2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Nokia 9 PureView... A pókszemű Nokia mobil

Írta: | Kulcsszavak: nokia . 9 . pureview . hmd . finn . hexa

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Lecseréltem a túlhájpolt Huawei P20 Pro-m egy agyon szidott( :DDD ) Nokia 9 PureView-ra. Mivel kifutó termék a Telekomnál, így gyorsan lecsaptam rá.

A Telekom üzletben adtak volna nagyon jó kedvezménycsomagot, csak sajnos ez a készülék nem volt raktáron,így ezt nem tudtam kihasználni.

Megrendeltem a webshopban szerdán, pénteken már nálam volt GLS futárral(A PikkPakk pontos futárszolgálat elbújhat a GLS mögött nagyon messzire, a feleségem születésnapjára rendelt laptopot nem tudták időben kézbesíteni,2 nappal később kaptam mint amikorra kértem :((( !).

De térjünk rá a telefonra.
A kijelző egy 6"-os és végre Notch mentes,ami a frontális terület közel 80%-át lefedi. A kijelző alá szerelték az ujjlenyomat leolvasót,ami nem a legprofibb, de átlalában 10-ből 8-szor nekem érzékel rendesen(A P20 Pro-é se volt 100%-os...). A keret fém, a hátlap műanyag.A kijelzőt egy CCG(Corning Gorilla Glass)5ös üveg védi a karcoktól, ami JerryRig tesztje szerint 6H keménységű(7-nél már karcolódott). Az üveg széme egyhény lekerekített.

A készülék lelke egy 2018-es kiadású Snapdragon 845. A kijelző támogatja a HDR10-et, a készülék képes HDR-es FullHD és 4K videók rögzítésére:

Általam készített 4K HDR tesztvideó
A kezdeti akkuidő nagyon jó, 6óra Screen-On-Time-ot sikerült összehoznom.
.
A kamera rendszer elég érdekes összeállítású.

és egy pók szeme :DDD

Szerintem van némi hasonlóság :DDD
De térjünk vissza a készülékhez :DDD

5db 12Megapixeles+1db TOF 3D azaz 6(hexa) kamerás,az 5 kamera 2 db színes RGGB Bayer és 3db fekete-fehér,mind az 5 modul f/1.8-as,28mm-es és 1db ToF. A Képkészítés az 5 kamera modullal egyszerre történik. Az 5 képet egy algoritmus fúzionálja összea háttérben. Sok panaszt olvastam,hogy lassan indul a kamera app, én ilyet nem tapasztaltam. A képfúziós művelet a háttérben dolgozik, akár több képet is csinálhatunk menet közben, azt sorrendben megcsinálja az algoritmus.

Csináltam pár teszt képet alap móddal,semmit nem állítgattam. Sajnos eléggé felhős volt az ég, de szerintem teljesen jó képeket csinál. Illetve bátorkodtam összevetni egy P20 Pro-val :DDD Nekem a Nokia színei természetesebb, a P20 Pro-é túl színesített.

