2022. augusztus 16., kedd

Gyorskeresés

Freelancer.com tapasztalataim megbízóként

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szeretném megosztani veletek a freelancer.com-on gyűjtött tapasztalataimat megbízóként.

Érdemes tudni, hogy nem vagyok jártas a php programozásban, de van egy két "webes" ötletem, amit szívesen megvalósítanék. Így arra a döntésre jutottam, hogy egy kisebb összeget elköltök külsős emberre. Nézegettem a lehetőségeket és így jutottam el a freelancer.com-ra.

A munkám miatt már évek óta készítek magyar, német és angol nyelven is ipari folyamatok automatizáláshoz leírásokat, amik elég szájbarágósan tartalmaznak minden egyes folyamatot, hogy a megbízott cégek jól el tudják készíteni a munkát.Így az ajánlattétel megkönnyítése érdekében készítettem egy kb. 5 oldalas leírást arról, hogy mit is kellene tudnia annak a joomla modulnak, amit el szeretnék készíttetni.

Az ajánlatkérés elkészítése gyorsan ment a Freelancer.com-on, secperc alatt leszedték a zsetont a paypal acc-ról, minden ment szépen magától. Azt a fajta ajánlatkérést választottam, ahol az ajánlattevők nem látják a többiek által megadott árat. Az élesítés után perceken belül jöttek az ajánlatok, kisebb nagyobb összegekkel. Innentől nem is foglalkoztam a dologgal majd 2 hétig.

Lezárult az ajánlattételi idő, a legdrágább és legolcsóbb ajánlatokat kilőttem. Itt elég nagy volt a szórás, én 100 USD-re lőttem be az árat (ez kevesebb, mint amit hajlandó lettem volna fizetni). 30-350 USD között kaptam ajánlatokat. A 2. és 3. legdrágább ajánlattevőket megkérdeztem, hogy még mindig hajlandóak-e elvállalni a munkát, közülük egyik nem is vette a fáradtságot, hogy írjon, míg a másik kérte a munka pontos leírást, amit megkapott és utána nem is válaszolt.

A 4. és 5. legdrágább ajánlattevőkhöz fordultam. Az egyik állítólag USA-ből dolgozott, nem tudom, hogy tényleg onnan jött, de normális angolossággal válaszolt, megnézte a leírást és közölte, hogy erre a munkára túl keveset kért és nincs most ideje elvállalni, szóval bye-bye.

A 4. legdrágább munkásember Indiából viszont nagy örömmel vállalta a munkát. Nagyon fontos volt neki, hogy kicsivel többért tudja csak elvállani, mint amit az ajánlatban tett (első hazugság, ami a beetetést megkezdte). OK, 200 USD-ben és 3 munkanapban egyeztünk meg. A pénz is nagyon kellett neki, 50%-os előleget kért. Na ezt nem szívesen adtam meg neki, de mivel ő volt az egyetlen, aki több nap után válaszra méltatott, így belementem, annak ellenére, hogy a Freelancer.com ezt nem javasolja. Az első fizetésem volt az oldalon, így nehezen tudtam csak azt elvégezni, de nagyon türelmetlen, tipikus indiai hangnemben erősködött, hogy fizessek már. Fizetés sikerült. Ez volt első hét szerda. Na innen nem hallottam a tagról egy teljes napig.

Másnap kapom az üzenetet, hogy a héten nem fog tudni nekiállni a munkának. Nem baj, nem vagyok gép közelben, így nekem sem jelent gondot.

2. hét hétfő: Kéri, hogy küldjem már át a leírást a munkáról, mert ami a freelancer.com-on a leírásban van, az nem elég neki (bazz, az 5 oldalas firkálmányom minek csatoltam az ajánlatkéréshez). Megkapta. 3 napig zéró reakció, majd közli, hogy akkor nekiállna a munkának, gépközelben vagyok-e, ha lenne kérdés. Mivel pont hosszú hétvége volt, így OK, bármikor kérdezhet. Igaz szerveztem programot, de azért reggel meg este tudtam volna válaszolni a kérdéseire. 2. hét szombatján érkezik az első kérdéscsomag, amiben komplett visszakérdezi a leírásban szereplő dolgokat, hogy jól érti-e. Szorgalmas, legalább elolvasta a doksit. Kérdésekre válaszolok. Akkor most nekilát a munkának felkiáltással fejeztük be az információcserét.

