2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

12 év a Hardveraprón - Gondolatok az üzletelésről

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég töltöttem a 12. évemet itt a Prohardveren. Nem kis idő, sose voltam túl aktív fórumtag, nagyon időigényesnek találtam, de a Hardverapró, az egészen más! Nagyon élvezem nézegetni a friss hirdetéseket, imádom a technológia minden válfaját, kiváltképp a számítástechnikát. Úgy döntöttem, összeírok pár gondolatot az üzletelési tapasztalataimról, véleményemről. Hangsúlyozni szeretném: véleményt írok.

Peremfeltételek:
- a magyar piac kicsi és gyenge, a forint katasztrofálisan volatilis
- kelet-európai sajátosságok érvényesülnek: azonnal kell az új, de csak a legújabb és nagyon olcsón, egyéb körülmények lényegtelenek
- a "prémium" használtan csak méltánytalan áron, vagy sehogy sem eladható
- a régi áruk között tényleg kevés a "mint condition"
- a hirdetések szövegezésén érződik, hogy az eladó nagyon fiatal, talán tinédzser korú
- kellő óvatosság szükséges az előre utalás tekintetében

A választék:
- meglepően bőséges a hardverek köre, melyek felkerülnek
- nagyon sok drága, felső kategóriás termék is bekerül, de ezek eredete nem mindig tisztázott
- jellemző a "hozzám garancia" - nagyon komoly súlya van
- jön fel a retro, de korántsem elég színvonalas a kínálat ezen a téren
- Budapest rendkívül felülreprezentált (a posta / futár drága és körülményes?)
- nem szeretünk postázni, futározni, nagyon nem

A minőség:
- alapvetően pozitívak a tapasztalataim, az emberek többsége leírja, ha valamivel műszaki gond van
- az esztétikai állapot inkább átlagos, mint jó (nagyon drága a valóban újszerű állapot)
- a vevők többségét csak az érdekli, hogy a fő eszköz hibátlanul működjön, minden más mellékes
- a 'Dealerek' profik, de a beszámítás kiveszőben
- sajnos sok a lomizott, bontott alkatrész, melyekből néhányan hasznot igyekeznek húzni valódi tesztelés nélkül
- a 7-8 évnél idősebb hardverek gyakran elég viharvertek, nincs doboz, leírás, bundle
- a dobozok, kellékek és a számla megléte örök probléma - Tényleg mindent kidobunk azonnal? Vagy csak lusták vagyunk előkotorni? Velem is megesett ez már sajnos.

Az ár:
- a legkényesebb téma: Sokan személyes sérelem számba veszik az alkudozásra tett kísérletet
- eladói piac érvényesül: diktálnak az eladók, szállítási feltételt, árat és nyújtott információt (nem furcsa,a többség nem ebből él, nem létkérdés)
- az ár a fő üzletkötési feltétel - ha elég olcsó egy kurrens hardver, órákon belül elkel, mindegy milyen a körítés
- személyes véleményem, hogy a kialkudott árhoz tartjuk magunkat (sose volt még kellemetlen tapasztalatom, tudom, lesz, akinek volt bőven)
- az előre utalás csak az eladót védi, utánvéttől szinte mindenki fél - nem értem, hogy miért nagyobb kockázat egyik a másiknál (Én se küldenék el semmit előre, csak ismerős vevőnek)

Röviden ennyi, amit szerettem volna képernyőre vetni. Nem teljes, nem átgondolt, csak kikívánkozott. Jó hardveraprózást Mindenkinek! Véleményeket örömmel fogadok, természetesen kritikait is.

Hozzászólások

(#1) ivana


ivana
(PH! addikt)

Sokan személyes sérelem számba veszik az alkudozásra tett kísérletet Na ez az amit utálok, egy bocs de nem aztán kész, ehelyett elkezd sírni :(((

(#2) Lauda


Lauda
(PH! félisten)

- az előre utalás csak az eladót védi, utánvéttől szinte mindenki fél - nem értem, hogy miért nagyobb kockázat egyik a másiknál (Én se küldenék el semmit előre, csak ismerős vevőnek)

Mindketto csak az eladot vedi. A vevo csak akkor vedett, ha szemelyesen megy el megnezni/kiprobalni a termeket. Eloreutalassal es utanvettel is ugyan ugy atverhetik a vevot.

Nem vita, csak kiegeszites az en gondolatommal.