A oprendszer szinte vegytiszta Google Android,a készülék az Android One projekt tagja, a Nokia honlapja szerint 5 éves támogatása van a készüléknek, ami 2 főverzió+3év biztonsági javítás fed le.A 2019-es kiadású készülék így tehát 2024-ig lesz támogatott. A készülék 2019.Decemberében kapta meg az "új" Android 10-et(ezzel szemben a P20 Pro csak most a napokban,fél évre rá...No Comment). Nekem egy kis időbe telt mire a 2019.Áprilisi Andriod 9-ről frissítettem 10-re... Bekapcsoláskor kapásból a Novemberi javítást aánlotta fel, majd utána az Android 10-et szintén Novemberi javítással. Utána 2020 február és így tovább egészen májusi javításig :DDD .
Voice-on-LTE van, de Voice-over-Wifi támogatás nincs. LTE-n max 1GBit/s sebességgel tölthetünk le, ami hát hazai viszonylatban úgysem fogunk tudni kihasználni, nekem eddig max 30Mbit/s-t tudtam mérni. A Wifi 2 sávos AC szabványú. Van NFC és BT 5.0 továbbá Beidou és BDS GPS műhold támogatás.
A készülék 6GB memóriával és 128GB UFS 2.1-es belső tárhellyel rendelkezik,amiből 100-110GB használható. A Rendszer nem meglepően 13GB-ot fogalal, ami szándékosan ennyi, ugyanis dupla partíciós rendszert használ. Ezt kevesen ismerik, viszont sokkal biztonságosabb a rendszerfrissítés, mert ha valami hiba csúszik a frissítésbe, vagy egy tartalék(korábbi) rendszer ami elindul, azaz kevésbé tégláztatható a készülék.
Egy kis rövid leírás: Alapból "A" partícióról indul a rendszer. Ha jön egy rendszerfrissítés, azt a "B" partíciós rendszerre telepíti, ami újraindulás után válik aktívvá! Ha megint jön frissítés(a B partíciós rendszerre),akkor azt az "A" partícióra telepíti és szintén csak újraindulás után lesz aktív. Viszont ha a frissítésbe hiba csúszik és nem tud elindulni a frissített rendszer az "A" partícióról, akkor ezt a telefon érzékeli és leváltja az indítandó rendszerpartíciót, azaz automatikusan visszavált "A"-ról "B"-re és azt fogja indítani. Rendszerbetöltés után frissítési hibát fog kiírni a készülék és automatikusan visszaállítja a hibás frissítésű rendszert a működőképes rendszerre,azaz mondhatjkuk úgy is hogy átmásolja a rendszer partíciókat. Tehát így hibás frissítés esetén nem lesz tégla a telefon, nem kell futni vele szervizbe.
Technikai részletek itt!

És amit nagyon sokan hiányolnak más gyártók rendszereiből, az a Dupla Koppos ébresztés. Van :D ...

A készülék tápellátásáról egy 3320mAh-s Lítium-Polimer(nem Ion!, a 2 között van némi difi,nem csak összetétel szempotjából!) akku gondoskodik. Töltést tekintve nagyon jó a felhozatal:
- Qualcomm QuickCharge 3.0 szabvány
-18W-os gyorstöltés
- USB PowerDelivery
Továbbá kapunk egy Nokia(AD-18WE) márkajelzésű QC 3.0 szabványú gyorstöltőt,ami 5V/3A,9V/2A és 12V/1.5A-rel képes tölteni. Nem összekeverendő a normál töltést támogató 5V/1A és 1.5A-s töltöltőkkel. Amúgy a Huawei P20 Pro-hoz rendelt utángyártott töltővel is működik a gyorstöltés funkció :D
És egy kis extraként még:
- Vezetéknélküli töltés! Qi szaványú töltővel 10W/PMA szabványú töltővel 5W(Hogy mi a difi a 2 szabvány között, itt elolvashatod)

Az egyedüli hiba, amit eddig találtam, az az, hogy a HTC U11 Life gyári fülesét nem szereti a Noka 9 PureView :( A gyári Nokia füles 3.5-es jack-es,de kapunk Type-C/3.5 jack adaptert.

Nekem eddig nagyon bejön a készülék. Sajnos egy tok már nem fért bele a büdzsébe, így azt majd valahonnan szereznem hamargyorsba :D A kijelzővédőn is erősen kondolkodom...

A készülék induló ára 200ezer Magyar forint felett indult. Én 150ezres Listaárhoz képest, online kedvezménnyel 136ezerért tudtam megvenni. Bontatlan csomagolásban kaptam meg.
De mit is tartalmaz a doboz.

Hivatalos Nokia 9 Pureview oldal(Magyar)
A készülékhez 2 azaz kettő év vagyis 24 azaz huszonnégy hónap Nokia jótállás van!
A Telekomos Jótállási jegy egy alap általános "saláta"! A jótállási idő mindig a gyártó által vállalt idő, nem a szolgáltató vagy kereskedő által meghatározott idő. Az utóbbi(kereskedő) által meghatározott idő csak akkor mérvadó, ha nem hivatalos forgalmazótól vásárolt és /vagy szürkeimportból származó (más országba szánt készülék) készülékről van szó,ebben az esetben kötelező a minimum 1 év azaz 12hónap jótállás. AZ 1 év szoftverest meg tegyék oda ahova gondolom :DDD

2020.Augusztus.: Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeim :( így hát leváltottam 2 hónap használat után.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.