2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Sony Ericsson Xperia Mini (smultron) előlapcsere

Írta: | Kulcsszavak: xperia . mini . kijelző . csere

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bár a balszerencse már kezdetekben övezte a Sony Ericsson Xperia Mini-m, kompaktsága miatt nagyon szerettem. Története ugyanis azzal indult 2012-ben, hogy a gyári Gingerbread rom szenvedett egy bizonyos túlérzékeny érintés problémától. Ha a telefon elkezdett melegedni, mondjuk töltőre volt kapcsolva, a wifi be volt kapcsolva, esetleg nyár volt, akkor használhatatlan volt. Mindig úgy érezte, mintha hozzáérnék. Volt pár szoftveres megoldás rá, de mind garancia vesztéssel járt volna, végül elment garanciáztatásra, de "nem találtak hibát". Mondjuk az egy hónap távolléte alatt adta ki rá a 4.0.4-es romot a Sony és ez megoldotta a problémát végleg.

Alig múlt el két hónap, egy esés miatt megfáradt a kijelző kereszt irányban. Ennek mértékéről a szereléskor készített képek alapján tájékozódhattok. Csak nagyjából méternyi magasságból találkozott a szőnyeggel, de már ez is elég volt, mert a sarkára ért. Kérdeztem mobilos üzleteket, és 30k-35k Ft-re becsülték a javítás költségét, ami több volt mint amennyiért a telefonhoz jutottam (25k).

Egy SD kártyát fogyasztott el még. Illetve az akkumulátor elfáradása miatt már vezetékes telefon kategóriába ment át 2014 nyarán. Innen került nyugdíjazásra, mert lecserélődött egy S4 mini-re.

Sokan már az elején kivágták volna, de engem vonzanak a kihívások. Valamint a rossz eszközeim állapotára, mint ideiglenes megálló tekintek csak. Miután a telefonnak már nem volt veszteni valója, elindulhatott a feltámasztás folyamata:
1. Akkumulátor vásárlása. ~1100 Ft ebay
2. CyanogenMod 9.1 telepítése (Sajnos az FM rádió-t elveszti.)
3. Érintő üveg (digitizer) és előlap csere. ~5700 Ft ebay (jelen írásomban ezt nézzük meg)

Bár találtam egy YouTube videót ezen utóbbiról, de az nem volt éppen megnyugtató. Illetve normális leírást csak a Mini Pro verzióhoz leltem. A folyamatot viszont elvégezhetőnek ítéltem, illetve egy alig dokumentált jó kihívásnak. Újév második napján meg is érkezett a "digitizer".


Bár használható, de azért nem veszed elő társaságban.


Mozdítható elemek eltávolítása.


Csavarok eltávolítása, összesen 3 szürke és 2 sötét csavart kell eltávolítani. Ehhez TORX csavarhúzó fejet kellett használni.


Belső fekete burkolat eltávolítás, egy erősebb fogpiszkáló is jó feszítő eszköznek számít. Majd a telefon bal felső és bal alsó sarkaiban további két csavart kell kicsavarni a korábbihoz hasonló, de egy mérettel nagyobb fejjel. Itt meg kell említeni, hogy a telefon jobb alsó sarkában csatlakozik az érintő felület szalag kábele. Az a fekete kis négyzet. Fogpiszkálóval feszítsük fel egykarú emelőként használva.


Az alaplapot lapozzuk át, és lehetőleg ne húzzuk ki a kijelző kábelét (középen alul látható). A kép jobb oldalán a fekete cucc a headset csatlakozó. Ne lepődjünk meg, nincs forrasztva, egyszerűen kiesik. Ugyanez igaz a hangszóró kék dobozkájára, ami még ott látható az előlapban.

Egy óvatos lépést kiemelnék: A fém lapot ami az alaplap alatt volt, óvatosan feszítsük fel, fenti irányból. Valamint húzzuk ki felfelé.


Utolsó lépés, "lapozzuk át" a kijelzőt. Majd csináljuk meg visszafele a lépéseket.


Már gyullad is a gépezet.


Lock screen feloldódik...


Átnézve a törött érintős üvegen.


Tartva a keretes szerkezetet a végállapot, minden működik.

Eleget téve a fórumban tett ígéretemnek, elkészítettem a beszámolót. Remélem sikerül bátorságot meríteni belőle a kezdő telefon buherálóknak, hogy ez nem egy nehéz feladat, és nem kell annyi pénzt kiadni egy olyan feladatért amit te is el tudsz végezni.

Hozzászólások

(#1) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Szép munka. :D
CM10 alatt megy a rádió sk17i-n.

(#2) creation


creation
senior tag

Szép összefoglaló, köszönjük :R

"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"

(#3) stopperos válasza KISDUCK (#1) üzenetére


stopperos
senior tag

Köszi, a következő körben majd CM11 telepítésével próbálkozom. Ez lesz majd a következő projekt.

Valamint köszönöm creation-nak a TORX javítást.

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#4) kuntics


kuntics
tag

Régen én is használtam ilyen telefont,nekem is kellett cserélni rajta az érintőt.Ha jól emlékszem én is Youtube-os videó alapján csináltam meg,de a te leírásod is nagyon jó.

Ha jól emlékszem,akkor 5-ös és 6-os TORX kell hozzá

(#5) Earl_Muttley válasza stopperos (#3) üzenetére


Earl_Muttley
aktív tag
LOGOUT blog

11-re le kell szedni Spiritet, mert gyárilag nincs benne. (Asszem telefonfüggő)
Meg lehet azt 9-re is próbálni, hátha. (Lehet baromságot mondok,. nem tudom, ha igen, akkor sorry.)
[link]

Ez nem streamelős, hanem rendesen a telefon FM vevőjét használta, sokszor értelmesebb mint a gyári. :)

Kiszámoltam, hogy életem nyolc évéből kilenc és felet töltöttem apa háborús történeteinek hallgatásával - Louie élete

(#6) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

Jó írás lett. :)

Rádió valóban van a CM10-ben, bár nem tökéletes. A többihez pedig mint említette anevemearl, a Spirit FM használható. Érdemesebb a második verziót beszerezni belőle.

Nyugodj békében Integra!

(#7) stopperos


stopperos
senior tag

A rádiós ötleteket köszönöm, amint kipróbáltam visszajelzek és update-elem a bejegyzést.

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.