy döntöttem, hogy a ház elejébe, tetejébe teszem állítva a tápot, úgymond "hex-gearesen", tehát a szívó venti kívülről, a ház elejéről szívja a levegőt és fentre tolja ki a meleget, a kábelek pedig lefelé néznek.

Egy kisebbik hőleadót is tervezek a rendszerbe továbbra is, de annyi variálás ezzel is van, hogy a korábban beszerzett 240-es "U" radit helyett egy vékony (3cm) x-flow kialakításút fogok beszerzni, így lesz hely elszeparálni a belső hőtermelőktől.

2018.01.17.

Tömör leszek a következő szösszenetben. Sikerült megcsináltatnom az új ( a legújabb :D ) alaplaptartó konzolt. Ilyen lett:

Ezen fog csücsülni az alaplap, a pumpa és még néhány tartó konzol ebbe fog csatlakozni, mint például a táptartó "objektum":

(a fehér lap a táptartó kramanc)

A végleges elrendezés valahogy így fog kinézni:

(a fekvő helyzet az alkatrészek helyükön maradását szolgálják)

2018.01.25.

Nos, sikerült pár dologgal haladni. Elsőként a felső radi helyét alakítottam ki. Korábban az volt a terv, hogy valamilyen konzol segítségével belülről rögzítem a radit, de helyszűke miatt ( általában mindig ez az indok :) ) ezt elvetettem és szimplán felfúrtam a ház tetejére:

Erre még tervezek valami takaróplexit, amit a ház tetejére fogok tenni valami porszűrővel, de ez még nem világos.

Mindeközben elkészült a táptartó konzol:

Rá is szereltem a tápot és beszereltem a házba:

Mint látszik, a táptartó konzol úgy van kialakítva, hogy ki lehessen szedni.

A hátlap is befutott időközben:

Ki is vágtam amit kellett:

Ezután felfúrtam az alaplap tartó tálcát és összepróbáltam a két cimborát:

Hát itt tartok jelenleg, már kezdem látni a végét. Egyelőre ennyi, illetve egy kis spoiler, let mí introdjúsz Mr. Kombó :) :

2018.02.17.

Az elmult pár hétben magamhoz képest egész jól tudtam haladni. Igazából most adatott meg először hogy egy teljes napot ( na jó, 8 órát egyhuzamban, mert estére megint volt valami progi) rá tudtam szánni. Mindezek előtt egy kicsit mesélek az előző "bejelentkezés" végén szereplő pumpa-tartály kombóról.

Kénytelen voltam megválni hőn szeretett tartály és pumpa párosomtól, mert sajnos hely szűkében voltam és (ki) kellett találnom valamit. Azért döntöttem eme szerkentyű mellett, mert ebben szintén D5 motor dolgozik, így kellőképpen erős, alacsony fordulaton halk, és maga a kombó ára is relatív olcsó. A kimenő ága izgalmassá teszi a loopot, ugyanis, ha szembe fordítjuk a pumpát, akkor hátrafelé tolja a vizet.

Ehhez az elrendezéshez azonban úgy döntöttem, hogy újracsináltatom az alaplaptartót. Egy kicsit vastagabb lett és "rá lett integrálva" a pumpa helye:

Pumpacsonk bejelöl, lyuk kifúr, rápróbál:

Az új alaplaptartó konzolra nyilván újra fel kellett installálnom a táptartót, illetve az alaplaptartó tray-t. Utóbbit az első verzióhoz képest máshogy csináltam. Szegecsanyás módszerrel rögzítettem, mivel a korábbi másfeles aluba fúrt menet eléggé lepkefingnak tűnt.

A következő lépésben a ház aljával foglalkoztam. A tripla radi helyét korábban csúnyán úgy hagytam, eljött az ideje annak, hogy kicsit finomítsunk rajta:

Volt 4db mélyedés a lemezen, így azokat kicsiszoltam:

Korábban azt írtam hogy csak simán felfúrom a felső dupla radit a ház tetejébe és kész. No hát, idő közben eléggé cseszte a csőröm, hogy igen puritánul lett ez a rögztés megoldva, tekintve, hogy a ház borítására nem tervezek csavart. Így kitaláltam egy alternatív megoldást. Csináltam egy konzolt:

Rögzítés: szegecsanya.

