2019. április 24., szerda

Gyorskeresés

Az Internet története dióhéjban

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A történet az USA-ból indult a 60-as években a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) programmal indult, amelynek célja a telefonhálózaton keresztüli, csomagkapcsolt információátvitel kialakítása volt.

A kutatásokat a Pentagon támogatja, hiszen a cél olyan rendszer kialakítása, amely akkor is működőképes marad, ha a hálózat egy része el is pusztul. Ennek megoldása a többszörös kapcsolatok segítségével gyakorlatilag meg is valósult.

1969-re a kutatások eredményeképpen négy gép hálózatba kötése valósul meg (University of California at Los Angeles, Stanford Research Institute, University of California at Santa Barbara, University of Utah) hálózat, az ARPANet.

Az összekötött helyszínek száma fokozatosan nőtt: 1971-ben 15, 1972-ben 37. A fő támogató (Department of Defense, azaz a hadügyminisztérium) eredeti célkitűzésében nem szereplő funkciója is támadt a hálózatnak a fejlesztésben résztvevők elkezdték személyes célokra (pl. üzenetváltásokra) használni a hálózatot.

Már a kezdetektől fogva fontossá vált a hálózati szabványok, a protokollok kérdése. Igen érdekesen alakult ez a folyamat. Ha valakinek valamilyen ötlete támadt azt megfogalmazta közzétette egy előzetes RFC-ben (Request for Comments). Az ARPANet-en ehhez mindenki hozzáfűzhette a véleményét, javaslatát és végül elfogadták a végleges RFC-t. Ma több mint 2000 ilyen létezik.

1975-ben a felügyelet átkerült a DCA (Defense Communication Agency) alá és ekkor tértek át az un. TCP/IP protokollra. A TCP (Transmission Control Protocol) szabvány az RFC-793-ban található és igen megbízható csatlakozás orientált átvitelvezérlő protokoll. Az IP (Internet Protocol) az RFC-791-ben található és az üzenetcsomagok továbbítására szolgál. Ezek a protokollok függetlenek a fizikai struktúrától és ma is a legfontosabb protokollt jelentik. Ekkor kezdték el használni az Internet kifejezést.

1983-ban az ARPANet kettévált ekkor vált lehetővé a hadügyminisztérium által nem támogatott intézmények csatlakozása is. 1984-ben állították be az első DNS-t (Doman Name Server). 1990-be az ARPANet hivatalosan megszűnt. 1992-ben a csatlakozott gépek száma meghaladta a bűvös 1 milliós számot. 1993-ban alakult az InterNIC (Internet Network Information Center), amelynek feladta a regisztráció, a szabványok RFC-k gondozása.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.