3. hét hétfő: érkezik a következő kérdéscsomag, elmagyarázok mindent. Dolgozom a feladaton szöveggel otthagy. 3. hét szerdán ismételten érkezik a 2. hét szombatján lebeszélt kérdéssorozat, ill. kér minta programkódot (WTF), ill. azt is kéri, írjam meg milyen php funkcióval lehet megcsinálni a munkát, amit megrendeltem. Bazz, pumpa felmegy, de mivel pont tudtam mivel lehet megcsinálni, küldöm neki a választ. Csend. 3. hét szombaton: mindjárt készen vagyunk, adjam a site-hoz a hozzáférést. Anyád, a bankszámlámhoz ne adjak meg minden információt? Kérem legyenek szívesek egy VPS-re friss jommlaba telepíteni a kreálmányukat, hogy kipróbálhassuk, vagy ha nem megy, akkor kérném vissza a pénzt, mert lassan három hete tolódik a 3 naposra ígért munka. A pénzt nem adjuk vissza, mert már közel a cél, holnap jövünk ismét...

3. hét vasárnap reggel ismét megérkezik a már kétszer megebszélt kérdéssorozat, csak másképp fogalmazva. Cérna elszakad, rögtön írtam is a Freelancer.com-nak az arra rendszeresített nyomtatványon, hogy a pézt vissza, mert ez így nem megy. Mindenféle kapcsolat nélkül a megbízott indiai barátaim visszaküdték a pénzt az el nem végzett munkáért. A végén sikerült úgy visszakapnom a pénzem, hogy a Freelancer jutaléka is visszajött.

Mit tanultam ebből az egészből?

1. Nem minden munkát lehet értelmesen kiszervezni.
2. Hiába választ az ember jó referenciával rendelkező programozót egy ilyen oldalon, rábaszhat.
3. Ezek az oldalak az olcsó munkákról szolnak, nem lehetsz biztos abban, hogy akit megbízol, az tényleg képes-e elvégezni a munkát a vállalt pénzért és időn belül.
4. Ne legyünk fillérbaszók, nem hiába kerül többe egy európai programozó, mint egy indiai, bangladesi vagy pakisztáni.

+1 Elkezdtem a php programozást tanulni :-)

Hozzászólások

(#1) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Olcsó húsnak híg a leve. :)
Pedig elég sok php fejlesztő van mostanában, biztos kifogtál most egy nem megfelelőt.
A tanuláshoz kitartást kívánok. Ja és érdemes egyből egy jó keretrendszert(yii, laravel stb) választani is hozzá, nagyban megkönnyíti a munkádat. Párhuzamosan mellette meg sql-ezni is!!!

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#2) Stanlee válasza Speeedfire (#1) üzenetére


Stanlee
senior tag

A munkaban eddig amit outsourcingoltunk (ertsd nemet, osztrak es UK munkaadoimmal) Kelet-Europaba azzal nem volt gondunk. Magat a freelancer.com-ot is jo otletnek tartom, az oldal maga jo, csak nekem sikerult kifognom egy rossz munkascsapatot. Ami zavar az oldalban, hogy az ilyen esetek nem kerulnek bele a profilok statisztikaiba - lehet, hogy notorius alulajanlok es sok munkat visszadobnak. Nem baj, tapasztalatnak jo volt.

A php-t ugyis csak hobbi szinten akarom csinalni, minden tanacsnak nagyon orulok!

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#3) The DJ


The DJ
addikt

Hohó, mennyit tudnék erről mesélni én is mind a két oldal szemszögéből :) Kerestem már többször is freelancert és vállaltam már én is munkát ilyen oldalakon keresztül. Hasonló tapasztalataim vannak egyébként az indiaiakkal. Két véglet van: Vagy képesek fillérekért elvállalni minden munkát, ezzel ellehetetlenítve a valódi szaktudással rendelkező és ennek a reális árát megkérő embereket, vagy rendes pénzt kérnek (ennek X százalékát mindig előre, különböző mondvacsinált indokokkal), viszont ilyenkor csak az időhúzás, a mellébeszélés és a látszatmunka megy, amíg bírod idegekkel.