Gyors festés:

Száradás alatt a ház tetején lévő lyukat téglalap alakúra "modifikáltam":

Főpróba:

A ház tetején lévő takarásra vagy mágneses porszűrőt fogok használni, vagy pedig perforált lemezt fogok beragasztani, ezt még majd később eldöntöm.

Ha már festettem, az eloopok is kaptak egy adagot:

2018.08.15.

Nos, hol is kezdjem.. Elég sok minden változott az elmúlt bő fél évben. Az Enermax pumpa idő közben távozott, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sajnos nekem túl hangos volt, és így menesztve lett. A végső döntésben sokat segített, hogy akkoriban pont üzleteltem egy helyi kollégával, aki szintén zenész és nála egy 270-es D5 Photon hajtotta a vizet. Megkérdeztem tőle, hogy miért nem csavarja fel egy kicsit a pumpát, mert oké, hogy nincs hangja minimum fordulaton, de nem is tol annyit. Erre közölte, hogy max-on jár a pumpa. Konkrétan semmit nem lehetett hallani. Úgyhogy újra elkezdtem nézni a D5 pumpa-res kombókat. Kezdetben csakPhotonokat, de nagyon drágállottam, nálam ez a 30-35k a lélektani határ, ami a Photon 50-70k-s árával nem igazán volt összeegyeztethető. Szóval keresgéltem tovább és ráakadtam az alphacool vpp755-ös pumpájára, amiből természetesen létezett kombó kivitel is. Ráadásul, AT-n pont volt belőle egy használt "B-ware" darab, amit gyorsan meg is rendeltem az eredeti ár 60%-ért. Gondoltam, ha nem jön be, akkor kb rizikó nélkül továbbadok rajta. Ugyan a tesztekben jónak tűnt a pumpa, de az Enermax után már nem igen hiszen semmilyen tesztnek. Kell a tanulópénz, sajnos. Nos, pár napon belül meg is érkezett a kicsike:

Eléggé pozitív csalódás volt. Egyrészt érezni lehetett a szerkentyűn, hogy van benne kraft rendesen. Másfelől pedig más hangja volt , mint az eddigi pumpáknak, beleértve a D5-öket is. Ugye ez egy átdolgozott, továbbfejlesztett D5 motor, ami kicsit rövidebb, fele annyi-t fogyaszt, viszont papíron, egy kicsit erősebb mint a rendes hazánkban gyártott, klasszikus D5.

Beszereltem, kipróbáltam "élesben". Elég dúrva a különbség kraftban, és ami számomra talán még fontosabb, hogy hangban is. Sokkal halkabb, alig rezonál, egyszóval nem bántam meg a cserét.

A ház elejénél az optikai lyuk-, illetve a gyár front I/O panel helyét el akartam tüntetni teljesen, az volt a terv, hogy azt teljesen homogenizálom. Kivágtam megfelelő méretű aludarabokat, majd beragasztottam.

Ezután követzekett elég sok fúrás - csiszolás - gittelés iteráció, mire végül kezdett olyanná válni, mint amilyet szerettem volna.

Ezzel párhuzamosan a gp tetejében lévő nyílásra is vágtam lemezt. Eredetileg az volt a cél, hogy ugyan ilyen mintájú perforált lemezt vágatok oda, hogy szo*assam le magam, de aztán mégis sikerült. Nem volt pont olyan lyukméretű, elrendezésű lemez, úgyhogy úgy döntöttem hogy magam fúrom ki a "mintát" a lemezből. Eltartott egy darabig..

Természetesen ez után is gittelés, csiszolás következett. Elég sokáig. Sajnos ez még most sem tökéletes, mert mivel aluminium a ház, a festés kicsit macerás.

Most egyébként matt fehér színű a házikó, de szerintem nem ez lesz a végleges. Majd kiderül..

