2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Intel GMA HD: nem is rossz!

Írta: | Kulcsszavak: GMA HD . Intel GMA . Core i3 . Core i5 . HD . 1080p

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az Intel nem olyan rég dobta piacra a CPU-t és GPU-t egybe tokozó Core i3 és i5 modelljeit. A megoldás, ahogyan ezt véghez vitték, nem éppen az, amit megálmodtak és amit mindenki várt, jelesül a CPU-ba integrált GPU, de azért túl sok panaszra egyelőre nem lehet okunk - az árán kívül.

Hogy asztali gépekben mennyire fog terjedni, nem lehet tudni, bár a munkaállomások és irodai gépek piacán legalább le lehet cserélni a C2D + GMA X4500 (vagy régebbi GMA) változatokat.

A HTPC-ben gondolkodók is figyelemmel kísérhetik az öszvér jövevény útját, mivel a grafikus mag egy viszonylag új, HD filmek gyorsítását támogató GPU lett, a GMA HD. Ha jó a fogyasztása, megfelelően olcsó lesz mATX vagy kisebb méretben is, akkor lehet rá esély, hogy ebben a szegmensben is elterjed majd.

A notebook piacon viszont akár figyelemre méltó, esetleg rohamos terejedést is tapasztalhatunk a közeljövőben - annak fényében mindenképp ez tűnik biztosnak, hogy az Intel a mobil processzorai sorából már el is tüntette a C2D-ket és így maradt csupán a Core család a GMA HD (más néven: GMA5700MHD) társaságában.

De mégis mire képes a GMA HD?
733-900 MHz-en jár, 12 unified shader-t tartalmaz, ismeri a Dx10-et, Shader Model 4.0-át, kezel egy sor kimenetet és ismeri a HDCP védelmet. Az alapvető adatokat - más modellekkel összehasonlítva - ez a táblázat foglalja össze.

Nos, nem akarom hosszúra nyújtani az írást, mert úgyis lesz mit olvasgatni az alább linklet tesztben, de annyit meg kell említenem, hogy igen jó fogyasztási értékek mellett is egy Radeon HD 4200 vagy Mobility Radeon HD 3410 teljesítményét hozza, lekörözve az nV Quadro NVS 150M-et, ami az Intel eddigi IGP-it tekintve valóban szép teljesítmény. Bőven túltesz a GMA 4700MHD-n, szépen segíti hardversen a nagy felbontású videók dekódolását és 7.1-es LPCM továbbítására is képes (amit pl.: egy 780G nem mondhat el magáról). Sőt! Ennél is tovább megy az Intel, mert a ClarkDale HD audio bitstreaming-t is tud, vagyis védett, tömörített HD hangsávokat is képes továbbítani! Íme a bizonyíték.

Íme hát a teszt, ami az írás apropóját adta:
Intel GMA HD Graphics Performance @ bit-tech.net

Akit mélyebben is érdekel a téma, annak javasolhatom a Prohardver tesztjét, amit fLeSs készített és Oliverda írását szintén ebben a témában.

Hozzászólások

(#1) Thom!


