2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

QR-kódos fizetés - Payback Pay tapasztalatok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy hónapja majdnem írtam hirtelen felindulásból a témáról, mégpedig azért mert szinte használhatatlan volt a Paypass/Paywave-hez képest. Augusztus hónapban megjártam a közép- és kelet-európai régió pár országát, ahol is örömmel konstatáltam, hogy a MC és Visa érintős fizetési megoldásai milyen szépen elterjedtek és cash nélkül is el lehet boldogulni.

A német Payback-nek, az egyik legnagyobb felhasználószámmal rendelkező pontgyűjtő programnak, ha jól emlékszem 2016 óta van már fizetési funkciója is. Azért, hogy a lehető legtöbb ember használhassa - szerintem okosan -, a QR-kódos fizetési rendszert választották. Az általunk látogatott boltok többségében lehet Payback Pay-el fizetni, szóval kipróbáltam, miután többször is pénztárca nálkül, de okostelefonnal mentem bevásárolni.

Ahogy írtam is, már több, mint 1 éve bevezetésre került, így azt hittem, hogy már nem a tesztfázisban van a rendszer. Egész egyszerű a használata: a regisztráció után a fizetési rendszert üzemeltető cég részére biztosítunk egy csoportos beszedési megbízást, pár centet levonnak, valami kódot kell még az oldalukon megadni, a pénzt utána visszautalják és már lehet is fizetni. Nekem kb. 2 hét volt a regisztráció. Az android-os app-ban egy pin kód megadása után már működött a QR kód generálás.

Első tesztem egy nagyobb bevásárlás a DM-ben. Szerencsére rutinos kasszáshoz kerültem, megfelelően tartottam a leolvasóhóz a telefon képernyőjét és már ki is fizettem az árút. Öröm és boldogság, úgy voltam vele, hogy megy ez, most már csak ezzel fogok fizetni.

Következő teszt kedvenc reál boltunk. A kasszás néni közölte, hogy én vagyok az első az életében (aki paypback pay-jel fizet nála), szóval mindketten nagyon izgultunk, sikerült a tranzakció, a néni boldog volt, én is, meg a mögöttem álló sor is, hogy nem kell sokat várniuk.

2 sikeres fizetés után úgy éreztem, hogy én vagyok a mobile payment atyaúristen. Reggeli vásárlása a munkahelyhez közeli Rewe-ben. Mindenhol matricák, hogy itt is lehet Payback pay-jel fizetni. Kasszás közli, hogy az ő kasszájában nem lehet, mert csak a másikban működik. Anyád...

Nem sokra rá, lelkesedésem nem lohadt, fogtam magam másik város másik Rewe boltjában, büszkén mondtam a pénztárosnak, hogy akkor hogyan is fizetnék, mire közölte, hogy még a büdös életben nem hallott erről és nem lehet nála fizetni.

Kicsit lelombozódva a következő real-os fizetésnél mondom itt biztos megy, mert már fizettem. Az app edge net mellett nagyon lassan generálja le a QR kódot, és a második feloldásra kiakadt az app, úgyhogy most nem sikerült a fizetés, pedig a pénztáros néni nagyon kedves volt.

Megint kajavásárlás a Rewe-ben, ahol már egyszer elküldtek, sebaj, másik kassza, próbálkozom, a néni nem tudja mit makogok neki, Payback pay, azt ő nem ismeri. Szóval ez az üzlet tabu, pedig az ajtón nagy reklámon, hogy itt Payback pay használható.

Megint reál, de ismeretlen pénztáros, közli, hogy nem tudja hogy kell használni, de szól a szupervájzornak, és akkor biztosan lehet. Inkább fizetek kártyával, igaz jóval hosszabb, de nem baj.

Azóta már háromszor sikerült fizetni ezzel a módszerrel a reálban, megy, gyors, kényelmes, de...

Amikor a nyáron munka miatt megjártam Csehországot, Szlovákiát, Mo-t, Romániát, azért az érintős kártyás fizetés sokkal gördülékenyebb volt. Ment minden országban, minden pénztáros tudta a dolgát, inkább én bénáztam, mert nem tudtam, hogy az adott készüléken hova tartsam a kártyát, de ettől eltekintve minden zökkenőmentesen ment.

Szerintem szuperjó dolog lenne a QR-es fizetés, mert nem kell hozzá speckó NFC-s telefon, kártyaolvasó, a másik telefonja is tudna olvasó lenni, okostelefon szinte mindig van az embernél. Nem hiába kapják a mannát a kínai koldusok QR-es fizetéssel.

De nem mostanában fog elterjedni, mert ugyanaz az érzésem van, mint 1996-ban, amikor a bankkártyával alig lehetett valahol fizetni, ha meg volt is POS terminál, pont nem volt az a pénztáros aki kapott oktatást rá, vagy már rég elfelejtette, mert a kutya nem használta. Minden fizetés előtt picit aggódás, hogy az adott pénztáros tudja-e használni a QR kódos fizetést, ha nem, akkor mehet igaz kártyával, de attól még nem sikerült. Van még hova fejlődni.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.