2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

SPOILER funkció és SPOILER gomb a fórumhoz, avagy így spoilerezz!

Írta: | Kulcsszavak: spoiler . fórum . film . sorozat

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nekünk fórumozóknak, főleg, akik gyakran látogatjuk a filmes, sorozatos témákat, régóta kérésünk volt, hogy legyen spoiler gomb/tag, amivel el tudjuk rejteni a spoileres szövegrészt a hozzászólásukban. Sajnos ez a lehetőség nem adatott meg (legalábbis egyelőre), ezért nem olyan régen úgy döntöttem, hogy userscript formájában próbálom áthidalni a problémát (ami talán megfelelő lesz addig, amíg nem lesz "beépített" spoiler funkció a fórummotorban).

Nem szeretném bő lére ereszteni a mondanivalómat (így sem lesz rövid), így rögtön rá is térek a tárgyra:

Pár fontos tudnivaló: (ha nem vagy tisztábban azzal, mi az a userscript)
- A userscript egy javascript/jQuery nyelven írt kód, amivel egy weboldal bizonyos részei, tulajdonságai módosíthatók, ezáltal kényelmi/extra funkciók vezethetők be.

- A jelenlegi spoiler script:

- Nem tartalmaz semmilyen kártékony kódot, sem reklámot, sem vírust, semmi ilyesmit.
- Nem rejt el reklámot, nem szúr be semmi rejtett tartalmat, nem okoz kárt a PH lapcsaládnak.
- Nincs kihatással a PH fórumára, szerverére vagy akármi ilyesmi, ez egy userscript, kizárólag a saját böngésződben fut le (ebből adódóan a új funkciókat csak azok látják/érik el, akik használják a scriptet).
- Kizárólag a lapcsalád fórumtémáiban, illetve új hozzászóláskor (szövegdoboz) aktiválódik, sehol máshol nem fut, nem módosít semmit. (Update: a logout bejegyzések alatti hozzászólásoknál is működik.)
- Mivel "külső" script, addig működik, amíg a fórummotorban változás nem következik be. Tehát ha hirtelen megszűnik működni, akkor azért lehet, mert a fórummotorban (ezáltal az oldal felépítésében) változott valami. Ebben az esetben javítani, frissíteni kell majd a scriptet.
- A scripteket a böngésző (kezelő bővítmény) automatikusan ellenőrzi időnként, ugyanúgy, ahogy a bővítményeket illetve kiegészítőket, így magától fog frissülni, ha lesz frissítés.
- A scriptek (a bővítményekben) ki-be kapcsolgathatók bármikor.

Jelenleg 2 db userscriptet készítettem el, melyeket a böngészőbe (illetve annak userscript kezelő bővítményébe, erről bővebben lejjebb) installálva megkapjuk a SPOILER gombokat (amivel a tagek a megfelelő formátumban kerülnek beszúrásra), illetve az elrejtő funkciót, ami nyitó spoiler tag illetve a záró spoiler tag közötti szövegrészt rejti el, amit majd a figyelmeztető szövegre kattintva tudjuk megjeleníteni. Hogy lásd, miről van szó, itt egy kép, ami röviden bemutatja a lényeget.

Jelenleg 2 db gomb van: SPOILER és a SPOILER(+cím)
Az előbbi simán beszúr egy formázott spoiler blokkot (nyitó és záró tagek között offtopikos szöveg).
Utóbbi ugyanaz, csak előtte felugrik egy kis "ablak" (prompt), ahova beírhatod azt, amiről a hozzászólásod szól (pl. filmcím vagy sorozatepizód), így már a címet is automatikusan a spoiler blokk fölé fogja félkövérrel formázva beszúrni. (Update: megjelent a 3. gomb is: lásd: fórum hozzászólás #18 )

Fontos! Spoileres képet spoiler blokkon belülre (tehát spoiler tagek közé) továbbra se szúrj be direktbe! Mivel az elrejtő funkció csak a scriptet használóknál működik, így a scriptet nem használók belefutnának a spoileres képbe. Egyébként szúrhatsz be képet, de ha spoileres, akkor továbbra is inkább csak linkeld!

Fontos! Nincs egymásba ágyazott spoilerezés (kombózás), tehát egy spoiler blokkon belülre ne szúrj be újabb spoiler blokkot. Nem fog működni és nincs is értelme. Azonban több spoiler blokkot használhatsz egy hozzászóláson belül (egymás alatt), ha több, különböző dologról írsz.

Amennyiben használni szeretnéd, a következő a teendő:

1, Telepíts egy userscript kezelő bővítményt:

Ugyan a Chrome és az Opera is képes bővítmény nélkül is futtatni userscripteket, a biztos kompatibilitás és automata frissítés miatt talán jobb megoldás, ha kezelő bővítménnyel használjuk.

Opera (12-es verzióig) - Violent monkey

Opera (15-ös verziótól) - Violent monkey vagy Tampermonkey

Google Chrome - Tampermonkey

Firefox- Greasemonkey

Internet Explorer- Sajnos nincs megfelelő, a jelenlegi scripttel kompatibilis bővítmény. Ha mégis próbálkoznál, ezzel érdemes: TrixIE WPF4.5 (nekem sajnos nem futtatta le a scriptet, valószínűleg a jQuery library-t nem képes betölteni hozzá, egyéb hackeléssel sem tudtam megoldani, de ha neked mégis sikerül, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot privátban!).

