2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Mit hozhat 2022 - a hatralevo het honapra

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A jelenlegi helyzet es nehany jovobeli alternativa - (Modositasok)-kal frissitve az elso ot honap tortenesei alapjan:

Pandemia
Lassan harmadik eve tart, mindig mas szakaszban, allando szemleletvaltassal, de rossz dontesekkel es rossz kommunikacioval kiserve, raadasul minden felelosseget elharitva

2022-re varhato:
USA-ban elindulhatnak az elso karteritesi perek
Idealis esetben vegre belatjak, hogy ezzel tartosan egyutt kell elni es kialakulhat egy olyan megoldas, ami nem fogja vissza a gazdasagot

Modositas:
Karteritesi perekrol (meg) nem hallani, a briteknel volt nehany fellangolas, de csak belpolitikai csatarozasokat szolgalt.
A belatas megtortent, az ev elso negyedeveben - erdekes modon ismet eloszor Japanban - megjelent ujabb variacio miatti tomeges fertozeseket mar csak napi hir szintjen kezeltek, a gazdasag ujrainditasa volt a fontos es a maszkviseles sok helyen mar egyenek donteseire biztak.
Ugy tunik, hogy az oltasokat tokeletes megoldasnak tartjak, a mellekhatasokkal erintetteket a tudomanyos kiserlet aldozatainak tekintik.

Altalanos gazdasagpolitika
A FED es az EKB valamiert nem erdekelt az inflacio megfekezeseben, sot mas rendelkezesre allo eszkozt se akar bevetni annak ellenere, hogy mas makro mutatok romlasa jelzi, hogy a helyzet egyre nehezebben lesz kezelheto a jovoben.

2022-re varhato:
Nyilatkozatok es latszatintezkedesek, hogy az aremelesek miatt evek ota egyre elegedetlenebb lakossagot lenyugtassak.

Modositas:
Az ukrajnai haboru kapora jott mindenkinek, mert mindent ra lehet fogni es nincs erdemi valtozasokat kikovetelo ero annak ellenere, hogy minden komoly elemzo szerint az ev vegere ket szamjegyu inflacio varhato.
Megjelentek hangok, melyek szerint az inflacio elengedese "novekedespartiak" kovetelesere tortent, de most mar kerdeses, hogyan fogjak tudni kordaban tartani. Optimista szcenariok szerint is legkorabban csak 2023 elso negyedevere varhato a kivanatos tartomanyba csokkenese.
A Bank of England bejelentette, hogy nem fogja az alapkamatot az altala maximalisnak tartott erteknel tovabb emelni, mig a tobbiek folyamatosan emelik az alapkamatot.
A kinai ingatlanbefekteto ceg csodjenek kovetkezmenyi tovabbra is rejtett akna marad a vilag szamara, hivatalos kinai allaspont szerint kepesek kezelni a helyzetet es nem lesz nemzetkozi hatasa.

Globalis ellatasi problemak
Egy reszuk a rossz dontesek, mas reszuk spekulacio es technikai korlatok, illetve korabbi ellatasi lancok felbomlasanak eredmenye volt

2022-re varhato:
Szuk keresztmetszetek megszunese, illetve uj logisztikai megoldasok az uj helyzetnek megfeleloen

Modositas:
Bizonyos teruleteken gazdasagi, sot gazdasagpolitikai harc zajlik, nagy erok mozognak a hatterben uj piaci poziciok elerese vagy bebetonozasa erdekeben es ez tartosnak tunik legalabb az ev vegeig.
Bizonyos teruleteken uj megoldasok es uj fogyasztoi magatartasok jelentek meg, igy eros a verseny az uj piaci szereplok es a korabbiak kozott.

Olajarak
Tartos ellenerdekeltseg van a minosegi es mennyisegi kerdesekben, amit eros spekulacio hat at, emiatt idonkent hektikus valtozasok voltak

2022-re varhato:
Nem latszik megegyezesre valo hajlandosag az erdekeltek kozott.