Hasonló volt az én tanulópénzem is. Van egy kis csapatom, volt egy jó ötletünk, viszont a technikai tudásunk nem volt elegendő, kellett volna segítség, ezért elkezdtünk ezeken az oldalakon nézelődni. Nagyon részletes leírással, fix kerettel indultunk neki, le is írtuk, hogy mérföldkövekben fizetünk, azaz ahogy a munka halad, úgy csorgatjuk szépen a pénzecskénk X százalékát. Kb. 6 mérföldkő volt betervezve egyébként. Az első a munka elkezdése után, amint van kézzelfogható eredmény, amit le tudunk csekkolni, az utolsó pedig értelemszerűen akkor, amikor kész a projekt. Kikötés volt még, hogy a saját szerverünkön kell dolgozni, a saját kialakított környezetünkben. Egyértelműen leírtuk, hogy aki nem fogadja el az árat, a kikötéseket és aki nem ért ahhoz, amiről szó van, az ne jelentkezzen, ne raboljuk egymás idejét.

Természetesen rengeteg jelentkező volt, a legtöbbje a szokásos copy-paste sablonüzenettel, amit minden megjelenő munkához elküld, "hátha bejön" alapon. Ezeket gyorsan ejtettük is. Aztán volt a részletesen válaszoló, de szaktudással nem rendelkező, aki próbálta észérvekkel meggyőzni a csapatunkat, hogy őt kell felvenni, persze a portfóliója láttán csak nevetni tudtunk. Ez a kör is kiesett. Aztán voltak, akik a megadott összeghatár dupláját/tripláját szerették volna elkérni, na ők is kiestek. Ezek után sajnos nem sokan maradtak a kalapban.

Volt egy csapat, akik picivel az általunk megadott összeghatár alá lőtték be az árat, a portfóliójuk sem volt rossz, a feltett kérdésekre is válaszoltak egy rövid projekt tervvel, úgyhogy elkezdtünk velük egyezkedni. Minden jónak tűnt, hát felvettük őket, indult a meló. Azaz indult volna. A felvétel után rögtön kérték az első milestone-t még mielőtt bármibe is belekezdtek volna. Szokásos indokok, többen vannak, kell a pénz a csapat finanszírozására, blabla. Hát jó, legyen. Megkapták. Elindult a munka. Azaz indult volna. Kiderült, hogy ők csak a saját szerverükön hajlandóak dolgozni és akkor teszik át hozzánk, ha kész. Húztuk a szánkat, de legyen. Ekkor tényleg elindult a munka, volt is látszatja, bár lassan haladtak és rengeteget kellett unszolni őket plusz a bug is temérdek volt, de végre volt eredmény. Kérték a következő milestone-t. Nem akartuk adni, mert nagyon korai volt, de megállt a munka, mi pedig haladni szerettünk volna, úgyhogy kifizettük. Itt volt egy kis haladás, a bugok befoltozása után kezdett tetszeni, amit látunk. Ekkor közölték, hogy a megadott összeg erre semmiképp se lesz elég, úgyhogy majd kiderül, hogy mennyivel fognak többet kérni :D Ennek örömére rögtön el is kérték a következő milestonet. Lassan már a keretünk végénél jártunk az oldal pedig olyan 40%-ban volt mindössze készen. Kezdtünk aggódni. És itt megállt minden. Nem dolgoztak tovább, ezer és egy kifogás, ünnep, holiday, betegség, pénzhiány. Azt azért közölték, hogy újabb fizetés esetén nekiállnak folytatni. Hát mi többet nem voltunk hajlandóak kifizetni, ők meg nem voltak hajlandóak az addig elkészült munkát nekünk adni. Úgyhogy az oldal supportjához fordultunk, akik mosták kezüket, nem tudtak segíteni, a pénzt buktuk, oldalunk se lett. A csapatot elvileg bannolták, gyakorlatilag azóta is fenn tevékenykednek. A projektünk óta csak 1-2 csillagos negatív értékeléseik vannak. Gondolom csomó embert lehúztak még ilyen módon.