2, Telepítsd a 2 userscriptet

- PH! forum SPOILER elrejto
- PH! forum SPOILER gomb

Mindkettőnél kattints a zöld "Install this script" gombra, a felugró ablakot okézd le/engedélyed és kész is vagy. A Próba topikban lehet próbálgatni, mielőtt "élesben" használnád.

Amennyiben NEM szeretnéd használni a scriptet

Ha úgy döntesz, hogy neked nem kellenek ezek a funkciók, akkor arra szeretnélek kérni, hogy ha hozzászólásodban jelzed a spoilert, akkor azt a következő formá(tum)ban tedd: SPOILER formátum használata (elfogadott és nem elfogadott formátumok).

Mindez azért van, hogy egyrészt a spoilerek jelzése egységes legyen, másrészt azért, mert a scriptet használók is nyernek vele, ugyanis a megfelelően formázott spoilereket elrejtve fogják látni.

Köszönet

Köszönet nekik az előzetes próbákért/tesztelésekért/visszajelzésekért:
aizen92, KisTücsök, orichalcos, tDr1v3r

Továbbá hálás köszönet Sk8erPeternek a jQuery topikban nyújtott segítségért, az ő segítsége nélkül a "minden beszúrás utáni automatikus szövegkijelölés" funkció nem jött volna létre a megfelelő formában.

Remélem, hogy nem felejtettem ki semmit, ha kérdésed van, igyekszem válaszolni a hozzászólásoknál, ha a script kódjával kapcsolatban van mondanivalód, akkor pedig privátban keress inkább!

Jó spoilerezés! Most mindenki leírhatja, hogy ki volt Luke Skywalker apja! ;]

Hozzászólások

(#1) TazLeacher


TazLeacher
(PH! nagyúr)

Nézd meg!

[SPOILER]
Isten vagy!
[/SPOILER]

[ Szerkesztve ]

Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

(#2) Integra


Integra
(Jómunkásember)

gratulálok nektek, nagyon szép munka!!! :)

[SPOILER]
már csak egy ugynailyen dolgot szeretnék arra, hogy usereket tudjak eltűntetni a fórumból... kb 10 éve könyörgök már ezért a ph-nál, de lehet, hogy ti gyorsabban megoldjátok ezt a funkciót is :))
[/SPOILER]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#3) Integra


Integra
(Jómunkásember)

azért egy dolog van ezzel, mégpedig, ha valaki nem használja, akkor mindent lát, nem lesz elrejtve. vagyis ezt vagy mindenki használja, vagy páran nagyon bosszankodni fognak

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4) TazLeacher válasza Integra (#3) üzenetére


TazLeacher
(PH! nagyúr)

Nem rosszabb, mint eddig...és elég figyelemfelkeltő úgy is...

Szerintem, ha már csak így csinálná mindenki, az már elég jó lenne, ez elég látványos.

Disney Infinity adok-veszek-csere: https://goo.gl/2CPMqH

(#5) spammer válasza Integra (#3) üzenetére


spammer
(PH! kedvence)

Akik nem használják, azok lényegében ugyanúgy fogják látni, mint ezelőtt: azaz félkövér spoiler jelzést (vagyis most tag, azaz kapcsos zárójeles) és offtopikos szöveget. Lásd kép: alaphelyzet Ha kikapcsolod a scriptet/bővítményt egy pillanatra, láthatod is. Amíg nem "gyári" funkció (azaz nem a PH fórummotorban van), addig sajnos másképp nem lehet megoldani. :(

szerk: közben (#4) jer1cho is beszúrt egy képet mutatóba. :)
--

Közben ment egy kis update az elrejtő scriptre, mert a logout bejegyzések alatt közvetlenül látszik az első pár komment és eddig ott nem rejtette el, csak ha a "hozzászólások" linkre kattintottunk, azaz a bejegyzés fórumtémájába érkeztünk. Most fixáltam, így már közvetlenül a bejegyzések alatt is működik az elrejtés. Nem muszáj megvárni az automata frissítést, a bővítményben vagy bővítmények oldalon (pl. Firefoxnál) nyomjatok egy "check for updates"-et.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#6) Integra válasza spammer (#5) üzenetére


Integra
(Jómunkásember)

igen, közben rájöttem, hogy szétnyitva olan, mint amilyen lenni szokott :)
viszont adhatnál piros kiemelét a film címnek, nem is annyira a fekete bold emel ki, mint a piros. az sem lenne rossz, ha az url-t is bele lehetne tenni kapásból az imdb-hez

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#7) oriic


oriic
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

És akkor itt is. Király vagy, beta tesztelés gyorsan lement. :)

Live-Die-Respawn

(#8) genndy


genndy
(PH! addikt)

Hát ez baromi jó. Nagy köszi! :R

Odanézz!

[SPOILER]
Hogy ez milyen jól működik!
:C

[/SPOILER]

szerk: a hangulatjeleket is szuperül elrejti, nem lógnak ki :K

[ Szerkesztve ]

Csak akkor szólj, ha úgy érzed, hogy amit mondani szeretnél jobb, mint a csend.

(#9) dokee78


dokee78
(PH! félisten)

Maximális tiszteletem.
Eddig is elolvastam a spoilereket,de ez így nagyon jó ötlet.

WoT: [1HPH]__D3m3nt0r__ // WoWs: [STW]__D3m3nt0r__ *** GTA Online: dokee78_2

(#10) spammer válasza Integra (#6) üzenetére


spammer
(PH! kedvence)

"az sem lenne rossz, ha az url-t is bele lehetne tenni kapásból az imdb-hez"

Jó ötlet, holnapra meglesz egy frissítéssel. ;)

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.