2021. május 10., hétfő

Gyorskeresés

München megint szereti a Linux-ot

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mint megannyi döntést, ezt is a politika határozza meg. Biztosan emlékeztek, hogy az IT café már párszor beszámolt a müncheni városi önkormányzat LiMux projektjéről, pl. ez a cikk volt az utolsó ebben a témában, lassan már három éve (Új fejezet a müncheni Linux-sztoriban).

Azóta sok víz lefolyt az Isar-on, és volt egy választás is, ahol sikerült a korábbi koalíciót részben leváltani és az új koalíciós dokumentumban a zöldek feltételül szabdták, hogy a nyílt megoldásokat ahol lehet használja a város, és így ne történjen meg a tervezett váltás az MS termékeire.

Nem akarok egyik oldal (politikai, technologiai) mellett vagy ellen sem állást foglalni, inkább csak érdekességnek szántam belinkelni ezt a friss cikket.

Hozzászólások

(#1) Aweriot


Aweriot
veterán

A döntés lehet jó, csak teljesen érthetetlen.

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#2) Stanlee válasza Aweriot (#1) üzenetére


Stanlee
senior tag
LOGOUT blog

Igen, sajnos ez a dontes igy erthetetlen szamomra is. Persze nem ez a legfontosabb dolog a varos eleteben, valoszinuleg a valasztok tobbseget nem is igazan erdekelte es erinti a dontes.

filtered-news.net

(#3) Aweriot válasza Stanlee (#2) üzenetére


Aweriot
veterán

Rotgrün ötlet ez. Biztos, hogy valami elbaszott oka van.

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#4) Stanlee válasza Aweriot (#3) üzenetére


Stanlee
senior tag
LOGOUT blog

Szerintem egy szo tobbet mond mindennel: rotgrün.

filtered-news.net

(#5) bambano


bambano
titán

teljesen értelmes döntés.
az volt marhaság, hogy feladták az előző projektet.
a helyes kérdés az, hogy miért csak Münchennek van ennyi esze, a többi (magyar) város miért sért törvényt agyatlanul?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) Hieronymus válasza bambano (#5) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"teljesen értelmes döntés."

Talán, elméletileg.
A megvalósításhoz viszont le kellene cserélni a teljes hivatalnoki állományt.
Ez annyira lehetetlen, mint a most használt szoftverek lecserélése.
Ez nem Linux vs. Windows probléma. Ha minden program pontosan úgy néz ki és úgy működik mint eddig, akkor hetente lehetne váltani op.rendszert. Ha az ablak bezárása máshol lehetséges, akkor bukott az egész átállás.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#7) Narxis


Narxis
nagyúr

Helyes, megjött az eszük(újra).

(#8) Stanlee válasza bambano (#5) üzenetére


Stanlee
senior tag
LOGOUT blog

Ez az en szubjektiv velemenyem: amikor 17-ben hosszu agonizalas utan lefujtak a LiMux projektet, az volt a leheto legrosszabb dontes, de azt is csak a politika hajtotta. Leirom, hogyan csinal pitsat a szajabol meg magabol egy polgarmester, bajorosan.

Hogy kontextusba tudjuk helyezni egy fiktiv magyar peldan: az MSZP-s bp-i polgarmester az LMP-vel karoltve eldontotte kb. 20 eve, hogy mivel Windows NT megszunik, meg az LMP-s barataink nagyon open source-ra akarnak atallni, igy egye fene, legyen linux.

Nagy kuzdelmek aran elrtek, hogy 2009-ben open source office fusson a gepeken, persze ehhez az kellett, hogy az MS termekeken edzodott embereket oktassak, ill. az IT reszlegen az utanpotlast maguktol kellett megoldani, de megcsinaltak.

2013-ra kozel 15 000 munkaallomasbol 80% LiMux-on ment. Ekkor azt mondtak, hogy nagyjabol 10 ev munka utan elertuk a celt.

2014-ben az akkori MSZP-s polgarmester, de termeszetesen masik szemely, aki nagy MS rajongo volt, mivel 2013-ban elintezte az MS-nel, hogy attegyek a kozpontjukat Bp-re, mino meglepo, egy belso vizsgalatot inditott, hogy mennyire gany mar a LiMux es jo lenne MS termekekre migralni. Fideszes tamogatassal elerte az MSZP-s polgarmester, hogy 2020-tol migraljanak vissza MS-re, persze ezt megszagertette a KPMG is, hogy biztos alapokon nyugodjon a dontes gazdasagi megalapozottsaga.

Ugorjunk az idoben, 2020, uj valasztasok, uj szelek, MSZP rosszul szerepel, csak az LMP-vel tud koaliciora lepni, es itt jon az egeszben a legnagyobb vicc: ugyanaz a polgarmester, aki 2014-ben kinyirta a projektet, a zoldek nyomasara kenytelen elfogadni, hogy vissza kell terni oda, ahonnan kiindult az egesz tortenet: open source MS mentes kozigazgatasba.

filtered-news.net

(#9) bambano válasza Hieronymus (#6) üzenetére


bambano
titán

"A megvalósításhoz viszont le kellene cserélni a teljes hivatalnoki állományt.": és?
"Ez annyira lehetetlen, mint a most használt szoftverek lecserélése.": amikor én a "hivatalban" dolgoztam, kétféle kollégát láttam:
1. "régi bútordarabok", akik egyrészt görcsösen ragaszkodtak a székükhöz, másrészt precízen tudták az összes jogszabályt, amivel "működtetni" lehetett a hivatalt. Az ő hathatós "hozzájárulásuk" eredménye volt az, hogy a bürokráciát csúcsrajáratva szigorúan betartatták, hogy egyetlen döntést sem lehet meghozni 89 napnál hamarabb.
2. friss huszárok az aktuális politikai széljárás szerint, akik jellemzően rövidebb időt voltak ott, például fél időszakot, két évet, összekavartak mindent, addigra egy másik csókos kifúrta őket és mehettek a pé-be.

mindkét fajtát teljesen nyugodtan ki lehetett volna hajítani a fenébe. Mindkettő eltávolítása jelentősen gyorsíthatta volna az ügyintézést. Egyébként az elmúlt x évben elő is fordult vagy 3x, hogy nagyobb létszám ment a levesbe, majd felduzzadtak megint. Olyankor lehetne az is szempont, hogy másik platformra is hajlandó legyen betanulni.

másrészt meg jelenleg olyan időket élünk, hogy a kisméretű, fektetve nyomtatott autómárkák esetében a duna önként szétnyílik, hogy száraz kerékkel átkelhessenek rajta, a gellérthegy pedig félreáll, mikor sietnek a gucci bemutatóra, különben mindkettőt megbotozza éjjel a tek. mindent meg lehetett volna oldani, ha valós szándék van rá. ennyi.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#10) Hieronymus válasza bambano (#9) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Le sem merem írni.
Néhány éve volt egy családtag jelölt ismerős. A hivatalnokok szabadon szörfözhetnek a hivatalok között, ha találnak jobb állást. Simon talált egy jó állást Münchentől kb 20 kilométerre. Két autópályán is megközelíthető a településen, akkor sincs gond, ha egyen torlódás van.
De menni kellett neki onnan, mert kiutálták.
Nem volt hajlandó/nem tudott ebéd után a padlószőnyegen aludni egy órát a többiekkel.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.