2022. június 26., vasárnap

Gyorskeresés

CM Xornet: Első benyomások. (Update-elve.)

Írta: | Kulcsszavak: Xornet . egér . Cooler Master

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A nagy, nehéz és kicsit túlkomplikált MX Revo-m után valami könnyebbre, kisebbre és a Logitech M100-am után halkabb görgőre, gyorsabb kurzor mozgatásra, valamit +2 oldalsó gombra vágytam, valami olcsó de jó megoldás formájában. Főleg netezéshez, egy kis játékhoz, egyéb szokásos appokhoz.

A dobozból kivéve már nyugtáztam az egész minőségi anyaghasználatot. Az egér nem is annyira aprócska, mint azt a netes képek alapján meg lehetett ítélni, főleg szélességében mondanám a vártnál nagyobbnak. Elég kényelmesnek tűnik, de a gyűrűsujjnak kialakított kis mélyedésről kissé lelóg az oda szánt ujjam, ez picit kényelmetlen, de nem mérvadóan, remélem később hozzászokok a fogáshoz (elég nagy tappancsom van). (Volt némi lutri a dologban, hiszen kipróbálni előzetesen nem volt alkalmam és az egér sem tartozik az épp legkonvencionálisabb formájúak közé.)

Az egeret a Win7 automatice felismerte, nem kell hozzá semmilyen külön driver-t telepíteni, minden funkciója tökéletesen működik így is. A jobb és bal click-et, rövidebbnek, csendesebbnek érzem mint a fapados Logi-ét, a görgő lefele görgetésnél pedig jóval csendesebb, puhább, mégis jól kivehetőek a fokozatai. Egyedül a felfele görgetésnél érzek és hallok néha valami kis súrlódást, de remélem ez idővel bejáratódik és megszűnik. A középső click picit kemény, de rövid úton jár és sokkal határozottabb mint az olcsóbb Logi-mon amivel voltak félre clickelési gondjaim néha, de a Xornet-nél azt csinálja amit akarok is vele. (A Revo-ról meg nem is beszélve, ahol a "csoda görgő" miatt szinte teljesen használhatatlan ez a funció.)

Az oldalsó gombok közül a vissza gomb pont jó helyen van, könnyen jár, de az előre gombot már kicsit nehéz külön helyezkedés nélkül könnyen elérni. Lehet némi kiismerés és hozzászokás után ez is könnyebb lesz. (Emlékszem ez az Revo esetében sem ment először.)

A DPI állító gombok teszik a dolgukat a 2000DPI ideálisnak tűnik netezéshez, megvan az elvárt gyorsulás, szeretem ha nem csak az egér a padon, de a kurzor is rendesen siklik vele.
A formát még szoknom kell, bár érdekes, hogy mérete ellenére az én nagyobb kezemnek is alkalmas Palm fogásra, holott ez inkább eredetileg egy Claw-os design akarna lenni.

Hát röviden ennyi az első benyomásokról, pár óra használat után, de mindenképpen teszek egy-két próbát majd pár játékkal is és mivel semmiféle HC multi FPS-t nem játszom, talán a Talos Principle vagy a Portal 2 alatt fogom tesztelni. Gyanítom, hogy bármennyire is olcsó és "nem ajánlott" kategória, valószínűleg jobban beválik majd ott is mint az inkább irodai MX Revo és pláne a most leváltott fapados Logi-m... :)

(Ez a kis szösszenet eredetileg egy "Egér topic"-os hozzászólásom volt, de gondoltam ezzel elkezdeném a Logout-os működésemet és mivel annyira nem kimerítően részletes review, nem a címlapra írtam...)

Később update-elek a játékok alatti használat tapasztalataival...

Update 1.: Már jó pár hetes használat után mondhatom, hogy egészen megszoktam az egér formáját. Bár a gyűrűs ujjam még mindig gyakran lelóg az egér oldalához (vagy is inkább a kis mélyedés peremére), de néha sikerült magam azon kapni, hogy automatikusan is a tervezett helyén pihen az ujjam.

