2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Augen tablet - baki a Google termékekkel

Írta: | Kulcsszavak: Augen . Gentouch . Android . Google

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem is olyan rég jelent meg a hír, hogy az amerikai Augen cég tabletet és smarbookot dob a piacra a Kmart kínálatában igazán alacsony áron. A tablet 150 170 dollárba, míg a smartbook 100 dollárba kerül majd. Az eddig névtelennek számító cég hirtelen rendkívül felkapott lett és úgy tűnt, hogy nem alaptalanul.

A kis tábla ugyanis jó 50 30 dollárral olcsóbb az Archos 7 Home Tabletnél és nagyjából hozza is annak teljesítményét, még ha a minőség nincs is egy szinten. Persze ebbe az árba műanyag külső és minimális dizájn fér bele, de a 800 MHz-es processzor, a 256 MB RAM és a 800 x 480 rezisztív kijelző azért a hasonló vagy kicsivel alacsonyabb árban elérhető kínai változatoknál többet ígér. Ráadásul Android 2.1 operációs rendszerrel érkezik, amin kicsit fanyalogtak is a szaksajtó képviselői, de az előre telepített Goggle Market alkalmazás és a 2.2 frissítés lehetősége enyhítette ezt az ellenérzést.

Ez eddig szép és jó és a Gentouch 78 névre keresztelt jószág szép jövő elé nézhetett volna, hiszen a konkurensek jobbára ősszel vagy télen jelentik majd be és dobják piacra termékeiket. Igaz, hogy azok már többnyire erősebb hardverrel és minőségibb anyagokkal, de ennek megfelelően magasabb árcédulával is érkeznek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ünnepek körül az árak általában enyhén emelkednek, biztosra vehető, hogy a nevesebb gyártók termékeinek első példányait a tehetősebbek fogják hazavinni.

Azonban az Augen most kénytelen volt beismerni, hogy az előtelepített alkalmazások a Google engedélye nélkül kerültek a táblákra, legalábbis nem vettek figyelembe bizonyos licenceket. A Google Mobile Services Application Suite forráskódja ingyenes, telepíthető, felhasználható, így a gyártó a projekt alatt használta is a Gentouch, Genbook fejlesztése közben őket, csakhogy maga a szolgáltatás a Google tulajdona, így nem lehet ingyenes nyílt forráskódú licenc alatt azt eladásra kínálni, értékesíteni.

Ezt a cég elismerte és azzal védekeztek, hogy a tesztelés és a leszállítás után nem tudták volna leszedni ezeket a gépekről bizonyos technológiai korlátok miatt. Hogy melyek voltak ezek a korlátok, nem fejtették ki bővebben, azt viszont elmondták, hogy a későbbi termékek már ezen szolgáltatások nélkül érkeznek és egyelőre tárgyalnak a Google-lel, hogy miként lehetne feloldani ezt a vitát.

Szóval a már kiment készletben ott lesznek a Google alkalmazások és használhatóak is, míg a következő szállítmányokban már nem lesznek fellelhetőek vagy blokkolásra kerülnek. Nagy kérdés, hogy az eset árban mit jelent majd, illetve hogy a most még működő szolgáltatásoknak mi lesz a sorsa. Tiltják majd őket egy kis patch segítségével vagy engedik futni, illetve hogy sikerül-e megegyeznie a két cégnek a jövőbeni Augen termékeket illetően. Reméljük, nem fajulnak el a dolgok, mert az még akár a 2.2 frissítésre is hatással lehetne.

Hozzászólások

(#1) mexicanraven


mexicanraven
aktív tag

Annyira várom ezekenk a cuccoknak a megjelenését. Nekünk is kéne egy használható netbook vagy akár tablet pc (40-50k körül), de a mostani piac eléggé rossz ebbőla szempontból. :F

when the sun shines, we'll shine together

(#2) stevve válasza mexicanraven (#1) üzenetére


stevve
nagyúr

Eléggé... ráadásul még mindig szinte csak megjelenési dátumok vannak. a Dell Streak már kint van, de abból meg az 5"-os is 180K ( :F ), úgyhogy túl sok jóra nem nagyon lehet számítani idén árak tekintetében szerintem. :(

Ez az Augen cucc viszont jó árban lenne 150 dollárért, csak így már kérdéses a használati értéke. persze kinek mi a fontos. Én blokkolnám. :)

[ Szerkesztve ]

(#3) stevve válasza stevve (#2) üzenetére


stevve
nagyúr

ebay-en van 1-2, de jóval 150 dollár fölött... 250+shippingért meg ott is marad, azt hiszem. :(((

(#4) mexicanraven válasza stevve (#2) üzenetére


mexicanraven
aktív tag

Néztem az általad is említett smartbookjukat, de az is vmi 400mhz-es, 128 mega rammal, ez iszonyat lassú lehet, illetve tesztben is ezt mondták. Ebay-en,dealextreme-en kaphatóak ipad koppintások, de azoknak is megkérdőjelezném a használhatóságukat! :( Szar szar hátán. A dell meg 180k-ért irreálisan sok!

when the sun shines, we'll shine together

(#5) stevve válasza mexicanraven (#4) üzenetére


stevve
nagyúr

Hát igen, kb. sajnos ez a helyzet. Egy kínai bemondásos 600 MHz-es CPU-val és 128 MB RAM-mal csak csalódás lenne. Ez már inkább, ha nem 250-ért akarnák adni ebay-en.

Az a smartbook meg tényleg gyenge, hiába 100 dollár...

Egyébként a beharangozott 150 dollár a Kmart-on is 170, most nézem. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#6) mexicanraven válasza stevve (#5) üzenetére


mexicanraven
aktív tag

Ezt megérné megvenni szerinted? (ha neked lesz írj róla mindenképp)
Én vegyes érzelmekkel gondolok ezekre az androidos gépekre. Hogy kell ezeket újrarakni? Vagy egyáltalán kell? :DDD

Itt egy teszt és videó a smartbookról.

when the sun shines, we'll shine together

(#7) stevve válasza mexicanraven (#6) üzenetére


stevve
nagyúr

Mármint a tabletre gondolsz, hogy megérné-e? Igen, szerintem igen, de csak 200 dollár (~40.000 HUF) alatt venném meg. A 256 MB RAM és a 800 MHz már jobb, mint a kínaiak, de azért lehetne ebből többet is kihozni. A Dell-ért már jobban fájna 180K-t, de a régebben beharangozott 500 (100.000 HUF) dollárt is kiadni.

Az Androidokat nem nagyon kell újrarakni, de ha mégis, akkor nem sokban különbözik bármelyik rendszer telepítésétől - leszed, újraindul és települ. :)

(#8) mexicanraven válasza stevve (#7) üzenetére


mexicanraven
aktív tag

Annyit tehetünk, hogy várunk. Videók alapján nekem is bejön a tablet, egészen használhatónak tűnik.

when the sun shines, we'll shine together

(#9) mexicanraven válasza stevve (#7) üzenetére


mexicanraven
aktív tag

Volna egy kérdésem! Ezek az androidos tabletek/netbookok felismerik ha usb-s websticket vagy effélét csatlakoztatok hozzájuk?

when the sun shines, we'll shine together

(#10) stevve válasza mexicanraven (#9) üzenetére


stevve
nagyúr

Elvileg azok igen, amelyekben USB host is van, nem csak kliens, mint a pendriver-okon, de nincs tapasztalatom. Inkább egy Androidos topikban tedd fel a kérdést. :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.