Modositas:
Az ukrajnai haborura hivatkozassal a magas olajar tartosan fenntartasaban erdekeltek kerultek erofolenybe es ez is tartosnak tunik legalabb az ev vegeig.

Fintech
Kozel egy evtizede indultak el ilyen tipusu kezdemenyezesek, az utobbi par evben nagy ellentmondasok es botranyok voltak a nyilt es bujtatott visszaelesek, valamint a szabalyozatlansag kihasznalasa miatt

2022-re varhato:
A brit szabalyozas 2022-re igert bejelentese komoly veszelyeket vethet fel tobb teruleten, ha a jelenlegi gyakorlatot fogjak veglegesiteni, es azt a szabalyozast fogjak mas orszagok is atvenni

Modositas:
A britek beismertek, hogy a megfelelo szabalyozas tovabbra is megoldasra var a visszaelesek elkerulese erdekeben es ugy tunik, ennek belathato idon belul nincs realitasa.

"coin-ok"
Dominans hasznalatuk a bunozeshez, a fekete es szurke gazdasaghoz kotodik, illetve eros spekulacio jelent meg az utobbi nehany evben.
Nehany del-amerikai orszag utolso mentsvarkent hasznalja az elkerulhetetlen gazdasagi csodok elodazasat remelve, mig Kina sajat coin-t tett kotelezove, hogy ellenorizze az allampolgarait vilagszerte

2022-re varhato:
Nehany, erre epito orszag Venezuelahoz hasonlo allapotba jut, az EU es az USA reszerol tovabbra se latszik valodi akarat a bunozes elleni fellepeshez

Modositas:
Az ukrajnai haborura hivatkozassal is tortentek hozzaferesi korlatozasok, ezt ellensulyozando uj teruletekrol toboroznak befektetoket a spekulacio fenntartasa es a vesztesegek elkerulese erdekeben.
Tovabbra is vannak uj es ujabb termekek, de ezek nagy resze gyorsan elhal, illetve megjelentek olyan szandekok, amelyek mar nem a penzhelyettesito funkciora, hanem bizonyos jogok megszerzesere helyezik a hangsulyt.
Kiserleti jelleggel tobb orszag jegybankja is "coin"-t akar bevezetni a belso elszamolasok olcsobba es gyorsabba tetele erdekeben, de ugy tunik, itt nem a "coin" a lenyeg, hanem a technologiai valtas, a meglevo infrastruktura olcsobbra es gyorsabbra cserelese. Bizonyos eredmenyek szerint ennek van realitasa, a biztonsaggal vannak meg problemak.

Teruletek

USA-Francia tortenelmi merteku diplomaciai botrany
Emiatt nemcsak az USA-Francia viszony van tartosan a melyponton, hanem belathato idore megszunt az egyseges EU-USA kozos fellepes vilagszerte.

2022-re varhato:
2022 elso fel ev soran francia EU elnokseg van, a francia koztarsasagi elnokvalasztas miatt az ev vegeig nem varhato erdemi valtozas

Modositas:
A francia koztarsasgi elnokot majus elejen folenyesen valasztottak ujra es mar a harmadik miniszterelnokkel folytatja a politikajat. A franciak EU soros elnoksegenek utolso honapjaban nem varhato valtozas es ugy tunik, a jelenlegi USA kormanyzat nem torekszik a franciakkal valo viszony rendezesere.

Mexico-USA-Canada egyezmeny
Egy jo ideje keszuloben van a modositas, meg nem vilagos, hogy csak gazdasagi, vagy mas elemeket is tartalmaz

2022-re varhato:
Talan vegre kiderul, hogy mit takar es mikor lesz realitasa

Modositas:
Nincs valtozas, illetve ugy tunik, nincs erdemi szandek a ket evvel korabban megkotott egyezmeny modositasara.

