2020. április 10., péntek

Gyorskeresés

A vitaminok fontossága

Írta: | Kulcsszavak: A vitaminok fontossága

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A vitaminok az élethez szükséges olyan szerves vegyületek, amelyeket szervezetünk nem vagy nem elegendő mennyiségben képes előállítani. Bizonyos vitaminok élelmiszerekben csak kis mennyiségben fordulnak elő. Mivel étrendünket nem tudjuk állandóan úgy alakítani, hogy az valamennyi szükséges vitamint megfelelő mértékben tartalmazza, jót teszünk szervezetünkkel, segítjük működését, ha hozzájuttatjuk a vitaminokhoz.

Egyre fokozódnak ugyanis az olyan környezeti ártalmak (levegő- és vízszennyezés, zaj stb.), amelyek növelik mindannyiunk napi vitaminszükségletét, különösen a nagyvárosokban élőkét. A gyorsuló élet okozta stressz, az alkohol, a nikotin, a koffein, a különböző tartósítószerek, a fogamzásgátló tabletták mind-mind fokozzák szervezetünk igényét a vitaminokra. Beszédes példa: egyetlen szál cigaretta elszívása akár 100 mg C-vitamint is elpusztíthat a szervezetben.

A vitaminok persze nem csodaszerek, de nélkülözhetetlenek az emberi test növekedéséhez, vitalitásához, az általános jó közérzethez. Közülük egyesek vegyi folyamatokat szabályoznak, mások a sejtek anyagcseréjéhez szükséges enzimek alkotórészeit képezik, megint mások közvetlenül befolyásolják a szervezet működését. A fokozott izommunka, a fehérje- és szénhidrátbevitel emelése jelen­tősen növeli a napi szükségletet - ilyen esetekben mindenképpen táplálék-kiegészítő készítményekre szorulunk.
Mivel a különböző vitaminok számos élettani folyamatban együttesen fejtik ki hatásukat, egy-egy vitamin nagyobb mennyisége más vitaminokból is növeli a szük­ségletet. Ezért a komplex készítményeket érdemes előnyben részesítenünk. Kísérletek során bebizonyosodott, hogy igen fontos a szervezetbe kerülő vitaminok egymáshoz viszonyított aránya (például a B-komplex tagjainál ).
Testünk egészséges működéséhez a vitaminokon kívül ásványi anyagokra is szükség van. Ez utóbbiakat kizárólag étkezéssel juttathatjuk szervezetünkbe. A vitaminbevitel növelésével arányosan tehát ásványianyag-kiegészítésre is szorulunk.
E tekintetben ugyancsak azok a komplex készítmények jöhetnek számításba, amelyekben az ásványi anyagok vitaminokkal együtt vannak jelen, mégpedig egymáshoz való optimális arányban.
A komplex készítmények további előnye, hogy olyan lipotróp (zsírégető") anyagokat is tartalmaznak (kolin, inozitol), amelyek megakadályozzák a zsírok lerakódását a májban. Fokozzák a máj lecitin termelését, ezáltal a koleszterin oldhatóbb állapotban marad. A "zsírégetők" tehát megakadályozzák, hogy a koleszterin a vérben veszélyes mértékig felhalmozódjék.

itt található az eredeti [forrás]

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

been there, done that :DDD

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#2) banhammer


banhammer
(veterán)

Látom schmitteltél.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#3) mttssz


mttssz
(senior tag)

Forrásmegjelölés: [link] :)

(#4) sunny84


sunny84
(senior tag)

Igen ez copy vagy ha jobban tetszik schmittelés , csak nem jelöltem meg a forrást .. ezt utólag hogy tudom pótolni ? Amúgy fontosnak tartottam berakni ide mert sokan nincsenek tisztába ezekkel ( persze tisztelet a kivételnek ) ..

[ Szerkesztve ]

" Ez nem autó ez HONDA " - Ha második vagy, te vagy az első, aki veszít. -

(#5) mttssz válasza sunny84 (#4) üzenetére


mttssz
(senior tag)

Fent bejegyzés szerkesztése. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.