Az ötletünk azóta is jó, pénzünk és szaktudás azóta sincs, úgyhogy megrekedtünk sajnos.

Dolgoztatni ilyen oldalakon keresztül csak európai és amerikai freelancerekkel szabad. Kisebb munkákra a tanulópénzes eset óta csomó embert vettem már fel és velük csak pozitív tapasztalataim voltak. Nálam indiaiak, pakisztániak, bangladesiek kizárva.

A másik oldalról a kedvenc esetem: Felkeresett egy amerikai nő (mint később kiderült huszonpár éves lány), hogy egy új bizniszt indítana és ahhoz kellene egy szög egyszerű honlap. Felajánlottam neki, hogy WP-ben összekattintgatom, az alapján, amit leírt (4-5 pár mondatos menü, néhány saját kép, egy contact form, apróságok) adtam neki egy árajánlatot. Elkezdtem a munkát, vett egy sablont, elvileg csak át kellett volna írni a tartalmat és kicserélni pár dolgot. Ehhez képest az egész sablont átalakíttatta velem, funkciókat vetetett ki és adatott hozzá, az általa küldött képeket vágnom és photoshopolnom kellett, ezeket ezer és egyszer betenni és kivenni, mert semmi se tetszett neki. A 2-3 órára saccolt munkából 2 hetes munka lett napi 4-5 órával számolva. A végeredmény szuper lett, mindkettőnknek tetszett, majd elkértem az ezért a munkáért járó reális fizetséget. Természetesen több lett, mint az első árajánlatom, de már munka közben is írtam neki, hogy ez bizony több időt és energiát igényel, ezért többet is fogok kérni. Na hát fizetni nem volt hajlandó, nem hogy annyit, amennyit kértem, hanem szerinte ez még annyi meló se volt, mint amennyit gondolt, ezért az árajánlatom felét (!) hajlandó kegyesen kifizetni :DDD Egyezkedtünk, szájkaratéztunk, végül nem kértem a könyöradományt, hanem töröltem az adatbázist és elköszöntem tőle. Hülyítsen mást. 2 nappal később ránéztem az oldalra és azóta is röhögök, ha eszembe jut, hogy mit láttam. Valami indiai csóka megcsinálhatta neki azért az összegért. Gagyi one-page HTML oldal pixeles képekkel, 3rd party contact formmal ami reklámozza magát a footerben, tele errorokkal, hibákkal, a szöveges részben rosszul lezárt HTML tagekkel. Vicc. :)

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#4) Stanlee válasza The DJ (#3) üzenetére


Stanlee
senior tag

Jo masok tapasztalatat is olvasni, nem csak en jartam igy, meg szerencse, hogy a zsetont sikerult visszaszereznem.

Teljesen egyetertek, hogy az indiaiaknal ez a ketfele veglet van. En mondjuk sose szerettem veluk bizniszelni, nem IT munka eseten is veluk volt a legrosszabb dolgozni. Eleg furcsak.

Koszonom, hogy ilyen reszletesen irtal a sajat freelancer-es tapasztalataidrol.

Nekem PLC programozasban volt mondjuk USA-beli emberkevel sok bajom, nagyon dragan alig csinalt valamit, mindig csak varazsolt, aztan meg sose volt ideje rank. A 4-5 millio euros uzemnek meg kellett volna termelnie. Aztan amikor onsite toltuk a munkat 2 het alatt tobbet osszehozott, mint elotte 6 honap otthoni munkaval.

De nemettel is volt ilyen esetem, azok is irodaban csinalgattak valamit, aztan kint terepen ment csak igazan a munka.