Azsiai gazdasagi egyuttmukodes
Ez reszben letrejott, reszben kialakuloban es fejlodoben van

2022-re varhato:
India es Kina szerepe egyre fontosabb lesz az azsiai tersegben

Modositas:
Az ukrajnai haboru miatt India pozicioja jelentosen erosodott, erdemi valtozas az ukrajnai haboru kimeneteletol es annak tartos hatasaitol fugg.
Kina a sajat pozicioit erositi, illetve a hatarokat feszegeti szinte minden teruleten.

(Nagy)hatalmi poziciok atrendezodese es a varhato jovo:

USA visszabb lepett, azsiai pozicioit reszben feladta, EU-val valo kapcsolatai minimalizalva, UK-val esely sincs kereskedelmi megallapodasra az ir hatarkerdes miatt

Modositas:
Az ukrajnai haboru miatt szinte minden erdemi akcio szinfalak mogott zajlik, ugyanakkor az ukrajnai haboru miatt az USA katonai taborokat letesitett lengyel, roman, moldav es alban teruleteken

UK feladta a pozicioit, csak handabandazik, az egyetlen remenye USA, de kereskedelmi egyezmenyre nem szamithat, kanadai, nemet es amerikai befektetok predaja mellett egyre erosodik az indiai es pakisztani befolyas, a szervezett bunozes melegagya(va valhat)

Modositas:
Az ukrajnai haboru kapora jott a brit kormany szamara, a katonai kiadasok novelesevel gazdasagi novekedest tud kimutatni es eltereli a figyelmet mind a sok belpolitikai problemarol, mind a tartrosan megoldatlan EU-UK es EU-USA helyzetrol.

Kina lassan es szivosan atveszi USA helyet, HongKong es Taiwan bekebelezeset folytatja, Afrikaban terjeszkedik, Indiatol pofont kapott, Ausztraliat hevesen tamadja az ellenallas miatt, par ev mulva ellenorizni fogja a telekommunikaciot vilagszerte sajat muholdjai reven

Modositas:
Az ukrajnai haboru miatt kulcspozicioba kerult, erdemi valtozas a haboru kimeneteletol fugg.
Miutan az EU es USA korlatozta terjeszkedeset az 5G halozatban, bejelentette, hogy 6G halozatot hoz letre, melyhez mas orszagok nem ferhetnek majd hozza.

Oroszorszag a tulelesert kuzd, tartos beveteli forrasai az olcso energia es a fegyverpiac, a fegyverkezesben latja a tuleles forrasat

Modositas:
Az ukrajnai haboru kapcsan a fegyverzeterol es logisztikajarol kiderult, hogy korantsem olyan hatekony, mint felteteleztek, az Indiaval valo fegyverszallitasi megallapodas elvesztese, valamint a nemzetkozi szankciok komoly ervagas szamara, egyben tartosan elszigetelodott.

Eszak-Korea a fennmaradasert kuzd, ezert mindenre kepes, "elelmiszert vagy fegyvert"

Modositas:
Az ukrajnai haboru miatt hatterbe szorult, de a raketakiserletei miatt a pozicioja nem gyengult.

India megvedte magat Kinaval szemben, tartosan belso problemakkal kuzd, fegyverkezik es urkutatasban fejleszt

Modositas:
Az ukrajnai haboru miatt Indianak nagy szuksege van az orosz olajra, igy gazdasagpolitikai szerepe erosodott.

Japan onvedelemre rendezkedik be (Kina, Eszak-Korea) es a robotipar fejleszteseben latja a jovot

Modositas:
Nehany honapja a pandemia ujabb nagy hullama komolyan erintette, azon keves orszagok egyike, ahol a maszk viseleset tartosan fontosnak tartjak.

Ausztralia az USA-tol fugg a kinai fenyegetes es a francia diplomaciai botrany miatt

Modositas:
Nem latszik jelentos valtozas.

