2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Magyar közéleti értelmező szótár

Írta: | Kulcsszavak: magyar . közéleti . értelmező . szótár

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Most kaptam egyik ismerősömtől, elgondolkodtató kis értelmező szótár a magyar közéleti valóságról. Az író nagyon tudja miről is ír, hisz ez annyira nyilvánvaló, hogy kimondani sem lehet...

Pluralizmus - Többpártrendszer. Esetünkben kettő. Vannak ugyan a parlamentben kisebb pártok, de csak formálisan különböznek az oldalukon található nagy párttól.

Rendszerváltás (módszerváltás) - Magyarországon azt az eseménysort hívjuk így (ellentétben a szó eredeti jelentésével), melynek során a kommunisták átmentették, átkonvertálták kapcsolati tőkéjüket pénztőkévé, politikai tőkévé. Nem történt valódi váltás, ugyanis az uralkodó elit nem bukott meg, sőt soha nem látott módon megerősödött. A demokratizálódás folyamata nem egyéb, mint vihar a biliben, mely csak a kisemberekre vonatkozó szabályok változását hozta.

Ellenzék - Az a párt, mely az autópálya-pénzek kisebbik hányadát rakja zsebre.

Kormánypárt - Royal Flush. Mindent visz, nem csak az autópálya-pénz nagyobbik részét.

Választások - Az a reklámkampány, melynek keretén belül eldől, hogy a következő négy évben melyik párt lophat többet. Jelentősége gyakorlatilag nincs, hiszen a felmerülő, kampányképes alternatívák ugyanazon oligarchiát képezik.

Önkormányzat - A politikai garnitúra utánpótlásának játéktere, a hatalom másodosztálya és nevelőintézete. Csatorna, melyen keresztül pozíciókkal és így pénzzel látják el a pártok közkatonáikat. Ezért kell belőle 3200. Budapestre például 24. Az önkormányzatok létszámát valamennyi választás előtt radikálisan csökkenteni készülnek, majd a voksolás utáni napon, varázsütésre lekerül a téma a napirendről.

Jobboldal, baloldal - Országunkban értelmezhetetlen fogalmak. Az ezen jelzőkkel illetett pártok csupán a populizmus mértékében és jellegében mutatnak csekély eltérést.

Miniszter - Univerzális szakember. Alkalmas bármilyen pozíció betöltésére, ezért mindenhez hülye. Általában a pártok alfahímjei töltik be ezt a pozíciót, főleg olyan tárcák esetében, melyeket egy hintaló is könnyen elirányítana.

Elit - Domináns, előjogokat élvező csoport, egy közösségen (társadalmon) belül.

Politikai elit - Nonszensz fogalom. Egy képviseleti demokráciában nem lehet előjogokat gyakorolni.

Szellemi elit - Valamely párt holdudvarához tartozó írók és politológusok gyűjtőneve.

Gazdasági elit - lásd: üzletember.

Fidesz - Az oligarchia egyik, a megtévesztést szolgáló, anyagi érdekek mentén szerveződött csoportosulása. Más néven: Orbán Viktor rajongóinak gyülekezete. 1996-ig liberális párt. Amikor vezére meglátta a „piaci rést” a jobboldalon, keresztény-népnemzeti fordulatot vett.

MSZP - Az oligarchia másik, a megtévesztést szolgáló, anyagi érdekek mentén szerveződött csoportosulása. Olyan mint a Fidesz, csak itt nem az elnöknek van pártja, hanem a pártnak elnöke. Nyíltan posztkomcsik.

SZDSZ - Politikai anomália. Egy olyan párt, melynek léte csak matematikai úton bizonyított, még soha nem látta senki. Ennek ellenére a választásokon mindig magasabbra kúszik az oszlopdiagramjuk, mint a bekerülési küszöb. Állítólagos tagjai liberálisnak vallják magukat, de jót röhögnek azon, ha valakit hülyére vernek az utcán, az az azonosító nélküli rendőrök. Gátlás nélkül kinyalja bármelyik párt seggét egy-két autópálya megrendelés és a kormányra kerülés reményében.

Kommunista - Az előző rendszer aktív építője, aki vállalata a párt szolgálatát legtöbbször saját boldogulása érdekében. Hazánkban jelenleg nem(?) létező kategória.

Liberális - Olyan piacfasiszta, aki nem viseli a zsidózást. Társaságban könnyű felismerni, mert gyakorta nácizik, szélsőségesezik, fasisztázik.

Fasiszta - Olyan zsidózó, aki nem viseli el a piac törvényeit. Társaságban könnyű felismerni, mert gyakorta buzizik, cigányozik, zsidózik.

Turbó-magyar - Olyan magát nemzeti érzelműnek valló személy, aki hisz a mesékben. Gyakorta emlegeti a Szent Koronát, Nagy-Magyarországot, Árpád fejedelmet. Történelmi ismeretei legtöbbször hiányosak, objektivitása, realitásérzéke nulla. Társaságban könnyű felismerni a vállára terített piros-fehér csíkos zászlóról.

Üzletember - Tolvaj. Privatizáló, adócsaló, ügyeskedő, áfa-csaló, olajszőkítő, Offshore-ozó. Olyan ember, aki a vagyon-újraelosztásnál észnél és információnál volt, és kihasználva az akkori (jogi) káoszt, szarrá lopta magát. Társadalmunk megbecsült tagja.

