2022. január 16., vasárnap

Gyorskeresés

Core 2 duo és Windows 98SE avagy ha nincs kéznél autentikus hardver

Írta: | Kulcsszavak: core 2 duo windows 98 . windows 98

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!
Ezt a bejegyzést azért írtam meg, mert nem mindenkinek van lehetősége autentikus hardveren futtatni a kedvenc régi játékait, ugyanakkor szeretne egy kicsit nosztalgiázni és ezt nem egy virtuális gépen szeretné megtenni. Előrebocsájtom a cikkben a saját magam által használt konfig telepítéséről írok illetve a tapasztalataimat osztom meg, a bejegyzés nem terjed ki mindenre, és minden hardver összetevőre, emellet nem tökéletes megoldás! Léteznek angol nyelvű fórumok ahol sokkal részletesebben le vannak írva a dolgok, illetve a tapasztalatok, én a szegényes nyelvtudásom végett csak összegereblyéztem némi infót, amit megosztok a kedves olvasóval. Mivel talán ezekben az otthonülős időkben, lesz aki kedvet kap egy kis mókoláshoz és mókázáshoz a régi játékokkal.
Akkor lássuk a hozzávalókat amivel általam tesztelve jelenleg is működik a konfigom:
Alaplapból szükséges: intel ICH 2-3-4-5-6-7-8-9A chipsettel szerelt típus, ezekhez innen letölthető a chipset driver (INTEL_INF_98SE.ZIP - 44.9 Kb) töltsük is le és csomagoljuk ki, erre szükségünk lesz a későbbiekben.
Szükséges még egy cpu amit a lap kezel rendesen, egy (P)ATA merevlemezre, illetve egy működő cd/dvd meghajtóra ami szintén ATA csatoló felületű, és a legfontosabb hogy pci-e videókártyából az alábbiakhoz van működő driver: nVidia Geforce 6-7-8 széria és néhány quadro, a teljes listát majd linkelem a későbbiekben, maximum 256mbyte vrammal ! Utóbbi lényeges kritérium, mivel 256mb vram felett nálam nem működtek a kártyák megfelelően. Hogy legyen hang is, szükség lesz még egy win98 kompatibilis hangkártyára, az alaplapi realteket én nem tudtam életre kelteni pedig elviekben létezik hozzá driver de hiába telepítettem nem akart megszólalni...így egy kommersz, egyébként fillérekért beszerezhető, Sound Blaster 128-ra esett a választásom, ez volt kéznél de egy CMI 8738 vagy bármilyen win98 kompatibilis kártya megteszi. A végére hagytam a memóriát, nos mivel a win98 maximum 512mbyte memóriát kezel rendesen,felette problémázik a rendszer (out of memory hibaüzenettel leáll) és nem indul el rendesen, ezért egy ekkora modul a legideálisabb, vannak megoldások a nagyobb memória kezelésére a bejegyzés végén majd linkelem.