EU eros valtozason megy at, 2022 kritikus lesz szamara tobb teren is, evekig elhuzodo valsagkezeles lehet

Modositas:
Az ukrajnai haboru miatt dontes szuletett az orosz olajimport 2022 ev vegevel hatalyba lepo tilalmarol, igy tobb tagallamnak nagyon rovid ido alatt kell alternativ megoldast talalnia.

EU orszagok:

A nemet belpolitika valtozasa miatt a kivaras politikaja megszunik, egyre tobb a renitens tagallam es egyre komolyabb a fenntarthatosag kerdese es jogilag nem kezelheto a helyzet

2022-re varhato:
Nemet koalicio eroprobaja a francia elnokseg arnyekaban.

Modositas:
Nagyon komoly belpolitikai harcok folynak a szinfalak mogott, az orosz energiaexport kapcsan vagyonokra szert tevo befolyasos politikusok hatterbe szorulnak, de nem latszik az uj ero.
Az energiafuggosegi kerdes letfontossaguva valt az orszag szamara, hatalmas beruhazasokba fogtak, de ev vegeig nem varhato a befejezesuk.

A franciak hatalmi utkeresese folytatodik.

2022-re varhato:
Ha a valasztasokon a koztarsasagi elnokot ujravalasztjak, a ketsebesseges EU elve ismet megerosodik, ha a szelsojobb kerul pozicioba, akkor az EU csak koltsegvetesi forrassa degradalodik es letrejohet a szelsojobb frakcio is.

Modositas:
A belpolitikai helyzet lecsendesedett, nincs jele az USA-val es UK-val valo viszony rendezesenek es a nemet gazdasagpolitikai es belpolitikai helyzet miatt belathato idon belul nincs jele tartos francia-nemet szovetsegnek se.

A szerb-muszlim vita egyre elesebben folytatodik, Koszovo tovabbra is Nagy Albaniat akarja letrehozni, a szerbek muszlimmentes ovezetet akarnak, ENSZ bekefenntartok akadalyoztak meg nemreg az ujabb helyi háboru kitoreset.

2022-re varhato:
Nem varhato lenyeges valtozas, remelhetoleg megmaradnak a kommunikacios harcoknal.

Modositas:
Az ev eleji agressziv provokaciokat az EU es a NATO felkeszulten varta es hatekonyan kezelte. Az ukrajnai haboru miatt erosodott az amerikai katonai jelenlet a kornyezo orszagokban, sot Albaniaban is, igy ujabb komoly konfliktus belathato idon belul nem varhato.

A magyar valasztasokon egyes varakozasok szerint elvileg az ellenzeki szovetseg hatalomra kerulhet, de azonnal egymassal fognak marakodni, evek kellenek a kormanyzashoz szukseges rutin megszerzesehez es addig fontos intezmenyekben az elozo kormanyhoz lojalis garnitura be lesz betonozva

2022-re varhato:
A valasztas fo tetje az lesz, hogy az EU altal elinditott eljarasok folytatodnak-e vagy sem, illetve, hogy a "penzcsapot" tartosan elzarjak, vagy ujra megnyitjak.

Modositas:
A valasztasok utan az EU elinditotta a kotelezettsegszegesi eljarast az orszag ellen es egyre tobb tamogatas kifizeteset akadalyozza, a bizonytalansag, illetve az esetleges fizeteskeptelenseg elkerulese erdekeben orosz es kinai finanszirozas is felmerulhet, az MNB elnoke szerint ket eves valsagkezelesre van szukseg.
Az EU engedelyezte az orszag szamara, hogy 2023 vegeig orosz olajat es gazt vasaroljon, igy az energiafuggosegeben addig nem varhato erdemi valtozas.
A francia koztarsasagi elnok ujravalasztasaval megszunt Orban remenye egy EU-n beluli eros szelsojobb tomb letrehozasara es a V4 egyuttmukodes is megszunt.
Az ukrajnai haboru hossza es kimenetele nagyon komoly befolyasolo tenyezo lehet az orszag szamara nagyon sok teruleten.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.