2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

Lesz-e idén is újabb kényszer áramszünet Ukrajnában?

Írta: | Kulcsszavak: ukrajna . karácsony . áramszünet . cyber . attack . hacker . támadás . december23

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Röpke 2 hét múlva karánycsony... Szerintem Ukrajnában tűkön ülhetnek hogy idén December 23.-án lesz-e ismét áramszünet Ukrajna valamely területén, ha csak azóta nem verbúváltak össze valamilyen jobb védelmet.

2016.01.11.-én a 24.hu arról írt, hogy hacker támadás miatt órákra áram nélkül maradt december 23-án az ukrajnai Ivano-Frankivszk tartomány háztartásainak fele. Sajtóértesülések szerint hackertámadás okozta az áramkimaradást.

Ugyan erről az esetről az itcafe.hu is írt egy cikket 6 nappal korábban mint a 24.hu, 2016.01.05.-én.

Az ESET azt állapította meg, hogy a leállást egy ismert trójai, a „BlackEnergy” okozta. Ezt a kártékony kódot már 2007-ben felfedezték, ám akkor még csak arra volt alkalmas, hogy túlterheléses támadásokat lehessen intézni a célpontok ellen. Ám két éve a szoftvert frissítették, és azóta több új funkcióval is rendelkezik, például azzal, hogy a megfertőzött számítógépek bootolását megakadályozza.
Az már csak hab a tortán, hogy az ukrán titkosszolgálat (Служба Безпеки України – СБУ, Sluzhba Bezpeky Ukrayiny - SBU, Ukrajnai Biztonsági Szolgálat) közleménye szerint a malware-t oroszt titkosszolgálatok juttatták el a célrendszerekbe. Az ESET jelentése szerint a kártékony kódnak van egy új komponense (ők KillDisknek nevezték el), mely lehetővé teszi a célba vett számítógépek kritikus területeinek megsemmisítését, így a mögötte lévő rendszer leállítását.

Forrás: itcafe.hu, 24.hu

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.