2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

in ear fülhallgatók karbantartása

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Segédlet in ear (fülbe dugható) fülhallgatók karbantartására

nem teljes írás - ötletekkel bővülhet

Ház:
- A házat a rárakódott izzadtság/zsír stb.-től egy puha száraz ronggyal töröljük meg. Lehetőleg kerüljük a nedves törlőkendő használatát. Anyaga ne legyen könnyen szöszölődő. Ne használjunk pl. papírzsebkendőt.

- A rácsot a ház elején (fémrács esetén), amennyiben fülzsírlerakódás került rá tisztítsuk meg. Ehhez semmiképp ne használjunk szöszölődő anyagot, textilt, mert csak rontunk a helyzeten.
Kerüljük oldószerek pl. alkoholok, benzin, aceton stb. használatát, mert kárt tehetnek a fülhallgató membránjában és a rács ragasztását is feloldhatják, valamint oldják a műanyagot is.
Vegyünk egy közepes sörteerősségű fogkefét és a fülhallgatót fordítsuk ráccsal a föld felé, majd óvatos mozdulatokkal, ferdén a föld irányába húzó mozdulatokkal operáljunk.

- Melegben a szilikon gumi akadályozza a bőrt a lélegzésben, így könnyen 'bele lehet izzadni' - (vagy sportolás közben) - a fülhallgatóba. Ha ilyet érzünk vegyük ki gyakran, töröljük meg és szellőztessük kicsit a fülünket pár percig. A kialakuló pára/izzadtság bejut a házba és tönkreteszi a membránt.

Kábel: A kábeltörésgátlók rendre a házba való becsatlakozásnál, az y elágazásnál és a jacknél találhatóak. Ezek elhelyezése nem véletlenül van itt, ezeken a helyeken éri normális használat mellett a legnagyobb húzás/nyomás/hajlítás/nyírás a kábelt. Ezért ügyeljünk arra, hogy az említett pontokon nagyobb feszültség ne érje azt pl.
- amennyiben a lejátszó a zsebben van bizonyosodjunk meg róla, hogy járáskor a zseb peremén nem keletkezik feszültség.
- nem akadhat e be ruhánkba az y elágazás -gombokba, cipzárba a felső viseleten.
- a jacket nem éri a zsebben nagyobb terhelés, törik e a kábel... stb.

A kábel egy idő után a bőr - levegő nedvességétől, napfénytől stb. megkeményedik magától is és rideggé válhat. Ez tovább növeli a törés valószínűségét, ami előbb utóbb sajnos úgyis bekövetkezik, de ez odafigyeléssel kitolható. Amennyiben megtörtént a baj, a fórumon találhatóak olyan emberek, akik meg tudják forrasztani/cserélni a kábelt. Nevet nem írok, használd a keresőt!

A gyártók a kábel törésére, elhasználódására nem vállalnak garanciát.

Tárolás: Ha nem járt a szeretett fülhallgatónkhoz tároló, ez nem azt jelenti, hogy megvan anélkül is. Az összegyűrést, zsebben tárolást, lakáskulccsal együtt rázódást nem fogja a legdrágább fülhallgató sem tolerálni hosszú távon. Legyünk kicsit igényesebbek magunkra, már nagyon olcsón beszerezhető kemény tokú tároló sok helyről. Ebayen alig 1 dollárba kerül... (earphone case-ként keressük.)

A kör alapúak szerintem a legjobbak. A legtöbben van hely a fülgumik tárolására is egy külön rekeszben.
Csavarjuk fel a kábelt 3-4 ujjunk köré kör alakban, úgy hogy az y elágazás ne essen élesen törő helyre. Figyeljünk rá, hogy a cipzár behúzásánál nehogy odacsípjük a kábelt.

Fülgumik/Fülillesztékek: A felületi koszoktól időnként szabaduljunk meg egy kis szappanos vízzel. Fordítsuk ki a gumikat és addig ne rakjuk vissza, amíg biztosan nem száradtak meg.

Személyes higiénia: Fülzsír minden ember fülében termelődik, ez elkerülhetetlen. Kinek több, kinek kevesebb. A rácson lerakódó és később gondozás hiányában átjutó zsír könnyen a szemetesbe juttatja a fülest.
A fül tisztítására a legjobb talán a meleg víz és némi fültisztító pálcika, amivel a külső hallójáratunkat pucoljuk rendszeresen. Attól hátrébb mint a füles is megy ne nyomjuk.
Aki hajlamos esetleg kemény fülzsírképződésre, vagy foglalkozni akar a füle tisztán tartásával, annak ajánlom a paraffin olajat, amit minden gyógyszertárban lehet kapni. Amúgy számos készítmény áll rendelkezésre, kérjünk tanácsot a gyógyszerésztől mi kapható, mit ajánl és hogyan használjuk.

- Ne dugjuk 'ismeretlen hangerejű' forrásba a fülest, győződjünk meg róla, hogy le van halkítva.
- A fülhallgatókat könnyű túlhajtani, ha nem muszáj ne dugjuk rá nagy gainnel rendelkező asztali erősítőre.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bár ezek a dolgok evidensek egyesek számára, sokaknak lehet van benne olyan, amire esetleg nem gondoltak eddig.

A fentiek betartásával, odafigyeléssel jelentősen meghosszabbíthatjuk a fülhallgatónk élettartamát.

Ötletet a bővítésre, elvi hibák javítására pm-ben vagy hozzászólásban jöhetnek.

Hozzászólások

(#1) Winner_hun


Winner_hun
(Jómunkásember)

Azt tudod hogy a cím mit jelent?

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#2) slfln válasza Winner_hun (#1) üzenetére


slfln
(senior tag)

Késő volt :D... Javítva, köszi.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.