Thom!
veterán

jó(k) a cikk/cikkeid! :R

(#2) stevve válasza Thom! (#1) üzenetére


stevve
nagyúr

Köszi :B :R

(#3) robyeger


robyeger
addikt

Az Intel féle GMA HD tényleg nem egy totál rossz dolog, de még nagyon gyerekcipőben jár a konkurenciához képest (pl.: AMD, NVidia) Első fájó pont, hogy jelenleg csak Vista /Win7/2008 oprendszereken lehet működésre bírni, második még fájdalmasabb fogyatékossága, miszerint feltűnt, hogy bizonyos H264 fimek Média Player Classic Home Cinema(mpc-hc) progival való lejátszása alatt mondjuk 2órán belül 3-4x pár másodperc erejéig színtorzulások (színkavalkád) következnek be. Példaként kivágtam az [egyik filmből ezt a részt] , amit ha Intel GMA HD-n DXVA-n keresztül nézünk, hibásan jelenik meg, viszont AMD vagy NVidia hardvereken tökéletesen működik. Megnézve más programok alatt; PowerDVD és Adobe flash player-en keresztül jól működik, a bibi annyi a történetben, hogy ezen programok a CPU erőforrásait felhasználva javítják a hibát. Általában desktop vonalon elég erősek az Intel CPU-k, de laptopos környezetben könnyen el tudom képzelni, hogy színtorzulások helyett szimpla megakadásokat fogunk látni. A probléma súlyát csökkenti, hogy általában ~5 körüli ref.frame kódolású anyagoknál jön csak elő, például a magasabb 7 ref.frame-nél már nem vettem észre ilyen gondokat, hiába hogy hivatalos doksi szerint nem is tudná támogatni a GMA HD a videó gyorsítást ezen szinten. A Blu-ray lemezek 2 ref.frame használnak ott se jön ki a hiba, kivéve a VC-1 kódolást, mert sajna azt eleve alapból nem tudja gyorsítani az Intel, csak a H264 féléket. Szóval Intel videós rendszereken jelenleg nem tudok olyan programról, mely DXVA keresztül hiba mentesen bármit le tudna játszani. 5 ref.-ig használhatjuk a PowerDVD-t, felette viszont már csak a MPC-HC jöhet szóba, ahol kiiktathatjuk a dxva kompatibilitás ellenőrzését. VC-1 anyagnál meg nézhetjük a CPU egyedüli küzdelmét a kikódolással. Kutakodtam még hátha valami régi verziójú videó bios a ludas, de nem. (amúgy is a 64Kbyte állományban virító IBM védjegy azonnal megnyugtatott, akkor tuti nem itt keresendő a hiba :D ) Így végül kizárásos alapon maradt a driver vagy mivel olyan régóta fenn álló hibáról van szó, gyanús számomra; miszerint akár hardveres szintű probléma is lehet. Szóval "K0" steppinges proci tulajok és leendő Sandy Bridge tulajok jelentkezését szívesen fogadom, hogy náluk jelentkezik-e még ezen hiba?

[ Szerkesztve ]

Keresem a 9th Company: Roots Of Terror játék magyar feliratos változatát,mindenféle megoldás érdekel; Intel Pentium-D940/''C1''stepping/ (1.3V-200x16) @ (1.43V-333x12) 4Ghz

(#4) robyeger válasza robyeger (#3) üzenetére


robyeger
addikt

[egy másik link a teszt filmrészlet letöltéséhez]

Keresem a 9th Company: Roots Of Terror játék magyar feliratos változatát,mindenféle megoldás érdekel; Intel Pentium-D940/''C1''stepping/ (1.3V-200x16) @ (1.43V-333x12) 4Ghz

(#5) WonderCSabo válasza robyeger (#4) üzenetére


WonderCSabo
félisten

(#6) thief888


thief888
tag

Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy tudom kikapcsolni az eszközt?

Van egy MSI CX720-am, amiben van az i3 által egy Intel HD és mellette egy Geforce 310M.
Természetesen nem a Geforce-ot használja! Ha eltávolítom az illesztőprogramot, visszarakja...ha letiltom az eszközt, feloldja a tiltást. BIOS-ban pedig nincs semmi. :((( :F
Ötlet?

(#7) Mania válasza thief888 (#6) üzenetére


Mania
senior tag

Exclusive GPU Boost Technology (UMA Switchable)

MSI notebook incorporates exclusive GPU Boost Technology, to easily achieve the perfect balance of performance and battery life for your needs.
When you need to run graphics-intensive applications, just touch the GPU mode hotkey, the system will intelligently detect and switch on the discrete GPU mode, fully unleashing the graphic might.
When handling routine tasks, the system will shift to the battery mode using the system’s integrated graphics to extend the battery life.
Flexible GPU Boost Technology allows you to transparently gain the benefits of both GPU in the msi notebook, whatever you’re actually doing.

Forrás

Vagyis amint kell a kakaó automatán átvált.

[ Szerkesztve ]

(#8) robyeger válasza robyeger (#3) üzenetére


robyeger
addikt

[Ime egy újabb link a letöltéshez] és ennek a [direct link megfelelője], mivel a jelenlegi Intel IGP-k (Sandy Bridge beleértve) továbbra sem rendelkeznek teljes 100% DXVA kompatiblitással, a remény hal meg utóljára alapon talán a leendő Ivy Bridge, DX11 képességeiben ez is benne lesz...

Keresem a 9th Company: Roots Of Terror játék magyar feliratos változatát,mindenféle megoldás érdekel; Intel Pentium-D940/''C1''stepping/ (1.3V-200x16) @ (1.43V-333x12) 4Ghz

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.