A felfelé történő görgetés súrlódó hangja és érzete is némileg csökkent, részben a megszokás, részben a valós bejáratódás miatt. A görgővel kapcsolatban itt még megjegyezném, hogy ritkán, de előfordul (mondjuk napi 1-2 alkalommal), hogy egy-két erőteljesebb és kevésbé kontrollált görgetés során, akaratlanul is lenyomódik a görgő. De ez csak huzamosabb idejű böngészés során válik észrevehetővé és némileg zavaróvá, a ritka előfordulása miatt. Ezzel együtt -bár biztos lehetne jobb is- mégse bánom, hogy rövid úton jár a középső click és hogy (szintén a bejáratódás után) már viszonylag puha.

Jó néhány erre kifejlesztett programmal való próbálkozás és némi fórum-os tudakolás után kiderült, hogy az idő közben felmerült igényemet, miszerint jó lenne azt a +2 DPI váltó gombot átprogramozni valami hasznosabb funkcióra (mivel jelenleg is fix és kielégítő számomra a 2000DPI-s beállítás), sajnos a Xornet esetében félre kell tennem, mivel ezek a dedikált gombok kizárólag hardveresen működnek és szoftverből semmilyen úton nem lehet befolyással lenni rájuk, így az átprogramozásuk is lehetetlen. (Érdemes az ilyesmire oda figyelni új egér választás előtt, ha erre lenne külön igény, ezt a lehetőséget ugyanis egere váltogatja.)

Egy aprócska zavaró tényezőt tudnék még megemlíteni, amely szintén csak huzamosabb, egybe függő használati idő alatt érezteti magát: kevésbé határozott, vagy inkább úgymond "hevenyészettebb" lenyomás esetén néha kihagy a bal click érzékelése, még akkor is, ha maga a "click"-elő contact hang is hallható. De ez relatíve elég ritka és csak akkor fordul elő, ha átmenetileg egy kissé lentebb csúszok a bal gomb ideális nyomáspont zónájáról az ujjammal. Hétköznapi használatban, főleg böngészés közben ez kevésbé zavaró, de észrevehető, hiszen -ha nem is túl gyakran- de azért már néhányszor előfordult.

További Update a terveim szerint, már a játékok kapcsán várható (ha egyszer rá szánom magam, hogy oda üljek a zúgó, öreg, átmeneti CRT elé egy-két gyors menetre).

Update 1.1: Időközben, miután az egér már jó pár hónapja használatban volt, rejtélyes okok miatt elkezdett fájni a csuklóm. Nyilván az egérre gyanakodtam először, le is váltottam egy Logitech G400s-re, mint állandóan használandó egerentyűre és lőn: pár nap múlva el is szállt a a fájdalom a csuklómból.

Rákerestem a neten, hogy vajon ez csak egyénileg jelentkező elszigetelt eset lehetett nálam, vagy másnak is voltak ilyen rossz tapasztalatai a Xorent-el, de több oldalnyi Google találatot átfürkészve se találtam rá egyezést, hogy bárki hasonlóra panaszkodott volna az egér kapcsán.

Ez után marad az a konzekvencia, hogy vagy az én nagyobb, szélesebb és hosszabb tenyeremnek nem igazán jó alternatíva az egér mérete és főleg a kissé szokatlan formája miatt, vagy mert, hogy ez tényleg egy inkább Claw fogásra specializált egér, illetve még az is közre játszhatott, hogy viszonylag alacsonyan van az ülő alkalmatosságom "üléspontja" az asztal lapjához képest és így az egeret is viszonylag kevésbé megszokott (nem kimondottan irodai stílusban) mozgatja a csuklóm és ez az egér speciális formája miatt rossz összhatásban jelentkezett. Már amennyiben tényleg igaz a feltételezésem, hogy ez az egér tehetett az átmeneti csuklófájdalomról. Mindenesetre -és nagy örömömre- a G400s-re való lecserélésével egy időre datálhatóan megoldódott ez a probléma. :K

Ezt egy fajta figyelemfelhívásnak is szánom, azoknak, akik ilyen egér vásárlása előtt állnak, mivel úgy tűnik a Xornet, bizony lehet, hogy nem "mindenki egere". :(

Még elvégzem az említett teszteket a játékok alatt (pár órányi használattól azért még nem tartok) és megírásuk után, valószínűleg meg is válok tőle. Sajnos ez nálam így még a tartalék egér szerepét sem fogja tudni betölteni.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.