Akkor fogjunk hozzá, első körben köcöllézük össze a madzagokat szóval merevlemezt és a dvd meghajtót kössük be, master slave jumperelésre figyelve. Majd lépjünk be a biosba és keressük meg a merevlemez szekciót, itt ha van rá lehetőség a sata portokat kapcsoljuk ki, az IDE funkciót pedig állítsuk "compatible" módba, ha nincs ilyen nem kell megijedni, a lényeg hogy semmiféle ahci/raid mód ne legyen aktív, illetve ami még fontos a HT azaz hyper threading funkciót kapcsoljuk ki, mivel ha aktív sürün fog fagyni a gépünk, a rendszer nem fog települni stb. Az alapi hangkeltőt is célszerű letiltani, és boot szekvenciát ha nem tudjuk melyik gombra kell bökni a boot menü megjelenítéséhez, akkor állítsuk be dvd meghajtót elsődlegesként.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor jön egy kicsit körülményesebb rész. Szükségünk lesz valamilyen iso editorra, én a win iso-t használom de ez fizetős megoldás, viszont az anyburn ingyenes megoldása is tökéletesen használható a következő folyamathoz, a win98se lemezből készítsünk egy iso file-t a program segítségével vagy ha már van biztonsági mentésünk a lemezről akkor editáljuk a a programmal és a "win98" könyvtárba, a fentebb linkelt és letöltött majd kicsomagolt fájlból az alaplapunknak megfelelő ICH 2-3-4-5-6 vagy ICH 7-8-9A mappának csak a tartalmát bemásoljuk a win98 könyvtárba, az isot lezárjuk majd ki írjuk egy lemezre. Ez azért fontos mert telepítéskor ezeket fogja automatikusan telepíteni a windows 98se, és nem a gyári .cab fájlból fogja előszedni azt a drivert ami nem igazán kompatibilis az alaplapunkkal.
A lemezről bootolva parancssor cd támogatással opciót választjuk, majd fdisk, töröljük a meglévő partíciókat, létrehozunk egy nagy partíciót a teljes méretet felhasználva az egyszerűség kedvéért, illetve itt ha a merevlemezünk nem kezeli rendesen az fdisk akkor előfordulhat hogy csak 10/40gb méretűnek fogja látni mégha nagyobb is a meghajtó, erre is van megoldás ha egy másik gépen/dokkolóval a telepítés előtt partiton guruval létrehozunk 1 vagy 2 particiót és megformázzuk FAT32-re az egyiket elsődlegesnek beállítva, ilyenkor értelemszerüen az fdisk-es lépést ki kell hagyni, ha erre nincs lehetőség akkor használjuk az fdisk által felajánlott legnagyobb méretet, újrainditás, formázás után jöhet a telepítés a cd-ről, bár én jobba szeretem felmásolni a telepítőt, azaz a win98 könyvtárat a merevlemezre és onnan inditani a telepítőt, mivel a win98 szereti visszakérni a telepítő lemezt egy esetleges új hardver esetén, így ezt a lemezezést megússzuk ha egyből a merevlemezen keresi a számára szükséges dolgokat.
Ha a telepítéssel végeztünk akkor innen letölthetjük http://www.mdgx.com/files/nv8269.php az nvidia nem hivatalos driverét a linken megtalálható "Manual installer archive" -ra lesz szükségünk, illetve itt listázva vannak a kompatibilis nvidia videókártyák típusai, viszont vegyesen AGP és PCI-E is szerepel, nyilván nekünk csak a pci-e verziósok lesznek megfelelőek, ha szerepel a kártyánk a listában és legfeljebb 256mb vram van a kártyán akkor sínen vagyunk, legalábbis nekem az 512mbyte-ot 8400GS / 7300GS kártyákat nem kezelte rendesen a windows98.
Célszerű a drivert kibontani és felmásolni a merevlemezre, de akár a win98se telepítő editálásakor, az ICH driverek mellett mindjárt hozzá is adhatjuk egy külön tetszőleges könyvtárban elhelyezve az iso tartalmához amit így könnyen el tudunk érni.
A telepítő nem setupos verzió, nekem a setupos verzió fagyott, nem működött ezért ezt javaslom, a telepítés menete, megnyitjuk a vezérlőpultot majd azon belül "rendszer" -> eszközkezelő fül, itt alulra görgetve videókártyák, első körben szabványos videókártyának fogja látni, dupla bal klikk majd a megjelenő ablakban illesztőprogram fül, illesztőprogram frissitése, lista megjelenítése az adott...tovább, itt a saját lemezt kiválasztva betallózzuk az nvidia driver könyvtárát, kiválsztjuk az nvalm.inf fájlt, és ekkor automatikusan fel kell ismerje a kártyánkat ha szerepelt a felsoroltak közt. A driver telepítése után újrainditjuk a gépet, ha netán nem akarna rendesen betölteni (néha előferdül) akkor reseteljünk és örült módjára nyomkodva az F8-as gombot kiválasztjuk a csökkentett módot, amint betöltött a rendszer megyünk a vezérlőpultba az eszközkezelőbe, a videókártyákhoz ilyen esetben a probléma az szokott lenni hogy 2 videókártyát lát a rendszer a listában, a feleslegeset eltávolítjuk majd újraindítjuk a rendszert, elviekben innentől minden szép és jó lesz. Amire figyelni érdemes hogy modernebb monitor esetén hogy a felbontással 1360x768 fölé ne menjünk, nálam instant kifagyott ha nagyobbat próbáltam beállítani. Ha ezzel megvagyunk jöhet a hangkártya telepítése, directx, stb. a szoftverezés további folyamatába nem mennék bele.
Néhány hasznos oldal:
Win98SE unofficial update: http://www.mdgx.com/upd98me.php
Driverek stb.: http://windows98.xf.cz/

UPDATE:
Megoldás ha több mint 512mb memória van a gépben:
[loew csomag] - Köszönet érte Nakos1212 és Darthsun-nak!

Az általam használt konfiguráció:
Gigabyte G41M-ES2L alaplap, intel core 2 duo E8500 cpu, 512mb ddr2 800mhz memória, Sound blaster 128 pci hangkártya, Msi nvidia 6600GT 128Mb videókártya, LG ATA DVD meghajtó. Perifériák: Ps2 billentyűzet és usb egér.
Tapasztalataim a játékokról: Néhány játék nem hajlandó rendesen futni, ilyen a need for speed 5 porsche unleashed, illetve az nfs 4, a jó öreg kedvenc NFS 3 szoftveres rendereléssel tökéletesen fut. Néhány játékot ahol alacsony a felbontás a modernebb monitorok nem tudnak megjeleníteni, így megesik hogy fekete képernyőt látunk és ugyan halljuk a hangokat, de látni semmit nem látunk, pl. a Düne 2000 is egy ilyen játék.
A legtöbb windows 98-ra készült játék azért szépen fut, főleg a kicsit "újabbak" amelyek már magasabb directx verziót használnak.
Ismert és nálam is jelentkezett hiba:
A rendszer leállításakor nem kapcsolja le rendesen a gépet a legtöbb esetben, ennek köze lehet a videókártyához mivel a 6600GT-vel nem kapcsolja le a gépet, de az előzőekben használt Quadro 1500FX kártyával tökéletesen lekapcsolt, amennyiben nem kapcsol le fél perc után nyugodtan áramtalanítsuk akár főkapcsolóval, akár a bekapcsoló gomb hosszan nyomásával.
Remélem néhány olvasó hasznát veszi ennek a bejegyzésnek. :)
Ha hibát, pontatlanságot találsz vagy csak érdemben szeretnél hozzászólni, ne fogd vissza magad. :R