[ Szerkesztve ]

(#4) sutykuru


sutykuru
(fanatikus tag)

Nekem ez a kedvencem: "- jellemző a "hozzám garancia" - nagyon komoly súlya van"

Egyszer kérdeztem rá arra, hogy mit jelent, hogy egy békához ad garanciát, szegény vérig sértődött, hogy nem bízom a kétéltűekben.

(#5) nemlehet


nemlehet
(őstag)

Azért nem szeretünk futározni meg postázni mert drága. Ha valaki vesz egy 10k-s cuccot akkor 2-3k-ért postázni nem igazán éri meg. A nagy értéket meg féltik az emberek, mert sajnos a magyar csomagküldéssel foglalkozó cégek finoman szólva nem ügyfélközpontúak, ami meg mégis az k*rva drága.

Plusz ugye a postázás előreutalást jelent amit én pl nagyon nem komálok. Nem feltétlen mert én nem bízok az eladóban, de nekem is veszett már el csomagom. A feladó állítja/bizonyítja, hogy feladta, én meg jó esetben kapok kártérítést a postától/futártól, de ha nem akkor se pénz se áru pedig az eladó nem vert át.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#6) gaben1117 válasza nemlehet (#5) üzenetére


gaben1117
(senior tag)

Annyi embertöl kapom ugyanezt valaszba,hogy 2-3k lenne a posta, stb. MPL es egyeb futarszolgalatok 900 forintert ertekbiztositva elvisznek egy csomagot 5 kg-ig. :U. Ebbe a legtöbb hardver es telefon belefer. Nekem pl egy 102cm-es tevet hoztak el 2000-ert.

(#7) qqcqqc


qqcqqc
(őstag)

Én jártam úgy postával, hogy feladtam és nem érkezett meg. :W
Megbízható partner volt, nem kamuzott, a posta is elismerte a hibát, de nem volt érték jelölve, így nem fizettek semmit.
Volt, hogy utánvéttel adtam el valamit, és megbeszéltem a vevővel, hogy az utánvét költségét, ami a sima postai díjszabáson felül van felezzük. A futár biztosabb, de drágább, ha a vevő vállalja, akkor nincs gond.
De ha eladok, vagy veszek, én a személyes átadást preferálom, meg lehet nézni, ha jó a körülmény akár ki is lehet próbálni.

(#8) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
(PH! félisten)

:C perfekt írás a hardverapró népéről ;]

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtató hobbista | eladó Samsung S6 Edge Gold, mecha bill 60% és fullsize: https://hardverapro.hu/tag/mr_csizmas

(#9) nemlehet válasza gaben1117 (#6) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Hát nem tom. Én amikor MPL-el adtam fel akkor 1600 Ft-ot kértek, másrészt pl webshopokban 1500 alatt nincs szállítási költség, pedig talán ők még olcsóbban is kapják a szolgáltatást. Arról nem is szólva, hogy néha olyan s*gghülye néhány futár, hogy sírni támad kedvem. Rá van írva a csomagra, hogy a csengő nem működik, hívjon. A csengőre is ki van írva, hogy nem működik hívjon. Erre nyomja a csengő mint az állat majd elmegy, hogy nem volt otthon senki. De nem egyszer nem találták meg a címet, mert hogy nincs házszám. Az nem zavarja őket, hogy hatalmas számokkal fel van festve a kerítésre, dehát hogy tábla nincs... (amúgy azért festve van, mert a táblákat állandóan lelopják mert az marha vicces)

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#10) skyboi válasza ZSZS-CMSC (#3) üzenetére


skyboi
(tag)

A korrekt, érveken nyugvó alkut személy szerint sokra tartom. Nyilván a vevő olcsón szeretne venni, az eladó pedig minél drágábban válna meg portékájától, de reálisnak és kooperatívnak kell lenni, ezt én is gyorsan megtanultam a kezdetek kezdetén :K

A pénz előre utalása szintén kockázatos, ezt bárki beláthatja. Csak ismétlem magam, eladói piac. Például mit szólnánk hozzá, ha minden online bolt előírná, hogy előre el kell utalni a pénzt mindenért? Én eléggé ellenezném a dolgot. Azt hiszem, bennem az szokta eldönteni a kérdést, hogy mennyire van "jó áron" a műsor. Az viszont tuti, hogy nagyon sok a: "Figyelj meggondoltam, mégse kell!"

[ Szerkesztve ]

True story.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.