2020. október 20., kedd

Gyorskeresés

Laptop vásárlás "okosan"

Írta: | Kulcsszavak: laptop . notebook . dell . vásárlás . eladó

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Még a nyár elején egyik unokatestvérem felvetette, hogy neki új laptopra van szüksége. Régi asztali gépét elérte a végzet és füst formájában kilehelte lelkét. Utána kölcsön egy őskövület laptopot kapott, de az egyrészt még az alap dolgokat is nehezen és lassan tudta végrehajtani, másrészt vissza is kellett mostanra adni gazdájának.

Első körben egy Lenovo B590 volt a kiszemelt Pentium processzorral, és SSD-vel, valamint ugye ehhez szükséges egyéb tartozékok, hogy beleférjen még a 130ezres keretbe. Ezt első körben rögtön ellenezte, egyrészt nem is érdekelte mi az az SSD, valamint a laptop se nyerte el tetszését külsőre, valamint vastagsága miatt.
Tovább kutatva a Dell 3542-es felé terelődött a figyelmem, i3-as processzorral, 1 TB-os háttértárral, dedikált VGA nélkül. Ez már külsőre is bejött neki, így lassan sínre került a dolog. Azaz csak került volna, de megakarta nézni élőben is (nem hibáztatom érte), ez viszont rendkívül lassan ment. Hosszú huzavona után rávett, hogy menjek vele és közösen nézzük végig a kínálatot (bár a Dell 3542 szimpatikus volt neki, de azért megakarta nézni a teljes "választékot" élőben).

Így jutunk el tegnapi kis körutunkhoz. A terv egyszerű volt: végignézni ahol van kiállítva laptop a választékot, és ha megvan a döntés megpróbálni helyben megvenni valahol. Előre megnéztem már, hogy az egyik nagyáruházban neten rendelhető 130ezerért a Dell 3542 (továbbra is ez volt a kiszemelt, legtöbb helyen az elmúlt 2 hétben ment fel 135ezerre ebben a kiszerelésben), így úgy voltunk vele ha nincs helyben, lesz innen. Első állomás az egyik nagyáruház, volt ahol bár volt 3542 kiállítva, de i5-el 169ezerért, így csak külsőt szemrevételeztük újra. Volt viszont helyben, igaz 135ezerért egy 3541-es (ez az AMD-s tábort erősíti, a külső egyezik, és talán VGA-ban erősebb is, de processzorban elmarad az i3-tól, és mivel lánynak lesz, sulihoz, valamint böngészéshez, facebook-hoz, a VGA nem kell erős legyen). Sebaj, mentünk a másik multihoz, ahonnan rendelni akarjuk neten ha nem járunk sikerrel helyben. Itt se volt szerencsénk, i7-es verzió volt csak raktáron. Pár kérdést váltottunk az egyik alkalmazottal a garanciát, és online rendelést illetően, majd tovább is álltunk.

Miután a két nagy multi "elbukott" raktár készletet tekintve, bár tudtam szinte 0,00001% esélye van, de megnéztünk két kisebb boltot is. És itt jön a tanmesés, érdekesebb rész is:
Annyit tudni kell róluk, hogy a két bolt ugyanarról a beszerzési raktárról dolgoznak, később ennek lesz jelentősége. Tehát első üzlet, eladó rögtön kérdi miben segíthet:
- Egy laptopot szeretnénk venni, Dell 3542-est.
- Neked, vagy a hölgynek.
- Neki kell (ezt utána sajna elfelejthette).
- Hát az itt nincs, DE itt egy Dell 3521-es, majdnem ugyanaz.
Nézem a adatlapját, drágább picit, hasonló hardver, csak 3. generációs i3-as van benne. Hát mondom a 3542 mégis szimpatikusabb, mire a válasz:
- Hát de azt tudod-e hogy az már kifutó termék?
- Mondom tessék? Még csak fél éves. (ugye nem telefont veszünk, ott ez természetes lehetne)
- Hát de az is sok már.
Na inkább ráhagytam. Az már kis adalék, hogy itthon utánanéztem, és amit először ránk akart sózni, a 3521-es 1 évvel régebbi modell, míg a 3542 idén tavasszal jött ki! Akkor az miért is nem kifutó modell? Mivel látta nem akarunk engedni felajánlotta megnézi mennyiért tudnak rendelni. Közben valószínűleg meglátta uncsim kezében az egyik multi katalógusát, és megkérdezte mennyiért néztük máshol?
- 130ezerért.
- És mennyi a keret?
- 130ezer, ez a plafon.
- És miért pont Dell?
- Hát a 3 év garancia elég csábító.
- *rázza a fejét* Az semmit se ér. Mond meg hány Dell-t látsz itt?
Hát nem sok volt igaz, 2-3 a tucatnyiból. :U És első körben egy Dell-t akart ránk sózni ugye. Érdekes módon fél perc múlva inkább hagyta a gépét, és egy: "Na mutatok olyat aminek nem lehet nemet mondani" kijelentéssel arrébb tessékelt minket, és nem tudtuk meg mennyiért tudna rendelni. Egy MSI laptop került elő, ami ránézésre nem volt túl minőségi, bár hardverben erősebb volt. Gamer irányba hajló üzlet volt, így nem meglepő, hogy egy olyan laptopot akart eladni nekünk aminél a belsőn volt a hangsúly a minőség és külső rovására. Itt kimehetett fejéből, hogy nem nekem kell gép, tehát ez a potenciális tulajnak semmit se számít. Megköszöntük a segítséget, majd tovább álltunk.

Következő üzletbe már csak ha már itt vagyunk alapon mentünk be. Itt is hamar jött a segítség, bár nem volt annyira rámenős, készséggel segített. Mondta, hogy nincs nekik, de megnézhető mennyiért tudnak rendelni. Elsőnek hallhattuk, hogy kifutó termék (úgy néz ki a központi raktárban nem igazán van már), de mondta megnézi még itt-ott. Végül felsorolta: akkor Intel i3 4030U, 4 GB ram, 500 GB HDD, nincs dedikált vga, se op. rendszer, ezüstben, az 146ezer. Hát, ehhez sokat nem tudtunk mondani, itt is megköszöntük a segítséget, és eljöttünk. A kinézett 130ezerért 1 TB HDD-t ad (ez amúgy +2k-s tétel a legtöbb boltban) és fekete, ami fontos. Szóval ez a 16ezres, vagy inkább 18ezres felár nagyon erős.

Végül hazajöttünk, és megrendeltük webáruházból, hétfőn-kedden meg is jön. Uncsim nagyon hálás volt, hogy segítettem neki, és sokat tanult (az Intel processzorok erő "sorrendjét", valamint bepillantást nyert abba is, hogy hogyan próbálnak az emberre sózni dolgokat).

4 üzletbe mentünk be, ebből elsőnél nem kértünk segítséget, másik 3ből pedig kettőnél csak arra válaszoltak amit kérdeztünk, egyben pedig megízleltük, milyen is ha "hülyének" nézik a vevőt, vagy legalábbis próbálják terelgetni. Nem haragszom én érte, ez a dolga, csak azért hogy olyan dolgokkal próbált manipulálni minket amik nem igazak azért kissé frusztráló. Ha egy tapasztalatlanabb vevő megy be ki tudja mivel jön ki onnan. Ez a kis írás talán segít másoknak is, hogy mielőtt venni akarnak valamit alaposan nézzenek utána, főleg ha több évre vesznek egy adott eszközt, mert nem mindenki tartja a mi igényeinket szem előtt aki segíteni akar. :R

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.