2021. május 16., vasárnap

Gyorskeresés

MPK avagy a Mentásított Pálinka Kísérlet

Írta: | Kulcsszavak: menta . pálinka

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mint sok más jó dolog ez is véletlenül és hülyeséggel kezdődött.
Adott volt egy kicsit régen megkezdett pálinka (eredetileg barack) ami nem nagyon fogyott (inkább Jack-kel barátkoztam) és hát elvesztette az illatát meg az íze is kezdett "technokolos" lenni (aki ivott már pocsék pálinkát az tudja miről írok). No nem durván, de az élvezeti értéke jelentősen lecsökkent.
Ezzel egyidőben rákaptam a mentára. Élénkítő hatása odavert a kávénak. Sokkal kipihentebbnek és energikusnak éreztem magamat.

Mindenbe raktam, turmixba, ásványvízbe... jégkockát gyártottam belőle. És hát jött a gondolat: Mi lenne ha feltuningolnám azt a maradék 2 decit? Rosszabb csak nem lesz.
Szóval szedtem egy jó adag mentát, lemostam, felaprítottam majd beletuszkoltam az üvegbe a pálinka szintjéig. Majd naponta megráztam egy kicsit.

20 nap állás után

Ronda és finom

A kísérlet összegzéseként elmondhatom, hogy a "technokol" jelleg teljes mértékben eltűnt, finom torkot melengető, de nem szaggató íze lett. Az illat is visszatért, az eddigi semmilyenből újra intenzív illatok jöttek elő, meglepő módon én újra éreztem a barack illatát is a menta mellett.
Szóval úgy érzem, hogy jól sikerült ez a próbálkozás. De a tökéletestől még kicsit messze van.

Összegezve a tapasztalatokat
#0 - Az első próba kicsit alul lett dokumentálva.
#1 - Jövőre nézve inkább valami széles szájjal rendelkező (befőttes) üveget kellene használni. A folyamat végén abból könnyebb a mentát kitakarítani.
#2 - 20 nap alatt a "lötty" színe a szép világos zöldről elmászott inkább a barna irányba. Meg kell figyelni, hogy hogyan változik a színe nap nap után. (Esetleg valami színezék anyagot kellene keresni)

Van még itthon egy 2014-es feliratú üveg ami a következő kísérlet alanya lesz

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Próbálj ki egy másik módszert.
Túlságosan hosszú ideig áztatod a menta leveleket. Próbáld meg nagyon rövid ideig áztatni. Kis mennyiségben, 5 perces lépcsőkben. A citromfű esetében a 15-20 perces áztatás adja az optimális ízhatást.

A levelek oxidációja, barnulása, ízrontó anyagokat eredményez.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#2) sonar válasza Hieronymus (#1) üzenetére


sonar
addikt

Szia,

Mint írtam az illattal és az ízzel nincs gond csak a szín lett kicsit fura. Ezért akarom majd ledokumentálni, hogy kb mikor kezd el változni a szín.
Citromfűt miben áztatod? Szintén alkohol?

Illetve amit megfigyeltem, hogy nagyon nem mindegy, hogy a levél egyben van vagy darabolva. (Darabolva sokkal intenzívebb) Azt akarom majd még kipróbálni, hogy nagyon apróra összeaprítani (kő mozsár lenne a legjobb, de az nincsen) és úgy "beáztatni".

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#3) Hieronymus válasza sonar (#2) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Ásványvízbe áztatom, friss fogyasztásra.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#4) sonar válasza Hieronymus (#3) üzenetére


sonar
addikt

Oda én se szoktam sokat áztatni.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#5) Hieronymus válasza sonar (#4) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

A barnulás egy lassú fermentáció folyamat eredménye. (Magyarul megrohad a levél.)
Az Európában kedvelt fekete tea is így készül, eredetileg zöld tealevelekből. Régen a hajózás automatikusan oldotta meg az átalakítást. Ma már ellenőrzött körülmények között történik,

Az áztatás idejével szabályozható a lé íze. Pontosan úgy mint a tea készítésnél.
Hosszan áztatni a gyökérféléket szokás. A németeknél készítenek tömény italt a vérgyökérből illetve medvegyökérből. Mindkettő fajta ital finom, csak kell némi ízmegszokási idő.
A két gyökér keveréséből készül például a Bayerwald-Diesel. A neve elég beszédes. :D
Nem ezt kell elsőre kóstolni, pedig finom.
A likőr fogalmát újra definiálták. Hatvan százalék alkohol tartalommal.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#6) sonar válasza Hieronymus (#5) üzenetére


sonar
addikt

Értem amit mondasz, de a rohadás még nem volt hatással sem az ízre sem az illatra, csak a színre.
Ágyas pálinkáknál sem percekig hagyják benne a gyümölcsöket.

Olyan diesel-t nem ittam még, de skóciában ittam "fáradt olajnak" nevezett sört :DDD van elképzelésem, hogy milyen lehet.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#7) SunMount3r


SunMount3r
veterán

Mi is próbáltuk és nem is volt rossz. Egy hirtelen ötletből jött, mert épp volt itthon ajándékba kapott meta és annyi pálinka, amiből fél litert "beáldoztunk" a kísérletre. Vegyes gyümölcs pálesz lehetett és mi egészben, szárastól raktuk bele, de 1 nap ázás szerintünk pont elég volt neki.
Néha -ha volt annyi fölös- , akkor egy szélesebb szájú üvegbe fügét és szilvát raktunk és azt öntöttük fel a pálinkával, meg volt olyan is, hogy vodkával. Számomra ez utóbbi nem jelentett sokat ízváltozás terén.

Viszont ha valamihez akkor a vodkához szerintem kiváló lehet a menta, mert alapból -amennyire a tapasztalatom terjed- ez az egyik "legsemlegesebb" ízű rövidital. Illetve gyak. bármilyen bogyófélével, vagy fűszernövénnyel érdemes próbálkozni. Az egyik kedvencem pl. az úzo (azon kevés tömény italoknak az egyike, aminek "szeretem" az ízét), így szerintem nálunk a vodka+ánizs párosítás lesz a következő kísérlet...

[ Szerkesztve ]

(#8) sonar válasza SunMount3r (#7) üzenetére


sonar
addikt

Ánizs nálam is tervben van, de egyelőre még ánizs hiány van :)
Ágyas szilvát meddig áztattad? Illetve milyen állapotban ázott a szilva? Magozva félbevágva?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#9) SunMount3r válasza sonar (#8) üzenetére


SunMount3r
veterán

Aszalt szilva volt egyben belerakva. Én sem azt, sem a füge ízét nem éreztem ki, csak egy nagyon kicsit és a cukor sem oldódott ki igazán belőlük. De mint írtam én csak nagyon fokozott esetekben tudom "szeretni" a rövid italok (pláne a pálinka) ízét, így ez nálam egy nehezítő faktor, mert az alkohol íze nálam legtöbbször mindent elnyom. 3 nap volt a minimum, és kb. max 1 hét, de lehet, ha akár hetekre, hónapokra is úgy marad, akkor eredményesebb lett volna. A színe persze így is rendesen elment a narancsos barnás árnyalat felé. Vagy pl. bevagdosással, vagy akár félbevágással sem próbálkoztunk még, lehet úgy jobban kiáznak az aromák és a cukor. Viszont mások meg már kiérezték belőle a "gyümölcsturbót".

A narancs (és egyéb citrus) + menta kombó lehet még érdekes, valami semlegesebb pálinka, vagy még inkább vodka esetén. + ugye még ott van a méz is, ami ennél is és az ánizsosnál is bejöhet.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.