UPDATE: A Geforce 8-as széria nem müködik ezzel a driverrel.

Hozzászólások

(#1) nakos1212


nakos1212
senior tag

A 8-as NVIDIA szériát végigteszteltem ezzel a driverral és semelyik nem ment... a 7-es igen.

(#2) snake1977 válasza nakos1212 (#1) üzenetére


snake1977
őstag
LOGOUT blog

Én sajnos nem tudtam a 8-as szériából 256mb vramos kártyát szerezni, a 8400GS meg 512 megával volt, akkor ezekszerint felesleges próbálkozni a gef 8-as szériával hiába írja a driver hogy "kezeli", de mégsem.
Ennyivel is beljebb vagyunk...:R

...Füle...BRSZK...2022...xx...xx

(#3) nakos1212 válasza snake1977 (#2) üzenetére


nakos1212
senior tag

A "kezeli" az azt jelenti hogy benne van az INF leírófájlban, nagyon kicsi kártyákat, ilyen 8400 féléket nem próbáltam csak 8600 es 8800-ból párat, de azok mindig elszálltak.

(#4) snake1977 válasza nakos1212 (#3) üzenetére


snake1977
őstag
LOGOUT blog

8400GS-t feltelepíti ugyan de a kötelező újrainditáskor windows védelmi hibával leállt a betöltés.

...Füle...BRSZK...2022...xx...xx

(#5) nakos1212 válasza snake1977 (#4) üzenetére


nakos1212
senior tag

próbáld meg az r.loew nvidia patchet felrakni.
[link]

(#6) snake1977 válasza nakos1212 (#5) üzenetére


snake1977
őstag
LOGOUT blog

Köszönöm, ha újra összerakom a gépet kipróbálom. :R

...Füle...BRSZK...2022...xx...xx

(#7) DarthSun


DarthSun
veterán

Grat ! Hasznos írás. Kedvenc retro oprendszerem a Win98SE.
Az 512MB feletti ramra linkelt megoldások viszont nem működnek. Mindet próbáltam régebben. Csak a Loew csomagban levő memdriver a megfelelő, minden más hatástalan vagy bizonytalan.

(#8) snake1977 válasza DarthSun (#7) üzenetére


snake1977
őstag
LOGOUT blog

Köszönöm! :R A csomagot is, le is mentettem. :R
Még nem próbáltam a megoldásokat a memóriára, mivel volt kéznél egy 512-es, meg több memória win98se alá overkill még ennyi is. :)
Sajnos magyarul nem nagyon találtam konkrét leírást, ezért próbálkoztam meg vele, mint kiderült inkább kevesebb mint több sikerrel, de updatelgetem.

...Füle...BRSZK...2022...xx...xx

(#9) DarthSun válasza snake1977 (#8) üzenetére


DarthSun
veterán

Próbáld ki ha lesz időd. A PatchMem tuti biztos. Ebben a blogban teszteltem 1 és 2GB rammal, és 4GHz- re pörgetett procival is. Az UT2004 amúgy már 867MB fizikai ramot képes használni Win98 alatt (jobbra-alul látszik a képmentésen). A túl gyors proci hiedelem is megdőlt. Ha fent van a memdriver+UOSP, akkor stabil a 98 magas órajelű procival is.

(#10) zotyesz66 válasza DarthSun (#9) üzenetére


zotyesz66
őstag

Tudom igazolni! Én is csináltam C2D gépet, csak nyúl voltam és eleve kompatibilis lapot választottam (ASRock 775i65G). 2 giga memóriával, dual core pentiummal dual boot rendszert telepítettem, UOSP és Loew driver után teljesen stabil a W98. A videokártya egy Radeon 9600XT, tudomásom szerint a legerősebb NV kártya hivatalos W98 driverrel a 6800-as, ATI-ból meg az X800-as sorozat (béta driver). De NV-ből normálisan az FX-ek fognak menni. A 6800-assal már gondok vannak bizonyos játékok alatt (XP alatt persze minden OK). ATI-t nem tudom, a 9000-esekkel OK minden.

Aranyszabály: akié az arany, az szabályoz.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.