Elkezdtem megfelelő méretű kábeleket csinálni a házhoz, ez annyit jelent hogy pont akkora kábeleket akartam a házban elvezetni, amilyen hosszúságúakra szükség van, hogy ne foglalják fölöslegesen a helyet. Első körben rendeltem kábeket mdpc-ről. Bár nem kértem, de én is kaptam egy apró kis személyes megszólítást - úgy látszik, Nilsnél ez a sztenderd.

Beszereztem megfelelő méretű sata kábeleket:

Azért ez egy elég hosszadalmas folyamat..

Szereztem korábban egy lcd kijelzőt ebayről, amivel az volt a tervem, hogy kiíratok a gép aktuális dolgairól infókat (főleg hőfokok). Meg is valósítottam,

de nem lett az igazi. Elhatároztam, hogy belső kijelzőt építek a házba, mivel azzal sokkal esztétikusabban lehet az infókat megjeleníteni. Amit vettem, az gyakorlatilag egy 5 inches , 800x400-as felbontású raspberry pi kijelző. Vékony, könnyen beépíthető. Sikerült egyik fórumtárstól jutányos áron hozzájutnom:

Aluból egy kisebb tartókonzolt kellett csinálnom hozzá:

Vettem hozzá egy 50centis , vékony hdmi kábelt, amit belül elvezetbe a videókártyába dugtam be, majd egy kis konfigurálás után valahogy így néz ki a dolog:

Jelen pillanatban így állok:

Folyt köv ...

Teljes képgaléria: http://goo.gl/3EUTT3

Hozzászólások

(#1) taaz


taaz
(fanatikus tag)

Kíváncsian várom a tovabbi képeket. :C
Én is megcsináltam g5 módot, de próbáltam nagyjából szerkezet eredeti állapotát megtartani. Több kevesebb sikerrel, mert matx-ről atxre kellett váltanom.

(#2) pet007 válasza taaz (#1) üzenetére


pet007
(fanatikus tag)

En is kivancsian varom a folytatast, addig tiedrol par kepet esetleg nem osztanal meg? (Ha megvan meg.) Bennem is sokszor megfordult mar, hogy mivel mar nem jatszom a gepen, at kellene valtani mac-re, de meg varat magara egy darabig.. :C Addig orommel olvasom az osszes ilyen temaju cikket!

(#3) syC válasza taaz (#1) üzenetére


syC
(PH! addikt)

Sziasztok. Töltök fel még képeket hamarosan, remélem tudok elég időt szakítani a projektre, hogy ne húzódjon el nagyon. Sajnos szabadidőből van most a legkevesebb :)

Én nem tudok atx lapot betenni a házba, mert akkor nem maradna hely a víznek. Pedig sokkal egyszerűbb lenne hw-t is szerválni bele. Most úgy fest amúgy hogy 2011v3 konfig lesz bele. ;]

[ Szerkesztve ]

(#4) Weareus


Weareus
(őstag)

Jó kis elvetemült projekt. Várjuk a folytatást. :C

(#5) syC válasza Weareus (#4) üzenetére


syC
(PH! addikt)

Kicsit néha úgy érzem hogy túl nagy fába vágtam a fejszém. De valójában nincs lehetetlen .. :D

(#6) syC


syC
(PH! addikt)

Új képek a guglis galéráiban. Hamarosan frissítem az írást is.

(#7) syC


syC
(PH! addikt)

Frissítve!

(#8) pet007 válasza syC (#7) üzenetére


pet007
(fanatikus tag)

Varjuk a folytatast!! Igeretesnek nez ki!

(#9) syC válasza pet007 (#8) üzenetére


syC
(PH! addikt)

Köszi, igyekszem haladni vele, de sajnos a héten nem úgy alakultak a dolgaim, hogy tudtam haladni. Marad a fejben tervezgetes :)

(#10) hash99 válasza syC (#9) üzenetére


hash99
(senior tag)

Grat hozzá szépen haladsz :R

Felmerült bennem egy kérdés. :) A ház tetejével van valami terved? Csak azért kérdem mert ha jól látom ott nincsenek szellőző méhrácsok a radi alá tett lemeztől pedig teljesen beszorul majd a levegő.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.