Polgárság - Olyan hazánkban nem létező társadalmi réteg, melyet politikusaink ugyan gyakran emlegetnek hivatkozási alapként, ám nyomokban sem fedezhető fel. Itthon egyedül külföldi filmekben találkozhatunk vele.

Értelmiség - Az a látó, aki nem segít a vaknak a zebránál. A rendszerváltás óta lapító, a társadalmi, és politikai életben zajló negatív folyamatok iránti felelősségét el nem ismerő réteg. Tagjainak közös ismérve, hogy több éven keresztül jártak kollégiumi bulikra. Előszeretettel hivatkozik a kollektív felelősségre valamint a „minden mindegy” cinikus, komfortos hozzáállása mögé bújva próbálja saját egzisztenciáját összekaparni, megtartani, nagy ívben szarva az ország sorsára.

Média -
A politikai oligarchiával szorosan együttműködő, anyagi-erkölcsi egységet képező hatalmi ág. Tipikus tevékenységei: átbaszás, megvezetés, formálás, torzítás, gyűlöletkeltés, elhallgatás, felfújás, és elsősorban pénznyelés.

Újságíró - Biszexuális szellemi prostituált, aki pénzért bárkit megdug, illetve pénzért bárki megdughatja.

Európai Unió - Eredetileg az USA gazdasági hatalmának kompenzálására létrehozott, hónaljszagú tömörülés. Tényleges funkciója máig ismeretlen. A dohányzás szankcionálásán kívül érdemi intézkedést nem sikerült felmutatnia. Vízfej a vízfejeken, kormány a kormányok felett. Léte kétségtelenül csökkenti az Európán belüli, nemzetek közti konfliktus lehetőségét, egyéb pozitív hatása máig nem ismert.

Hipermarket - Olyan bazinagy közért-hálózat, mely erőfölényénél fogva képes a helyi beszállítók és termelők között versenyt generálni, így a beszerzési árak, valamint a munkaerőköltségek minimális szinten tartásával extra-profitra szert tenni. Megépülésekor általános körű derűs várakozás fogadja, mert munkahelyeket termet, versenyt generál továbbá mert olcsó. Ugyanakkor az adott térségben agyonvágja a kiskereskedelmet, munkanélküliséget generál és jelentősen csökkenti a helyi termelőknél realizálódó profitot. Ezzel az ország zsebéből húzza ki a pénzt, ami mint tudjuk nem vész el, mert végül egy a miénknél gazdagabb országban, profit formájában landol. Így kerül egy szegény ország szegényeinek pénze egy gazdag ország gazdagjaihoz.

Hozzászólások

(#1) aerodavid2


aerodavid2
(lelkes újonc)

Jó a szemüvege a szerzőnek :U

aerodavid2 felhasználónak 18 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#2) lorenzen


lorenzen
(senior tag)

Egy helytelen szóhasználatra hívom fel a figyelmet.
Magyarországon sohasem voltak, és ma sincsenek fasiszták. Németországban sem voltak soha.
A fasiszták Olaszországban éltek.
Magyarországon, Németországban és a többi államban nácik voltak. Ma neonácik vannak, ha vannak.
Tehát ne bántsátok a szegény olaszokat, Nem szolgáltak rá, mivel (többé-kevésbé) nyomtanul tűnt el a fasizmus.
A fasiszta szóhasználatot, a megboldogult Szovjetunió terjesztette el. Nem lehetett a szocializmus szót negatív környezetben használni.
A nácik, nemzeti szocialisták voltak, tehát tiltólistára tették ezt a szót.

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#3) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Szép gyűjtemény! :R

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#4) stangli válasza lorenzen (#2) üzenetére


stangli
(senior tag)

A fasiszta szó még mindig benne van a közélet/közismert személyek nyelvezetében/szótárában, legutóbb meg a szomszéd szájából hangzott el. Ki is az a szomszéd? Nem más mint a szlovák miniszter alias Fico... Ha importált fogalom is, Én úgy látom, hogy van helye ebben a szép kis csokorban. :)

[ Szerkesztve ]

(#5) Keem1


Keem1
(PH! addikt)

Hát, nem tudom, de ez sok esetben elég messze van a valóságtól. Ez olyan mintha a föld poráig lehordanám a gázszolgáltatót, hogy képes évi 60-80.000 Ft-omat bekebelezni, és megfeledkeznék említést tenni arról, h nem fagytam meg a télen, mert volt gáz a lakásomban a fűtéshez...

A fenti sorok kiagyalójának személyiségéről még csak nem is merek elgondolkozni. Leírni meg pláne nem merném :DDD

Samsung Galaxy S7 edge | Nexus 7 (2013) | Dropbox reg: https://goo.gl/6rOnTn | OneDrive reg: https://goo.gl/7VH7RU ... Mindketten +500 MB-ot kapunk. Te is, én is.

(#6) Lenry válasza lorenzen (#2) üzenetére


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

na akkor tovább pontosítunk: Magyarországon sem voltak nácik, legfejlebb nyilasok
a náci, az német nemzetiszocialistát jelent, egy magyar pedig nem lehet német nemzetiszocialista

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.