2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

MS Expression Studio 4 - szoftvercsomag kis szépséghibákkal eladó

Írta: | Kulcsszavak: Expression Studio . Blend 4 . Encoder 4

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezetés

Talán már többen értesültetek róla, hogy pár napja elérhető a Microsoft Expression 4-es verziója. Sokan várták az új verziót, amiben a szoftverek ugyanazok, mint a hármas verzióban, viszont nyilván ezek funkcionalitása jobb, bővebb lett.

Már a bejelentés is elég csendesre sikerült, először csupán néhány nagyobb portálon jelent meg a hír és csak eztán cikkeztek a világ híroldalai is a megjelenésről. Itthon ha lehet, még langyosabb volt az egész. Egyszer csak ott termett az MSDN letöltőközpontjában.

A nagy ujjongás azonban hamar alább is hagyott és többek részéről átfordult bosszankodásba, majd fórumok elárasztásába... miért? Íme két jó példa arra, hogy az MS mennyire harapott saját farkába mostanában.

Blend 4 és WP7

Milyen újdonságokkal is szolgál az Expression 4 az elődhöz képest?
Három verzióban érhető el a szoftvercsomag: Web Professional, Premium és Ultimate kiadásban. Az utóbbi tartalmaz mindent, ami csak kellhet.

Az egyes újdonságok ecsetelése helyett csupán a két fájó pontot említeném. Annak idején a Microsoft bejelentette, hogy a Blend 4 majd Windows Phone fejlesztők számára is hasznos lesz, hiszen látványos UI-k készíthetőek majd mobilra formázott projektek segítségével - egyelőre emulátorral.

Nem is olyan rég, tavasz körül meg is érkezett egy béta, amihez külön telepítővel ugyan, de elérhető lett valóban a WP7 támogatás. A fejlesztéshez akkor az elábbiak kellettek:
* Developer tools for Windows Phone
* Expression Blend 4 Beta
* Phone development add-in for Expression Blend
* Expression Blend SDK for Windows Phone

Mindenki meg is örült, hogy végre lehetőség van kipróbálni a fejlesztést az új rendszerre is. Akkor még nem is volt gyanús, hogy külön telepítők kellettek a működéshez és nem a bétában volt maga a WP7 add-in.

Június 7-én aztán bejelentették a teljes, végleges Expression 4-et, benne a Blend 4 -gyel és a várva várt WP7 támogatással, ám ezen a ponton mindenkinek csalódnia kellett, mert az új Blend mégsem tartalmaz WP7 projekteket. Ennek előszele volt a néhány nappal ezelőtti hír, miszerint az MS elérhetővé tette a WP7 SDK újabb verzióját, mindentől függetlenül, pénzért. Remélni lehetett csak, hogy benne lesz a Blend-ben, de nem, kihagyták és még csak nem is nagyon említették a bemutatókon, cikkekben, bejegyzésekben, pedig ez egy elég alattomos húzás volt, hiszen korábban ezzel nagyon kampányoltak.

Nem baj, marad továbbra is a reménykedés, hogy majd lesz egy SDK talán a végleges verzióhoz is, még mielőtt kijönnek ősszel az első WP7 telefonok, de ha a cég kicsit belegondolt volna abba, hogy mennyivel nagyobb sikere lehetne úgy a platformnak, ha már egy jó alkalmazásbázis van a telefonokra a marketben, talán nem követ el egy ilyen hibát. Így persze vannak "contest győztes" alkalmazások, meg lesz pár fejlesztő, aki hajlandó lesz még így is próbálkozni, de most biztos megint sokan elpártolnak az Android, Bada, esetleg az iPhone OS irányába, úgy érzem.

Encoder Pro 4 - H.264 Smooth Streaming?

A másik hideg zuhany nem a mobilosokat érte, nekik talán elég volt ez az egy is. Az Encoder 4 Pro valószínűleg a videósok, screen capture technikát használók körében ismertebb. Már a hármas verzió is kényelmes és sok szempontból hasznos volt, de a Mainconcept H.264 codec beépítését sokan várták már.

Persze már a 3-ban is volt valamiféle támogatás H.264 szabványra, de a beállítások annyira alap szinten mozogtak, hogy például még CABAC sem volt benne. A stream-elésre voltak szép demók, de valahogy nagyon felemás volt az egész. Most, a 4-es verzió ezt a helyzetet szeretné tisztázni a Mainconcept codec beépítésével, illetve h.264 Smooth Streaming támogatással, többek között.

Annak rendje módja szerint a Ultimate verziót be is szerezte mindenki, aki tudta, ám a világ egy jó nagy része ekkor szembesült egy rossz politika eredményével... Az MSDN-es verziókban ugyanis ki nem fejtett licenc problémák miatt (ebben a formában nem terjeszthetőek az érintett codec-ek) csak egy "without codecs" verzió érhető el, ami gyakorlatilag wmv-re korlátozza le a funkcionalitást.

Egészen pontosan a "without codecs" verzióban az alábbiak hiányoznak:
* Decoders: MPEG2, MPEG/TS Splitter, Dolby Digital (AC3), MP4, H.264 and AAC
* Encoders: MP4 és H.264-based Smooth Streaming

Erre nehéz jó magyarázatot adni. Vaskos pénzeket kérnek egy egy prémium MSDN előfizetésért, ám a vásárló mégsem kap teljes terméket, de még csak nem is figyelmezteti a hiányosságra sehol egyetlen mondat sem. Ha ki lenne írva, hogy ezért és ezért csak a codec nélküli verzió tölthető le, azt mondom, rendben lenne nagyjából a dolog - ilyen a szabályozás alapon - de ilyen szöveg nincs sehol és ez bosszantó.

Persze megoldást keres mindenki és az ígéret most az, hogy itt elérhető lesz egy olyan opció, ahol megrendelhető a retail verzió és csak be kell írni majd az MSDN-en kapott kódot a codec-ek aktiválásához (ha minden igaz). Természetesen itt még "coming soon" vár, tehát addig marad a hiányos funkcionalitás, de legalább van fény az alagút végén.

Itt teszem hozzá, hogy a szoftver is elég balga módon értesít a codec hiányáról, ugyanis nem azt írja, hogy ebben a verzióban ez és ez nem elérhető, hanem egyszerűen közli, hogy nem regisztrált példányról van szó. Érdekes koncepció...

Szóval azok, akik MSDN-en keresztül kapták meg a szoftvert, kivárásra vannak kárhoztatva egyelőre, de ez minden bizonnyal csak átmeneti időszak.

Konklúzió

A Microsoft mostanában nem egy meghökkentő dolgot mondott, követett el, ami nem biztos, hogy előnyére válik. Kezdődött azzal, hogy a WinMo platform immár árva gyerekként magár lesz hagyva és túlzottan sok kompatibilitási lehetőség nem is látszik az új WP7-tel, majd jött az SDK körüli kavarodás és a sok CTP, béta verzió, aztán végül itt az Expression, ami önmagában nagyszerű, de valahogy mégsem az igazi a hiányosságok fényében.

Egy WPF fejlesztő biztosan másként gondolja vagy egy webes dizájner, így nem foglalható egyértelműen állás a szoftvercsomagról, de azért reméljük, hamarosan érkezik gyógyír minden problémára - ahogyan azt eddig is megszokhattuk a Microsofttól.

Azért mégsem lehet azt mondani, hogy nincs sehol figyelmeztetés, az MSDN subscription lehetőségnél zárójelben azért megjegyzik a készítők, hogy nincs H.264 codec az Encoder-ben.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.