Magyarokkal volt eddig a legjobb tapasztalatom, veluk amit mindenki massal hetekig baszkodtunk onsite, 3 munkanap alatt osszehoztuk, ugy, hogy ebbol 1 teljes napot unatkoztam. Igaz tenylegesen elokeszultek es majdnem mindent jol megirva hoztak. Nem ezert vagy azert, de tenyleg sajat hazam fiaival voltam a legjobban megelegedve.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#5) JasL


JasL
senior tag

Nekem is eddig magyarokkal van a legjobb tapasztalatom. Időre elkészülnek, és nem szart adnak. Én dolgozom freelancerként főállásban, 50-ből 2 külföldi is köcsögsurmó azért megrendelői oldalon. Munkavállalóin az indiaiakat kerülni kell, mert hazudnak mint a vízfolyás, azt is megpróbálja elhitetni veled, hogy az apja szülte szemrebbenés nélkül.

Megbízhatóak még ukránok, oroszok. Velük jó tapasztalatom van, értelmesek és önműködőek, akkor kér csak infót, ha nagyon muszáj és tele vannak ötletekkel.

[ Szerkesztve ]

(#6) dragon1993


dragon1993
őstag

Kíváncsi lennék, hogy pontosan mit szerettetek volna megvalósítani, és menyiért mert első olvasásra az jön le, hogy fillérekért akartatok valamit aztán átvágtak.

(#7) The DJ válasza dragon1993 (#6) üzenetére


The DJ
addikt

Az én esetemben teljesen reális volt a megadott összeghatár a kért munkáért cserébe (négy számjegyű összeg dollárban), szóval nem 100 dollárért akartunk lefejlesztetni egy világot meghódító alkalmazást :) Ráadásul azért annyira nem is lett volna bonyolult a feladat. Volt egy hétköznapi ötlet csak csavartunk rajta egyet, mert kitaláltunk valami olyat mellé, amire még eddig nem gondolt senki és nagyban megkönnyítené azt a bizonyos dolgot, amit mindenki űz manapság. :) Na de talán majd egyszer :)

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#8) JasL


JasL
senior tag

Ha UWP appban gondolkoznál, majd keress meg :)

(#9) Stanlee válasza dragon1993 (#6) üzenetére


Stanlee
senior tag

Az en esetemben nagy vonalakban annyi lett volna a feladat, hogy a user feltolt egy xml filet sok cikkszammal, abbol kiolvasni a cikkszamokat, majd elore megadott szervereken lekerdezni (erre van specialis pear package), hogy az adott cikkszam ott letezik-e vagy sem. Az eredmenyt (igen/nem) egy MySQL adatbazisba beirni es kidobni a vegeredmenyt a user kepernyojere. Nem kertem webdizajnt, semmi mast. Erre megeygeztem az indiai barataimmal 200 USD-ben a vegen, d enem lett belole semmi.

Amugy nem irtam, de akartak hozzaferest kerni meg a masok altal uzemeltetett szerverekhez is, mindenfele hulye szoveget toltak, jottek itt nekem API-val meg minden mas idohuzo szoveggel...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#10) Doom


Doom
aktív tag

Jahahajj, én indiaiakkal dolgozom nap mint nap. Nagyon kell vigyázni, mit hiszel el, mert megígér mindent. Valahogy beléjük van kódolva, hogy semmire nem mond nemet :)

Amikor láttam az írásban, hogy indiait választottál, sejtettem, hogy fog zajlani a procedúra, ismerős sajnos. Vannak páran, akik értelmesek (ők előbb-utóbb külföldre mennek dolgozni vagy onsite kiküldetésre), aki otthon marad az vagy kezdő, vagy... mondjuk úgy, hogy csökkent képességű :). Mindenre visszakérdez, akár többször is, és kézi vezérléssel működik (értsd, mindent a szájába kell rágni, önálló gondolkodásra képtelen). És ez még meg van fejelve a köztünk lévő fizikai távolsággal, eléggé próbára teszi a türelmet néha.
Aki egymás után tud fűzni két gondolatot, amelyek következnek egymásból, az már csoportvezető.

Aki onsite van nálunk, az viszont érdekes módon ennek az ellentettje: tud hibát keresni, megoldást javasolni stb.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.